Wędliny

Aktywne filtry

Prosciutto di Norcia I.G.P....

<p>Obszar pochodzenia szynki ChOG Norcia obejmuje <strong>gminy Norcia, Preci, Monteleone di Spoleto i Cascia</strong> . <strong>Wysokość</strong> zawsze wyższa niż <strong>500 metrów</strong> stwarza szczególne warunki klimatyczne i środowiskowe, które odgrywają decydującą rolę w procesie sezonowania.</p> <ul> <li><strong>Przetwarzanie szynki IGP Norcia:</strong> Jak wspomina nasz Rzemieślnik Wędlin, przetwarzanie wymaga <strong>świeżego udka</strong> jest <strong>solony</strong> po raz pierwszy solą morską; po około 5/6 dniach przeprowadza się drugie solenie, a po około 15 dniach jest ono <strong>odsalane</strong> i umieszczane w komorach przed spoczynkiem. Po około 10 dniach następuje <strong>pielęgnacja</strong> (oczyszczenie bioder i różnych niedoskonałości estetycznych) i pozostawienie w chłodniach. Po 100/120 dniach szynka jest myta i suszona przez około 1 tydzień, po czym trafia do przedsezonowni. Gdy produkt osiągnie określony ubytek masy, przeprowadza się pierwszą <strong>sugnaturę</strong> (czynność ta polega na pokryciu tłuszczem niektórych części szynki). Szynka jest ponownie przechowywana w dojrzewających komórkach, aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Na koniec <strong>sezonowania</strong> produkt jest sprawdzany i przeprowadzane ostateczne fugowanie. W związku z tym minimalny gwarantowany okres dojrzewania wynosi 12 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Po przecięciu ma kolor od jaskrawoczerwonego do jasnoczerwonego z niewielką obecnością tłuszczu pod- i ultramięśniowego, tłuszczu podskórnego tkanka o czysto białej barwie z jasnoróżowymi żyłkami, zwarta, bez linii oddzielających się między warstwami, dobrze przylegająca do leżącej pod nią powierzchni mięśniowej, o intensywnym aromacie i korzennym smaku wzmocnionym dość grubym cięciem plastrów.</li> <li><strong>Zalecane pary:</strong> jest to typowy produkt tradycji masarskiej, który można spożywać o każdej porze dnia. Ceniony w tworzeniu smacznych, bogatych w smak przystawek zarówno samodzielnie, jak iw połączeniu z różnego rodzaju owocami czy innymi wędlinami i średnio dojrzewającymi serami w klasycznych półmiskach mieszanych. Stosowany jest również w przyprawach do pierwszych dań, białych lub czerwonych, a także do ozdabiania soczystych dań głównych. Doskonale smakuje z mdłym chlebem, z Pizza Pasquale al Formaggio , również w połączeniu z miękkimi serami lub gotowanymi ziołami. Zalecamy dołączenie do niego podwójnego słodu Beer. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij na nasz BLOG, znajdziesz tam sugestie, ciekawostki i wiele więcej.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 9 kilogramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> chronione oznaczenie geograficzne (IGP) Unii Europejskiej. Obszarem pochodzenia są gminy Norcia (miasto Brancaleone), Preci, Monteleone di Spoleto, Poggiodomo i Cascia. Wysokość zawsze przekracza 500 metrów.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Dojrzewanie: minimum 13-16 miesięcy; lekko pikantny aromat, pikantny, ale nie słony smak.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Udziec wieprzowy, sól, naturalne aromaty. Sugna: łój wieprzowy, mąka ryżowa, sól, naturalne aromaty.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 365 dni.</p> <p><strong>INFORMACJE ODŻYWCZE:</strong> Białka w szynce są wysokiej jakości, bogate w niezbędne aminokwasy i dlatego mają wysoką wartość odżywczą. Podczas peklowania enzymy, które są bogate w chudą część szynki, determinują proces wstępnego trawienia białek: białka są stopniowo rozkładane, dzięki czemu pojedyncze aminokwasy są dostępne: „dobre” białka są natychmiast dostępne. Ma dobrą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, ale także fosforu, potasu, cynku i selenu.</p> <p><strong>DYSTRYBUCJA:</strong> Fratelli Pambuffetti di A. S.n.c.- Foligno (PG).</p> <p>Wartości odżywcze w 100 g: Kalorie 314 kcal/1308 kj; Węglowodany 0; w tym cukry 0 tłuszcze 21,5; tłuszcz nasycony 10,9; białko 30,1; sól 5,5.</p>
Cena 1 528,99 zł
Prosciutto intero Toscano...

