Pinot Nero

Aktywne filtry

Pinot Nero DOC Maso...

<p>Monlclivio Enrico Serafino słynie z potężnej elegancji. Dzięki starannemu zarządzaniu zbiorami i dojrzewaniu drewna w winie można doskonale rozpoznać cechy charakterystyczne terytorium. MONCLIVIO jest wynikiem harmonijnego połączenia ziemi, Nebbiolo i tradycji. Enrico Serafino Barolo od 1878 roku.</p> <p>Pęczki są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i chłodzone śniegiem węglowym, aby uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć użycie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron.</p> <p>Moszcz jest schładzany, aby zachować najlepsze właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej i stożkowych dębowych kadziach w temp. kontrolowana temperatura. Maceracja jest długotrwała dzięki technice délestage i częściowo z zanurzoną nakrętką przez ponad 28 dni. Leżakowanie przez 22 miesiące odbywa się w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20° .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do dziczyzny, pieczeni, dojrzewających serów. Doceniane również jako aperitif i po obiedzie.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 219,99 zł
Pinot Nero "Re Noir" Lo...

<p>Pinot Noir Re Noir „Lo Zoccolaio” pochodzi z winnic należących do posiadłości, położonych w rejonie Novello in Brolo. Jest produkowane z czystego Pinot Noir. Po <strong>zbiorach</strong> następuje <strong>podszypułkowanie</strong>, miękkie tłoczenie, a następnie <strong>fermentacja</strong> w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25°C. Polega to na pozostawieniu moszczu w kontakcie ze skórkami przez 10 dni. Po <strong>ciągnięciu</strong> w piwnicy powstają idealne warunki do idealnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wino leżakuje w <em>francuskich beczkach</em> przez 18 miesięcy i dojrzewa w butelce przez 6 miesięcy przed sprzedażą. Na wszystkich etapach nic nie jest pomijane; wszystko odbywa się z poszanowaniem tradycji, ale przy użyciu najnowocześniejszych metod i narzędzi, aby uzyskać wino o intensywnym i pełnym smaku, o dużej satysfakcji i trwałości. Podawane przez cały posiłek, z łatwością można je podawać z menu narodowym, w tym kuchnią międzynarodową. <strong>Smak</strong> jest intensywny i pełny, dający dużą satysfakcję i trwałość.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100 Pinot Noir.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Villa Lanata Agricultural Company - Cossano Belbo (CN).</p> <h3>Villa Lanata Farm</h3> <p>Villa Lanata to farma stworzona w celu uwydatnienia doskonałości winogron Moscato i Chardonnay, które dojrzewają na falujących wzgórzach Langhe, w Cossano Belbo. Firma wzięła swoją nazwę od wspaniałej willi, która dominuje nad posiadłością winnic, na wzgórzu zwanym „la Rovere”, niegdyś należącym do kardynała Lanaty. Pasja i poświęcenie rodziny Martini, aw szczególności miłość do piękna, która napędza Eleonora Martini, przywróciła budynek do dawnej świetności i przeniosła architektoniczny wdzięk i elegancję na wina produkowane przez firmę. Ta posiadłość obejmuje winnice uprawiane z Moscato bianco i Chardonnay.</p>
Cena 164,99 zł
Il Bacialé Monferrato Rosso...

<p>„Il Bacialé” w dialekcie piemonckim oznacza zaślubiny, osoby, które aranżują małżeństwa. W rzeczywistości to wino zrodziło się z idealnego połączenia Barbera i innych winogron.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Klasyczny rubinowy kolor, elegancki i intensywny. Zrównoważone zapachy z owocowymi nutami jeżyn i porzeczek z pikantnymi niuansami. Smak jest ciepły i przyjemny z doskonałym zamknięciem, z posmakiem śliwek, pieprzu i cynamonu.</li> <li><strong>Para:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z włoskimi przystawkami, czerwonymi i białe, niezbyt dojrzałe sery.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 122,99 zł
Pinot Nero Alto Adige DOC...

