Sangiovese

Aktywne filtry

Anima Umbra Rosso IGT Caprai

<p>L'Anima Umbra rosso IGT wyróżnia się charakterystycznym, a jednocześnie oryginalnym profilem organoleptycznym, jest to wino czerwone, spokojne i wytrawne, winifikowane z winogron Sangiovese w kontekście typów przewidzianych przez nazwę. Charakteryzuje się odpowiednią zawartością cukru i alkoholu oraz dobrą kwasowością stałą, co sprzyja wzmocnieniu i utrzymaniu aromatów. Dojrzewa przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i co najmniej 3 miesiące w butelce. Bardzo dobrze komponuje się z suchymi lub nadziewanymi pierwszymi daniami makaronowymi z sosami mięsnymi i pomidorowymi, pieczonymi mięsami, wędlinami oraz młodymi lub średnio dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 butelki L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Rubinowe wino; w nosie nuty porzeczki, śliwki i kwiatów. Na podniebieniu wytrawne i świeże, z delikatnymi taninami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 85% Sangiovese i 15% Canaiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 16 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> ARNALDO CAPRAI società agricola s.r.l.</p>
Cena 59,99 zł
Montefalco rosso DOC Bio...

<p>Montefalco rosso DOC to tradycyjne wino organiczne otrzymywane z połączenia Sangiovese z innymi czerwonymi winogronami jagodowymi. Nos ma intensywny aromat dzikich jagód; na podniebieniu jest wytrawne, zrównoważone i ma dobrą strukturę. Zbiory winogron Montefalco Rosso rozpoczynają się we wrześniu z Sangiovese, a kończą w październiku z Sagrantino i Montepulciano. Po starannej selekcji kiści i delikatnym sprasowaniu - odszypułkowaniu następuje fermentacja na skórkach w temperaturze 28 stopni. Następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy iw butelkach przez 6 miesięcy. Doskonale komponuje się z wytrawnymi pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino ORGANICZNE o rubinowo-czerwonym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%; typowe winogrono Montefalco 15%; 15% innych czerwonych odmian winogron ze środkowych Włoch.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> temperatura pomiędzy 14/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco</p>
Cena 81,99 zł
Nobile Montepulciano DOCG...

<p>Vino Nobile di Montepulciano należy do najstarszych na świecie. Przymiotnik „szlachetny” jest zatem szczególnie podobny do charakteru tego wina, będącego syntezą stylu produkcji Ruffino. fermentacja alkoholowa trwa prawie dwa tygodnie w kontrolowanej temperaturze 28°C w stalowych kadziach, z przepompowywaniem i wykrawaniem. Następuje dalsza maceracja na skórkach, przez kolejne 10 dni.</p> <p>Przyjemne nuty śliwki i jeżyny pośród poważniejszych doznań, takich jak skóra, owoce w alkoholu i urzekający mech finisz.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese , inne winorośle Montepulciano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie mięsa.</p>
Cena 145,99 zł
Bolgheri Rosso DOC...

<p>Bolgheri rosso DOC Collemassari doc jest idealnym winem do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy. Charakteryzuje się rubinowoczerwonym kolorem, otwiera się wyraźnymi nutami morello i śliwki, wzbogaconymi przyjemnymi nutami mineralnymi.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Na podniebieniu to jest świeże, intensywne i pikantne, ze zrównoważonymi taninami. Jest to wino, które rodzi się 100 metrów nad poziomem morza i które fermentuje w otwartych drewnianych kadziach w kształcie ściętego stożka oraz w stalowych kadziach. Dojrzewanie Bolgheri Rosso DOC trwa około 10 miesięcy w beczkach przed dalszym dojrzewaniem w butelce.</li> <li><strong>Parowanie i sugestie:</strong> Klasyk, który cieszy się każdym dzień. Czerwone o strukturze i świetnej harmonii, doskonale komponuje się z wędlinami i wędlinami, pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami, dziczyzną. Aby lepiej je docenić, lepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed degustacją, jeśli to możliwe, w kielichu ze średnim otworem, idealnym do lekkich i średnio treściwych win czerwonych, które nie wymagają utleniania otworzyć. Nieco węższy otwór niż korpus kieliszka sprzyja koncentracji aromatów w kierunku nosa, poprawiając odczuwanie aromatów i ograniczając ich rozpraszanie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 60%, cabernet franc 20%, merlot 10%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Czerwone mięsa, pieczenie i duszone mięsa, dziczyzna i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 206,99 zł
Magnum Montefalco Rosso DOC...

<p>Montefalco Rosso Bio firmy Antonelli to czerwone wino produkowane z winogron Sangiovese, Sagrantino i Montepulciano w gminie Montefalco w prowincji Perugia.</p> <ul> <li><strong>Zbiory:</strong> Zbiory winogron Montefalco Rosso rozpoczynają się we wrześniu z Sangiovese, a kończą w październiku z Sagrantino i Montepulciano. Po starannej selekcji kiści i delikatnym sprasowaniu - odszypułkowaniu następuje fermentacja na skórkach w temperaturze 28 stopni. Następnie leżakuje w dębowych beczkach przez 12 miesięcy iw butelkach przez 6 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Jest to wino o rubinowym kolorze, w nosie intensywny aromat Las; na podniebieniu jest jednak wytrawne, zrównoważone i ma dobrą strukturę.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 1,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%; typowe winogrono Montefalco 15%; 15% innych czerwonych jagód z centralnych Włoch.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14 % obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino z całego posiłku dobrze pasuje do pikantnych pierwszych dań (ravioli, risotto, tagliatelle), czerwonych mięs i dojrzewających serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco</p>
Cena 270,98 zł
Chianti Classico DOCG Isole...

