Friuli Venezia Giulia

Aktywne filtry

Refosco dal Peducolo Rosso...

<p>Życie, pasja i poświęcenie rodziny Fantinel są zawarte w każdej butelce wychodzącej z piwnicy Tauriano di Spilimbergo. Dowodzi tego popijanie Refosco dal Peduncolo Rosso „Tenuta Sant'Helena”, wina o doskonałej kompletności smaku i dobrze rozwiniętym spektrum węchowym, również dzięki długiemu leżakowaniu.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Około 20% wszystkich winogron suszy się przez około 8 tygodni; <em>maceracja</em> trwa 25 dni, po czym przechodzimy do fazy <em>starzenia</em>, trwającej około 18 miesięcy i przeprowadzanej w dębowych beczkach o różnej wielkości i pojemności. IGT delle Venezie, które należy teraz odkorkować, aby móc skosztować go u szczytu swojej ewolucyjnej ścieżki.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> W kieliszku ma bardzo ciemny rubin czerwony <em>kolor</em>. <strong>Węchowe</strong> spektrum jest zorganizowane wokół nut śliwki i czarnej wiśni, na przemian z nutami przypraw i goudronu. W <strong>ustach</strong> jest miękkie, ciepłe, dobrze wyważone i z dobrze wykonanymi taninami. Zamyka się z długim finiszem.</li> <li><strong>Dopasowuje:</strong> doskonałe do dań mięsnych, szczególnie do gulaszu, pieczeni i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Refosco dal peduncolo rosso.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p> <h3>Historia Cantine Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód swojego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 99,99 zł
Refosco dal Peduncolo Rosso...

<p>Refosco dal Peduncolo Rosso to rdzenna friulijska odmiana czerwonych winogron w pełnym tego słowa znaczeniu. Butelka ta zawiera w sobie wszystkie charakterystyczne cechy, czyli <strong>intensywną barwę</strong>, owocowy bukiet i napój, z którego wyłania się świeży smak. Bardzo skoncentrowana etykieta, a więc ta stworzona przez wytwórnię Bastianich, firmę, której prestiż ucieleśnia legendarny Joe, osobowość telewizyjna znana zarówno we Włoszech, jak iw USA, który ze swojej pasji do wina stworzył prawdziwe imperium gospodarcze i jedzenie. Satysfakcjonujące friulijskie czerwone wino, które zasługuje na ostrożny łyk.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Wino Refosco dal Peduncolo Rosso sygnowane przez Bastianicha pochodzi z winogron o tej samej nazwie z rodzimej friulijskiej winorośli. Winorośl tej odmiany jest uprawiana za pomocą systemu <em>guyot</em> i rośnie w winnicach, których korzenie tkwią w podłożu charakteryzującym się głównie wapiennym marglem. Po wybraniu w fazie <em>zbiorów</em> winogrona są <em>poddawane winifikacji</em> w pojemnikach ze stali nierdzewnej. <em>Dojrzewanie</em> odbywa się zarówno w stali, w przypadku 80% całkowitej masy wina, jak iw dębowych beczkach, gdzie pozostała część poddawana jest krótkiemu pasażowi w celu zwiększenia ogólnej złożoności profilu węchowego. Pod koniec <em>dojrzewania</em> rozpoczynają się operacje butelkowania.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Ciemno rubinowa czerwień z tendencją do purpury, w nosie owocowy, jeżynowy. i ogólnie małe czerwone i pikantne owoce. Odrobina wanilii otwiera się na pełny, świeży i zrównoważony smak. Wspaniale harmonijnie zamyka się owocowym finiszem o doskonałej trwałości.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> W trakcie całego posiłku dobrze komponuje się z bogatymi daniami mięsnymi, pieczeniami i duszonymi w szczególności mięsa. Doskonałe do wszystkich rodzajów dziczyzny, najlepiej pieczonej.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Refosco del Peduncolo rosso.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokich korzeniach i często przemierza cały świat, by trafić na nasz stół. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 128,99 zł
Ribolla Gialla IGT Tenuta...

