Toscana

Aktywne filtry

Rosso Montepulciano DOCG...

<p>Rosso Montepulciano DOCG Lodola Nuova narodziło się w Tenuta Lodola Nuova, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie starożytnego Montepulciano, w Toskanii, krainie bogatej w tradycje winiarskie, z winnic posiadłości to wino jest produkowane poprzez staranną selekcję w winnicy najlepszych winogron. Zbiory rozpoczęły się pod koniec września, a zakończyły w połowie października. Dojrzewa w beczkach o różnej pojemności, przez co najmniej 18 miesięcy, rafinacja następuje po złożeniu i krótkim okresie odpoczynku w stali, w której wino było butelkowane i dalej rafinowane w butelce. Perfumy od razu rzucają się w oczy kuszącą intensywnością bukietu, przyciszoną owocowymi nutami dojrzałej śliwki i innymi świeżymi kwiatami. Następnie, w całej swojej wspaniałej wielkości, wyczuwalna jest pikantna słodycz, orzech i pachnący aromat tytoniu. W ustach ma natychmiastowy smak z powrotem nut owocowych wyczuwalnych na nosie. Tanina o świetnej fakturze, zdecydowana, ale aksamitna, zanika w kierunku bardziej zaokrąglonych doznań. Z doskonałym body, finisz jest trwały i satysfakcjonujący z niemal słodkim posmakiem, ale zrównoważonym przez dobrą kwasowość, z nutami śliwki i tytoniu. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami na bazie mięsa, czerwonym mięsem, dziczyzną, dojrzewającymi serami, wędlinami, grzybami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Szlachetne wino o głębokim rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Cabernet, 5% Sauvignon, 5% Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 108,99 zł
Nobile Montepulciano DOCG...

<p>Vino Nobile di Montepulciano należy do najstarszych na świecie. Przymiotnik „szlachetny” jest zatem szczególnie podobny do charakteru tego wina, będącego syntezą stylu produkcji Ruffino. fermentacja alkoholowa trwa prawie dwa tygodnie w kontrolowanej temperaturze 28°C w stalowych kadziach, z przepompowywaniem i wykrawaniem. Następuje dalsza maceracja na skórkach, przez kolejne 10 dni.</p> <p>Przyjemne nuty śliwki i jeżyny pośród poważniejszych doznań, takich jak skóra, owoce w alkoholu i urzekający mech finisz.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese , inne winorośle Montepulciano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie mięsa.</p>
Cena 145,99 zł
Bolgheri Rosso DOC...

<p>Bolgheri rosso DOC Collemassari doc jest idealnym winem do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy. Charakteryzuje się rubinowoczerwonym kolorem, otwiera się wyraźnymi nutami morello i śliwki, wzbogaconymi przyjemnymi nutami mineralnymi.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Na podniebieniu to jest świeże, intensywne i pikantne, ze zrównoważonymi taninami. Jest to wino, które rodzi się 100 metrów nad poziomem morza i które fermentuje w otwartych drewnianych kadziach w kształcie ściętego stożka oraz w stalowych kadziach. Dojrzewanie Bolgheri Rosso DOC trwa około 10 miesięcy w beczkach przed dalszym dojrzewaniem w butelce.</li> <li><strong>Parowanie i sugestie:</strong> Klasyk, który cieszy się każdym dzień. Czerwone o strukturze i świetnej harmonii, doskonale komponuje się z wędlinami i wędlinami, pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami, dziczyzną. Aby lepiej je docenić, lepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed degustacją, jeśli to możliwe, w kielichu ze średnim otworem, idealnym do lekkich i średnio treściwych win czerwonych, które nie wymagają utleniania otworzyć. Nieco węższy otwór niż korpus kieliszka sprzyja koncentracji aromatów w kierunku nosa, poprawiając odczuwanie aromatów i ograniczając ich rozpraszanie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 60%, cabernet franc 20%, merlot 10%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Czerwone mięsa, pieczenie i duszone mięsa, dziczyzna i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 206,99 zł
Bolgheri Rosso DOC Le...

<p>Bolgheri Rosso DOC z winnicy „Le Macchiole” to czerwień pełna wdzięku i intensywności, radosna i łatwa do picia, bez wyrzekania się treści i złożoności.<br /> Proces produkcji wina obejmuje fermentację i macerację w stali przez 15 dni, podczas gdy rafinacja w barrique trwa 18 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot 50%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do przystawek i risotto, doskonale pasuje do grillowanego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> LE MACCHIOLE SOCIETA' AGRICOLA S.S.</p>
Cena 190,99 zł
Chianti Classico DOCG Isole...

<p>Chianti Classico z Isole e Olena to słynna i tradycyjna odmiana Toskanii, dojrzewająca przez 12 miesięcy w beczkach i beczkach. Bukiet jest owocowo-kwiatowy, z nutami fiołków, róż i wiśni. Na podniebieniu świeże, energiczne i dynamiczne, z gęstymi i zrównoważonymi taninami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> rubinowo-czerwony kolor z nutami owoców jagodowych w nosie czerwone, kwiatowe nuty fiołka i nuty aromatycznych ziół, takich jak lawenda i tymianek. Na podniebieniu przyjemne i pełne, charakteryzujące się długim finiszem, dobrą świeżością i uwodzicielskim posmakiem.</li> <li><strong>Polecane połączenia:</strong> mięsne pierwsze dania, czerwone mięso, duże pieczenie, dziczyzna, toskańskie pecorino i sery w średnim wieku.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Canaiolo 10% i inne lokalne winorośle .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Isole e Olena s.r.l.</p>
Cena 170,99 zł
Rosso Toscana IGT Torgaio...

<p>Rosso Toscana IGT Torgaio to wino o obfitym i otulającym aromacie, natychmiast komunikuje czerwone owoce czarnej wiśni i wiśni w duchu, z kontynuacją ciemnych śliwek i pieprzu svirgolata na finiszu. Smak jest miękki na początku i aksamitny później, z garbnikami podtrzymującymi szczery, spójny i nie pozbawiony świeżości finisz, idealny do warzyw, wędlin i grzanek, a także niektórych tłustych ryb, duszonych węgorzy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Intensywny rubin kolor czerwony z fioletowymi odcieniami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot, Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 75,99 zł
Brunello Montalcino DOCG...