<p>Chianti Classico z Isole e Olena to słynna i tradycyjna odmiana Toskanii, dojrzewająca przez 12 miesięcy w beczkach i beczkach. Bukiet jest owocowo-kwiatowy, z nutami fiołków, róż i wiśni. Na podniebieniu świeże, energiczne i dynamiczne, z gęstymi i zrównoważonymi taninami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> rubinowo-czerwony kolor z nutami owoców jagodowych w nosie czerwone, kwiatowe nuty fiołka i nuty aromatycznych ziół, takich jak lawenda i tymianek. Na podniebieniu przyjemne i pełne, charakteryzujące się długim finiszem, dobrą świeżością i uwodzicielskim posmakiem.</li> <li><strong>Polecane połączenia:</strong> mięsne pierwsze dania, czerwone mięso, duże pieczenie, dziczyzna, toskańskie pecorino i sery w średnim wieku.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Canaiolo 10% i inne lokalne winorośle .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Isole e Olena s.r.l.</p>
Cena 170,99 zł
Rosso Toscana IGT Torgaio...

<p>Rosso Toscana IGT Torgaio to wino o obfitym i otulającym aromacie, natychmiast komunikuje czerwone owoce czarnej wiśni i wiśni w duchu, z kontynuacją ciemnych śliwek i pieprzu svirgolata na finiszu. Smak jest miękki na początku i aksamitny później, z garbnikami podtrzymującymi szczery, spójny i nie pozbawiony świeżości finisz, idealny do warzyw, wędlin i grzanek, a także niektórych tłustych ryb, duszonych węgorzy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Intensywny rubin kolor czerwony z fioletowymi odcieniami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot, Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 75,99 zł
Rosso DOC Assisi "Tignoso"...

<p>Rosso doc Assisi „Tignoso” to wino z Umbrii, w którym winnice są uprawiane z kordonem ostrogowym, zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe, winifikacja odbywa się poprzez odszypułkowanie, miażdżenie i tradycyjną macerację w kontrolowanej temperaturze 25°/28°, dojrzewanie w zbiornikach stalowych w kontrolowanej temperaturze oraz dojrzewanie przez 6 miesięcy w beczkach drugiego i trzeciego przejścia. W nosie winne, charakterystyczne, o wytrawnym, pełnym, harmonijnym, intensywnym i trwałym smaku, idealne do pieczeni, porchetty, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 55%, Merlot 30%, Cabernet 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA<br /><br /><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <h3>Cantina Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, od którego pochodzi nazwa odcinka tej równiny, wyraźnie odnosi się do strumienia i mostu o tej samej nazwie, który umożliwia jego przekroczenie. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 68,99 zł
Brunello Montalcino DOCG...

<p>Docg Brunello Montalcino „Ruffino” można uznać za kwintesencję win produkowanych w Montalcino, Brunello „Tenuta Greppone Mazzi” narodziło się w homonimicznej rzeczywistości, którą Ruffino może pochwalić się w okolicy. Magiczne miejsce, w którym stuletnie doświadczenie toskańskiego domu łączy się ze staranną kontrolą każdego aspektu związanego z produkcją.</p> <p>Tak rodzi się mocna, długowieczna czerwień, wyjątkowa w swojej elegancji i uroku. Winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie. Winifikacja odbywa się w stali, a dojrzewanie trwa w dużych dębowych beczkach przez około 36 miesięcy, o 12 więcej niż zasady zarezerwowane dla produkcji Brunello. Po krótkim okresie leżakowania w stali przez około 6 miesięcy, wino jest butelkowane i pozostawiane do rafinacji w butelce przez 8 miesięcy. Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i morello z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p>W ustach pełne. z eleganckim i złożonym. Taniny są dobrze obecne, ale bogate i miękkie. Wyróżnia się równowagą między czerwonymi owocami, czekoladą i słodkim tytoniem, które towarzyszą przedłużonemu finiszowi. Brunello di Montalcino Greppone Mazzi to bogate wino o intensywnych aromatach, które wymaga obfitych dań, którymi można się delektować przez cały posiłek, dobrze komponuje się z typowymi daniami kuchni toskańskiej, takimi jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami lub pierwsze danie z dziczyzną sos z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i wiśni z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10/12 °C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego .</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze pasuje do typowych toskańskich dań, takich jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami czy pierwsze danie z sosem z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby móc uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p>
Cena 366,00 zł
Hebo Rosso Toscana DOCG Petra