<p>Ribolla Gialla to harmonijne białe wino o świeżym i bujnym smaku. Od klasycznego słomkowożółtego koloru, perfumy są delikatne i eleganckie, z łatwością będą mogły towarzyszyć każdej okazji.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Ribolla Gialla.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/ 12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Aperitify, przekąski. Doskonałe do ostryg i trufli morskich.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p>
Cena 99,99 zł
Pinot Grigio "Borgo Tesis"...

<p>Pinot Grigio „Borgo Tesis” to friulijskie białe wino o bukiecie łączącym różne kwiatowe zapachy, świeże i o doskonałym ciele. To wyrafinowane wino oferuje wyważone i autentyczne odcienie, jak ziemie, z których pochodzi. W nosie jest złożony z kwiatowymi zapachami, które z czasem ewoluują w dojrzały bukiet, smak jest świeży i pełny, doskonały do przystawek, dań na bazie ryb, suchych zup i bulionów.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Mniej lub bardziej intensywne słomkowożółty kolor z miedzianymi krawędziami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Grigio.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 4 do 8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych .</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fantinel S.P.A. - Tauriano (PN).</p> <h3>Historia winnicy Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i który powód własnego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 68,99 zł
Chardonnay "Borgo Tesis"...

<p>Chardonnay „Borgo Tesis” to jasna biel o świeżym, owocowym i kwiatowym bukiecie oraz smaku przypominającym nuty jabłka. To ważne wino z charakterem zachowuje esencję friulian Graves, ze świeżym, owocowo-kwiatowym bukietem, zachęcającym, dyskretnym i bardzo delikatnym smakiem, przypominającym jabłko, miód akacjowy, idealne do aperitifów, przystawek, zup.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino białe o słomkowożółtym kolorze z zielonkawymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% vol.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p> <h3>Historia winnicy Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i dla którego było to powodem za jego życie. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 68,99 zł
Frontiere DOC Collio Bianco...

<p>Białe o delikatnym, złożonym aromacie, owocowe w ustach i doskonałej strukturze. Eleganckie cuvée z wyselekcjonowanych białych winogron o silnych konotacjach terytorialnych.</p> <p>Słomkowożółty z lekkimi złotymi refleksami, bukiet: intensywny, harmonijny, z nutami dojrzałych owoców. Smak jest aksamitny, z doskonałą równowagą.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano, Pinot Bianco, Chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie ryb.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p>
Cena 109,99 zł
Sauvignon DOC "Collio"...

<p>Świeże, eleganckie i charakteryzujące się doskonałym owocowym smakiem Collio Sauvignon DOC „Tenuta Sant'Helena” to produkt, który chce zaskakiwać, plasując się niemal na szczycie piramidy jakościowej szerokiego asortymentu produkowanego przez Farma Fantineli. Winogrona są winifikowane w stali, gdzie następnie pozostają przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem na rynek. Butelka, za pomocą której firma pokazuje, że nawet międzynarodowe winorośle mają swoje uzasadnienie w terroir Friuli Venezia Giulia. Chapeau!</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> W kieliszku ma jasny słomkowożółty <strong>kolor</strong> z zielonkawymi refleksami. <strong>Nos</strong> jest przeniknięty nutami mango, papai, melona, brzoskwini i liści pomidora. Na podniebieniu miękkie, średnio treściwe, charakteryzujące się doskonałą kwasowością. Zamyka się średnio trwałym finiszem.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Do picia podczas całego posiłku, doskonale komponuje się z daniami na bazie ryb i skorupiaków.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 8 do 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p> <h3>Historia Cantine Fantinel</h3> <p>Człowieka o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód swojego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 99,99 zł
Friulano DOC "Collio"...