<p>Docg Brunello Montalcino „Ruffino” można uznać za kwintesencję win produkowanych w Montalcino, Brunello „Tenuta Greppone Mazzi” narodziło się w homonimicznej rzeczywistości, którą Ruffino może pochwalić się w okolicy. Magiczne miejsce, w którym stuletnie doświadczenie toskańskiego domu łączy się ze staranną kontrolą każdego aspektu związanego z produkcją.</p> <p>Tak rodzi się mocna, długowieczna czerwień, wyjątkowa w swojej elegancji i uroku. Winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie. Winifikacja odbywa się w stali, a dojrzewanie trwa w dużych dębowych beczkach przez około 36 miesięcy, o 12 więcej niż zasady zarezerwowane dla produkcji Brunello. Po krótkim okresie leżakowania w stali przez około 6 miesięcy, wino jest butelkowane i pozostawiane do rafinacji w butelce przez 8 miesięcy. Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i morello z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p>W ustach pełne. z eleganckim i złożonym. Taniny są dobrze obecne, ale bogate i miękkie. Wyróżnia się równowagą między czerwonymi owocami, czekoladą i słodkim tytoniem, które towarzyszą przedłużonemu finiszowi. Brunello di Montalcino Greppone Mazzi to bogate wino o intensywnych aromatach, które wymaga obfitych dań, którymi można się delektować przez cały posiłek, dobrze komponuje się z typowymi daniami kuchni toskańskiej, takimi jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami lub pierwsze danie z dziczyzną sos z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i wiśni z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10/12 °C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego .</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze pasuje do typowych toskańskich dań, takich jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami czy pierwsze danie z sosem z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby móc uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p>
Cena 366,00 zł
Hebo Rosso Toscana DOCG Petra

<p>Łatwe do przygotowania i przyjemne w piciu toskańskie czerwone wino otrzymane na bazie Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot i Sangiovese. Od klasycznego intensywnego jasnego rubinowego koloru, nos wyczuwa nuty czarnej wiśni, śliwek i czerwonych owoców, a następnie fiołki, jagody i nuty roślinne. Na podniebieniu oferuje smukły, lekko soczysty i przyjemnie świeży łyk o smaku chrupiących owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>UWAGI</strong> <strong>DANE TECHNICZNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, aw szczególności z pieczonym lub faszerowanym drobiem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA PETRA SRL</p>
Cena 116,99 zł
Bolgheri DOC Il Bruciato...

<p>„Il Bruciato” to młodszy brat „Guado al Tasso”, Bolgheri o dużej intensywności oraz nowoczesnym i harmonijnym stylu. Czerwień, która pochodzi z tych winnic w posiadłości, które nie reprezentują szczytu niezbędnego do produkcji Guado al Tasso, działek, na których roślina jest zarządzana z jakością. Jego dojrzewanie odbywa się przez 8 miesięcy w beczce i przez co najmniej 4 miesiące w butelce: rezultatem jest wino o dużej intensywności i delikatności, idealna wizytówka denominacji i posiadłości.</p> <p>Ciemny rubin czerwony, z jasnofioletowymi odcieniami. W nosie dominują intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, po których następuje przyjemna nuta słodkich przypraw. Na podniebieniu wino jest zrównoważone, harmonijne i otulające, charakteryzujące się falistą i otulającą taniczną teksturą. Bardzo przyjemne wino do picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 65%, merlot 20%, syrah 15%</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z serami, aksamitnymi zupami i zupami. Doskonałe do pieczeni i duszonych mięs.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 222,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Wino, które wzmacnia przyjemny zapach 100% Sangiovese, historycznej odmiany Montalcino. Winnice położone na glebach wapienno-gliniastych dają życie świeżemu, mineralnemu i wysoce pitnemu Rosso di Montalcino.</p> <p>Wino ma żywy rubinowy kolor. Nos jest wyrażony przyjemnymi nutami czerwonych owoców, takich jak wiśnia i czarna wiśnia, z małymi kwiatowymi nutami fiołka i lawendy. Na podniebieniu jest świeże, delikatne i smaczne, z miękkimi i otulającymi taninami; uderza soczystością owoców i trwałością smaku. Doskonała przyjemność picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Cool miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> to wino, które dobrze komponuje się z daniami strukturalnymi, pełnymi aromatów i smaków ziemi. Mięso gotowane w sosie i makarony doprawione sosami mięsno-warzywnymi to wyjątkowe połączenia. Powinien być podawany w temperaturze 18°C w dużym kieliszku typu Ballon, aby sprzyjał natlenieniu i został otoczony zniewalającymi nutami owocowymi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 127,99 zł
BIO Rosso di Montalcino DOC...

<p>Rosso di Montalcino Poggio di Sotto to pełne i intensywne czerwone wino, dojrzewające przez 24 miesiące w beczkach z dębu słowiańskiego, reprezentuje najprostszą linię produkowaną przez posiadłość Poggio di Sotto, ale w rzeczywistości ujawnia wspaniały charakter i głębię do tego stopnia, że można je porównać z innymi brunello tej apelacji</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Wino Rosso di Montalcino Poggio di Sotto ma bardzo jasną i atrakcyjną <em>kolorę </em>, który przypomina rubin. <em>perfumy</em> są owocowe i dają doznania drzewne i korzenne, które również nawiązują do lekkich niuansów aromatycznych ziół. <em>smak</em> jest miękki i delikatny, charakteryzuje się owocowym posmakiem, z którego wyłania się bardzo przyjemny pikantny posmak.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> doskonałe połączenie z risotto z mięsem sosy, duszone czerwone mięso, mięso pieczone i grillowane, dziczyzna i sery dojrzewające. . Dzięki tym cechom wino doskonale nadaje się jako wino do medytacji lub do strukturyzowanego czerwonego mięsa lub dań z dziczyzny.</li> <li><strong>Zalecenia:</strong> Aby lepiej smakować Rosso di Montalcino DOC BIO Poggio di Sotto, najlepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 1 lub 2 godziny przed podaniem, najlepiej w dużym kieliszku, idealnym do win czerwonych o dobrej strukturze i intensywności, które wymagają natlenienia, aby w pełni otworzyć się i rozwinąć najlepsze własne intensywne i złożone wyposażenie aromatyczne. Idealne wino do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy nawet na dłużej niż 5 lat.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 10/12°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola - Cantine di Montalcino (SI).</p>
Cena 471,01 zł
Rosso Montepulciano DOC...