<p>Pinot Noir Elena Walch ma jasny rubinowy kolor i charakteryzuje się aromatem czerwonych jagód, wiśni i malin oraz pikantną nutą białego pieprzu w tle. Na podniebieniu przekonuje swoją zdecydowaną strukturą i zachęcającą soczystością, dzięki delikatnym taninom, korzennemu aromatowi i świeżemu finiszowi.<br /> Długi kontakt ze skórkami przez okres 10 dni. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w stali. Następuje fermentacja jabłkowo-mlekowa i dojrzewanie częściowo w dużych dębowych beczkach o pojemności 22 hl, a częściowo w stalowych.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pierwsze dania, lekkie drugie dania.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Elena Walch</p>
Cena 139,99 zł
Pinot Noir Côte aux Enfants...

<p>Cote Aux Enfants (wzgórze dzieci) jest tak nazywane w odniesieniu do stromego zbocza, które je tworzy; Legenda głosi, że w przeszłości mogły się na nią wspinać tylko dzieci. Jednak to wyjątkowe terroir daje równie wyjątkowe wino. Ten <strong>pinot noir</strong>, używany również w cuvee szampana <em>La Grande Année</em>, jest tak wysokiej jakości, że Maison Bollinger zdecydował się produkować go oddzielnie jako <em> niegazowane czerwone wino</em>. Klejnot! Apelacja <em>Coteaux Champenois</em> dotyczy win spokojnych czerwonych (białych i różowych) z całego obszaru Szampanii. Zostali zdeklasowani przez sławę Szampanii w całej historii, ale rezerwują miłe niespodzianki dla tych, którzy kochają ten obszar. Rouge „La Cote Aux Enfants” Bollingera to <strong>100% Pinot Noir</strong> winifikowane na czerwono. Winogrona pochodzą z winnic uprawianych na małej, szczególnie odpowiedniej działce, która znajduje się na terytorium <strong>Grand Cru w Aÿ</strong> .</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Pod koniec zbiorów winogrona są winifikowane na czerwono z klasyczną maceracją na skórkach. Wino dojrzewa przez około 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu przed butelkowaniem.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Degustacja atakuje aromatami czarnego bzu, lukrecji, porzeczki i wiśni, zakończona lekką korzenną nutą . Doskonała struktura tanin i zbalansowana część aromatyczna zorientowana na czerwone owoce. Ma delikatną i delikatną teksturę w ustach oraz napięcie, które nadaje mu pięknie długi finisz.</li> </ul> <p>To wino jest wyjątkowym doświadczeniem w Szampanii! „La Cote Aux Enfants” Rouge słynnego Maison Bollinger reprezentuje rzadką i bardzo szczególną etykietę: tylko kilka tysięcy butelek tego wspaniałego wina, które demonstruje niesamowitą elegancję, czystość, precyzję i głębię smaku. Sugestie: pieczone mięso z grilla, duszone czerwone mięso, dziczyzna.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Francja.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Noir.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 10/12°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Champagne Bollinger - Ay, Aÿ-Champagne, Francja.</p> <h3>Historia Champagne Bollinger</h3> <p>Opowieść zaczyna się od Athanase de Villermont, najmłodszego syna szlacheckiej rodziny o genialnym przeznaczeniu. Wielki żołnierz, który zabłysnął podczas wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych, odziedziczył po rodzinie dużą posiadłość w rejonie Aÿ. Od razu wyczuł niezwykły potencjał win szampańskich, ale jako arystokrata miał zakaz zajmowania się handlem. Następnie poznał Josepha Bollingera, wielokrotnie podróżującego Niemca, który opuścił swój kraj, aby dowiedzieć się więcej o handlu winem w Szampanii, oraz Paula Renaudina, miejscowego mężczyznę zafascynowanego światem wina. Firma Renaudin-Bollinger &amp; Cie zostało założone 6 lutego 1829 roku. Giuseppe