<p>Fantinel zawsze miał tę wielką zaletę, że chciał ulepszyć rodzime friulijskie winorośle, pracując z każdym winogronem z najwyższym szacunkiem, z zamiarem wytwarzania wyrafinowanych i wysokiej jakości win. Collio Friulano DOC „Tenuta Sant'Helena” opiera się właśnie na tych koncepcjach, których profil aromatyczny jest naprawdę fascynujący i wciągający, również dzięki szczególnemu mikroklimatowi, jaki panuje w winnicach Dolegna del Collio.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Winogrona są <em>poddawane winifikacji</em> w stalowych zbiornikach, gdzie pozostają przez kilka miesięcy, zanim zostaną <strong>butelkowane</strong> . Naprawdę wyjątkowa etykieta, która w doskonały sposób opowiada historię regionu: pić, aby zanurzyć się w historii winiarstwa Friuli!</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Energetyczna biel z cytrynowymi pogłosami , o delikatnym zapachu białych kwiatów i migdałów, miękki i lekko gorzki. To friulijskie wino w pełnym tego słowa znaczeniu, obecnie część historii tej krainy.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Doskonałe do całego posiłku, bardzo dobrze komponuje się z daniami rybnymi, risotto i przystawkami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Friulano.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <h3>Historia Cantine Fantinel</h3> <p>Mężczyzna o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego swoje życie. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 99,99 zł
Ribolla Gialla DOC La Roncaia

<p>Ribolla Gialla marki La Roncaia fascynuje olśniewającym kolorem, bezpośrednią intensywnością zapachu i żywym łykiem. Winifikowana w stalowych zbiornikach i dojrzewająca do końca lata, ta biel jest autentycznym triumfem elegancji.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Klasyczny słomkowożółty kolor. Zapachy cytrusów i wiosennych kwiatów charakteryzują profil zapachowy, ozdobiony intrygującymi niuansami balsamicznymi i mineralnymi. Gustowne i mineralne, rozwija się na dominujących aromatach cytrusów i kredy.</li> <li><strong>Para:</strong> Wszechstronne białe, doskonałe do mieszanych smażonych ryb i różnych przepisów wegetariańskich.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli .</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% żółta ribolla.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10° .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p>
Cena 150,99 zł
Eclisse IGT La Roncaia

<p>Fascynuje zapachem i intensywnością perfum, nutami owoców, trwałością i aromatycznym smakiem. Eclisse to umiejętne i eleganckie cuvée, które maksymalnie wyraża białe wina z tego obszaru. Zbiory odbywają się na wzgórzach między Tarcento i Attimis, gdzie plony z hektara są bardzo niskie, aby w pełni wykorzystać najwyższą jakość.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Intensywna słoma żółty kolor. Perfumy to odurzający mariaż eleganckiego aromatu Sauvignon i złożonego bogactwa owoców Picolit; nuty zielone, nuty dzikich kwiatów i owoców o białym miąższu, takich jak brzoskwinia, łączą się w przekonującą aulencję. Smak nadaje świeżości i mineralności, której towarzyszy dobra miękkość, harmonijna konsystencja, duża głębia i trwałość.</li> <li><strong>Zalecane pary:</strong> mięczaki i ryby, zarówno surowe, jak i gotowane na parze .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon, Picolit.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10° /12 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fantinel Wine Group S.p.A</p> <h3>Historia Cantina Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód własnego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 190,99 zł
Friulano DOC 2020 Livio...

<p>Friulano DOC „Livio Felluga” to wino o tradycji par excellence friulijskiej, o silnej osobowości i typowości. To świeża i urzekająca biel, charakteryzująca się niepowtarzalnymi i wielorakimi aromatami, w których uwypuklone są nuty egzotycznych owoców, żółtej papryki, liści pomidora, mięty, lantany i bukszpanu.</p> <ul> <li><strong>Degustacja:</strong> pełny <em>żółty kolor</em> z fascynującymi złotymi i zielonymi refleksami sprawia, że <em>perfumy</em> są eleganckie, intensywny, wciągający. Różnorodna ekspresja cytrusów, liści pomidora i migdałów jest ozdobiona owocowymi nutami agrestu, moreli, kiwi i żółtej brzoskwini z kwiatowymi nutami kwiatu cytryny, jaśminu, starej róży i cytrusowymi nutami bergamotki i skórki cytronu. Jego <em>smak</em> jest otulający, złożony, żywy.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Tradycyjne wino jako aperitif, doskonale komponuje się z surową szynką, salami i kiełbaskami w ogólny. Przyjemnie komponuje się również z daniami z ryb, świeżymi i tłustymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% friulski.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu chronić przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Fellugi</h3> <p>Łatwo zrozumieć, w jaki sposób historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej konkretnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyk, punkt styku Morza Śródziemnego z Europą Środkową. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 159,99 zł
Terre Alte Rosazzo DOCG...