<p>Łatwe do przygotowania i przyjemne w piciu toskańskie czerwone wino otrzymane na bazie Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot i Sangiovese. Od klasycznego intensywnego jasnego rubinowego koloru, nos wyczuwa nuty czarnej wiśni, śliwek i czerwonych owoców, a następnie fiołki, jagody i nuty roślinne. Na podniebieniu oferuje smukły, lekko soczysty i przyjemnie świeży łyk o smaku chrupiących owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>UWAGI</strong> <strong>DANE TECHNICZNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, aw szczególności z pieczonym lub faszerowanym drobiem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA PETRA SRL</p>
Cena 116,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Wino, które wzmacnia przyjemny zapach 100% Sangiovese, historycznej odmiany Montalcino. Winnice położone na glebach wapienno-gliniastych dają życie świeżemu, mineralnemu i wysoce pitnemu Rosso di Montalcino.</p> <p>Wino ma żywy rubinowy kolor. Nos jest wyrażony przyjemnymi nutami czerwonych owoców, takich jak wiśnia i czarna wiśnia, z małymi kwiatowymi nutami fiołka i lawendy. Na podniebieniu jest świeże, delikatne i smaczne, z miękkimi i otulającymi taninami; uderza soczystością owoców i trwałością smaku. Doskonała przyjemność picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Cool miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> to wino, które dobrze komponuje się z daniami strukturalnymi, pełnymi aromatów i smaków ziemi. Mięso gotowane w sosie i makarony doprawione sosami mięsno-warzywnymi to wyjątkowe połączenia. Powinien być podawany w temperaturze 18°C w dużym kieliszku typu Ballon, aby sprzyjał natlenieniu i został otoczony zniewalającymi nutami owocowymi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 127,99 zł
BIO Rosso di Montalcino DOC...

<p>Rosso di Montalcino Poggio di Sotto to pełne i intensywne czerwone wino, dojrzewające przez 24 miesiące w beczkach z dębu słowiańskiego, reprezentuje najprostszą linię produkowaną przez posiadłość Poggio di Sotto, ale w rzeczywistości ujawnia wspaniały charakter i głębię do tego stopnia, że można je porównać z innymi brunello tej apelacji</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Wino Rosso di Montalcino Poggio di Sotto ma bardzo jasną i atrakcyjną <em>kolorę </em>, który przypomina rubin. <em>perfumy</em> są owocowe i dają doznania drzewne i korzenne, które również nawiązują do lekkich niuansów aromatycznych ziół. <em>smak</em> jest miękki i delikatny, charakteryzuje się owocowym posmakiem, z którego wyłania się bardzo przyjemny pikantny posmak.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> doskonałe połączenie z risotto z mięsem sosy, duszone czerwone mięso, mięso pieczone i grillowane, dziczyzna i sery dojrzewające. . Dzięki tym cechom wino doskonale nadaje się jako wino do medytacji lub do strukturyzowanego czerwonego mięsa lub dań z dziczyzny.</li> <li><strong>Zalecenia:</strong> Aby lepiej smakować Rosso di Montalcino DOC BIO Poggio di Sotto, najlepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 1 lub 2 godziny przed podaniem, najlepiej w dużym kieliszku, idealnym do win czerwonych o dobrej strukturze i intensywności, które wymagają natlenienia, aby w pełni otworzyć się i rozwinąć najlepsze własne intensywne i złożone wyposażenie aromatyczne. Idealne wino do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy nawet na dłużej niż 5 lat.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 10/12°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola - Cantine di Montalcino (SI).</p>
Cena 471,01 zł
Rosso Montepulciano DOC...

