Falanghina del Molise DOC...
<p>Wytwarzane z winifikacji starożytnej winorośli, bardzo cenionej przez Samnitów, którzy uważali ją za jedną z najlepszych w swojej tradycji winiarskiej. Pochodzi z winogron Falanghina winifikowanych w 100%, a obszar produkcji to ten o nazwie <em>Ramitello</em> z maksymalną wysokością 100 metrów nad poziomem morza. Rodzaj gleby jest głównie gliniasty. Winnica jest uprawiana metodą szpalerową, a średni wiek winorośli wynosi 15 lat.</p>
<ul>
<li><strong>Metoda:</strong> <em>zbiór</em> odbywa się w drugiej połowie września lub najpóźniej w pierwszych dziesięciu dniach października. Winifikacja odbywa się tradycyjną metodą z maceracją moszczu w kontakcie ze skórkami przez około 12 godzin. Nie zachodzi <em>fermentacja</em> malolaktyczna.</li>
<li><strong>Charakterystyka:</strong> Barwa złocisto-słomkowa z zielonkawymi refleksami. Świeży, przyjemny bukiet z nutą miotły. Szeroki smak z przyjemnym gorzkim posmakiem przypominającym owoc granatu.</li>
<li><strong>Dopasowania:</strong> białe wino Falanghina del Molise DOC uważane jest za białe wino do całego posiłku, dobrze komponuje się ze skorupiakami, lekkie przystawki, dania z pierwszego dania, aw szczególności potrawy z ryb. Dobrze komponuje się z tradycyjnymi daniami śródziemnomorskimi, bogatymi w ziołowe aromaty i lekkimi kremami.</li>
</ul>
<p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75L .</p>
<p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p>
<p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Falanghina.</p>
<p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p>
<p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
<p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Di majo norante - Campomarino CB.</p>
<h3>Di Majo Norante</h3>
<p>Di Majo Norante od 1800 roku produkuje wina z własnych winogron, o czym świadczą piwnice pod rynkiem i w stary pałac rodzinny w Campomarino. Zaangażowanie w uprawę winorośli zostało odziedziczone po Alessio di Majo Norante i jest planowane dzisiaj wraz z pasją do badań i eksperymentów. Di Majo Norante produkuje swoje wina wyłącznie ze 123 hektarów starożytnej waśni markizów Norante z Santa Cristina. Filozofia enologiczna firmy Di Majo Norante szanuje tradycyjne podejście do uprawy winorośli i produkcji wina, starając się zachować wszystkie cechy śródziemnomorskich winogron. W Molise tradycja wina sięga Samnitów i Rzymian, którzy wprowadzili uprawę winorośli. Metody produkcji są przekazywane z pokolenia na pokolenie w południowych Apeninach, zawsze związane z wartościami świata chłopskiego. Masseria di Majo Norante znajduje się na północ od Gargano, w dzielnicy Ramitelli, na wsi Campomarino, gdzie gliniasta, częściowo piaszczysta gleba i letnia bryza łączą się, tworząc szczególnie korzystne siedlisko. Alessio di Majo Norante, uparty i przeciwny prądowi winiarz, poświęcił produktywność i standaryzację smaku na rzecz ciągłego dążenia do jakości i typowości, wierząc, że południowe winorośle są bardziej przystosowane do warunków glebowych i klimatycznych obszarów wiejskich Molise.</p>
Cena
99,99 zł