<p>Winogrona Semillon, Sauvignon i Muscadelle, suszone w wyniku działania Botrytis Cinerea lub <strong>szlachetnej pleśni</strong>, są zbierane ręcznie w 4-5 zbiorach z drobiazgową starannością. Kiść dotknięta tą pleśnią będzie odwodniona i szarawa z przerzedzoną skórką, ale da bogaty i pełny moszcz.</p>
<ul>
<li><strong>Metoda:</strong> Najlepsze winogrona botrytyzowane są <em>naciskane</em> delikatnie przez noc. Po zimnym zatrzymaniu moszcz poddawany jest <em>fermentacji</em> w termoregulowanych zbiornikach ze stali nierdzewnej, które następnie <em>starzeją</em> w małych, szlachetnych beczkach przez około 18 miesięcy, aby uzyskać mały cud natury, bez nawet. Jednym z najczęściej używanych winorośli jest Semillon, białe winogrono, rozpowszechnione na całym terytorium. Château Simon wykorzystuje również winogrona Sauvignon blanc, pochodzące z południowo-zachodniej Francji, oraz Muscadelle, prawdopodobnie pochodzące z obszaru Dordogne.</li>
<li><strong>Lokalizacja:</strong> Winnice uprawiane z pełnym poszanowaniem środowiska, z najnowocześniejsze metody biologiczne, znajdują się w gminie <strong>Barsac:</strong> na południowy wschód od Bordeaux, gdzie klimat charakteryzuje się łagodnymi dniami i mgłą w nocy, co jest niezbędne do rozwoju Botrytis cinerea, lub Szlachetna pleśń. Idealny emblemat prestiżu i sławy winnicy, o której mowa.</li>
<li><strong>Cechy:</strong> Intensywny i lśniąco złocisty kolor. To wino oferuje <strong>intensywny bukiet</strong> miękkich owoców egzotycznych i owoców cytrusowych. Atak jest okrągły i owocowy z dużą ewolucją, z otaczającym, harmonijnym i świeżym ciałem. Finisz jest bogaty w pikantne nuty, z odpowiednią równowagą między słodyczą a kwasowością, co daje delikatny dotyk świeżości, szczególnie przyjemny dzięki lekkiemu drzewnemu charakterowi.</li>
<li><strong>Parowanie:</strong> Powinno łączyć z foie gras, tłustymi serami czy suchymi wypiekami. Doskonałe z terriną z gęsich wątróbek.</li>
</ul>
<p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 L.</p>
<p><strong>POCHODZENIE:</strong> Francja.</p>
<p><strong>ODMIANA:</strong> semillon 90%, sauvignon blanc 8%, muscadelle 2%.</p>
<p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p>
<p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Można pić schłodzone (10°) lub w temperaturze pokojowej (18-20°).</p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
<p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Château Simon - Barsac, Francja.</p>
<h3>Château Simon</h3>
<p>Niedaleko centrum Barsac, w dzielnicy Simon, znajdował się Château Simon przez prawie dwa wieki. Na początku, w 1814 r., był to folwark polikulturowy. Z biegiem czasu Château Simon wykształcił specjalizację winiarską o charakterze. Dziś winnice Château Simon rozciągają się na ponad 33 hektary i znajdują się w trzech głównych apelacjach: Sauternes, Graves i Bordeaux. Główne uprawiane odmiany winorośli to Sémillon, Sauvignon, Merlot i Cabernet Sauvignon. Anne-Laure & Pauliny, wierne swoim rodzinnym korzeniom, poszerzają wiedzę osób starszych poprzez nowoczesne i innowacyjne techniki, z poszanowaniem środowiska. Obecnie Château Simon oferuje szeroką gamę 11 win: Barsac-Sauternes, Graves Red, White i Superior, Bordeaux White, Rosé & Czerwony. Od prawie trzech dekad Château Simon jest zaangażowany w Stowarzyszenie Niezależnych Winiarzy.</p>
Cena
129,99 zł