<p>Rosso di Montepulciano to toskańskie wino, z którym Poliziano dokonuje precyzyjnego wyboru, w oparciu o jakość i tożsamość terytorium. Zamiast obniżać klasyfikację winogron zarejestrowanych do produkcji Nobile di Montepulciano, winiarnia wykracza poza tę prostą operację – która często prowadzi do wyboru najmniej wartościowych winogron do Rossi di Montepulciano – identyfikując niektóre winnice o szczególnych cechach właśnie po to, aby uzyskać ten […] określenie. W ten sposób ta młoda i owocowa czerwień otrzymuje życie, z dobrym ciałem i bardziej niż przyjemnym łykiem.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Pochodzi ze spotkania Sangiovese i wspaniała międzynarodowa odmiana, Merlot. Rośliny rosną w winnicach położonych na wysokości od 280 do 350 m n.p.m., charakteryzujących się gliniasto-mulistym podłożem, w którym występuje również szkielet. Moszcz fermentuje w stożkowych kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, z przebijaniem, które integruje przepompowywanie. Fermentacja i maceracja trwają łącznie 12 dni. Następnie następuje rafinacja, która trwa 8 miesięcy i jest przeprowadzana w stali i dużych beczkach, dla 20% całkowitej masy.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ten czerwony z Montepulciano rozwija się w kieliszku o intensywnym i trwałym rubinowym kolorze. Aromaty otaczające nos poruszają się na konsystencji złożonej z nut owocowych i korzennych, wzbogaconych również nutami drzewnymi i lekkimi odniesieniami do humusu. Na podniebieniu pełne, otulające podniebienie, z łykiem charakteryzujące się świeżym i pikantnym smakiem, w którym taniny są dobrze przepracowane.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> doskonałe do mięs grillowane, duszone czerwone mięso, dziczyzna.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0 , 75 L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Merlot 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p>
Cena 113,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Rubinowo-czerwony z lekkimi refleksami fioletu, nos wyraża typowe nuty raczej dojrzałych owoców, wiśni i śliwek oraz nuty przywodzące na myśl kakao i czekoladę. W ustach płaskie, harmonijne, dobrze zrównoważone pewną świeżością i dość miękką taniną. Zamyka się przyjemnie owocowym finiszem o doskonałej trwałości.</p> <p>Fermentacja alkoholowa w stali, z 22-dniową maceracją w temperaturze 28-30°C.Każda odmiana jest winifikowana oddzielnie. Fermentacja jabłkowo-mlekowa i leżakowanie w drewnie przez 24 miesiące. 50% 60-100 hl beczek z dębu slawońskiego i 50% w 225 i 500 litrowych beczkach z dębu francuskiego. Dojrzewanie w butelce przez 8 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 15°/17°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Podczas całego posiłku Rosso di Montalcino San Giorgio idealnie pasuje do doskonałego polędwicy wołowej. Tagliata z rozmarynem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 99,99 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Brunello di Montalcino Ugolforte to czyste Sangiovese Grosso wytwarzane z 20-25-letnich winorośli, położonych na wysokości od 250 do 400 metrów nad poziomem morza, zakorzenionych w podłożu bogatym w tuf i glinę. Uprawa winorośli oparta na zasadach całkowicie szanujących środowisko pozwala na stworzenie wspaniałego wina: długa maceracja w celu wydobycia dojrzałych tanin, leżakowanie w beczkach przez 12 miesięcy i w dębie slawońskim przez kolejne 28, tak narodziło się Ugolforte, które bierze swoją nazwę od słynny XII-wieczny rozbójnik, który poprowadził mieszkańców Montalcino przeciwko okupacji Sieny.</p> <p>Głęboki granat z rubinowymi śladami, nos otwiera się tonami czerwonych owoców w alkoholu i płatkami róży, następnie uwodzicielski progresja gęsta przyprawa, czarna herbata, tytoń fajkowy i chleb świętojański. Balsamiczne niuanse. Na podniebieniu bardzo przyjemne, już niesamowicie wyważone i przyjemne, oscyluje między żywiołowym alkoholem, świeżością i mineralnością, razem z zaskakująco aksamitną taniną. Doskonałe wykończenie, bardzo długa trwałość.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do dziczyzny, zwłaszcza dzika, do duszonego czerwonego mięsa, ale także do serów twardych, twardych i średnio przyprawionych.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 299,98 zł
Magnum Chianti - Chianti...

<p>Chianti Rufina I Domi de I Veroni to wspaniałe toskańskie czerwone wino o pełnym i głębokim charakterze oraz niesamowitej elegancji.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Urodzony z organicznej rolnej, z winogron zbieranych w winnicy I Domi na wysokości około 300 metrów nad poziomem morza, zwróconej na południe i południowy zachód. Po ręcznym zbiorze następuje fermentacja z wytłokami przez około 15 dni w kondycjonowanych stalowych zbiornikach, po czym następuje dojrzewanie, rafinacja i stabilizacja przez 12/14 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego i 6 miesięcy w butelce.</li> <li><strong>Cechy:</strong> W kieliszku ma piękny purpurowo-rubinowy kolor i natychmiast uwalnia do nosa intensywne aromaty dzikich jagód i dojrzałych owoców. W ustach eleganckie, o pięknej strukturze, soczyste iz przyjemną trwałością.</li> <li><strong>Rekomendacje:</strong> Idealne wino do picia od razu, ale może dobrze ewoluować, jeśli pozostawione w spokoju w piwnicy na 3-4 lata. Chianti Rufina by I Veroni to wspaniałe czerwone wino o wyjątkowym stosunku jakości do ceny, które koniecznie trzeba wypróbować.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 1,5L butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 90%, Canaiolo Nero i Colorino 10%.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Aby w pełni docenić jego walory, zaleca się pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed delektowaniem się nim w szklance o średnim otwarciu . Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem i serami, w szczególności z risotto z sosem mięsnym, duszonym czerwonym mięsem, makaronem z sosem mięsnym, mięsem pieczonym i grillowanym, risotto z grzybami, dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> I Veroni Az. Ag.</p>
Cena 217,99 zł
Chianti Rufina "I Domi"...