<p>Szynka toskańska znana jest na każdym kontynencie i może poszczycić się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz sposobem przygotowania, które w 1996 roku zyskały uznanie Unii Europejskiej Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP). Nasza firma jest <u>jednym z najbardziej renomowanych producentów tej szynki</u> o delikatnym smaku.</p> <ul> <li><strong>Produkcja:</strong> który jest wytwarzany ze świeżych krajowych nóg wieprzowych zgodnie z określonymi wspólnymi standardami przetwarzania i jakości, ze specjalnym suchym soleniem pieprzem, czosnkiem i toskańskimi przyprawami, co zapewnia lepszy aromat.</li> <li><strong>Sugerowane połączenia:</strong> Szynka toskańska w całości jest znakomita na każdą okazję, zarówno sama, jak i w połączeniu z potrawami dla podkreślenia jej smaku. To absolutny bohater typowego dla naszych ziem <strong>talerza wędlin</strong>, w tym przypadku polecamy zjeść go z mdłym chlebem toskańskim lub focaccią. Znakomity również w połączeniu z sałatkami i owocami (zwłaszcza figami)</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 9 /10 kilogramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Okrągła szynka peklowana o pikantnym smaku i dużym plastrze z przewagą chudej części. <strong>Bezglutenowe</strong>, 100% włoskie mięso.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Udziec wieprzowy, sól, pieprz, naturalne aromaty.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 12/18 lat.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR).</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1142 KJ - 273 Kcal Tłuszcze 18,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6 g Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g Białka 26,3 g Sól 4,8 g.</p>
Cena 1 596,99 zł
Kiełbasa Finocchiona IGP...

<p>Produkt uzyskany dzięki idealnej równowadze między rzemiosłem, lokalnymi surowcami i technologią produkcji, bez utraty tradycji.</p> <ul> <li><strong>Historia:</strong> Pochodzenie daktyli finocchiona sięgają średniowiecza, kiedy rzeźnicy, aby zrekompensować użycie rzadszego i droższego pieprzu, myśleli o dodaniu do mieszanki tego, co znaleźli na polach i na wzgórzach Toskanii, nasion i kwiatów dzikiego kopru włoskiego. Tak narodziła się finocchiona, która na przestrzeni wieków stała się królową szlachetnych stołów i toskańskich tawern. Finocchiona uzyskała upragnione uznanie ChOG (chronione oznaczenie geograficzne) i musi być produkowana zgodnie z dyscypliną produkcji.</li> <li><strong>Jak jest produkowana:</strong> Produkt uzyskany z przetwarzania mięso schłodzonej włoskiej wieprzowiny, mielone z dodatkiem soli, kopru włoskiego. Mieszanka mięsna nadziewana jest do osłonek i poddawana procesom sezonowania w terminach i metodach gwarantujących uzyskanie typowych cech smakowych i konsystencji zgodnie z wymaganiami Regulaminu Produkcji.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 400 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Finocchiona ChOG - Osłonka niejadalna.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI SENSORYCZNE:</strong> Finocchiona ChOG typowy kształt paluszka.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, kwiaty kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego, ziarna pieprzu , pieprz mielony, czosnek. Przeciwutleniacze: E301 Konserwanty: E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/ 3 miesiące.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Z finocchioną można przygotować wiele przepisów. Zalecamy preferowanie zimnych przepisów, takich jak nadzienie do kanapek lub dodanie surowego salami do innych składników, dopiero po ugotowaniu. Ten środek ostrożności pozwoli zachować cały smak, ponieważ części tłuszczu pozostaną prawie nienaruszone i zachowają cały smak.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p>
Cena 60,99 zł
Guanciale di Norcia Antica...

<p>Guanciale di Norcia „Ansuini” to typowy umbryjski produkt umiejętnie pozyskiwany z całego policzka wieprzowego, ma typowe chude żyłki z dodatkiem drobnego tłuszczu, który nadaje produktowi, z dodatkiem pieprzu, charakterystyczny smak . Doskonałe do przygotowania <strong>carbonara</strong>, lub spożywane w bardzo cienkich plasterkach na chlebie. Jest bezglutenowy.</p> <p>Doskonały do przygotowania carbonary lub spożywany w bardzo cienkich plasterkach na chlebie. Polecamy rozsmarować go na lekko podpieczonej bagietce pokrojonej w cienkie plasterki, włożyć do piekarnika na 2 minuty i od razu doprawić lekko solonymi pomidorami pachino. Szalejemy! Odkryj wszystkie <strong>przepisy</strong> z Guanciale na naszym BLOGU, znajdziesz też propozycje, ciekawostki i wiele więcej!</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 300 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Norcia dojrzewające guanciale bez glutenu.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI SENSORYCZNE:</strong> Pakowane próżniowo peklowane kawałki guanciale.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 3 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 2367 kj 573 kcal Tłuszcze w tym nasycone 56,30 g 16,60 g Węglowodany w tym cukry 0,30 g 0,15 g Białka 16,30 g Sól 6,30 g</p>
Cena 37,99 zł
Salame "Ansuinetto" z...

