Montepulciano

Aktywne filtry

Nobile Montepulciano DOCG...

<p>Vino Nobile di Montepulciano należy do najstarszych na świecie. Przymiotnik „szlachetny” jest zatem szczególnie podobny do charakteru tego wina, będącego syntezą stylu produkcji Ruffino. fermentacja alkoholowa trwa prawie dwa tygodnie w kontrolowanej temperaturze 28°C w stalowych kadziach, z przepompowywaniem i wykrawaniem. Następuje dalsza maceracja na skórkach, przez kolejne 10 dni.</p> <p>Przyjemne nuty śliwki i jeżyny pośród poważniejszych doznań, takich jak skóra, owoce w alkoholu i urzekający mech finisz.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese , inne winorośle Montepulciano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie mięsa.</p>
Cena 145,99 zł
Rosso Umbria IGT Colli Amerini

<p>Rosso Umbria IGT Colli Amerini to wino wytwarzane z winogron uprawianych na terytorium Umbrii, zbieranych przez lokalnych rolników zorganizowanych w ramach projektu spółdzielczego i winifikowanych w Umbrii. Jest to klasyczne białe wino z Umbrii, łatwe do picia, odpowiednie na każdą sytuację.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rubinowo-czerwone wino z nutą czerwonych owoców, o mocnym smaku , pełne i miękkie.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> dziczyzna, pieczenie, białe i czerwone mięsa, sery dojrzewające.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Soc. Coop. Agricola Umbra.</p>
Cena 40,99 zł
Rosso Caporale DOP...

<p>Il Caporale ma intensywny rubinowy kolor z lekkimi refleksami granatu. Nos jest delikatny, czysty i owocowy z nutami malin, śliwek, jeżyn i pikantnym finiszem. W ustach świeże, pomimo alkoholowej nuty, średnio owocowe i łatwe w piciu.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> born ze starannej selekcji winogron, po której następuje delikatne odszypułkowanie z klasyczną czerwoną winifikacją w kontrolowanej temperaturze. W fazie fermentacji moszcz poddawany jest procesom przepompowywania i tłoczenia, które gwarantują pożądaną ekstrakcję składników obecnych w skórkach. Fermentacja odbywa się spontanicznie, czyli bez dodatku wyselekcjonowanych drożdży. Otrzymany produkt jest następnie rafinowany i nie jest poddawany żadnemu klarowaniu ani filtracji przed butelkowaniem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami, gotowanymi mięsami i dojrzewającymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Apulia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> NERO DI TROIA 60% – MONTEPULCIANO 25% – BOMBINO BIANCO 15%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Agricola Faccilongo Nicola - Lucera (FG)</p>
Cena 99,99 zł
Rosso Componimento DOP BIO...

<p>Componimento Paglione pochodzi z <strong>starannej selekcji</strong> winogron, po której następuje delikatne odszypułkowanie i <strong>winifikacja</strong> w klasycznej czerwieni w kontrolowanej temperaturze. W fazie fermentacji moszcz poddawany jest procesom przepompowywania i tłoczenia, które gwarantują pożądaną ekstrakcję składników obecnych w skórkach. <strong>Fermentacja</strong> odbywa się spontanicznie, czyli bez dodatku wybranych drożdży. Otrzymany produkt jest następnie rafinowany i nie jest poddawany żadnemu klarowaniu ani filtracji przed butelkowaniem.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Componimento ma intensywny rubinowy kolor z wyraźny granatowy refleks, z węchowego punktu widzenia jest czysty, złożony, z delikatną nutą wiśni w alkoholu i jagód, z balsamicznym posmakiem. Uczucie pieczenia jest obecne, ale połączone z aromatycznym kompleksem wina. Na podniebieniu jest pełne, soczyste i trwałe.</li> <li><strong>Rady i parowanie:</strong> To oddzielna butelka szefa kuchni z limitowanej edycji, produkują tylko butelki 1981. Idealne do grillowanej jagnięciny, dziczyzny lub dobrze przyprawionych czerwonych mięs.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 Butelki L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Puglia.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Montepulciano, Nero di Troia.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Agricola Faccilongo Nicola C.da Perazzelle – Lucera (FG).</p>
Cena 169,99 zł
Montepulciano D'Abruzzo DOC...

<p>Montepulciano D'Abruzzo DOC to wino o doskonałej strukturze, eleganckie w nosie, osobiste i harmonijne na podniebieniu, jedno ze sztandarowych win czerwonych Abruzji, doskonale komponuje się z czerwonymi i pieczonymi mięsami, treściwymi i smacznymi pierwszymi daniami .</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Pełne czerwone wino o intensywnym rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano.</p> <p><strong>ALKOHOLICZNE ALKOHOL:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Il Feuduccio di S. Maria D'Orni</p>
Cena 60,99 zł
Rosso Umbria IGT "Il Rosso"...