<p>Rosso di Montepulciano to toskańskie wino, z którym Poliziano dokonuje precyzyjnego wyboru, w oparciu o jakość i tożsamość terytorium. Zamiast obniżać klasyfikację winogron zarejestrowanych do produkcji Nobile di Montepulciano, winiarnia wykracza poza tę prostą operację – która często prowadzi do wyboru najmniej wartościowych winogron do Rossi di Montepulciano – identyfikując niektóre winnice o szczególnych cechach właśnie po to, aby uzyskać ten […] określenie. W ten sposób ta młoda i owocowa czerwień otrzymuje życie, z dobrym ciałem i bardziej niż przyjemnym łykiem.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Pochodzi ze spotkania Sangiovese i wspaniała międzynarodowa odmiana, Merlot. Rośliny rosną w winnicach położonych na wysokości od 280 do 350 m n.p.m., charakteryzujących się gliniasto-mulistym podłożem, w którym występuje również szkielet. Moszcz fermentuje w stożkowych kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, z przebijaniem, które integruje przepompowywanie. Fermentacja i maceracja trwają łącznie 12 dni. Następnie następuje rafinacja, która trwa 8 miesięcy i jest przeprowadzana w stali i dużych beczkach, dla 20% całkowitej masy.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ten czerwony z Montepulciano rozwija się w kieliszku o intensywnym i trwałym rubinowym kolorze. Aromaty otaczające nos poruszają się na konsystencji złożonej z nut owocowych i korzennych, wzbogaconych również nutami drzewnymi i lekkimi odniesieniami do humusu. Na podniebieniu pełne, otulające podniebienie, z łykiem charakteryzujące się świeżym i pikantnym smakiem, w którym taniny są dobrze przepracowane.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> doskonałe do mięs grillowane, duszone czerwone mięso, dziczyzna.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0 , 75 L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Merlot 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p>
Cena 113,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Rubinowo-czerwony z lekkimi refleksami fioletu, nos wyraża typowe nuty raczej dojrzałych owoców, wiśni i śliwek oraz nuty przywodzące na myśl kakao i czekoladę. W ustach płaskie, harmonijne, dobrze zrównoważone pewną świeżością i dość miękką taniną. Zamyka się przyjemnie owocowym finiszem o doskonałej trwałości.</p> <p>Fermentacja alkoholowa w stali, z 22-dniową maceracją w temperaturze 28-30°C.Każda odmiana jest winifikowana oddzielnie. Fermentacja jabłkowo-mlekowa i leżakowanie w drewnie przez 24 miesiące. 50% 60-100 hl beczek z dębu slawońskiego i 50% w 225 i 500 litrowych beczkach z dębu francuskiego. Dojrzewanie w butelce przez 8 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 15°/17°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Podczas całego posiłku Rosso di Montalcino San Giorgio idealnie pasuje do doskonałego polędwicy wołowej. Tagliata z rozmarynem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 99,99 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Brunello di Montalcino Ugolforte to czyste Sangiovese Grosso wytwarzane z 20-25-letnich winorośli, położonych na wysokości od 250 do 400 metrów nad poziomem morza, zakorzenionych w podłożu bogatym w tuf i glinę. Uprawa winorośli oparta na zasadach całkowicie szanujących środowisko pozwala na stworzenie wspaniałego wina: długa maceracja w celu wydobycia dojrzałych tanin, leżakowanie w beczkach przez 12 miesięcy i w dębie slawońskim przez kolejne 28, tak narodziło się Ugolforte, które bierze swoją nazwę od słynny XII-wieczny rozbójnik, który poprowadził mieszkańców Montalcino przeciwko okupacji Sieny.</p> <p>Głęboki granat z rubinowymi śladami, nos otwiera się tonami czerwonych owoców w alkoholu i płatkami róży, następnie uwodzicielski progresja gęsta przyprawa, czarna herbata, tytoń fajkowy i chleb świętojański. Balsamiczne niuanse. Na podniebieniu bardzo przyjemne, już niesamowicie wyważone i przyjemne, oscyluje między żywiołowym alkoholem, świeżością i mineralnością, razem z zaskakująco aksamitną taniną. Doskonałe wykończenie, bardzo długa trwałość.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do dziczyzny, zwłaszcza dzika, do duszonego czerwonego mięsa, ale także do serów twardych, twardych i średnio przyprawionych.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 299,98 zł
Magnum Chianti - Chianti...

<p>Chianti Rufina I Domi de I Veroni to wspaniałe toskańskie czerwone wino o pełnym i głębokim charakterze oraz niesamowitej elegancji.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Urodzony z organicznej rolnej, z winogron zbieranych w winnicy I Domi na wysokości około 300 metrów nad poziomem morza, zwróconej na południe i południowy zachód. Po ręcznym zbiorze następuje fermentacja z wytłokami przez około 15 dni w kondycjonowanych stalowych zbiornikach, po czym następuje dojrzewanie, rafinacja i stabilizacja przez 12/14 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego i 6 miesięcy w butelce.</li> <li><strong>Cechy:</strong> W kieliszku ma piękny purpurowo-rubinowy kolor i natychmiast uwalnia do nosa intensywne aromaty dzikich jagód i dojrzałych owoców. W ustach eleganckie, o pięknej strukturze, soczyste iz przyjemną trwałością.</li> <li><strong>Rekomendacje:</strong> Idealne wino do picia od razu, ale może dobrze ewoluować, jeśli pozostawione w spokoju w piwnicy na 3-4 lata. Chianti Rufina by I Veroni to wspaniałe czerwone wino o wyjątkowym stosunku jakości do ceny, które koniecznie trzeba wypróbować.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 1,5L butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 90%, Canaiolo Nero i Colorino 10%.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Aby w pełni docenić jego walory, zaleca się pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed delektowaniem się nim w szklance o średnim otwarciu . Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem i serami, w szczególności z risotto z sosem mięsnym, duszonym czerwonym mięsem, makaronem z sosem mięsnym, mięsem pieczonym i grillowanym, risotto z grzybami, dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> I Veroni Az. Ag.</p>
Cena 217,99 zł
Chianti Rufina "I Domi"...

<p>Chianti Rufina "I Domi" DOCG to wspaniałe toskańskie czerwone wino o pełnym i głębokim charakterze oraz niesamowitej elegancji. Po ręcznym zbiorze następuje fermentacja z wytłokami przez około 15 dni w kondycjonowanych stalowych zbiornikach, po czym następuje dojrzewanie, rafinacja i stabilizacja przez 12/14 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego i 6 miesięcy w butelce. W ustach eleganckie, o pięknej strukturze, soczyste i przyjemnie utrzymujące się.Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem i serami, w szczególności z risotto z sosem mięsnym, duszonym czerwonym mięsem, makaronem z sosem mięsnym, mięsem pieczonym i grillowanym, risotto z grzybami , sery dojrzewające.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino ORGANICZNE o pięknym purpurowo-rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Sangiovese, 10% Canaiolo Nero i Colorino.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> I Veroni Az. Ag.</p>
Cena 98,99 zł
Chianti San Lorenzo DOCG

