Wina półsłodkie i słodkie

Aktywne filtry

Montefalco Sagrantino...

<p>Wino słodkie otrzymywane przez suszenie winogron na stojakach. Jest to tradycyjna wersja Sagrantino. Nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa sacer: święte wino spożywane podczas tradycyjnych świąt chrześcijańskich.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Intensywny rubinowy kolor przechodzący w granat. W nosie jest bogate i złożone, z nutami wiśni konserwowanych w alkoholu, dżemu z dzikich jagód, kandyzowanej skórki cytrusowej i przypraw. Na podniebieniu jest to zaskakujące wino, w którym słodkie wejście ustępuje świeżemu finiszowi z utrzymywaniem się aromatycznych doznań wyczuwalnych na nosie.</li> <li><strong>Piary:</strong> tarty z czerwonymi owocami, suche wypieki, czekolada gianduja, sery dojrzewające.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sagrantino 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> chłodne przechowywać z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco — Montefalco (PG).</p>
Cena 152,99 zł
Moscato spumante IGT Colli...

<p>Igt Colli Euganei musujące Moscato charakteryzuje się delikatnym i słodkim aromatem Moscato. Typowy bukiet odmianowy z nutami egzotycznych owoców o słodkim, delikatnym smaku, ale ogólnie o strukturze. Właściwa równowaga pomiędzy słodyczą a kwasowością. Specyfika gleby wzgórz Euganeju nadaje Moscato owocowe, słodko-aromatyczne i długotrwałe nuty z intensywnymi smakami, które sprawiają, że jest to aromatyczne i eleganckie wino.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino musujące o słomkowożółtym kolorze ze złotymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Moscato.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 0 do 4°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 6,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cantina Colli Euganei</p>
Cena 79,99 zł
Moscato Fashion Victim Astoria

<p>Moscato Fashion Victim przedstawia bursztynowe kolory późnego lata, pomarańcze i żółcie zachodów słońca i winogrona suszące się na kratach, ale także dynamiczną radość kwiatów i złoto najbardziej wystawnej atmosfery: to wymarzone kolory Moscato Fashion Ofiara, promienne doznanie w świecie smaku; Gęste perlage i trwałe fontanny, w nosie charakterystyczny aromat Moscato, mocny i delikatny z nutami brzoskwini, szałwii i tymianku, o intensywnie aromatycznym, delikatnie słodkim, zrównoważonym smaku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Wenecja Euganejska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Błyszczący słomkowożółty Moscato .</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Moscato.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 11,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4 a 8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Wina Astoria.</p>
Cena 70,99 zł
Vino liquoroso Dulcis...

<p>Słodki likier uszlachetniony długim pobytem w drewnie. Przypominający kwiat pomarańczy, z delikatnym aromatem migdałów i kandyzowanych owoców; atak jest miękki, ciepły i delikatnie alkoholowy, z bardzo długim posmakiem i finiszem moreli i figi. W procesie winifikacji Moszcz przetwarzany jest metodą likierową, której 24-miesięczny pobyt w dębowych beczkach nadaje znaczną wartość dodaną. Biorąc pod uwagę utlenianie osiągnięte w procesie dojrzewania, wino może być przechowywane w butelce przez wiele lat. Starzenie się drewna zapewnia mu słodką konsystencję z przyjemnym, suchym wykończeniem; dzięki temu nie przeciąża podniebienia, a wręcz przeciwnie, cieszy je i pozostawia przyjemnie czyste i lekkie. Dzięki wytrawnemu wykończeniu dobrze komponuje się z foie gras i serami pleśniowymi.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Słodkie wino o intensywnym i błyszczącym kolorze topazu.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Trebbiano i inne tradycyjne białe odmiany .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 16% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pokojowa lub schłodzona.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Lungarotti a.r.l.</p>
Cena 54,99 zł
Orvieto Classico Muffa...