zajmuje się sprzedażą, a Paolo piwnicą. Athanase założył dom szampański, który przetrwa wieki. Joseph Bollinger poślubił Louise-Charlotte, córkę Athanase, w 1837 roku. Z czasem ich synowie, Joseph, a następnie Georges, przejęli interes. Od kryzysu związanego z filokserą po zawieruchy Wielkiej Wojny, musieli stawić czoła niektórym z największych wyzwań Domu. Jednak pod kierownictwem dwóch braci Bollinger zyskało wielki rozgłos i znacznie powiększyło swoje winnice. W 1920 roku Jacques Bollinger, syn Georgesa, znalazł się na czele Izby Reprezentantów: ciężki ciężar dla 24-latka. Odważnie stawił czoła wyzwaniu, wspomagany przez swoich kuzynów Pierre'a, a następnie Yvesa Moreta de Rocheprise; ponieważ siła Bollingera leży również w jego potężnych powiązaniach rodzinnych. Wyrafinowany, kulturalny i biegły w języku angielskim Jacques zwiększył znaczenie Bollingera w całym kanale La Manche. Kiedy Szkotka Elizabeth Bollinger (z domu Law de Lauriston-Boubers) poślubiła Jacquesa w 1923 roku, ona również była namiętnie zaangażowana w los Domu. Miała zaledwie 42 lata, kiedy straciła męża w szczytowym momencie wojny. Bez wahania iz wielką godnością wkroczyła, by przejąć pałeczkę. „Madame Jacques”, jak ją nazywano w Domu, rzuciła się w swoją nową rolę ciałem i duszą. Podczas wielu zagranicznych wyjazdów jej naturalny wdzięk i urok zdziałały cuda. Wesoła i dowcipna Madame Bollinger była jednak potężnym strategiem. Nieustraszona przedsiębiorczyni, była również perfekcjonistką i nie tolerowała niczego poza doskonałością, zawsze była gotowa do innowacji i była siłą napędową bardzo oryginalnego Bollinger RD cuvée. Z jej zwykłym zdrowym rozsądkiem Madame Bollinger zebrała się wokół mu członków rodziny, którzy najbardziej wiedzieli, jak pójść w jego ślady. Najpierw nauczyła Claude'a d'Hautefeuille, męża swojej siostrzenicy, tajników domu. W 1950 został dyrektorem i rozpoczął ambitny program modernizacji zgodnie z wymaganiami jakościowymi Bollingera. Madame Bollinger mianowała go prezydentem w 1971 roku, ale pozostała blisko zaangażowana aż do swojej śmierci sześć lat później. Siostrzeniec Madame Bollinger, Christian Bizot, przejął po Claude w 1978 roku. Wielki podróżnik, podobnie jak przed nim jego ciotka Lily, spotykał się z sommelierami, restauratorami i handlarzami wina, aby promować wina z Maison. Wielki prezydent, znany był ze swojej otwartości i nieformalności. W 1994 r. szefem Izby został prawnuk założyciela Josepha Bollingera. Po rozpoczęciu kariery w Chile Ghislain de Montgolfier kontynuował rozwój Maison, kierując się dążeniem do doskonałości. Kontynuuje politykę dobrowolnego ograniczania produkowanych ilości w celu zwiększenia jakości, pozostając jednocześnie wiernym duchowi Bollingera. Niestrudzony pracownik, Ghislain ma świetne poczucie humoru i łączy rygor naukowy z entuzjazmem dla sukcesu. W 2007 roku jego wiedza techniczna doprowadziła go do wyboru na przewodniczącego Rady Union des Maisons de Champagne i współprzewodniczącego Comité Interprofessionnel du vin de Champagne. W 2008 roku powołano nowego, nieznanego prezesa. To był Jérôme Philipon, urodzony w Szampanii, który zbudował imponującą karierę w dużych grupach przemysłowych. Po raz pierwszy w historii Bollingera jego przyszłość została powierzona komuś spoza rodziny. Wraz ze swoją rodziną Jérôme Philipon kontynuuje rozwój Bollinger Champagne i zapewnia poszanowanie jego zasad i wartości. W 2017 roku Charles-Armand de Belenet został dyrektorem generalnym Champagne Bollinger. Wraz z nim Bollinger nadal zachowuje swoją tradycję rzemieślniczą, wprowadzając najlepsze innowacyjne technologie, aby dążyć do przyszłego rozwoju komercyjnego i jakości dla marki.</p>
Cena 850,96 zł