<p>Chianti San Lorenzo DOCG ma wyraźny i wyraźny zapach malin i jeżyn z nutą fiołka i irysa. Smak charakteryzuje się pełnym, szczerym, pikantnym, dobrze taninowym posmakiem, z przyjemnym i trwałym posmakiem konfitury z dzikich jagód i migdałów.</p> <ul> <li><strong>Produkcja:</strong> Sangiovese Do jego produkcji używa się gron groso oraz winogron uzupełniających. Winnica wykorzystywana do jej produkcji pochodzi ze wzgórz Chianti, obszaru tradycyjnie sprzyjającego szczęśliwemu połączeniu gleby, ekspozycji i klimatu. Winnice są prowadzone zgodnie z systemem Guyota i kordonem ostrogowym na glebach gliniasto-wapiennych z obecnością alberese i galestro. Winifikacja wymaga, aby dobrze dojrzałe winogrona zebrane w październiku, po zimnej wstępnej maceracji fermentacyjnej trwającej 3-4 dni, były tradycyjnie winifikowane na czerwono. Podczas fermentacji w kontrolowanej temperaturze od 28 do 30°C przeprowadza się umiejętne przepompowywanie. Następnie wino leżakuje przez krótki czas w drewnie, aby podkreślić jego świeżość i miękkość.</li> <li><strong>Para:</strong> dobrze komponuje się z pierwszymi daniami z sosem mięsnym, wędlinami , drób, jagnięcina, koźlę, ser pecorino.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino o żywym rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese Grosso, winogrona uzupełniające.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fattorie Melini.</p>
Cena 62,99 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Wybór Nobile di Montepulciano „Asinone” firmy Poliziano jest produkowany tylko w najlepszych rocznikach, a liczba wyprodukowanych butelek odzwierciedla jakość samego rocznika. Dojrzewa w beczkach przez 16-18 miesięcy przed butelkowaniem. Średnio produkcja wynosi około 20 000-40 000 butelek.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> To wino, produkowane w gminie Montepulciano w prowincji Siena, pozyskiwane jest z winogron <strong>100% Sangiovese</strong> z pojedynczej winnicy skierowanej na południe, południowy zachód i położonej na wzgórzach na wysokości około 350-400 metrów nad poziomem morza. Winorośl w różnym wieku prowadzona jest metodą kordonu ostrogowego na glebach bogatych w szkielet, charakteryzujących się glebami gliniasto-gliniastymi. Winiarnia to firma rodzinna, właściciel około 165 hektarów winnic, dziś zarządzany przez Federico Carletti, który przejmując stery po swoim ojcu, udaje się w ciągu kilku lat zaproponować innowacyjną i nowoczesną filozofię produkcji, stając się jednym z najbardziej cenionych nazwisk w całej Toskanii. „Asinone” Nobile di Montepulciano di Poliziano jest produkowane ze starannie <em>wyselekcjonowanych i ręcznie zbieranych</em> winogron w małych skrzynkach pod koniec września. Kiście przenoszone do piwnicy są odszypułkowane i delikatnie sprasowane, a następnie poddane <em>fermentacji alkoholowej</em>, z częstym codziennym przepompowywaniem, w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze z maceracją na skórkach przez około 20-25 dni. Następnie przeprowadza się <em>zbieranie</em> poprzez tłoczenie, po czym wino dojrzewa w tonneau z francuskiego dębu przez co najmniej 16-18 miesięcy przed butelkowaniem i przygotowaniem do sprzedaży.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Poliziano's Nobile di Montepulciano "Asinone" ma piękny, jasno rubinowy kolor. W nosie pojawiają się intensywne aromaty czerwonych owoców, w tym wiśni i czarnej wiśni, kwiatowe nuty wiśni i fiołka, nuty aromatycznych ziół, w tym warzyw laurowych, oregano i rabarbaru, po czym zmieniają się w lekkie nuty chinowca, kawy i żywicy. W ustach bogate, intensywne, pełne i otulające, charakteryzujące się aksamitną, ale dobrze wyczuwalną taniną i dobrą świeżością. To z winnicy Poliziano to złożona i wyrafinowana czerwień z trwałym finiszem i nutami kawy.</li> <li><strong>Rady i parowanie:</strong> Wino o dużej trwałości, już teraz niezwykłe, jeśli jest pijane , ale które proponujemy zostawić na odpoczynek w piwnicy, aby lepiej docenić wspaniałe właściwości, które z czasem dojrzeją. Możesz pozwolić jej leżeć w piwnicy nawet przez ponad 15 lat. Wymagające wino na najbardziej prestiżowe okazje, najlepiej pasuje do wytrawnych dań głównych i dojrzałych serów. Warto poeksperymentować z połączeniem z „tegamaccio”, daniem z ryb jeziornych typowym dla obszaru pogranicza Umbrii i Toskanii, które jest szczególnie smaczne i dlatego odpowiednie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 12 do 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p> <h3>Historia piwnicy Poliziano</h3> <p>Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.</p>
Cena 377,00 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Winogrona prugnolo Gentile, które charakteryzują region Montepulciano, są otoczone największą opieką Poliziano, tak aby wyrażały cały potencjał obszaru o uznanym powołaniu do uprawy winorośli. Rezultatem jest ustrukturyzowane, długotrwałe <strong>Vino Nobile</strong> di Montepulciano o intensywnych, ale nie niepotrzebnie karykaturalnych aromatach, które wiernie wyrażają jego głęboko toskańskie pochodzenie i starożytny związek między ziemią, człowiekiem i kulturą. Vino Nobile wierne tradycji.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Aromaty są intensywne z wyraźnymi nutami jeżyn, śliwek, wiśni oraz nutami przypraw i tytoniu. Na podniebieniu jest zbudowane, aksamitne, otulające i wsparte elegancką świeżością.</li> <li><strong>Porady i parowanie:</strong> Aby cieszyć się nim w najlepszym wydaniu, radzimy odczekać, aż wino ' oddychać” co najmniej 15-30 minut przed podaniem. Wino do całego posiłku, dobrze komponuje się z bogatymi typowymi daniami z tradycji toskańskiej. Doskonałe z talerzem tagliatelle z ragu zająca.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Prugnolo gentile (Sangiovese) 85%, colorino, canaiolo i merlot 15 %.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p> <h3>Historia piwnicy Poliziano</h3> <p>Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.</p>
Cena 187,99 zł
Chianti DOCG Le Altane