<p>Terre Alte narodziło się w 1981 roku i jest uważane za jedno z najbardziej prestiżowych włoskich win białych. Harmonijna mieszanka winogron Friulano, Pinot Bianco i Sauvignon, uprawianych w Rosazzo w historycznych winnicach Terre Alte, tworzy eleganckie i bogate wino o intensywnych owocowych i kwiatowych aromatach. Jest to wino o wspaniałej strukturze, które wraz z dojrzewaniem uzyskuje trzeciorzędową ewolucję o znacznej złożoności. Doskonałe do picia od razu, można je również przechowywać w piwnicy przez 4 lub 5 lat.</p> <ul> <li><strong>Właściwości:</strong> <em>kolor</em> jest jasnożółty , jasne i intensywne . <strong>Perfumy</strong> charakteryzują się wielką elegancją i złożonością. Bukiet jest bogaty, otulający i harmonijny. Wyrafinowane białe kwiaty, jaśmin i akacja łączą się z owocowymi nutami białego melona, żółtej brzoskwini, moreli w syropie z tropikalnymi nutami marakui i ananasa. Cytrusowe <strong>zapachy</strong> uzupełniają wyrafinowane kremowe doznania ciasta, karmelizowanych migdałów, wanilii i creme brulée. Balsamiczne wykończenie z drzewa cedrowego, tymianku i lukrecji. Ewolucja trwa. <strong>Smak</strong> jest pełny, energiczny i aksamitny. Doskonała harmonia z perfumami i wielkie wyrafinowanie. Przyjemna kwaśna żyła. Mineralne, pikantne i okrągłe. Bogactwo owoców tropikalnych, suszonych owoców i nut kremowych w ustach podkreślone pikantnymi nutami białego pieprzu i kardamonu. Długie i trwałe z eleganckim i zaokrąglonym posmakiem.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Szczególnie odpowiednie do dań z ryb, doskonałe do pierwszych dań na bazie warzyw, białych mięs i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano - Pinot Bianco - Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 345,99 zł
Sharis Bianco IGT 2019...

<p>Livio Felluga's Sharis to lekkie wino otrzymywane z winogron Chardonnay i Ribolla Gialla, w wyniku czego powstaje świeże i aromatyczne białe wino o cytrusowych, owocowych aromatach i delikatnych kwiatowych niuansach. Łączy w sobie eleganckie i intensywne nuty szlachetnych międzynarodowych winorośli, takich jak Chardonnay, z bardziej esencjonalnym i cytrusowym profilem Ribolla Gialla, najbardziej rozpowszechnionej rodzimej odmiany białych jagód we Friuli-Wenecji Julijskiej. Wino, które symbolicznie reprezentuje punkt syntezy tradycji regionu i wielowiekowego powołania tych ziem do przechowywania historycznych winorośli pochodzenia francuskiego.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Aby uzyskać to wino, winogrona są delikatnie <em>odszypułkowane</em> i pozostawione do <em>maceracji</em> na krótki czas. Następnie jest delikatnie wyciskany, a otrzymany moszcz jest klarowany przez dekantację. <em>fermentacja</em> odbywa się w kontrolowanej temperaturze w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Pod koniec fermentacji wino jest przechowywane na osadzie przez sześć miesięcy. Wino butelkowane jest zwykle przechowywane w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze przez co najmniej dwa miesiące.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Kanarkowo-żółty <strong>kolor</strong> ze złotymi refleksami, jego zapach jest intensywny i urzekający. Eleganckie nuty białych i żółtych kwiatów: jaśminu, konwalii, złotej lilii i mimozy oraz świeże nuty owocowe limonki, haczyka i złotego jabłka. Finisz z kremem cytrynowym. <strong>Smak</strong> jest żywy, zrównoważony i otulający. Przyjemna obecność dojrzałych białych owoców, niespliku, białej wiśni, agrestu i kiwi. Balsamiczne nuty na finiszu i dobra trwałość z cytrusowym posmakiem.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Doskonałe jako aperitif, bardzo dobrze komponuje się ze szparagami, zupami jarzynowymi, purée z roślin strączkowych i marynowanymi rybami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay - Ribolla Gialla.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 8 do 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Fellugi</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt kontakt między Morzem Śródziemnym a Europą Środkową. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 112,99 zł
Pinot Grigio DOC 2020 Livio...

