<ul>
<li><strong>Historia:</strong> Na początku XX wieku wielu Włochów, zwłaszcza mieszkających na południu, wyruszyło do Ameryki z nadzieją na znalezienie pracy i lepsze życie. Kiedy wielu wieśniaków uciekających przed głodem i biedą wsiadło na statki, stłoczone jak sardynki w kierunku Nowego Świata, odkryli, że nie mogą zabrać ze sobą wieprzowiny, uważanej za zakazaną przez surowe amerykańskie przepisy dotyczące higieny i zdrowia. Jak obejść problem, który jest tak trudny do rozwiązania? Z pomysłem na te, które zdarzają się raz w życiu: ukrywanie salami, kiełbasek i soppressaty w środku ser Caciocavallo. Tak narodził się CACIOCAVALLO DEL MIGRANTE lub CACIOSALAME, produkt doskonałości gastronomicznej firmy Basilicata.</li>
<li><strong>Tradycja:</strong> Caciocavallo Lucano to klasyczny produkt tradycji mlecznej regionu Basilicata, wytwarzany jeszcze dziś z tym samym kunsztem dawnych mistrzów serowarstwa. Proces produkcji nie zmienił się na przestrzeni wieków. Nawet dzisiaj przestrzegamy tych samych zwyczajów, co wtedy, gdy ser był wytwarzany w lesie z surowego mleka i pasty z podpuszczki koźlęcej, następnie obróbka ze sztuką ręcznego przędzenia.</li>
<li><strong>Cechy:</strong> Niewiele naturalnych i oryginalnych składników, które dziś, jak wtedy, są w stanie przywrócić nam prawdziwy smak lokalnej tradycji. Zewnętrznie ma cienką i gładką skórkę, a pasta ma słomkowożółty kolor. Smak jest intensywny i aromatyczny, staje się bardziej trwały i pikantny w miarę dojrzewania i <strong>z dodatkiem nasza kiełbasa DOLCE LUCANA, kolejna doskonałość na naszym terytorium, wynik to prawdziwe dzieło sztuki!</strong> </li>
</ul>
<p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 1 kg.</p>
<p><strong>POCHODZENIE:</strong> Basilicata.</p>
<p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe mleko krowie, podpuszczka i sól, słodka kiełbasa.</p>
<p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w lodówce.</p>
<p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące.</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l. - Paterno (PZ).</p>
<p>Wartości odżywcze na 100gr: Kcal 387 +/- 15 Kj 1,652 +/- 64 SUMA TŁUSZCZÓW Gram % 28,6 +/- 1,0 w tym: Nasycone g % 19,3 +/- 1,0 Nienasycone g % 7,4 +/- 1,0 Trans g % 0 - Cholesterol mg % 115,5 +/- 1,0 CAŁKOWITE BIAŁKO Gram % 32,3 +/- 1,0 WĘGLOWODANY Gram %</p>
<h3>Historia mleczarni Petruzzi</h3>
Przez lata, przede wszystkim dzięki dziadkowi Andrei, szukaliśmy najlepszych i zbudowaliśmy sieć małych zaufanych dostawców, którzy później zostali przyjaciółmi, oddalonych od nas o mniej niż 1 km i uczestniczących w naszej produkcji nawet przy zaledwie 3 krowach, wszyscy karmieni lucerną, sianem z łąk mieszanych, kukurydzą i paszą treściwą jako uzupełnienie diety tylko w fazie zimowej. Dzięki mleku i zręczności przekazanej nam przez Leonarda mamy na swoim koncie wiele nagród, m.in. nagrodę za najlepiej przyprawiony twaróg rozciągany – Caciocavallo w edycji San Lucio Pandino Trophy 2007, czy I nagrodę w XVII Edycji” Franciacorta in Bianco”. Jeśli wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku i trwa do dziś, to dlatego, że istnieją silne więzi, a nasze produkty są wyrazem tych więzi
Cena
189,99 zł