<p>Salami Norcia lub „Ansubinetto” to klasyczne salami średniego ziarna wytwarzane z selektywnych mięs wieprzowych, ma rubinowy kolor z jednolitym i dobrze rozdzielonym tłustym lardelli, wyróżnia się słodkim i delikatnym smakiem.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, pieprz, czosnek. Środek konserwujący E250 - E252. Przeciwutleniacz E301</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. di Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Energia 1827 kj 441 kcal Tłuszcze w tym nasycone 35,80 g 11,90 g Węglowodany w tym cukry 0,50 g 0,1 g Białko 29,10 g Sól 4,80 g</p>
Cena 27,99 zł
Kiełbasa"Nursinelle"...

<p>Wytwarzany według starożytnych sieneńskich receptur, ma delikatne ziarno i delikatny smak. Świetne na przekąski i przekąski. Z najlepszej wieprzowiny nadaje podniebieniu mocny i aromatyczny smak. Pozostaje delikatny na nosie, uwalniając delikatną i subtelną woń.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, sacharoza, aromaty, pieprz. Konserwant E250 - E252. E301 przeciwutleniacz.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1800 kj 435 kcal Tłuszcze w tym nasycone 37,60 g 12,80 g Węglowodany w tym cukry 1,80 g 0,10 g Białka 22,30 g Sól 3,90 g</p>
Cena 27,99 zł
Guanciale Toscano...

<p>Zdjęcie tylko w celach poglądowych</p> <p>Toskańskie guanciale ( policzek) otrzymuje się z kawałka skrzyżowanego chudymi żyłkami z dodatkiem drobnego tłuszczu, aromatyzowanego i przyprawianego w celu uzyskania charakterystycznego i intensywnego smaku.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Guanciale jest solone i przyprawiane, a następnie dojrzewa przez kilka miesięcy. Guanciale jest używane w kuchni włoskiej do przygotowywania różnych potraw, z których najbardziej znane to spaghetti all'<strong>Amatriciana</strong> i <strong>Carbonara</strong> .</li> <li><strong>Porada:</strong> Aby w pełni cieszyć się guanciale należy usunąć skórkę i pokroić produkt ręcznie dzieląc go na paski, w tym momencie jest gotowy do użycia w przygotowaniu pysznych domowych sosów lub po prostu do smarowania na świeżym pieczywie .</li> </ul> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Kromka bekon sezonowany pakowany próżniowo .</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>WAGA</strong>: 400g</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Włoski policzek wieprzowy, sól, pieprz, przyprawy. Konserwanty: E252, E250.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria Monte San Savino srl - Monte S. Savino (AR).</p> <p>Wartości odżywcze w 100gr: Wartość energetyczna 2699kJ/ 645kcal, tłuszcz 68g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25g, węglowodany 0,4g w tym cukry 0g, białka 6,0g, sól 3,7g.</p>
Cena 67,99 zł
Salame Toscana GranToscana...

<p>Toskańskie salami to typowa kiełbasa toskańskiej tradycji gastronomicznej. Charakteryzuje się obecnością w cieście obfitych kostek widocznego tłuszczu, które nadają produktowi smak i aromat.</p> <ul> <li><strong>Jakość:</strong> Do produkcji wyłącznie włoskie mięsa najwyższej jakości to wędlina o jasnoczerwonej barwie i pikantnym i aromatycznym smaku dzięki tradycyjnemu toskańskiemu doprawieniu pieprzem i czosnkiem.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> ok. 200 gram - produkt naturalny spadek wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Typowe toskańskie salami pakowane w ATP.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Włoska wieprzowina, sól, naturalne aromaty, dekstroza, dziki koper włoski, pieprz, czosnek, przeciwutleniacz E301, substancje konserwujące: E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Idealne na klasyczny półmisek wędlin, z półdojrzałymi serami lub w towarzystwie delikatnego i harmonijnego białego wina.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> S alumeria Monte San Savino srl - Monte S. Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze w 100gr: Wartość energetyczna 1538kJ/ 371kcal, tłuszcze 31g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12g, węglowodany 1g w tym cukry 0,1g, białka 22g, sól 3,3g.</p>
Cena 35,99 zł
Salame al Vino Chianti DOCG...