<p>Ta słynna winorośl wywodzi się z mutacji pąków Pinot Noir i preferując chłodny klimat, znajduje idealne siedlisko na wzgórzach. Winifikacja Livio Felluga nadaje winu finezji i elegancji, zachowując delikatne miedziane refleksy, które jednoznacznie charakteryzują kolor.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Jest to z pewnością najbardziej znane wino friulijskie w świat. Pinot Grigio DOC „Livio Felluga” ma charakterystyczny jasnożółty <strong>kolor</strong> z różowymi i miedzianymi refleksami. <strong>Perfumy</strong> są złożone, mocne, otulające, z bogatym i wieloaspektowym bukietem, który zaczyna się od nut delikatnych kwiatów i ewoluuje w nuty dojrzałych owoców z nutą moreli, perkoki, białego melona i żółtej brzoskwini. Słodkie doznania budyniu i creme brûlé są dobrze zrównoważone świeżością owoców cytrusowych. <strong>Smak</strong> jest obszerny, chrupiący, zwarty. Wino, które pasuje do swojego charakteru.</li> <li><strong>Pairings:</strong> Wino, które ze względu na swój charakter dobrze komponuje się z daniami rybnymi, przystawkami ze skorupiaków, risotto i flanami warzywnymi.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Grigio.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 8 do 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, w jaki sposób historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 156,99 zł
Sauvignon DOC 2020 Livio...

<p>Winorośl pochodzenia francuskiego została sprowadzona do Friuli podczas dominacji Habsburgów i została ujawniona na początku XX wieku. Sauvignon Livio Felluga to najwspanialsza ekspresja winorośli na terroir friulijskich wzgórz. Hołdem dla jego własnych wzgórz jest słynna etykieta mapy, dzięki której Livio Felluga zdobył przychylność świata, opowiadająca historię Włoch, które były w stanie „uwierzyć w moc wzgórz”, kiedy to fabryki przyciągały robotników, przekazując swoim dzieciom i swoim butelkom miłość do ziemi i pasję do wina.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Sauvignon DOC 2019 „Livio Felluga” to świeże i zniewalające wino o niepowtarzalnych i wielorakich aromatach, w których wyróżniają się nuty egzotycznych owoców, żółtej papryki, liści pomidora, mięty, lantany i bukszpanu. Jest to tradycyjne wino friulijskie o słomkowożółtym <em>kolorze</em> z lekkimi zielonymi refleksami; pełne, jasne i świeże. <em>perfumy</em> są intensywne, typowe, eleganckie i wyartykułowane.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Bogactwo aromatów podkreśla owoc czarnej porzeczki, marakui, białego melona ; kwiaty z lantaną, kwiatem czarnego bzu, kwiatem pomarańczy; przyprawy z chilli i imbirem; i świeżość trawą cytrynową, oregano, majerankiem i listkami mięty. Odmianowe nuty bukszpanu i liści pomidora łączą się z lekkimi cytrusowymi nutami limonki i grejpfruta. Smak jest szeroki, świeży, bogaty i zrównoważony. Złożoność aromatów doskonale pasuje do podniebienia. Nuty limonki i szałwii łączą się z eksplozją owoców tropikalnych i dojrzałych owoców. Świetna świeżość, przyjemna soczystość i zrównoważona kwasowość. Doskonałe jako aperitif, bardzo dobrze komponuje się ze szparagami, zupami jarzynowymi, zupami jarzynowymi i marynowanymi rybami.</li> <li><strong>Pairing:</strong> uniwersalne wino, które pasuje do przystawek, ale także do ryb dania. Znajduję się w okolicy, gdzie łatwo jest zbierać dzikie szparagi, które gotowane ze świeżymi jajkami, tak jak one, znajdują godnego towarzysza w tym świeżym i zdecydowanym winie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 8/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 171,99 zł
Sauvignon Blanc DOC Bastianich