<p>Chianti Rufina "I Domi" DOCG to wspaniałe toskańskie czerwone wino o pełnym i głębokim charakterze oraz niesamowitej elegancji. Po ręcznym zbiorze następuje fermentacja z wytłokami przez około 15 dni w kondycjonowanych stalowych zbiornikach, po czym następuje dojrzewanie, rafinacja i stabilizacja przez 12/14 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego i 6 miesięcy w butelce. W ustach eleganckie, o pięknej strukturze, soczyste i przyjemnie utrzymujące się.Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem i serami, w szczególności z risotto z sosem mięsnym, duszonym czerwonym mięsem, makaronem z sosem mięsnym, mięsem pieczonym i grillowanym, risotto z grzybami , sery dojrzewające.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino ORGANICZNE o pięknym purpurowo-rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Sangiovese, 10% Canaiolo Nero i Colorino.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> I Veroni Az. Ag.</p>
Cena 98,99 zł
Chianti San Lorenzo DOCG

<p>Chianti San Lorenzo DOCG ma wyraźny i wyraźny zapach malin i jeżyn z nutą fiołka i irysa. Smak charakteryzuje się pełnym, szczerym, pikantnym, dobrze taninowym posmakiem, z przyjemnym i trwałym posmakiem konfitury z dzikich jagód i migdałów.</p> <ul> <li><strong>Produkcja:</strong> Sangiovese Do jego produkcji używa się gron groso oraz winogron uzupełniających. Winnica wykorzystywana do jej produkcji pochodzi ze wzgórz Chianti, obszaru tradycyjnie sprzyjającego szczęśliwemu połączeniu gleby, ekspozycji i klimatu. Winnice są prowadzone zgodnie z systemem Guyota i kordonem ostrogowym na glebach gliniasto-wapiennych z obecnością alberese i galestro. Winifikacja wymaga, aby dobrze dojrzałe winogrona zebrane w październiku, po zimnej wstępnej maceracji fermentacyjnej trwającej 3-4 dni, były tradycyjnie winifikowane na czerwono. Podczas fermentacji w kontrolowanej temperaturze od 28 do 30°C przeprowadza się umiejętne przepompowywanie. Następnie wino leżakuje przez krótki czas w drewnie, aby podkreślić jego świeżość i miękkość.</li> <li><strong>Para:</strong> dobrze komponuje się z pierwszymi daniami z sosem mięsnym, wędlinami , drób, jagnięcina, koźlę, ser pecorino.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino o żywym rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese Grosso, winogrona uzupełniające.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fattorie Melini.</p>
Cena 62,99 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Wybór Nobile di Montepulciano „Asinone” firmy Poliziano jest produkowany tylko w najlepszych rocznikach, a liczba wyprodukowanych butelek odzwierciedla jakość samego rocznika. Dojrzewa w beczkach przez 16-18 miesięcy przed butelkowaniem. Średnio produkcja wynosi około 20 000-40 000 butelek.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> To wino, produkowane w gminie Montepulciano w prowincji Siena, pozyskiwane jest z winogron <strong>100% Sangiovese</strong> z pojedynczej winnicy skierowanej na południe, południowy zachód i położonej na wzgórzach na wysokości około 350-400 metrów nad poziomem morza. Winorośl w różnym wieku prowadzona jest metodą kordonu ostrogowego na glebach bogatych w szkielet, charakteryzujących się glebami gliniasto-gliniastymi. Winiarnia to firma rodzinna, właściciel około 165 hektarów winnic, dziś zarządzany przez Federico Carletti, który przejmując stery po swoim ojcu, udaje się w ciągu kilku lat zaproponować innowacyjną i nowoczesną filozofię produkcji, stając się jednym z najbardziej cenionych nazwisk w całej Toskanii. „Asinone” Nobile di Montepulciano di Poliziano jest produkowane ze starannie <em>wyselekcjonowanych i ręcznie zbieranych</em> winogron w małych skrzynkach pod koniec września. Kiście przenoszone do piwnicy są odszypułkowane i delikatnie sprasowane, a następnie poddane <em>fermentacji alkoholowej</em>, z częstym codziennym przepompowywaniem, w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze z maceracją na skórkach przez około 20-25 dni. Następnie przeprowadza się <em>zbieranie</em> poprzez tłoczenie, po czym wino dojrzewa w tonneau z francuskiego dębu przez co najmniej 16-18 miesięcy przed butelkowaniem i przygotowaniem do sprzedaży.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Poliziano's Nobile di Montepulciano "Asinone" ma piękny, jasno rubinowy kolor. W nosie pojawiają się intensywne aromaty czerwonych owoców, w tym wiśni i czarnej wiśni, kwiatowe nuty wiśni i fiołka, nuty aromatycznych ziół, w tym warzyw laurowych, oregano i rabarbaru, po czym zmieniają się w lekkie nuty chinowca, kawy i żywicy. W ustach bogate, intensywne, pełne i otulające, charakteryzujące się aksamitną, ale dobrze wyczuwalną taniną i dobrą świeżością. To z winnicy Poliziano to złożona i wyrafinowana czerwień z trwałym finiszem i nutami kawy.</li> <li><strong>Rady i parowanie:</strong> Wino o dużej trwałości, już teraz niezwykłe, jeśli jest pijane , ale które proponujemy zostawić na odpoczynek w piwnicy, aby lepiej docenić wspaniałe właściwości, które z czasem dojrzeją. Możesz pozwolić jej leżeć w piwnicy nawet przez ponad 15 lat. Wymagające wino na najbardziej prestiżowe okazje, najlepiej pasuje do wytrawnych dań głównych i dojrzałych serów. Warto poeksperymentować z połączeniem z „tegamaccio”, daniem z ryb jeziornych typowym dla obszaru pogranicza Umbrii i Toskanii, które jest szczególnie smaczne i dlatego odpowiednie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 12 do 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p> <h3>Historia piwnicy Poliziano</h3> <p>Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.</p>
Cena 377,00 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Winogrona prugnolo Gentile, które charakteryzują region Montepulciano, są otoczone największą opieką Poliziano, tak aby wyrażały cały potencjał obszaru o uznanym powołaniu do uprawy winorośli. Rezultatem jest ustrukturyzowane, długotrwałe <strong>Vino Nobile</strong> di Montepulciano o intensywnych, ale nie niepotrzebnie karykaturalnych aromatach, które wiernie wyrażają jego głęboko toskańskie pochodzenie i starożytny związek między ziemią, człowiekiem i kulturą. Vino Nobile wierne tradycji.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Aromaty są intensywne z wyraźnymi nutami jeżyn, śliwek, wiśni oraz nutami przypraw i tytoniu. Na podniebieniu jest zbudowane, aksamitne, otulające i wsparte elegancką świeżością.</li> <li><strong>Porady i parowanie:</strong> Aby cieszyć się nim w najlepszym wydaniu, radzimy odczekać, aż wino ' oddychać” co najmniej 15-30 minut przed podaniem. Wino do całego posiłku, dobrze komponuje się z bogatymi typowymi daniami z tradycji toskańskiej. Doskonałe z talerzem tagliatelle z ragu zająca.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Prugnolo gentile (Sangiovese) 85%, colorino, canaiolo i merlot 15 %.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p> <h3>Historia piwnicy Poliziano</h3> <p>Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.</p>
Cena 187,99 zł
Montefalco Sagrantino DOCG...