<p>Muffato Pourriture Noble z „Decugnano dei Barbi” to wino deserowe produkowane z winogron naturalnie zaatakowanych przez Botrytis Cinerea. Jest to rzadki rodzaj wina we Włoszech, który inspirowany jest słynnymi francuskimi modelami Sauternes. Szczególny mikroklimat posiadłości Decugnano dei Barbi, z obecnością <strong>mgieł</strong> podczas zbiorów, umożliwia rozwój cennej <strong>szlachetnej pleśni</strong>, która nadaje winu wyjątkowy profil aromatyczny i niepowtarzalny z aromatami kandyzowanych owoców, skórki cytrusów, miodu oraz charakterystycznymi i delikatnymi nutami stęchlizny.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Kolor jest pełny i lśniąco złocistożółty. Smak jest idealnie wyważony pomiędzy świeżością i delikatną słodyczą, z aromatycznymi powrotami wyczuwalnymi w nosie.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Idealne do picia nie tylko z wytrawnymi wypiekami, ale także do spróbowania z serami pleśniowymi, sery czekoladowe ciemne i dojrzewające.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Grechetto 55%, Sauvignon 30%, Sémillon 10% i Procanico 5%.</p> <p><strong>ALKOHOLE ALKOHOL:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Można pić schłodzony (10°) lub w temperaturze pokojowej (18-20°).</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Tenuta Decugnano dei Barbi Società Agricola Simple - Orvieto (TR) .</p> <h3>Tenuta Decugnano dei Barbi</h3> <p>Wino produkowane jest w Decugnano od 1212 r. Rodzina Barbi kontynuuje tradycję. Pochodzenie nazwy Decugnano jest niejasne i zaginęło na przestrzeni wieków, ale już w 1212 r. ziemie te produkowały wino dla duchowieństwa Orvieto. Były to ziemie kościoła Santa Maria di Decugnano. W 1973 roku Claudio Barbi znalazł porzucone Decugnano i od razu się w nim zakochał. Pierwsze wina pojawiły się w 1978 roku i sukces był natychmiastowy. Czy wiedziałeś o tym? Decugnano dei Barbi wyprodukował pierwszą klasyczną metodę umbryjską (rocznik 1978) i pierwszą włoską szlachetną zgniliznę (rocznik 1981). Ogromne wstrząsy epok geologicznych, czas i ręka człowieka stworzyły wyjątkowe terroir w Decugnano dei Barbi. Gleby to dna oceanów z epoki pliocenu. Winnice zakorzenione są w piaszczystej i gliniastej ziemi, wśród skamieniałych muszli i ostryg, co nadaje naszym winom mineralny i morski charakter. Wysokość ponad 300 metrów sprzyja właściwej wentylacji i idealnemu zakresowi temperatur do uwydatnienia zapachu. Natomiast optymalna ekspozycja winnic na słońce gwarantuje doskonałe dojrzewanie winogron.</p>
Cena 249,98 zł
Moscato d'Asti DOCG...

<p>Moscato d'Asti DOCG „Erianthe” zachowuje zaskakujący zestaw niepowtarzalnych aromatów dostarczanych przez winogrona, z których pochodzi. Dzięki niskiej zawartości alkoholu to pyszne, pełne życia wino jest niezwykle łatwe w piciu i szczególnie przyjemne jako letnie orzeźwienie. W tym procesie pęczki są wybierane ręcznie na wibracyjnym stole sortującym i chłodzone śniegiem węglowym, aby uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć użycie siarczynów. Następnie poddaje się je miękkiemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej i przerywanej temperaturze, aby zachować cukry i naturalny aromat winogron. Druga fermentacja w autoklawie sprawia, że wino staje się przyjemnie żywe. W nosie jest niepowtarzalne, aromatyczne jak żadne inne wino, z aromatami odmianowymi typowymi dla winogron Moscato, nutami róż, pelargonii, owoców cytrusowych i szałwii. Na podniebieniu świeże, eleganckie i dobrze zrównoważone w słodyczy i kwasowości, miękkie z przyjemnym długim owocowo-mineralnym finiszem. Dopasowanie nosa do podniebienia jest niesamowite i doskonałe.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Moscato jasnosłomkowy kolor z typowymi złotymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% biały Moscato.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 5,50% 120 g/L cukru resztkowego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 8/12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 99,99 zł
Picolit DOCG La Roncaia

<p>Picolit to rzadka odmiana winorośli, prawdziwy klejnot enologii friulijskiej. Ten Picolit DOCG ze wzgórz Attimis przypomina kolor złota, pachnie miodem akacjowym na eleganckim kwiatowym bukiecie, smak jest wysublimowany. To drogocenny owoc starannej selekcji winogron o odpowiednim stopniu słodkości, ściśle ręcznie zbieranych. Dojrzewało w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Picolit.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> uważa się autentyczne wino medytacyjne. Idealne również jako dodatek do suchych herbatników.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.&gt;</p>
Cena 223,99 zł
Ramandolo DOCG La Roncaia