<p>Żadne inne włoskie terytorium winiarskie nie jest w stanie wyrazić tak wysokiej średniej jakości Sauvignon jak Friuli-Wenecja Julijska. Klimat i gleba Colli Orientali to idealne miejsca do produkcji sauvignon charakteryzującego się wielkim klasycyzmem, <strong>aromatycznym</strong> i <strong>złożonym</strong> . Białe wino o absolutnej doskonałości, mogące konkurować na równych warunkach z najlepszymi francuskimi interpretacjami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> słomkowożółty, na <em>nosie</em> natychmiast wyraża całą intensywność i typowy <em>zapachowy</em> charakter winorośli. Aromaty grejpfruta, agrestu i świeżych kwiatów są częścią bukietu charakteryzującego się dużym i szeroko rozpowszechnionym komponentem warzywnym. W <em>ustach</em> jest suche, pełne i wciągające. Świeży, elegancki, zrelaksowany, bardzo pijalny, jest to smak, którego stylistyczny ton jest bardzo rozpoznawalny i który zamyka się przyjemną orzeźwiającą nutą o doskonałej trwałości.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> eleganckie i Świeży Sauvignon Bastianicha dobrze komponuje się z daniami wegetariańskimi. Risotto ze szparagami, ale także zupy i zupy sezonowe.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon Blanc.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokich korzeniach i często przemierza cały świat, by trafić na nasz stół . Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 128,99 zł
Pinot Grigio DOC Bastianich

<p>Pinot Grigio Bastianich to wino o dużej plastyczności i elegancji, które świadczy o głębokiej więzi między znaną rodziną a regionem Friuli, w tym rodzimymi winoroślami. Historia, która ma głębokie korzenie, na którą duży wpływ miała silna pasja do wina i rozwój regionu w zakresie produkcji wysokiej jakości butelek. Podróż w celu ponownego odkrycia ich pochodzenia, która doprowadziła mieszkających obecnie w Ameryce Bastianichów do założenia pierwszych winnic w Buttrio i Cividale del Friuli. Celem było natychmiastowe tchnięcie życia w płyny związane z miejscem ich pochodzenia, które jednocześnie byłyby w stanie wyróżniać się konsystencją, perswazją i strukturą, a sądząc po sukcesie firmy, oczekiwania nie tylko zostały spełnione, ale nawet znacznie przekroczony.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Wino Pinot Grigio z winnicy Bastianich pochodzi z winogron <strong>Pinot Grigio</strong> o <strong>czystości</strong> z winnic z obszaru Cividale, w regionie <em>Colli Orientali del Friuli</em>. Winorośl, w wieku od 5 do 25 lat, spoczywa na marglistych glebach wapiennych, z systemami Guot o średniej gęstości. <strong>Zbiór</strong> odbywa się ręcznie, aby umożliwić staranną selekcję najlepszych winogron najpierw w winnicy, a następnie w piwnicy. Dzięki pomocy nowoczesnych i awangardowych maszyn wszystkie procesy, od <strong>winifikacji</strong> po <strong>uszlachetnianie</strong> stali, są doskonale zarządzane i kontrolowane. Kolejne sześć miesięcy leżakowania na drobnym osadzie zapewnia większą złożoność i bogactwo płynu, który jest następnie gotowy do wprowadzenia na rynek.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Białe Pinot Grigio firmy Bastianich prezentuje się w <em>żółtą</em> szatę koloru słomy. <em>Nos</em> jest natychmiast następstwem doznań związanych z chrupiącymi świeżymi owocami, takimi jak złote jabłko i gruszka, które przeplatają się z nutami białych kwiatów, wśród których wyróżniają się lipa i jaśmin. Łyk jest piękny, pełny, ale jednocześnie niezwykle płynny, na przemian początkowa miękkość z bardzo wyrafinowanym zasoleniem, które pojawia się na finiszu. Podbija swoją niemal nieograniczoną wszechstronnością.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Doskonałe jako aperitif, świetnie komponuje się z przecierami, zupami i sałatkami. Doskonałe z talerzem warzywnego kuskusu.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Grigio.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13 % obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokich korzeniach i często podróżuje po całym świecie, by trafić na nasz stół. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 128,99 zł
Venezia IGT "Vespa Bianco"...