<p>Toskańskie salami to typowa kiełbasa toskańskiej tradycji gastronomicznej. Charakteryzuje się obecnością wina typowego dla tych obszarów, Chianti DOCG, które odurza wędlinę, nadając jej niepowtarzalny i niepowtarzalny smak.</p> <ul> <li><strong>Jakość:</strong> Tylko włoskie mięso pierwszej jakości do produkcji tego salami o jaskrawoczerwonym kolorze i pikantnym i aromatycznym smaku dzięki tradycyjnemu toskańskiemu doprawieniu pieprzem i czosnkiem.</li> </ul> <p>Idealne na półmisek klasycznych wędlin, z półdojrzałymi serami lub w towarzystwie delikatnego i harmonijnego czerwonego wina. Jeśli jesteś miłośnikiem Chianti, nie przegap naszej selekcji wina Chianti i półdojrzałego Pecorino al Chianti</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Typowe toskańskie salami pakowane w ATP.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Włoska wieprzowina, sól, wino Chianti Colli Senese DOCG 1%, naturalne aromaty, dekstroza, pieprz, czosnek, przeciwutleniacz E301, substancje konserwujące: E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria Monte San Savino srl - Monte S. Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze w 100gr: Wartość energetyczna 1528kJ/ 368kcal, tłuszcz 30g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12g, węglowodany 0,6 g w tym cukry 0,1 g, białka 24 g, sól 3,4 g.</p>
Cena 35,99 zł
Polędwica Lonzino di Norcia...

<p>Zdjęcie wyłącznie poglądowe</p> <p>Lonzino di Norcia „Ansuini” to sezonowany produkt otrzymywany z cenionej schabu wieprzowego, aromatyzowany zgodnie ze starożytną lokalną tradycją, która nadaje produktowi słodki smak i urzekający.<br /> To będzie klasyk, ale polecamy używać go ze świeżym pieczywem za każdym razem, gdy wybierasz się za miasto.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Lonzino sezonowany plasterek bez gluten pakowany próżniowo.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> ok. 500 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> mięso wieprzowina, sól, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2-3 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 779 kj 185 kcal Tłuszcze w tym nasycone 4,60 g 1,50 Węglowodany w tym cukry 7,60 g 0,36 g Białka 28,20 g Sól 4,35 g</p>
Cena 82,99 zł
Kiełbasa z dziczyzny z...

<p>Zdjęcie tylko poglądowe</p> <p>Dzik „Ansuini” to kiełbasa z 10% zawartością mięsa dzika z zewnętrzną białą pleśnią, która pozwala zachować każdy aromat. Jest to typowy produkt umbryjski o mocnym i niepowtarzalnym smaku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, dzik (min. 5%), sól, dekstroza, sacharoza, aromaty, pieprz, czosnek, chilli, dym przyprawa. Konserwant E250 - E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące .</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Kiełbasa z dzika to pyszny specjał uwielbiany przez miłośników zdecydowanych i trwałych smaków. Doceniany jest w tworzeniu smacznych, bogatych w smak przystawek zarówno samodzielnie, jak iw połączeniu z serami średnio dojrzewającymi w klasycznych półmiskach mieszanych.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1552 kj 373 kcal w tym tłuszcze nasycone 27,90 g 9,10 g Węglowodany w tym cukry 0,75 g Białka 29,80 g Sól 4,70 g</p>
Cena 27,99 zł
Speck z Alto Adige Kofler...

<p>Wyselekcjonowane mięso z najnowocześniejszych gospodarstw, średnio wędzone na drewnie bukowym, aromatyzowane mieszanką szlachetnych dzikich ziół górskich, soli i pieprzu oraz leżakowane przez co najmniej dwadzieścia dwa tygodnie na świeżym górskim powietrzu - to jest tym, co nadaje drobiowi autentyczny charakter i niepowtarzalny smak. Rodzinna receptura przekazywana od pokoleń oraz nowoczesne metody produkcji sprawiają, że jest to produkt najwyższej jakości. Wskazówka: Speck najlepiej smakuje, jeśli jest krojony ręcznie, pod włos iw cienkie plastry. Jej aromat najlepiej uwydatnia się, jeśli spróbujesz drobinki w temperaturze pokojowej.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> ok. 400 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Kawałek Specku BEZ GLUTENU ANI LAKTOZY, pakowany próżniowo.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Minimalny czas sezonowania: 5 miesięcy , wędzone drewnem bukowym.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto Adige.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> udziec wieprzowy, sól, przyprawy, aromaty rośliny, dekstroza. Konserwanty: E250, E252. Wędzone drewnem bukowym. Pochodzenie UE.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w temperaturze od 0 do +4°C.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60 /90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Kofler Viktor &amp; Andreas snc, Lana (BZ).</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: Wartość energetyczna 1254kJ/ 300kcal, tłuszcze 19,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,6g, węglowodany 1,2g w tym cukry 0,6g, białka 30,7g , sól 4,1g.</p>
Cena 73,99 zł
Kiełbasa z dziczyzny...