<p>Czarujący bursztynowo-żółty, zniewalający zapach suszonych owoców i kasztanowego miodu, miękki i aksamitny, lekko garbnikowy smak, w którym można się zatracić: to jest Ramandolo. To wino DOCG otrzymywane jest z winogron Verduzzo Friulano uprawianych na wzgórzach Ramandolo. Pęczki, zbierane ręcznie późno (pod koniec października), poddawane są umiejętnej passiturze. Dojrzewa w dębowych beczkach przez ponad 12 miesięcy.</p> <p>Bardzo intensywny, szeroki i złożony bukiet, z sugestywnymi nutami suszonych owoców i wyraźnymi nutami miodu kasztanowego. Smak jest pełny, zdecydowany, z odpowiednią równowagą między kwasowością, cukrami resztkowymi i taninami. Niezwykle trwałe.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Verduzzo Friulano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Może być uważane za wino do sezonowanych, pleśniowych serów, foie gras lub do medytacji.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A</p>
Cena 194,99 zł
Calcaia Orvieto Muffa...

<p>W jesienne poranki gęsta mgła spowija winnice Orvieto Classico. Winogrona w tym szczególnym mikroklimacie są stopniowo atakowane przez szczególną pleśń „Botrytis Cinerea”, która w przypadku wystąpienia określonych warunków atmosferycznych przekształca się w „Muffa Nobile”. Wilgotność poranka na przemian z łagodnym i wietrznym popołudniowym klimatem to warunek sine qua non, aby ta magia się objawiła. Ta pleśń żywi się z zewnątrz płynną zawartością owocu, w którym się zakorzenia, odwadnia jagodę, koncentrując jej cukry i kwasowość. W ten sposób „Botrytis Cinerea” wzmacnia organoleptyczną złożoność wina, nadając mu niepowtarzalne i niepowtarzalne nuty aromatyczne i smakowe. Do zbioru konieczne jest co najmniej pięć lub sześć kolejnych zbiorów, powtarzanych w różnym czasie, rozłożonych między październikiem a grudniem, aby zebrać tylko te owoce, które zapuściły korzenie z „Muffa Nobile” i od czasu do czasu pozostawić te, które nie jeszcze gotowy na roślinie. Otrzymane moszcze są szczególnie gęste, bogate i aromatyczne. Dalsza fermentacja odbywa się powoli i nieprzerwanie przez dłuższy czas i zatrzymuje się w sposób naturalny.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,50 litra.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Złotożółta barwa, elegancki i otulający aromat miodu akacjowego oraz korzenno-szafranowych zapachów; Smak: Oleisty i przekonujący, harmonijnie miękki, słodki i trwały. Produkt ekologiczny.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Grechetto i Trebbiano Procanico.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Można pić na zimno (10°) lub w temperaturze pokojowej (18-20°).</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 11% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Miejsce chłodzić z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do przystawek z foie gras, serów pleśniowych, kozich lub pikantnych, suchych wypieków. To wspaniałe wino do medytacji.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Barberani &amp; C.</p>
Cena 259,99 zł
Moscato di Pantelleria DOC...

<p>Lago di Venere to Moscato di Pantelleria, które pochodzi z winogron zibibbo. Winogrona są zbierane po wysuszeniu na roślinie, a następnie przenoszone do piwnic. Niewątpliwie wino o dobrej strukturze, dobrej świeżości i wspaniałym aromacie.</p> <p>Kolor jest intensywnie złocistożółty. Nos ujawnia intensywny, szeroki, lekko aromatyczny bukiet z nutami miodu. W ustach miękkie, słodkie, ciepłe, krągłe, przywołuje doznania zapachowe.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Sycylia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% zibibbo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 6°/8 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe na koniec posiłku w towarzystwie typowych sycylijskich deserów, takich jak cannoli, sycylijska cassata i słodycze migdałowe.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Meregalli</p>
Cena 114,99 zł
Moscato del Molise DOC...