<p>Chianti DOCG to czerwone wino o wyraźnym i wyraźnym aromacie malin i jeżyn, o pełnym, szczerym, soczystym, odpowiednio taninowym smaku z przyjemnym i trwałym posmakiem konfitury z dzikich jagód i migdałów.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Pełne czerwone wino o intensywnym rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 70% Sangiovese, 30% winogrona uzupełniające.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Chianti DOCG doskonale komponuje się z typowymi daniami tradycji toskańskiej, takimi jak Fiorentina czy Chianina, gulaszami, dziczyzną i pieczenią w ogóle.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera <strong>siarczyny</strong> .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Le Altane.</p>
Cena 66,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Intensywny i lśniący rubinowy kolor przewiduje szeroki i bogaty nos, zdominowany przez zdecydowane nuty dojrzałych czerwonych owoców i ozdobiony nutami balsamicznymi i pikantnymi. Hojny i otulający łyk prowadzi do gęstej i zwartej taninowej konsystencji do przyjemnie trwałego finiszu z aromatycznymi owocowymi powrotami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sagiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18 °/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek podkreśla grillowane czerwone mięsa.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MASTROJANNI S.R.L. - PRZEDSIĘBIORSTWO ROLNICZE</p>
Cena 165,99 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Brunello di Montalcino „Vigna Loreto” pochodzi z kiści czerwonej odmiany winogron, która szczególnie w Toskanii wyraża się na wysublimowanych poziomach jakościowych, Sangiovese. Winogrona tej odmiany są starannie selekcjonowane podczas zbiorów przez zespół winiarzy Mastrojanni, aby zagwarantować tylko to, co najlepsze z terroir pochodzenia.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> winogrona, po przybyciu do pomieszczeń wykorzystywanych do produkcji wina ulegają fermentacji alkoholowej. Następnie przechodzimy do fazy starzenia, w której wino pozostaje przez 36 miesięcy, aby odpocząć w beczkach z dębu Allier; po butelkowaniu następuje kolejny okres dojrzewania, który trwa w szkle przez 8 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> „Vigna Loreto” to Brunello di Montalcino DOCG, które w szkła, przybiera głębokie i zwarte kontury, które przywodzą na myśl kolor rubinu. Asortyment perfum otulających nos składa się głównie z nut owocowych, ozdobionych lekkimi akcentami słodkich przypraw. Na podniebieniu ma doskonałą strukturę, pełne i energiczne, z muskularnym łykiem, który uderza w podniebienie bez zbytniego utrzymywania się, jednak okazuje się bardzo przyjemne dzięki aksamitnej garbnikowej konsystencji.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Idealne jako dodatek do golonki wieprzowej z jagodami jałowca, podobnie jak wszystkie wspaniałe wina czerwone, jest również doskonałe samo popijane jako wino do medytacji.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poderi Loreto i San Pio - Castelnuovo dell'Abate Montalcino (Siena).</p> <h3>Cantine Mastrojanni</h3> <p>Od 1975 roku Mastrojanni swoimi winami pisze historię, zbierając nagrody na całym świecie. A w tamtych latach bardzo niewielu rozpoczynało przygodę z winiarstwem w Montalcino. Dziś, dzięki wyjątkowemu terroir i ludziom, którzy wierzyli w nie od dziesięcioleci, Mastrojanni jest jedną z najbardziej szanowanych przez koneserów firm Brunello di Montalcino. Miejsca te były słabo zaludnione i słabo uprawiane w całej historii ludzkości: ziemia jest więc dziewicza, czysta, wolna od wszelkich zanieczyszczeń, które mogły ją zniszczyć ręką człowieka. Na tych terenach w 1975 roku prawnik Gabriele Mastrojanni kupił farmy San Pio i Loreto i postanowił założyć pierwsze winnice, które do dziś częściowo produkują nasze wina. Inni, przed nim, począwszy od pioniera Biondi-Santi, mieli takie same doświadczenia, a obszar jasno odpowiedział, że najlepszą winoroślą na tych ziemiach jest Sangiovese Grosso. Mastrojanni, chcąc zrobić świetne Brunello, posadził prawie wyłącznie Sangiovese. W tych samych latach Maurizio Castelli, nadal nasz enolog, został doradcą referencyjnym firmy. Rodzina Mastrojanni, która mieszkała w Rzymie i od czasu do czasu przyjeżdżała do Montalcino, zdecydowała się zaufać Andrei Machetti, który zaoferował śledzenie rozwoju firmy w pełnym wymiarze godzin. Andrea rozpoczął pracę w 1992 roku, a jego pełna pasji praca pozwoliła Mastrojanniemu rozwijać się za granicą i w produkcji, być może wykraczając poza początkowe marzenie o byciu prawnikiem. Dziś punkt odniesienia dla firmy i grupy Illy. Andrea Machetti w 1992 roku przejął stery firmy, przekształcając ją w jednego z najbardziej szanowanych producentów Montalcino. Niewielkimi słowy, zna teraz dogłębnie każdą winorośl w firmie, Andrea jest zawsze tam, śledzi każdy szczegół i wie, że to jedyny sposób na zrobienie wspaniałego wina: być do jego usług. Maurizio Castelli, światowej sławy enolog ze swoich wspaniałych win, jest jak Andrea i jak my wszyscy „antyinterwencjonistą”: stara się pozwolić winu na własną ewolucję, podyktowaną jego naturą. Ale jasne jest, że winiarz jest jak lekarz i musi zrozumieć, kiedy pojawia się problem i wiedzieć, jak go wyleczyć. Jego sztuczką, podobnie jak najlepszych lekarzy, jest „zapobieganie”. Oznacza to pracę z wyprzedzeniem, poprzez staranną i ciągłą obecność w firmie oraz systematyczne kontrole mające na celu zachowanie wina. Dzięki podejściu Andrei i Maurizio wina Mastrojanni nadal stanowią doskonałość regionu Montalcino.</p>
Cena 778,01 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Syn rocznika, który doświadczył krótkiego lata oraz słonecznego i suchego września, marnotrawny ze znacznymi wahaniami temperatur, Brunello di Montalcino Mastrojanniego jest potwierdzeniem tego, czym jest wspaniała piwnica, zdolna od dziesięcioleci punktualnie dostarczać wina wysokiej jakości. Spoczywa przez 36 miesięcy w beczkach z dębu Allier, by po łyku opowiedzieć historię zbudowaną ze szlachetnych tanin, mocnej struktury i wspaniałej kwasowej finezji. To nie byle jaki Brunello, który potrafi wspaniale wzbogacić terroir, z którego pochodzi, a także sprawić, że przypomnimy sobie, jaką doskonałość skrywają chińskie ziemie.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Wyprodukowane w całości z winogron Sangiovese, zbieranych ręcznie po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Po fermentacji wino dojrzewa przez 36 miesięcy w beczkach z dębu Allier i przez co najmniej 6 miesięcy w szkle przed wprowadzeniem na rynek.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> W kieliszku posiada olśniewający rubinowy kolor z purpurowymi refleksami. Nos jest intensywny i klasyczny, z aromatycznymi nutami wiśni i czarnej wiśni. W ustach intensywne i garbnikowe, z przyjemną soczystością.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> To wino wspaniale komponuje się z dziczyzną i daniami na bazie jagnięciny, ale także z czerwonym mięsem z grilla i dojrzewające sery</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poderi Loreto e S an Pio - Castelnuovo dell'Abate Montalcino (Siena).</p> <h3>Cantine Mastrojanni</h3> <p>Od 1975 roku Mastrojanni swoimi winami pisze historię, zbierając nagrody na całym świecie. A w tamtych latach bardzo niewielu rozpoczynało przygodę z winiarstwem w Montalcino. Dziś, dzięki wyjątkowemu terroir i ludziom, którzy wierzyli w nie od dziesięcioleci, Mastrojanni jest jedną z najbardziej szanowanych przez koneserów firm Brunello di Montalcino. Miejsca te były słabo zaludnione i słabo uprawiane w całej historii ludzkości: ziemia jest więc dziewicza, czysta, wolna od wszelkich zanieczyszczeń, które mogły ją zniszczyć ręką człowieka. Na tych terenach w 1975 roku prawnik Gabriele Mastrojanni kupił farmy San Pio i Loreto i postanowił założyć pierwsze winnice, które do dziś częściowo produkują nasze wina. Inni, przed nim, począwszy od pioniera Biondi-Santi, mieli takie same doświadczenia, a obszar jasno odpowiedział, że najlepszą winoroślą na tych ziemiach jest Sangiovese Grosso. Mastrojanni, chcąc zrobić świetne Brunello, posadził prawie wyłącznie Sangiovese. W tych samych latach Maurizio Castelli, nadal nasz enolog, został doradcą referencyjnym firmy. Rodzina Mastrojanni, która mieszkała w Rzymie i od czasu do czasu przyjeżdżała do Montalcino, zdecydowała się zaufać Andrei Machetti, który zaoferował śledzenie rozwoju firmy w pełnym wymiarze godzin. Andrea rozpoczął pracę w 1992 roku, a jego pełna pasji praca pozwoliła Mastrojanniemu rozwijać się za granicą i w produkcji, być może wykraczając poza początkowe marzenie o byciu prawnikiem. Dziś punkt odniesienia dla firmy i grupy Illy. Andrea Machetti w 1992 roku przejął stery firmy, przekształcając ją w jednego z najbardziej szanowanych producentów Montalcino. Niewielkimi słowy, zna teraz dogłębnie każdą winorośl w firmie, Andrea jest zawsze tam, śledzi każdy szczegół i wie, że to jedyny sposób na zrobienie wspaniałego wina: być do jego usług. Maurizio Castelli, światowej sławy enolog ze swoich wspaniałych win, jest jak Andrea i jak my wszyscy „antyinterwencjonistą”: stara się pozwolić winu na własną ewolucję, podyktowaną jego naturą. Ale jasne jest, że winiarz jest jak lekarz i musi zrozumieć, kiedy pojawia się problem i wiedzieć, jak go wyleczyć. Jego sztuczką, podobnie jak najlepszych lekarzy, jest „zapobieganie”. Oznacza to pracę z wyprzedzeniem, poprzez staranną i ciągłą obecność w firmie oraz systematyczne kontrole mające na celu zachowanie wina. Dzięki podejściu Andrei i Maurizio wina Mastrojanni nadal stanowią doskonałość regionu Montalcino.</p>
Cena 400,00 zł
Brunello di Montalcino DOCG...