<p>Montefalco Sagrantino D.O.C.G. z mocną, ale delikatną taniną już wyraża doskonałą pijalność. Złożone, ważne wino, które proponujemy pić jako wino do medytacji lub w połączeniu z dużymi mięsami, pieczeniami lub duszonymi mięsami.</p> <p>Intensywna rubinowa barwa, bogaty i bardzo wyrazisty, złożony nos. Typowo charakteryzuje się nutami owoców, jagód, śliwek i wiśni, na podniebieniu jest to wino o bardzo zbudowanej strukturze, z mocną taniną typową dla tej odmiany winorośli. Rocznik, który już się wyraża, ale może z łatwością kontynuować udoskonalanie w butelce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sagrantino 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18° .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do czerwonych mięs i pieczeni, ale doskonałe jako dodatek wino do medytacji.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Borgese Agricultural Firma Via Flaminia Maremmana 65, Fraz. Montepennino, 06036 Montefalco (PG)</p>
Cena 129,99 zł
Montefalco Rosso DOC Borgese

<p>Montefalco Rosso DOC to czerwone wino o intensywnym, pełnym i aromatycznym bukiecie z nutami małych czerwonych owoców, delikatnie przyprawionymi, wynikającymi z procentowej zawartości winogron Sagrantino w kilku dużych beczkach. Pełny smak, harmonijne body, wytrawne. Zbiór odbywa się ręcznie z selekcją kiści w pierwszych dziesięciu dniach października. Winifikacja odbywa się poprzez macerację w stalowych kadziach w temperaturze 25°C z codziennym tłoczeniem i odpompowywaniem. Krótkie dojrzewanie we francuskim drewnie i przez pierwsze kilka miesięcy bâtonnage tylko dla sagrantino, które tworzy mieszankę.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o rubinowym kolorze z lekkimi fioletowymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Sagrantino i Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong></p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Agraria Borgese Via Flaminia Maremmana 65, Fraz. Montepennino, 06036 Montefalco (PG)</p>
Cena 69,99 zł
Rosso Componimento DOP BIO...

<p>Componimento Paglione pochodzi z <strong>starannej selekcji</strong> winogron, po której następuje delikatne odszypułkowanie i <strong>winifikacja</strong> w klasycznej czerwieni w kontrolowanej temperaturze. W fazie fermentacji moszcz poddawany jest procesom przepompowywania i tłoczenia, które gwarantują pożądaną ekstrakcję składników obecnych w skórkach. <strong>Fermentacja</strong> odbywa się spontanicznie, czyli bez dodatku wybranych drożdży. Otrzymany produkt jest następnie rafinowany i nie jest poddawany żadnemu klarowaniu ani filtracji przed butelkowaniem.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Componimento ma intensywny rubinowy kolor z wyraźny granatowy refleks, z węchowego punktu widzenia jest czysty, złożony, z delikatną nutą wiśni w alkoholu i jagód, z balsamicznym posmakiem. Uczucie pieczenia jest obecne, ale połączone z aromatycznym kompleksem wina. Na podniebieniu jest pełne, soczyste i trwałe.</li> <li><strong>Rady i parowanie:</strong> To oddzielna butelka szefa kuchni z limitowanej edycji, produkują tylko butelki 1981. Idealne do grillowanej jagnięciny, dziczyzny lub dobrze przyprawionych czerwonych mięs.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 Butelki L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Puglia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Montepulciano, Nero di Troia.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Agricola Faccilongo Nicola C.da Perazzelle – Lucera (FG).</p>
Cena 169,99 zł
Montefalco Rosso DOC "Abis"...