<p>Kiełbasa sezonowana z delikatnego mięsa dzika pochodzącego wyłącznie ze zwierząt upolowanych w Toskanii. Smak jest bogaty i pikantny, idealny do rustykalnych i smacznych degustacji i przekąsek, ale także idealny na deskę do krojenia jako smaczna przystawka.</p> <ul> <li><strong>Jakość:</strong> Kiełbasa z Toskanią mięso z dzika jest przetwarzane zgodnie z gastronomiczną tradycją Valdichiana.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 100 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Kiełbasy z dzika pakowane próżniowo.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> mięso z dzika 51%, włoska wieprzowina, sól, dekstroza, naturalne aromaty, pieprz, przyprawy, czosnek, przeciwutleniacz E301, konserwanty E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: Wartość energetyczna 1915kJ/ 462kcal, tłuszcze 37g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13g, węglowodany 1,4g w tym cukry 0g, białka 30g, sól 5 .3g.</p>
Cena 25,99 zł
Smalec z mięsa Cinta Senese...

<p>Cinta Senese to starożytna wiejska rasa cennych świń, której nazwa pochodzi od obszaru pochodzenia, wzgórz terytorium Sieny.</p> <ul> <li><strong>Metoda tradycyjna:</strong> Nasi rzemieślnicy z troską stosują tradycje i typowe metody w praktyce, aby uzyskać doskonały produkt: szczenięta Cinta Senese dorastają na wolności, aby paść się przez cały dzień na ich idealnej ziemi, gdzie znajdują obfitość najbardziej naturalnej diety.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ta rasa o ciemnej sierści wyróżnia się spośród innych świń charakterystyczną białą opaską, która zapina, „otacza” kłąb, klatkę piersiową, łopatki i przednie nogi, od których wywodzi się nazwa.</li> </ul> <p><strong>Lardo di Cinta Senese</strong> jest marynowane w tradycyjnym procesie garbowania i pozostawiane do powolnego dojrzewania.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Około 250 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Smalec Cinta Senese w plastrach pakowanych próżniowo.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> smalec wieprzowy "Cinta Senese DOP", sól, rośliny aromatyczne, pieprz, przyprawy, czosnek .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze na 100g: Wartość energetyczna 3680kJ/ 895kcal, tłuszcz 99g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 33g , węglowodany 0g w tym cukry 0g, białka 1g, sól 4,5g.</p>
Cena 99,99 zł
Salame z Norcii z truflami...

<p>Norcia Truffle Salami to typowy wyrób rzemieślniczy z Umbrii. Zalicza się do przysmaków regionu dzięki połączeniu smaku mięsa i trufli, co czyni go produktem smacznym i jednocześnie eleganckim. Nadziewane jest do naturalnych osłonek, leżakowanych przez 60/90 dni począwszy od ciepła kominka opalanego drewnem. Produkty braci Ansuini wyróżniają się autentycznością surowców i wysoką jakością wykonania, wynikającą z wieloletniego doświadczenia: „Mastro Vittorio” potrafił z pasją i oddaniem przekazać swoim dzieciom pracę i sztuka prawdziwego rzeźnika wieprzowiny.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> ok. 250 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, trufla 0,3% (składnik tuber aestivum wit. min. 65%, woda, sól, aromaty), pieprz, czosnek. Konserwant: E250 – E252 Przeciwutleniacz: E301.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/ 3 miesiące.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Salami truflowe Norcia to salami o szczególnym smaku, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia i miłośników trufli. Polecamy w połączeniu z dobrym domowym pieczywem i doskonałym czerwonym winem z Umbrii.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1827 kj 441 kcal Tłuszcze w tym nasycone<br />35,80 g 11,90 g Węglowodany z w tym cukry 0,50 g 0,1 g Białka 29,10 g Sól 4,80 g</p>
Cena 48,99 zł
Salame di Cinta Senese DOP...