<p>Od jasnego, błyszczącego złotożółtego koloru z lekkimi refleksami bursztynu, ma świeży i intensywny aromat z charakterystycznymi nutami kwiatu pomarańczy i miodu z kwiatu pomarańczy. To pełne wino o bogatym smaku muskatu, z wyraźnymi cukrami resztkowymi, ale z wytrawnym posmakiem.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Moscato 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/ 12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino do medytacji, dobrze komponuje się z pasztety, desery i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Di Majo Norante</p>
Cena 171,99 zł
Angialis IGT Passito Isola...

<p>Wino Angialis IGT Isola dei Nuraghi z przejrzałych winogron to słodka biel z winnicy Argiolas, otrzymywana z winogron tradycyjnie nadających się do produkcji win słodkich z obszaru Cagliari, które na początku XX wieku zbierały nagrody w całej Europie , której epopeję przeżywają wspaniałe wina rodzynkowe, takie jak Latinia z Cantina Sociale di Santadi i Bisai z winnicy Audarya.</p> <p>Angialis pochodzi z przejrzałych zbiorów winogron w winnicach Tenute Sisini, w pobliżu Serdiany, charakteryzuje się glebami gliniasto-krzemionkowymi o luźnym charakterze: po żniwach, ściśle ręcznych, następuje delikatne wyciskanie winogron w taki sposób, aby uzyskać najlepszy moszcz wolnoobrotowy, rozpoczynający powolny fermentacja alkoholowa w stalowych kadziach, po której następuje dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu.</p> <p>Nos ujawnia typowy piżmowy aromat rodzimych białych odmian Cagliari, a także nuty miodu, żółtych kwiatów, owoców ta z odwodnioną żółtą pastą i słodkimi przyprawami, pozostałość po leżakowaniu w drewnie.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Sardynia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Autochtoniczne białe winogrona jagodowe.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14° .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Świetne wino do medytacji, Angialis, nadaje się do deserów o określonej strukturze, w tym suszonych owoców, takich jak tradycyjne sardyńskie wypieki, dojrzałe sery o określonym znaczeniu i sery pleśniowe.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> ARGIOLAS.</p>
Cena 249,99 zł
Torcolato DOC Passito Maculan

<p>Torcolato DOC passito to słodkie wino o intensywnym bukiecie z nutami miodu, kwiatów, wanilii i szlachetnego drewna, w ustach jest słodkie i pełne, ma dobre ciało i doskonałą równowagę między kwasowością a cukrami, doskonałe parowanie z małymi wytrawnymi wypiekami lub deserami. Tym, którzy to lubią, polecamy wypróbowanie Torcolato z serami średnio lub długo dojrzewającymi lub serami pleśniowymi o intensywnym smaku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 litra.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Wenecja Euganejska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino słodkie o jasnozłotym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Vespaiola.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12/ 14°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MACULAN srl</p>
Cena 149,99 zł
Muffato della Sala IGT...

<p>Fascynujące połączenie winogron Sauvignon Blanc, Grechetto, Traminer, Sémillon i Riesling z wyjątkowym terroir Castello della Sala. Pęczki, dotykane przez poranne mgły i sprzyjające szczególnemu mikroklimatowi, są poddawane działaniu szlachetnej pleśni Botrytis Cinerea, która zmniejsza zawartość wody, skupia cukry i nadaje Muffato charakterystyczny aromat.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Muffato della Sala 2016 ma jasny i intensywny złocistożółty kolor. Nos jest głęboki i złożony, wyróżniają się cytrusy połączone z delikatnymi nutami brzoskwini, odwodnionej moreli i szafranu. Na podniebieniu jest otulające, słodkie, ale nie za bardzo, lekko jodowane, z bardzo długą trwałością. Jest opanowany nawet w młodości; wino, którego przeznaczeniem jest ewoluować w czasie, zwiększając swoją złożoność aromatyczną.</li> <li><strong>Metoda:</strong> Winogrona pochodzą z winnic Castello della Sala, położonych na wysokości od 200 do 450 metrów nad poziomem morza. na glebach gliniastych, bogatych w skamieniałości morskie. Winogrona zbierano ręcznie, kilkakrotnie wracając do tej samej winnicy w zależności od stanu winogron. Po przeniesieniu do piwnicy pęczki poddano dalszej selekcji na taśmie sortującej. Następnie nastąpiło lekkie prasowanie bez odszypułkowania. Po sprasowaniu moszcz fermentował przez 18 dni w temperaturze około 17°C. Otrzymane wino, wciąż słodkie, przeniesiono do beczek z francuskiego dębu (Alliers &amp; Tronçais), gdzie dojrzewało przez około 6 miesięcy, po czym kontynuowało rafinację w stali przez kolejne 2 lata.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon Blanc, Grechetto, Sémillon, Traminer i Riesling.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori - Tenuta Castello della Sala, Orvieto (TR).</p>
Cena 302,98 zł
Château Simon 2015 "Grand...