<p>Klasa i osobowość Brunello di Montalcino są już nałożone na nos aromatami o wielkiej złożoności, które delikatnie, ale nieustannie pojawiają się i mnożą. Na podniebieniu wino jest zrównoważone, surowe i mocne, z bardzo trwałym finiszem i arystokratycznymi taninami</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 l butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Czerwone mięsa, pieczenie i duszone mięsa, dziczyzna i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute S.a.r.l.</p>
Cena 285,99 zł
Chianti Classico Riserva...

<p>Chianti Classico Riserva La Forra jest produkowane przez Folonari z winogron pochodzących z winnic Tenuta di Nozzole, położonych na wysokości 350 m n.p.m. w gminie Greve in Chianti. Jest to elegancka czerwień, która maceruje z délestage i pompuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28°C przez 20 dni i dojrzewa w stali tylko przez pierwsze 3 miesiące, a następnie przechodzi do beczek z francuskiego dębu przez 16-18 miesiące. Zapachy przywodzą na myśl wiśnie w alkoholu i dojrzałe czerwone owoce. Owocowe, eleganckie z żywymi, ale niezwykle delikatnymi taninami. Wino, które wypada korzystnie na tle ważnych potraw.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> W kieliszku wyróżnia się intensywną rubinową barwą. W nosie odnajdujemy bogate i przekonujące aromaty porywającej wiśni, papkowatych i dojrzałych czerwonych owoców, dobrze zintegrowane z eterycznymi i pikantnymi nutami. Smak jest bogaty i elegancki, głęboki i trwały, charakteryzuje się delikatnymi, ale mocnymi taninami. Zamyka się ciepłym finiszem, w którym znajdują się doznania już wyczuwalne na nosie.</li> <li><strong>Polecane pary:</strong> Spróbuj z gołębiem nadziewanym czarnymi truflami z dymką i glazurowaną marchewką z octem balsamicznym. Polecane do obfitych pierwszych dań, duszonych mięs, dziczyzny, pieczarek, twardych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 95% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - lokalizacja Passo dei Pecorai Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta di Nozzole</h3> <p>Greve in Chianti to najbardziej wysunięta na północ część regionu Chianti Classico -obszar na granicy z Florencją. Przecinana z północy na południe rzeką Greve, jedną z trzech rzek Chianti Classico, charakteryzuje się glebami bogatymi w glinę i margiel oraz klimatem kontynentalnym. Te pedoklimatyczne aspekty charakteryzują produkcję Chianti Classico z Tenuta di Nozzole w mocy i elegancji. Sangiovese jest absolutnym bohaterem Posiadłości Nozzole, gdzie w unikalnym ekosystemie śródziemnomorskiej makii wyraża cały swój potencjał. Używane samodzielnie w wersjach vintage, Reserve i Grand Selection, leżakuje w małych tostowanych drewnie iw dużych, sezonowanych dębowych beczkach, symbolu toskańskiej tradycji, w zależności od projektu wina. Sangiovese jest otoczone winnicą Chardonnay o nazwie Le Bruniche, w której produkowane jest białe wino z posiadłości, oraz dwie historyczne winnice Cabernet Sauvignon do produkcji Supertuscan Il Pareto. Gospodarstwo z 1300 roku z 385 hektarami gruntów, z których około 90 to wyspecjalizowane winnice, a 15 to gaje oliwne, zostało zakupione przez rodzinę Folonari w 1971 roku. Villa di Nozzole znajduje się na szczycie wzgórza, które wznosi się od 150 metrów do około 300 metrów nad poziomem morza. Duża piwnica z beczkami i sklepienie z historycznymi rocznikami to dwie architektoniczne ekskluzywności posiadłości, która oferuje możliwość zwiedzania z przewodnikiem i degustacji wszystkich win z posiadłości Folonari.</p>
Cena 149,99 zł
Toscana IGT Il Borgo Tenute...