<p>Prawdziwy okręt flagowy winnicy Bastianich, „Vespa Bianco”, to wino stworzone, aby podkreślić moc i ewolucję, jaką może osiągnąć tylko jedna wielka friulijska biel. W rzeczywistości jest to butelka zdolna do przekroczenia sumy swoich części, potwierdzająca się jako wino o <strong>złożoności</strong> i <strong>długowieczności</strong> niezwykłej, która z pewnością najlepiej reprezentuje wszystkie dzieło słynnej winnicy <strong>Cividale del Friuli</strong> .</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Słomkowożółty, <em>nos</em> natychmiast wyraża duże przywiązanie terytorialne dzięki bukietowi złożonemu z nut polnych kwiatów i owoców cytrusowych, które dobrze komponują się z nutami mineralnymi i lekko miodowymi. W <em>ustach</em> wytrawne, dość miękkie i zdecydowanie zrównoważone dzięki doskonałej kwasowości. Wciągające i przekonujące wino, które zamyka się bardzo czystym posmakiem i zdecydowanie trwałym finiszem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Świeże i raczej ustrukturyzowane „Vespa Bianco” Bastianicha to wino, do którego pasuje doskonale komponuje się z małymi próbkami wędlin i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> chardonnay 45%, sauvignon 45%, picolit 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokiej i często podróżującej po całym świecie dotrzeć do naszego stolika. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 213,00 zł
Spumante Cuvée Blanche...

<p>Spumante Cuvée Blanche o aromatycznym, miękkim i harmonijnym smaku, z nutami kwiatowymi i białymi owocami w nosie, doskonałe do zimnych przystawek, dań na bazie warzyw i dań rybnych.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino musujące z słomkowożółty kolor.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay – Sauvignon – Pinot bianco.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 11,5% obj. .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> REGUTA S. AGR. S.</p>
Cena 39,99 zł
Spumante Brut Cuvée...

<p>Łagodny żółty z subtelnym i trwałym perlage, z zapachem chleba i dziur, o wytrawnym i świeżym smaku. Szlachetne cuvée z wyselekcjonowanych białych winorośli firmowych, pozyskiwane metodą Charmata.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Subtelne i trwałe perlage, kolor słomkowożółty z cytrynowymi refleksami. Intensywny, trwały bukiet z kwiatowymi nutami i jasnym tłem chrupiącego chleba. Smak jest przyjemny i elegancki.</li> <li><strong>Para:</strong> Aperitif, doskonałe do przystawek rybnych.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 1,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Glera, Pinot Blanc, Chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A. - taurski (PN).</p>
Cena 139,99 zł
Wino musujące Spumante Brut...

<p>Spumante Brut Cuvée Prestige charakteryzuje się subtelnym i trwałym perlage, aromatem chleba i kwiatów, wytrawnym i świeżym smakiem, idealnym na elegancki aperitif lub przystawkę do ryb.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Błyszczący kolor bladożółty z złote refleksy.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Glera, Pinot Blanc, Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 11,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 4 do 8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fantinel S.P.A. Wine Group - taurski (PN).</p>
Cena 69,99 zł
Wino musujące Spumante...

<p>Brut Yellow Ribolla Browling Wine, o jasnym słomkowym żółtym, daje intensywne owocowe wskazówki, prezentując się na jasnym i wspaniałym harmonijnym podniebieniu. Długie urok dla tego ekskluzywnego wina musującego, które poprawia się z autentycznością autochtoniousowego żółtego autochtonicznego winogronu. Wino musujące odbywa się z długą metodą Charmat, ma cienką i uporczywą perłę; Przy nosie jest intensywny, elegancki, z owocowymi wskazówkami, ze świeżym, żywym smakiem, o dobrej strukturze, idealny do aperitifu, doskonały z naczyniami rybnymi.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 butelki L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli Venezia Giulia.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Błyszczące, słomkowożółte wino musujące Brut z zielonymi przezroczystościami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Ribolla Gialla.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu i z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczany</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p>
Cena 78,99 zł
Spumante Cuvée Rosé Anselmi...