<p>Montefalco Rosso DOC "Abis" to czerwone wino o balsamicznym aromacie, owocowe w alkoholu, korzenne, z gładkim posmakiem tanin, średnia struktura, dobra trwałość. Zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe; w procesie winifikacji maceracja odbywa się na skórkach przez 15 dni w kontrolowanej i stałej temperaturze 25°C z różnymi codziennymi uderzeniami, zwłaszcza w pierwszych dniach, dojrzewanie 50% przez 12 miesięcy w tonneaux z francuskiego dębu, a pozostałe 50% ze stali nierdzewnej; następnie 4 miesiące w butelce. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami grilla, jagnięciny, dziczyzny, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o czerwonym kolorze przechodzącym w granat.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%, Merlot 20%, Sagrantino 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> zawiera temperaturę między 14/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA</p> <h3>Cantine Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, który określa odcinek tej równiny, do którego wyraźnie się odnosi strumień i most o tej samej nazwie, który umożliwia przeprawę w bród. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 107,99 zł
Chianti DOCG Le Altane

<p>Chianti DOCG to czerwone wino o wyraźnym i wyraźnym aromacie malin i jeżyn, o pełnym, szczerym, soczystym, odpowiednio taninowym smaku z przyjemnym i trwałym posmakiem konfitury z dzikich jagód i migdałów.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Pełne czerwone wino o intensywnym rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 70% Sangiovese, 30% winogrona uzupełniające.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Chianti DOCG doskonale komponuje się z typowymi daniami tradycji toskańskiej, takimi jak Fiorentina czy Chianina, gulaszami, dziczyzną i pieczenią w ogóle.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera <strong>siarczyny</strong> .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Le Altane.</p>
Cena 66,99 zł
Orvieto DOC Biologico Rosso...

<p>Maksymalna ekspresja terroir doskonale nadająca się do produkcji wspaniałych czerwonych win. Ta winnica narodziła się kilka lat temu z pewności wysokiego potencjału naszych ziem.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rodzaj nasadzeń winnicy został przebadany z absolutna dbałość o jakość produktu. Trawa w naturalny sposób zmniejsza produkcję z hektara, poprawiając właściwości organoleptyczne winogron. Z wielką starannością wybieramy najlepsze kiełki. Moszcze jakie uzyskujemy są bogate i owocowe. Ich ekstremalna koncentracja jest naturalna, bez sztucznego wymuszania, przy całkowitym poszanowaniu właściwości organoleptycznych winogron. Polvento to symbol intensywności, elegancji i ekstremalnej długowieczności.</li> <li><strong>Para:</strong> Połączenie jest idealne do grillowanych i pieczonych na rożnie czerwonych mięs, dziczyzny i dziczyzny. Doskonałe do twardych i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet, Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Societa' Agricola Barberani &amp; C.</p> <h3>Historia piwnic Barberani</h3> <p>Oto historia drogocennego wina. Urodzony w winnicach na zielonych zboczach Umbrii, pochylony na wiatr i pieszczony wodami jeziora Corbara. Wyjątkowy i odurzający nektar, zrodzony z pasji Luigiego i Giovanny Barberani. W rzeczywistości od 1961 roku rodzina Barberani odnawia starożytny rytuał zbiorów wprawnymi rękami, przekształcając winogrona w symfonię aromatów i smaków z całkowitym szacunkiem dla terytorium i tradycji. Pasja, która ma swoje korzenie w przeszłości i która poprzez miłość i oddanie przekazywane z pokolenia na pokolenie, śledzi przyszłość rolnictwa Umbrii w ponadczasowej podróży.</p>
Cena 183,99 zł
Orvieto Rosso DOC Foresco...

<p>Orvieto Rosso DOC Foresco z winnicy Barberani pochodzi z klasycznej mieszanki lokalnych czerwonych winogron i międzynarodowych winorośli w stylu Bordeaux. Wino czerwone o eleganckim i harmonijnym smaku, o zrównoważonym i aksamitnym ciele. Wspaniała rubinowa czerwień, intensywny i zrównoważony smak z nutami jeżyn i dojrzałych owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18° /20°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze komponuje się z pieczonymi białe i czerwone mięsa, grillowane i pieczone na rożnie, z drobiem i dziczyzną.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Barberani &amp; C.</p>
Cena 112,99 zł
Montefalco Rosso "Ziggurat"...