<p>Osiedla Cabreo rozwijają się na dwóch obszarach, oba w gminie Greve in Chianti. Pierwszy, zwany Zano, składa się z 45 hektarów winnic wykorzystywanych do produkcji Sangiovese i Cabernet Sauvignon do produkcji wina Cabreo. Od ponad trzydziestu lat Supertuscany produkowane w Cabreo Estates zaskakują swoją osobowością i wyrafinowaniem. Cabreo Il Borgo zachwyca od 1982 roku swoją historyczną mieszanką Sangiovese i Cabernet Sauvignon.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Po winifikacji dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu 225 litrów, z czego 30% nowych, 40% jednorocznych i 30% dwuletnich. Nos jest złożony i intrygujący z typowymi nutami aromatycznych świeżych owoców i przypraw. Podczas degustacji przyjemną świeżość owoców można znaleźć w łyku, który ujawnia wielką elegancję i miękkość, aby zamknąć się w intensywnym i trwałym finiszu.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Wino o złożonym i fascynującym zabarwieniu aromatów wyróżnia się świeżym i chrupiącym owocowym smakiem z jedwabistym finiszem i doskonałą trwałością. Głębia, moc i elegancja to jego cechy charakterystyczne dla zmysłów.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Pełne wino, które wymaga treściwych dań, w tym przypadku z mięsnymi daniami głównymi. Wypróbuj z perliczką faszerowaną grzybami i jagodami.Doskonale komponuje się z pierwszymi daniami mięsnymi i lasagne, pieczeniami, grillowanymi czerwonymi mięsami, duszonymi czerwonymi mięsami, dziczyzną, dojrzewającymi serami lub po prostu w odpowiednim towarzystwie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon, Merlot i Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> A mbrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - Passo dei Pecorai Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta Folonari</h3> <p>Posiadłości Folonari zawierają doskonałość Toskanii, wyraz terytoriów najbardziej odpowiednich do produkcji wina: Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri i Montecucco w Maremmie. Wina Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute odzwierciedlają fundamentalne wartości filozofii firmy: elegancję, silną tożsamość i silny związek z terytorium, którego głęboko szanują jego różnorodność i wartości. Przeżyj toskański sen zanurzony w pięknie wyjątkowego terytorium. Pięć ekskluzywnych obiektów hotelarskich zlokalizowanych w najbardziej znanych regionach winiarskich, od Montalcino po Chianti Classico, gdzie w posiadłości Nozzole można odwiedzić piwnicę i skosztować doskonałości toskańskich posiadłości.</p>
Cena 290,99 zł
Il Pareto IGT 2016 Tenuta...

<p>Toscana Rosso Il Pareto pochodzi z winnic historycznej farmy Tenuta di Nozzole we florenckiej gminie Greve in Chianti. Starożytna farma Nozzole sięga około 1300 roku i zawsze słynęła z produkcji doskonałej jakości win.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Wytwarzane z winogron Cabernet Sauvignon, leżakowane w stali przez pierwsze 2 miesiące, następnie opiekane beczki z dębu francuskiego o pojemności 225 litrów z obrotami. Dojrzewanie w butelce przez co najmniej 6 miesięcy, staje się wytrawnym, trwałym, eleganckim winem z miękkimi i szeroko rozpowszechnionymi taninami. Il Pareto to cru firmy, wielkie przedsięwzięcie i udany zakład na Cabernet Sauvignon in Chianti. Produkowana jest tylko w najlepszych latach.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Intensywna rubinowa barwa. Jego zapach jest harmonijny i korzenny, z nutą dzikich jagód. W ustach mocne i głębokie, gęste i intensywne z rzadkimi taninami. Łączenia: dobrze komponuje się z mięsami, pieczeniami, dziczyzną, dojrzewającymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Cabernet Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 12 do 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym i oddalonym miejscu przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Contie ani siarczynów.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - Lokalizacja Passo dei Pecorai Greve w Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta di Nozzole</h3> <p>Greve in Chianti to najbardziej wysunięty na północ podobszar Chianti Classico na granicy z Florencją. Przecinana z północy na południe rzeką Greve, jedną z trzech rzek Chianti Classico, charakteryzuje się glebami bogatymi w glinę i margiel oraz klimatem kontynentalnym. Te pedoklimatyczne aspekty charakteryzują produkcję Chianti Classico z Tenuta di Nozzole w mocy i elegancji. Sangiovese jest absolutnym bohaterem Posiadłości Nozzole, gdzie w unikalnym ekosystemie śródziemnomorskiej makii wyraża cały swój potencjał. Używane samodzielnie w wersjach vintage, Reserve i Grand Selection, leżakuje w małych tostowanych drewnie iw dużych, sezonowanych dębowych beczkach, symbolu toskańskiej tradycji, w zależności od projektu wina. Sangiovese jest otoczone winnicą Chardonnay o nazwie Le Bruniche, w której produkowane jest białe wino z posiadłości, oraz dwie historyczne winnice Cabernet Sauvignon do produkcji Supertuscan Il Pareto. Gospodarstwo z 1300 roku z 385 hektarami gruntów, z których około 90 to wyspecjalizowane winnice, a 15 to gaje oliwne, zostało zakupione przez rodzinę Folonari w 1971 roku. Villa di Nozzole znajduje się na szczycie wzgórza, które wznosi się od 150 metrów do około 300 metrów nad poziomem morza. Duża piwnica barrique i sklepienie historycznych roczników to dwie ekskluzywności architektoniczne posiadłości, która oferuje możliwość zwiedzania z przewodnikiem i degustacji wszystkich win z posiadłości Folonari.</p>
Cena 400,00 zł
Rosso Toscano "Camartina"...