<p>Do powstania tego wina przyczyniają się najlepsze winnice posiadłości. Skrupulatna winifikacja, częściowa rafinacja w beczkach z francuskiego dębu i szczególnie staranne mieszanie są zarezerwowane dla Rosso Umbria IGT „Decugnano dei Barbi”, które przywracają arystokratyczne, harmonijne i eleganckie wino.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rezultatem jest ciemno rubinowe wino z fioletowymi refleksami. Intensywne, pełne, które charakteryzuje się nutami konfitury malinowej, korzenia lukrecji, jagód jałowca. Smak jest surowy, pełny, obfity, pełny i trwałe. Wino o teksturze i elegancji, które szuka par, które mogą je uwydatnić.</li> <li><strong>Parowania:</strong> idealne do szczególnie smacznych drugich dań, od dziczyzny po pieczenie, ale także do szczególnie dojrzałych serów .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria .</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 30%, Syrah 40%, Montepulciano 30%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Tenuta Decugnano dei Barbi Società Agricola Simple - Orvieto (TR).</p> <h3>Tenuta Decugnano dei Barbi</h3> <p>Wino produkowane jest w Decugnano od 1212 roku. Rodzina Barbi kontynuuje tradycję. Pochodzenie nazwy Decugnano jest niejasne i zaginęło na przestrzeni wieków, ale już w 1212 r. ziemie te produkowały wino dla duchowieństwa Orvieto. Były to ziemie kościoła Santa Maria di Decugnano. W 1973 roku Claudio Barbi znalazł porzucone Decugnano i od razu się w nim zakochał. Pierwsze wina pojawiły się w 1978 roku i sukces był natychmiastowy. Czy wiedziałeś o tym? Decugnano dei Barbi wyprodukował pierwszą klasyczną metodę umbryjską (rocznik 1978) i pierwszą włoską szlachetną zgniliznę (rocznik 1981). Ogromne wstrząsy epok geologicznych, czas i ręka człowieka stworzyły wyjątkowe terroir w Decugnano dei Barbi. Gleby to dna oceanów z epoki pliocenu. Winnice zakorzenione są w piaszczystej i gliniastej ziemi, wśród skamieniałych muszli i ostryg, co nadaje naszym winom mineralny i morski charakter. Wysokość ponad 300 metrów sprzyja właściwej wentylacji i idealnemu zakresowi temperatur do uwydatnienia zapachu. Natomiast optymalna ekspozycja winnic na słońce gwarantuje doskonałe dojrzewanie winogron.</p>
Cena 161,99 zł
Rosso Piceno DOC Il Maschio...

<p>Na podniebieniu taniny są miękkie i eleganckie, ze względu na strukturę o dużym znaczeniu i miękkości. Jego świeżość obiecuje pełną harmonię z ewolucją; bardzo trwały i długi</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Montepulciano i Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Primo di terra, Secondi di terra.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Santa Barbara</p>
Cena 167,99 zł
Montepulciano d'Abruzzo...

<p>Montepulciano d'Abruzzo DOC „Mammut” od Cascina del Colle to wino o wspaniałym charakterze, złożone, któremu udaje się wytrzymać ewolucję na przestrzeni lat, wykazując to, co najlepsze. Nigdy nie banalny, to łyk, który jest nieustannie doceniany dzięki owocowi wypełniającemu usta i taninie, która gwarantuje jego trwałość.</p> <p>Rubinowa czerwień z refleksami granatu. Bogate w nosie, przyjemne w nutach czerwonych owoców i przypraw, zamykające się z bardzo eleganckimi eterycznymi nutami. W ustach wytrawne i zawsze harmonijne, finisz długi i owocowy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Montepulciano d'Abruzzo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Idealne do eleganckich i niezbyt ciężkich dań głównych z mięsem. Grillowany filet cielęcy ze szparagami.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cascina del Colle di D'Onofrio A. &amp; C.s.s.</p>
Cena 109,99 zł
Montepulciano d'Abruzzo DOC...

<p>Montepulciano d'Abruzzo DOC Bio „Duca Minimo” to wino organiczne o wielkim autorytecie, produkowane w rejonie Villamagna w Abruzji. jego winifikację uzyskuje się dzięki maceracji na skórkach przez 10/15 dni w stali w kontrolowanej temperaturze oraz leżakowaniu przez 4 miesiące również w stali, idealne do łączenia z ważnymi drugimi daniami, takimi jak dziczyzna i czerwone mięso.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino ORGANICZNE o intensywnym czerwonym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cascina del Colle di D'Onofrio A. &amp; C.s.s.</p>
Cena 79,99 zł
Rosso Abruzzo DOC Bio Zero...