<p>Cinta Senese to starożytna wiejska rasa cennych świń, której nazwa pochodzi od obszaru pochodzenia, wzgórz terytorium Sieny.</p> <ul> <li><strong>Metoda tradycyjna:</strong> Nasi rzemieślnicy starannie wdrażają tradycje i typowe metody, aby uzyskać doskonały produkt: szczenięta Cinta Senese dorastają na wolności, aby paść się przez cały dzień na ich idealnej ziemi, na której znajduje się ich najbardziej naturalna dieta w obfitości.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ta rasa o ciemnej sierści wyróżnia się spośród innych świń charakterystyczną białą opaską, która zapina, „otacza” kłąb, klatkę piersiową, łopatki i przednie nogi, od których wywodzi się nazwa.</li> </ul> <p>Salami <strong>Cinta Senese</strong> jest wyrabiane ręcznie z pasją: pochodzi z najlepszych kawałków mięsa i smalcu, które są mielone, solone i doprawiane przyprawami, a następnie nadziewane naturalną osłonką .</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> plaster salami Cinta Senese pakowany próżniowo.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Mięso wieprzowe "Cinta Senese DOP", dekstroza, naturalne aromaty, pieprz, czosnek, przyprawy, przeciwutleniacz E301, substancje konserwujące: E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze na 100g: Wartość energetyczna 1796kJ/ 432kcal, tłuszcz 33g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12g , węglowodany 0,5 g w tym cukry 0 g, białka 32 g, sól 2,8 g.</p>
Cena 80,99 zł
Pancetta Tesa di Cinta...

<p>Cinta Senese to starożytna wiejska rasa cennych świń, której nazwa pochodzi od obszaru pochodzenia, wzgórz terytorium Sieny.</p> <ul> <li><strong>Tradycyjna metoda:</strong> Nasi rzemieślnicy starannie wdrażają tradycje i typowe metody, aby uzyskać doskonały produkt: szczenięta Cinta Senese dorastają na wolności, aby paść się przez cały dzień na ich idealnej ziemi, gdzie znajdują obfitość najbardziej naturalnej diety.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ta ciemnowłosa rasa wyróżnia się spośród innych świń charakterystyczną białą opaską, która zapina, „opasuje” kłąb, klatkę piersiową, łopatki i przednie nogi, z których pochodzi nazwa.</li> </ul> <p><strong>Pancetta di Cinta Senese</strong> jest krojona i solona z charakterystycznym garbowaniem przez około tydzień. Następnie jest myte, suszone i pozostawiane do dojrzewania, aż osiągnie swój typowy smak i konsystencję.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Około 350 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> plaster bekonu Cinta Senese, pakowany próżniowo.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania<strong>.</strong> </p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> "cinta senese DOP" mięso wieprzowe (boczek), sól, pieprz, czosnek, przyprawy. Konserwanty: E250, E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze w 100gr: Wartość energetyczna 1640kJ/ 396kcal, tłuszcz 35g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13g, węglowodany 0,3g w tym cukry 0g, białka 20g, sól 3,5g.<br /> :</p>
Cena 87,99 zł
Polik wieprzowy Guanciale z...

<p>Cinta Senese to starożytna wiejska rasa cennych świń, której nazwa pochodzi od obszaru pochodzenia, wzgórz na terytorium Sieny. Aby w pełni cieszyć się Guanciale Cinta Senese należy wydobyć skórkę i ręcznie pokroić produkt dzieląc go na paski, w tym momencie jest gotowy do użycia w przygotowaniu pysznych domowych sosów, głównego składnika <strong>amatriciana</strong> i <strong>carbonara</strong>, czyli po prostu do smarowania świeżego pieczywa.</p> <ul> <li><strong>Metoda tradycyjna:</strong> Nasi rzemieślnicy starannie realizują tradycje i typowe metody uzyskiwania doskonałego produktu: szczenięta rasy Cinta Senese dorastają na wolności, aby paść się przez cały dzień na ich idealnej ziemi, gdzie znajdują pod dostatkiem najbardziej naturalną dietę.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ta ciemna Rasa szorstkowłosa wyróżnia się spośród innych świń charakterystyczną białą opaską, która zapina, „otacza” kłąb, klatkę piersiową, łopatki i przednie nogi, od których wywodzi się nazwa.</li> <li><strong>Dobieranie w pary Zalecane:</strong> Poduszka może być gu w stanie naturalnym, cienko pokrojone lub po prostu podgrzane, a następnie ułożone na kromkach mdłego chleba lub bruschetty. W takim przypadku polecamy parowanie z mocnymi czerwonymi winami lub piwami typu double malt. Jednak jego prawdziwym powołaniem jest bycie w sosach, zwłaszcza amatriciana i carbonara, których jest podstawowym elementem. Odkryj wszystkie <strong>przepisy</strong> z Guanciale na naszym BLOGU, znajdziesz też propozycje, ciekawostki i wiele więcej!</li> </ul> <p><strong>Guanciale di Cinta Senese</strong> to mięso przecinane chudymi żyłami z dodatkiem drobnego tłuszczu, aromatyzowane i przyprawiane w celu uzyskania charakterystycznego i intensywnego smaku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 300 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Boczek Cinta Senese w plastrze pakowanym próżniowo.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania<strong>.</strong></p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Mięso wieprzowe "cinta senese DOP", sól, pieprz, czosnek, przyprawy, konserwanty: E250 E252.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 90/120 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumeria di Monte San Savino Srl - Monte San Savino (AR)</p> <p>Wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 2699kJ/ 645kcal, tłuszcze 68g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25g, węglowodany 4g w tym cukry 0g, białka 6g, sól 3,7g.</p>
Cena 95,99 zł
Polędwica wieprzowa Lonza z...