<p>W latach 70. i 80. niektórzy ambitni winiarze zaczęli unikać surowych zasad Chianti Classico. Ich niezadowolenie z przeciętności współczesnej toskańskiej sceny winiarskiej wywołało <strong>falę kreatywności</strong> i <strong>eksperymentowania</strong> z wysokiej jakości winogronami, klonami i technikami winiarskimi. Querciabella narodziła się w tym specyficznym kontekście, a <em>Camartina</em> nie tylko położyła podwaliny pod wysokiej jakości winifikację marki firmy, ale także zapoczątkowała jej drogę do sukcesu. Okręt flagowy Querciabelli, jest jednym z nielicznych historycznych win, zwanych łącznie <strong>Super Tuscans</strong>, które znacznie podniosły pozycję i prestiż włoskiej produkcji win na arenie światowej.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> <strong>Kolor</strong> to elegancka, intensywna rubinowa czerwień. Perfumy emanują bogatym aromatem czarnych i czerwonych jagód, w tym czarnych wiśni, jagód, dojrzałych śliwek i tamaryndowca. <strong>Nuty</strong> bluszczu, runa leśnego i świeżo ściętej kory przeplatają się z nutami skóry, słodkiego tytoniu i lukrecji. <strong>Smak</strong> przywodzi na myśl wyraźne aromaty dojrzałych czarnych owoców wzbogacone gałką muszkatołową i słodkimi przyprawami.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Do łączenia z wyrazistymi potrawami, takimi jak czerwone mięso w gulasze, makarony, sosy mięsne, pieczone i grillowane mięso, dziczyzna.</li> </ul> <h3>Winnice</h3> <p>Winnice, w których rosną winogrona Camartina, znajdują się w bezpośredniej w pobliżu winnicy Ruffoli, na wzgórzu Greve in Chianti. Dzięki marglowym glebom i południowej ekspozycji winnica Casaocci Sud oferuje idealne środowisko dla podręcznikowego Cabernet Sauvignon, tutaj wyrafinowanego lżejszymi i bardziej wyrafinowanymi nutami. Na chłodniejszym zboczu, gęstsze, bogate w glinę gleby Poggerino zazwyczaj zapewniają szkielet strukturalny Cabernet, a także intensywność i głębokość potrzebną do pomyślnego starzenia. Sangiovese rośnie w wybranych blokach winnic na wysokości od 350 m do 600 m npm ze zmienną orientacją, od południa do południowego zachodu. Na niższych wysokościach gleby marglowe i gliniaste nadają winom elegancji, podczas gdy wyżej przeważają piaskowce, nadając Sangiovese bardziej soczystą żywotność. Camartina jest produkowana tylko w optymalnych rocznikach, podczas gdy mikrowinifikacja w małych partiach i bardzo ograniczone butelkowanie gwarantują rzemieślniczą doskonałość. Delikatne, ale precyzyjne zarządzanie fermentacją w fermentorach z francuskiego dębu pozwala pięknie zintegrować taniny i rozwinąć strukturę. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej oba cépages dojrzewają oddzielnie przez około 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, do 20% nowości, przed wybraniem najlepszych partii do ostatecznej mieszanki. Wino wychodzi nie wcześniej niż 30 miesięcy po zbiorze, a dzięki swojej długowieczności z pewnością będzie pretendentem do najlepszych piwnic.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon 70%, Sangiovese 30%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Società Agricola Querciabella SpA - Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Agricola Querciabella</h3> <p>Giuseppe (Pepito) Castiglioni, przedsiębiorca przemysłowy i wieloletni miłośnik wina, kupił jeden hektar winnicy na toskańskim wzgórzu i zaczął tworzyć posiadłość, która wkrótce obejmowałaby cały region. Marzył o produkcji eleganckich i bogatych win, uzyskiwanych nie tylko z rodzimych winogron Sangiovese, ale także z jego ukochanych Bordeaux i Burgundii… Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Pinot Blanc, żeby wymienić tylko kilka. Sebastiano Cossia Castiglioni, syn Pepito, pełnoprawny inwestor i przedsiębiorca, w 1988 roku przekształcił firmę w ekologiczną uprawę winorośli, czyniąc Querciabella jedną z pierwszych winnic we Włoszech, które wykorzystały tę praktykę. Pod jego kierownictwem Querciabella stał się znany jako jeden z najlepszych i najbardziej innowacyjnych winiarzy we Włoszech na początku XX wieku. Pasja Sebastiano do praw zwierząt i ochrony środowiska posunęła organiczne produkty Querciabella o krok dalej. W 2000 roku Sebastiano wprowadził w 100% roślinne podejście do biodynamiki, które zabrania stosowania produktów zwierzęcych w naszych winnicach i piwnicach. Querciabella po raz kolejny była innowatorem w branży i inspiracją dla regionu. Dziś ten pojedynczy hektar w Toskanii to tylko niewielka część z ponad 100 hektarów winnic Querciabella. A w tych tętniących życiem winnicach – otoczonych przez n w regionie Chianti Classico przez lasy dębowe i faliste wzgórza oraz w Maremmie przez surowe piękno dziewiczego wybrzeża Toskanii - wszystkie odmiany winorośli, o których marzył Pepito, kwitną teraz na bogatej, biodynamicznej glebie, która stała się najważniejszym składnikiem nagrody -zwycięskie receptury Querciabelli.</p>
Cena 792,97 zł
Le Difese Rosso Toscana IGT...

<p>Wino charakteryzuje się dobrą strukturą i wyjątkową miękkością, co czyni je wyjątkowo przyjemnym i pijalnym.<br /> Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze z maceracją, która trwa około 12 dni, zarówno w przypadku Cabernet Sauvignon i Sangiovese. Następnie dojrzewa przez 12 miesięcy w „barriques” z francuskiego i amerykańskiego dębu, a następnie przez trzy miesiące w butelce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 70% Cabernet i 30% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Miękkie i eleganckie „Le Difese” to czerwone wino, które jest wzbogacone dużymi grillowanymi mięsami. Również z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, u siebie.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA C.I.T.A.I. COMPAGNIA ITALIANA TERREN ALLEVAMEN TO E IMPIANTI S.P.A.</p>
Cena 180,99 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Od 1997 roku winogrona Prgnolo Gentile, znajdujące się w najbardziej odpowiednich obszarach Montepulciano, dały życie Nobile di Montepulciano Riserva TorCalvano. Po <strong>zbiorach</strong> mieszanka poddawana jest fermentacji na skórkach w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, a następnie <strong>dojrzewa</strong> w beczkach z dębu słowiańskiego i beczkach francuskich przez 24 miesiące. Procesy produkcyjne kończą się <strong>starzeniem</strong> w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. W czasie <strong>degustacji</strong> pojawia się wino o delikatnych kwiatowych aromatach oraz jedwabistym i trwałym smaku, doskonałym do popijania nawet po 30 latach leżakowania. TorCalvano jest więc Noble zarówno z nazwy, jak iw rzeczywistości.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Granatowa czerwień widoczna w szkle jest intensywna i pełna. Bukiet zapachowy otwiera się delikatnie kwiatowymi i kobiecymi nutami, a następnie skręca w stronę pięknych owoców o czerwonym miąższu, przejrzałych i alkoholowych, uzupełnionych pikantnymi wspomnieniami i trzeciorzędowymi niuansami. Smak jest aksamitnie taninowy, z dobrą treściwością i doskonałą trwałością.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Doskonałe do mięs, po prostu cudowne są scamerita wieprzowa z aromatyczną rzepą</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Prgnolo gentile.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła del sole.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl – lokalizacja Passo dei Pecorai Greve w Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta TorCalvano</h3> <p>Montepulciano, położone między Valdichiana a Val d'Orcia, w prowincji Siena, to obszar nadający się do uprawy Sangiovese di quality od ponad 300 lat. W 1685 roku Francesco Redi, poeta, lekarz i przyrodnik, ogłosił w swoim ditrambo „Bachus w Toskanii”: Montepulciano każdego wina jest królem.Klon Sangiovese grosso w rejonie Montepulciano jest również nazywany Prugnolo Gentile. Pęczek jest średnio mały, skrzydlaty i zwarty, z dużą jagodą o odpornej skórce. Z tej winorośli uzyskuje się wszystkie denominacje Montepulciano, wina o jasno rubinowym kolorze, które dzięki metodzie winifikacji i rafinacji są świeższe lub bardziej odpowiednie do długiego leżakowania.</p>
Cena 169,99 zł