Friulano

Aktywne filtry

Frontiere DOC Collio Bianco...

<p>Białe o delikatnym, złożonym aromacie, owocowe w ustach i doskonałej strukturze. Eleganckie cuvée z wyselekcjonowanych białych winogron o silnych konotacjach terytorialnych.</p> <p>Słomkowożółty z lekkimi złotymi refleksami, bukiet: intensywny, harmonijny, z nutami dojrzałych owoców. Smak jest aksamitny, z doskonałą równowagą.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano, Pinot Bianco, Chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie ryb.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p>
Cena 109,99 zł
Friulano DOC "Collio"...

<p>Fantinel zawsze miał tę wielką zaletę, że chciał ulepszyć rodzime friulijskie winorośle, pracując z każdym winogronem z najwyższym szacunkiem, z zamiarem wytwarzania wyrafinowanych i wysokiej jakości win. Collio Friulano DOC „Tenuta Sant'Helena” opiera się właśnie na tych koncepcjach, których profil aromatyczny jest naprawdę fascynujący i wciągający, również dzięki szczególnemu mikroklimatowi, jaki panuje w winnicach Dolegna del Collio.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Winogrona są <em>poddawane winifikacji</em> w stalowych zbiornikach, gdzie pozostają przez kilka miesięcy, zanim zostaną <strong>butelkowane</strong> . Naprawdę wyjątkowa etykieta, która w doskonały sposób opowiada historię regionu: pić, aby zanurzyć się w historii winiarstwa Friuli!</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Energetyczna biel z cytrynowymi pogłosami , o delikatnym zapachu białych kwiatów i migdałów, miękki i lekko gorzki. To friulijskie wino w pełnym tego słowa znaczeniu, obecnie część historii tej krainy.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Doskonałe do całego posiłku, bardzo dobrze komponuje się z daniami rybnymi, risotto i przystawkami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Friulano.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <h3>Historia Cantine Fantinel</h3> <p>Mężczyzna o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego swoje życie. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 99,99 zł
Friulano DOC 2020 Livio...

<p>Friulano DOC „Livio Felluga” to wino o tradycji par excellence friulijskiej, o silnej osobowości i typowości. To świeża i urzekająca biel, charakteryzująca się niepowtarzalnymi i wielorakimi aromatami, w których uwypuklone są nuty egzotycznych owoców, żółtej papryki, liści pomidora, mięty, lantany i bukszpanu.</p> <ul> <li><strong>Degustacja:</strong> pełny <em>żółty kolor</em> z fascynującymi złotymi i zielonymi refleksami sprawia, że <em>perfumy</em> są eleganckie, intensywny, wciągający. Różnorodna ekspresja cytrusów, liści pomidora i migdałów jest ozdobiona owocowymi nutami agrestu, moreli, kiwi i żółtej brzoskwini z kwiatowymi nutami kwiatu cytryny, jaśminu, starej róży i cytrusowymi nutami bergamotki i skórki cytronu. Jego <em>smak</em> jest otulający, złożony, żywy.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Tradycyjne wino jako aperitif, doskonale komponuje się z surową szynką, salami i kiełbaskami w ogólny. Przyjemnie komponuje się również z daniami z ryb, świeżymi i tłustymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% friulski.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu chronić przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Fellugi</h3> <p>Łatwo zrozumieć, w jaki sposób historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej konkretnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyk, punkt styku Morza Śródziemnego z Europą Środkową. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 159,99 zł
Terre Alte Rosazzo DOCG...

<p>Terre Alte narodziło się w 1981 roku i jest uważane za jedno z najbardziej prestiżowych włoskich win białych. Harmonijna mieszanka winogron Friulano, Pinot Bianco i Sauvignon, uprawianych w Rosazzo w historycznych winnicach Terre Alte, tworzy eleganckie i bogate wino o intensywnych owocowych i kwiatowych aromatach. Jest to wino o wspaniałej strukturze, które wraz z dojrzewaniem uzyskuje trzeciorzędową ewolucję o znacznej złożoności. Doskonałe do picia od razu, można je również przechowywać w piwnicy przez 4 lub 5 lat.</p> <ul> <li><strong>Właściwości:</strong> <em>kolor</em> jest jasnożółty , jasne i intensywne . <strong>Perfumy</strong> charakteryzują się wielką elegancją i złożonością. Bukiet jest bogaty, otulający i harmonijny. Wyrafinowane białe kwiaty, jaśmin i akacja łączą się z owocowymi nutami białego melona, żółtej brzoskwini, moreli w syropie z tropikalnymi nutami marakui i ananasa. Cytrusowe <strong>zapachy</strong> uzupełniają wyrafinowane kremowe doznania ciasta, karmelizowanych migdałów, wanilii i creme brulée. Balsamiczne wykończenie z drzewa cedrowego, tymianku i lukrecji. Ewolucja trwa. <strong>Smak</strong> jest pełny, energiczny i aksamitny. Doskonała harmonia z perfumami i wielkie wyrafinowanie. Przyjemna kwaśna żyła. Mineralne, pikantne i okrągłe. Bogactwo owoców tropikalnych, suszonych owoców i nut kremowych w ustach podkreślone pikantnymi nutami białego pieprzu i kardamonu. Długie i trwałe z eleganckim i zaokrąglonym posmakiem.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Szczególnie odpowiednie do dań z ryb, doskonałe do pierwszych dań na bazie warzyw, białych mięs i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano - Pinot Bianco - Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 345,99 zł