<p>Lonza norcina od braci Ansuini to odpowiednia wędlina na aperitif lub do pysznych dań. Dojrzewająca przez około 10 miesięcy w pomieszczeniach sklepu lonza jest bardzo twarda po krojeniu. O aromatycznym zapachu i smacznym smaku jest to czysto chude mięso o słodkim smaku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 450 gramów - produkt podlegający naturalnemu odchudzaniu.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Plaster schabu (Capocollo) pakowany próżniowo.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, pieprz, czosnek. Konserwant: E250 – E252 Przeciwutleniacz: E301</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2 /3 miesięcy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1403 kj 338 kcal Tłuszcze w tym nasycone 25,10 g 9,30 Węglowodany w tym cukry 1,57 g 0,15 g Białka 26,30 g Sól 5,80 g</p>
Cena 103,99 zł
Salame Corallina di Norcia...

<p>La Corallina to salami historycznie produkowane w Umbrii dzięki tajnikom przetwarzania rzeźniczego. Po przecięciu Corallina jest zwarta i zwarta; smak części tłustej, ściśle związany z częścią chudą, sprawia, że smak jest wyrazisty, co wyróżnia produkt Fratelli Ansuini. Pyszne i wyrafinowane salami, odpowiednie również dla najbardziej wyrafinowanych podniebień. Salame Corallina produkowana jest z wyselekcjonowanych mięs, drobno mielonych, do których dodaje się pokrojone w kostkę słoniny, pieprz, sól, zioła i białe wino. Jest bezglutenowy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 500 gramów - produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina , sól, dekstroza, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2-3 miesiące.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Corallina to wędlina, która jest również używana w tradycyjnym umbryjskim śniadaniu wielkanocnym; Towarzyszy mu wielkanocny sernik, capocollo i jajka.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1755 kj 424 kcal Tłuszcze w tym nasycone<br /> 36 g 11,50 Węglowodany w tym cukry 0 g Białka 0 g 25,00 g Sól 4,15 g</p>
Cena 86,99 zł
Salame z Norcii z dzika...

<p>Salami z dzika Norcia produkowane jest z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, do którego dodaje się mięso z dzika, co nadaje produktowi szczególny smak. Idealne do nadania domowej roboty smaku wędlinom, idealne do jedzenia razem z wielkanocną pizzą z serem i dobrym kieliszkiem czerwonego wina.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 250 gramów - temat produktu do naturalnej utraty wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Domowe salami z dzika o typowym kształcie pałeczek.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, dzik (min. 5%), sól, dekstroza, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C. - Norcia (PG) g.</p>
Cena 47,99 zł
Salsiccia a bastone di...

<p>Kiełbasa kijowa to lokalna kiełbasa umbryjska, zwłaszcza z Norcji, o wydłużonym kształcie. Przygotowane z wyselekcjonowanych drobnoziarnistych mięs, idealne jako dodatek do półmiska typowych wędlin lub jako aperitif pokrojony w plastry z serem dojrzewającym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> próżniowo- pakowany paluszek.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, pieprz, czosnek . Konserwant E250 - E252. E301 przeciwutleniacz</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1827 kj 441 kcal Tłuszcze w tym nasycone<br /> 35,80 g 11,90 g Węglowodany w tym cukry 0,50 g 0,1 g Białko 29,10 g Sól 4,80 g</p>
Cena 20,99 zł
Salame z Norcii Palle del...