<p>Synteza mocy Sagrantino i elegancji Sangiovese, Montefalco Rosso w pełni wyraża urok krainy o starożytnych tradycjach. Eleganckie wino, o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy, które jest już w pełni pijalne, ale które może również pozytywnie wykorzystać pewne starzenie. nos uderza elegancją i złożonością aromatów wiśni i moreli, goździków i wreszcie esencji balsamicznych. Ta sama elegancja jest w ustach, wino o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> ORGANICZNE czerwone wino o lśniącej rubinowej barwie.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%, Sagrantino 15%, Cabernet i Merlot 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 84,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Intensywny i lśniący rubinowy kolor przewiduje szeroki i bogaty nos, zdominowany przez zdecydowane nuty dojrzałych czerwonych owoców i ozdobiony nutami balsamicznymi i pikantnymi. Hojny i otulający łyk prowadzi do gęstej i zwartej taninowej konsystencji do przyjemnie trwałego finiszu z aromatycznymi owocowymi powrotami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sagiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18 °/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek podkreśla grillowane czerwone mięsa.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MASTROJANNI S.R.L. - PRZEDSIĘBIORSTWO ROLNICZE</p>
Cena 165,99 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Brunello di Montalcino „Vigna Loreto” pochodzi z kiści czerwonej odmiany winogron, która szczególnie w Toskanii wyraża się na wysublimowanych poziomach jakościowych, Sangiovese. Winogrona tej odmiany są starannie selekcjonowane podczas zbiorów przez zespół winiarzy Mastrojanni, aby zagwarantować tylko to, co najlepsze z terroir pochodzenia.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> winogrona, po przybyciu do pomieszczeń wykorzystywanych do produkcji wina ulegają fermentacji alkoholowej. Następnie przechodzimy do fazy starzenia, w której wino pozostaje przez 36 miesięcy, aby odpocząć w beczkach z dębu Allier; po butelkowaniu następuje kolejny okres dojrzewania, który trwa w szkle przez 8 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> „Vigna Loreto” to Brunello di Montalcino DOCG, które w szkła, przybiera głębokie i zwarte kontury, które przywodzą na myśl kolor rubinu. Asortyment perfum otulających nos składa się głównie z nut owocowych, ozdobionych lekkimi akcentami słodkich przypraw. Na podniebieniu ma doskonałą strukturę, pełne i energiczne, z muskularnym łykiem, który uderza w podniebienie bez zbytniego utrzymywania się, jednak okazuje się bardzo przyjemne dzięki aksamitnej garbnikowej konsystencji.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Idealne jako dodatek do golonki wieprzowej z jagodami jałowca, podobnie jak wszystkie wspaniałe wina czerwone, jest również doskonałe samo popijane jako wino do medytacji.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poderi Loreto i San Pio - Castelnuovo dell'Abate Montalcino (Siena).</p> <h3>Cantine Mastrojanni</h3> <p>Od 1975 roku Mastrojanni swoimi winami pisze historię, zbierając nagrody na całym świecie. A w tamtych latach bardzo niewielu rozpoczynało przygodę z winiarstwem w Montalcino. Dziś, dzięki wyjątkowemu terroir i ludziom, którzy wierzyli w nie od dziesięcioleci, Mastrojanni jest jedną z najbardziej szanowanych przez koneserów firm Brunello di Montalcino. Miejsca te były słabo zaludnione i słabo uprawiane w całej historii ludzkości: ziemia jest więc dziewicza, czysta, wolna od wszelkich zanieczyszczeń, które mogły ją zniszczyć ręką człowieka. Na tych terenach w 1975 roku prawnik Gabriele Mastrojanni kupił farmy San Pio i Loreto i postanowił założyć pierwsze winnice, które do dziś częściowo produkują nasze wina. Inni, przed nim, począwszy od pioniera Biondi-Santi, mieli takie same doświadczenia, a obszar jasno odpowiedział, że najlepszą winoroślą na tych ziemiach jest Sangiovese Grosso. Mastrojanni, chcąc zrobić świetne Brunello, posadził prawie wyłącznie Sangiovese. W tych samych latach Maurizio Castelli, nadal nasz enolog, został doradcą referencyjnym firmy. Rodzina Mastrojanni, która mieszkała w Rzymie i od czasu do czasu przyjeżdżała do Montalcino, zdecydowała się zaufać Andrei Machetti, który zaoferował śledzenie rozwoju firmy w pełnym wymiarze godzin. Andrea rozpoczął pracę w 1992 roku, a jego pełna pasji praca pozwoliła Mastrojanniemu rozwijać się za granicą i w produkcji, być może wykraczając poza początkowe marzenie o byciu prawnikiem. Dziś punkt odniesienia dla firmy i grupy Illy. Andrea Machetti w 1992 roku przejął stery firmy, przekształcając ją w jednego z najbardziej szanowanych producentów Montalcino. Niewielkimi słowy, zna teraz dogłębnie każdą winorośl w firmie, Andrea jest zawsze tam, śledzi każdy szczegół i wie, że to jedyny sposób na zrobienie wspaniałego wina: być do jego usług. Maurizio Castelli, światowej sławy enolog ze swoich wspaniałych win, jest jak Andrea i jak my wszyscy „antyinterwencjonistą”: stara się pozwolić winu na własną ewolucję, podyktowaną jego naturą. Ale jasne jest, że winiarz jest jak lekarz i musi zrozumieć, kiedy pojawia się problem i wiedzieć, jak go wyleczyć. Jego sztuczką, podobnie jak najlepszych lekarzy, jest „zapobieganie”. Oznacza to pracę z wyprzedzeniem, poprzez staranną i ciągłą obecność w firmie oraz systematyczne kontrole mające na celu zachowanie wina. Dzięki podejściu Andrei i Maurizio wina Mastrojanni nadal stanowią doskonałość regionu Montalcino.</p>
Cena 778,01 zł