<p>Winogrona Semillon, Sauvignon i Muscadelle, suszone w wyniku działania Botrytis Cinerea lub <strong>szlachetnej pleśni</strong>, są zbierane ręcznie w 4-5 zbiorach z drobiazgową starannością. Kiść dotknięta tą pleśnią będzie odwodniona i szarawa z przerzedzoną skórką, ale da bogaty i pełny moszcz.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Najlepsze winogrona botrytyzowane są <em>naciskane</em> delikatnie przez noc. Po zimnym zatrzymaniu moszcz poddawany jest <em>fermentacji</em> w termoregulowanych zbiornikach ze stali nierdzewnej, które następnie <em>starzeją</em> w małych, szlachetnych beczkach przez około 18 miesięcy, aby uzyskać mały cud natury, bez nawet. Jednym z najczęściej używanych winorośli jest Semillon, białe winogrono, rozpowszechnione na całym terytorium. Château Simon wykorzystuje również winogrona Sauvignon blanc, pochodzące z południowo-zachodniej Francji, oraz Muscadelle, prawdopodobnie pochodzące z obszaru Dordogne.</li> <li><strong>Lokalizacja:</strong> Winnice uprawiane z pełnym poszanowaniem środowiska, z najnowocześniejsze metody biologiczne, znajdują się w gminie <strong>Barsac:</strong> na południowy wschód od Bordeaux, gdzie klimat charakteryzuje się łagodnymi dniami i mgłą w nocy, co jest niezbędne do rozwoju Botrytis cinerea, lub Szlachetna pleśń. Idealny emblemat prestiżu i sławy winnicy, o której mowa.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Intensywny i lśniąco złocisty kolor. To wino oferuje <strong>intensywny bukiet</strong> miękkich owoców egzotycznych i owoców cytrusowych. Atak jest okrągły i owocowy z dużą ewolucją, z otaczającym, harmonijnym i świeżym ciałem. Finisz jest bogaty w pikantne nuty, z odpowiednią równowagą między słodyczą a kwasowością, co daje delikatny dotyk świeżości, szczególnie przyjemny dzięki lekkiemu drzewnemu charakterowi.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Powinno łączyć z foie gras, tłustymi serami czy suchymi wypiekami. Doskonałe z terriną z gęsich wątróbek.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Francja.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> semillon 90%, sauvignon blanc 8%, muscadelle 2%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Można pić schłodzone (10°) lub w temperaturze pokojowej (18-20°).</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Château Simon - Barsac, Francja.</p> <h3>Château Simon</h3> <p>Niedaleko centrum Barsac, w dzielnicy Simon, znajdował się Château Simon przez prawie dwa wieki. Na początku, w 1814 r., był to folwark polikulturowy. Z biegiem czasu Château Simon wykształcił specjalizację winiarską o charakterze. Dziś winnice Château Simon rozciągają się na ponad 33 hektary i znajdują się w trzech głównych apelacjach: Sauternes, Graves i Bordeaux. Główne uprawiane odmiany winorośli to Sémillon, Sauvignon, Merlot i Cabernet Sauvignon. Anne-Laure &amp; Pauliny, wierne swoim rodzinnym korzeniom, poszerzają wiedzę osób starszych poprzez nowoczesne i innowacyjne techniki, z poszanowaniem środowiska. Obecnie Château Simon oferuje szeroką gamę 11 win: Barsac-Sauternes, Graves Red, White i Superior, Bordeaux White, Rosé &amp; Czerwony. Od prawie trzech dekad Château Simon jest zaangażowany w Stowarzyszenie Niezależnych Winiarzy.</p>
Cena 129,99 zł