<p>Rosso Abruzzo DOC Bio Zero to czerwone wino bez dodatku siarczynów produkowane w regionie Ripa Teatina w Abruzji o intensywnym smaku. winifikacja odbywa się poprzez macerację na skórkach przez 10/12 dni w stali w kontrolowanej temperaturze i leżakowanie przez 1 miesiąc w stali, idealne do grillowanych mięs, dziczyzny i grillowanych warzyw.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>CECHY:</strong> ORGANICZNE czerwone wino BEZ DODATKU SIARCZYNÓW.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cascina del Colle di D'Onofrio A. &amp; C.s.s.</p>
Cena 69,99 zł
Rosso del Molise DOC...

<p>Don Luigi występuje w klasycznej postaci, z kolorem przypominającym atrament i strukturą, która owija się wokół boków szkła jak aksamitny płaszcz. Otrzymywane jest z czystej selekcji najlepszych winogron Montepulciano. Tradycyjnie winifikowany przez długi kontakt moszczu z wytłokami i leżakowany w małych dębowych beczkach.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Intensywny granatowo-czerwony kolor z purpurowymi refleksami, jest bogate w wino, intensywne, o doskonałej harmonii z doskonałym połączeniem smaków dojrzałych owoców, które przywołują runo leśne, śliwki, nuty palonego drewna i wanilii.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> pasuje doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną, znakomitą kuchnią śródziemnomorską, mniej lub bardziej dojrzałymi serami, serami pleśniowymi i grillowanymi mięsami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Di Majo Norante - Campomarino CB.</p> <h3>Di Majo Norante</h3> <p>Di Majo Norante produkuje wina z własnych winogron od 1800 roku, o czym świadczy piwnice pod rynkiem oraz w starym rodzinnym pałacu w Campomarino. Zaangażowanie w uprawę winorośli zostało odziedziczone po Alessio di Majo Norante i jest planowane dzisiaj wraz z pasją do badań i eksperymentów. Di Majo Norante produkuje swoje wina wyłącznie ze 123 hektarów starożytnej waśni markizów Norante z Santa Cristina. Filozofia enologiczna firmy Di Majo Norante szanuje tradycyjne podejście do uprawy winorośli i produkcji wina, starając się zachować wszystkie cechy śródziemnomorskich winogron. W Molise tradycja wina sięga Samnitów i Rzymian, którzy wprowadzili uprawę winorośli. Metody produkcji są przekazywane z pokolenia na pokolenie w południowych Apeninach, zawsze związane z wartościami świata chłopskiego. Masseria di Majo Norante znajduje się na północ od Gargano, w dzielnicy Ramitelli, na wsi Campomarino, gdzie gliniasta, częściowo piaszczysta gleba i letnia bryza łączą się, tworząc szczególnie korzystne siedlisko. Alessio di Majo Norante, uparty i przeciwny prądowi winiarz, poświęcił produktywność i standaryzację smaku na rzecz ciągłego dążenia do jakości i typowości, wierząc, że południowe winorośle są bardziej przystosowane do warunków glebowych i klimatycznych obszarów wiejskich Molise.</p>
Cena 246,99 zł
Rosso Piceno DOP Poggio Novo

<p>Rosso Piceno DOP „Poggio Novo” ma intensywny i winny smak, pozostawiając nutę śliwki z kwiatowym finiszem w doskonałej harmonii z aromatami obszaru produkcji. Przyjemnie wytrawne i mocne, z czasem nabiera miękkości.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Odszypułkowanie, przeniesienie do pojemników do maceracji i fermentacji, wino jest stale mieszane z skórki, aby wydobyć cały kolor; tłoczenie i oddzielanie wina od skórek jest miękkie. Po różnych transferach i procesach wino jest gotowe do butelkowania przy braku powietrza. Daje najlepsze efekty, jeśli zostanie spożyta w ciągu roku lub dwóch lat od daty produkcji.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Jej młoda i aromatyczna struktura sugeruje, że należy ją podawać zarówno z tradycyjną, jak i nowoczesną pieczenią. naczynia kuchnia.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Intensywna rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami, które mają tendencję do blaknięcia wraz z wiekiem.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 50% Sangiovese i 45% Montepulciano 5% Lacrima di Morro D'Alba.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 10 do 12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cantine Cesaroni - Montecarotto (AN ).</p>
Cena 72,99 zł