<p>Spumante Cuvée Rosé, o aromatycznym, miękkim i harmonijnym smaku, ma delikatny, trwały i zrównoważony bukiet w nosie, z nutami kwiatowymi i nutami czerwonych owoców. Winifikacja odbywa się z pierwotną fermentacją w kontrolowanej temperaturze na wybranych drożdżach. Krótka maceracja 24-36 godzin w temperaturze 15°, po której następuje fermentacja z udziałem wybranych drożdży. Druga fermentacja w niskiej temperaturze w autoklawach. Dojrzewanie przez około miesiąc. Dobrze komponuje się z aperitifami, pierwszymi i drugimi daniami na bazie ryb i skorupiaków, białymi mięsami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino musujące o jasnoróżowym kolorze, delikatna perlage.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot-Gamay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 4 do 8 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> REGUTA S. AGR. S.</p>
Cena 49,99 zł
Picolit DOCG La Roncaia

<p>Picolit to rzadka odmiana winorośli, prawdziwy klejnot enologii friulijskiej. Ten Picolit DOCG ze wzgórz Attimis przypomina kolor złota, pachnie miodem akacjowym na eleganckim kwiatowym bukiecie, smak jest wysublimowany. To drogocenny owoc starannej selekcji winogron o odpowiednim stopniu słodkości, ściśle ręcznie zbieranych. Dojrzewało w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Picolit.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> uważa się autentyczne wino medytacyjne. Idealne również jako dodatek do suchych herbatników.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.&gt;</p>
Cena 223,99 zł
Ramandolo DOCG La Roncaia

<p>Czarujący bursztynowo-żółty, zniewalający zapach suszonych owoców i kasztanowego miodu, miękki i aksamitny, lekko garbnikowy smak, w którym można się zatracić: to jest Ramandolo. To wino DOCG otrzymywane jest z winogron Verduzzo Friulano uprawianych na wzgórzach Ramandolo. Pęczki, zbierane ręcznie późno (pod koniec października), poddawane są umiejętnej passiturze. Dojrzewa w dębowych beczkach przez ponad 12 miesięcy.</p> <p>Bardzo intensywny, szeroki i złożony bukiet, z sugestywnymi nutami suszonych owoców i wyraźnymi nutami miodu kasztanowego. Smak jest pełny, zdecydowany, z odpowiednią równowagą między kwasowością, cukrami resztkowymi i taninami. Niezwykle trwałe.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,375 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Verduzzo Friulano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Może być uważane za wino do sezonowanych, pleśniowych serów, foie gras lub do medytacji.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A</p>
Cena 194,99 zł
Miód Friulano Millefiori...

<p>Miód Millefiori Friulano ucieleśnia typowe smaki obszaru zbierania, który odbywa się wiosną/latem; ma zaakcentowany, dobrze wyróżniający się aromat, związany z przewagą esencji kwiatowych, z których pochodzi. Produkt, odpowiednio kontrolowany, analizowany i selekcjonowany po przybyciu, jest upłynniany w gorącej komorze w temperaturze poniżej 50°C, filtrowany, homogenizowany i pakowany w plastikowe puszki lub bębny metalowe lub szklane słoiki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Ma jasnobursztynowy kolor, słodki smak, płynny lub skrystalizowany w zależności od botanicznego pochodzenia kolekcji.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>WAGA:</strong> 125g</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowuj z dala od źródeł światła i ciepła w temperaturze pokojowej, aby zachować wszystkie właściwości produktu.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Idealne do klasycznego śniadania na sucharach, doskonałe do łączenia z serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Apicoltura fratelli Comaro di Comaro Claudio&amp; C. Snc - Cassacco Udine</p> <p>Wartości odżywcze na 100g produktu: Wartość energetyczna: 304 Kcal / 1,272 Kj, Tłuszcze 0g, Węglowodany 82,4g, w tym Cukry 82,12g</p>
Cena 24,99 zł