<p>Zdjęcie tylko poglądowe</p> <p>Palle del Nonno to salami nadziewane naturalną osłonką o określonym kształcie, od którego pochodzi nazwa produktu. Drobno mielona wieprzowina przygotowywana jest zgodnie z tradycją, czyli przy użyciu wyłącznie naturalnych przypraw. Sezonowanie odbywa się w piwnicy, salami najpierw stacjonuje w tej z kominkiem opalanym drewnem, następnie przenoszone są do pozostałych w celu dokończenia dojrzewania.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 300 gramów - produkt podlegający naturalnemu odchudzaniu.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, dekstroza, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1827 kj 441 kcal Tłuszcze w tym nasycone<br />35,80 g 11,90 g Węglowodany w tym cukry 0,50 g 0,1 g Białka 29,10 g Sól 4,80 g</p>
Cena 52,99 zł
Pancetta tesa z Norcii...

<p>Płaski boczek z Nursji, nasi rzemieślnicy wybierają i starannie przetwarzają mięso żeberek wieprzowych, aby uzyskać ten konkretny produkt. Składa się z naprzemiennych warstw tłuszczu i chudych części, mniej lub bardziej cienkich. Dodatek pieprzu do mądrego i długiego doprawiania podnosi walory smakowe produktu.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów - produkt podlegający naturalnemu odchudzaniu.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, pieprz, czosnek. Konserwant E250 - E252. Przeciwutleniacz E301.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe w kuchni do przygotowywania sosów i pierwszych dań, krojone w kromki do smarowania chleba lub pomysłowe drugie dania bogate w smak i smak.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antica Norcineria F.lli Ansuini S.n.c. autorstwa Ansuini W. &amp; C.</p> <p>Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1666 kj 402 kcal Tłuszcze w tym nasycone 35,50 g 12,30 g Węglowodany w tym cukry 0 g 0 g Białko 21,20 g Sól 1,75 g</p>
Cena 41,99 zł
Salamino z mięsa Cinta...

<p>Wyprodukowana z wyselekcjonowanego chudego mięsa świni rasy Cinta Senese, z dodatkiem tłuszczu pokrojonego w kostkę o boku około 1 cm, doprawionego solą, pieprzem i mielonym, rozgniecionym czosnkiem, faszerowane i przewiązane sznurkami konopnymi. Intensywny smak. Cinta Senese to rasa pochodząca ze wzgórz Montemaggio i Chianti, obecnie szeroko rozpowszechniona w większości Toskanii. Ma ciemną sierść i wyróżnia się spośród innych świń charakterystyczną białą opaską, która zapina, „opasuje” kłąb, klatkę piersiową, łopatki i przednie kończyny, od której wywodzi się nazwa. Nawet dzisiaj musi być hodowany na wolności, na dużych, zamkniętych terenach, gdzie lasy przeplatają się z polanami. Wypas, przy szczególnej diecie, która się z niego wywodzi (opartej głównie na żołędziach, zarówno słodkich z dębu, jak i gorzkich z dębu bezlistnego, ale także z bulw, korzeni i materii organicznej darni), nadaje mięsu niepowtarzalny smak i właściwości.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 350 gramów - Produkt podlegający naturalnej utracie wagi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> średni/ salami peklowane gruboziarniste.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Sezonowanie: 20-30 dni - Kształt: typowy paluszek.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina rasy Cinta Senese DOP; Sól; glukoza; pieprz; przeciwutleniacz: E301; konserwanty: E250; E252 Osłonka niejadalna.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w chłodnym miejscu.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 90/120 dni.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Salami Cinta Senese jest doskonałe na każdą okazję, aw szczególności jako składnik przystawek w typowym dla naszych ziem półmisku z wędlinami. Powinno być spożywane na surowo, w towarzystwie dobrej kromki chleba, crescia lub torta al testo. Idealne z pizzą z serem Pasqualina dla połączenia bogatego w smak i tradycję.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumi il Borgo srl via Collandino 200 E1 53014 Siena</p> <p>Deklaracja żywieniowa Wartości średnie w 100g Wartość energetyczna 1699 kj/410 kcal; białko 23g; tłuszcze 35g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,9g węglowodany 1,8g w tym cukry 0g, sól 3,4g</p>
Cena 117,99 zł
Lardo di Cinta senese...

<p>Pochodzące z zewnętrznej części piersi, w tym ze skórki, nasze Lardo di Cinta Senese jest solone pieprzem i solą gruboziarnistą przez 90 dni. Dzięki kremowej konsystencji ma gładki smak i mlecznobiały kolor z rzadkimi chudymi smugami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 300 gramów.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Smalec z Cinta Senese to niezwykle wszechstronny składnik w kuchni, doskonały na każdą okazję, zarówno sam, jak i w połączeniu z potrawami w celu wzbogacenia ich smaku. Jest absolutnym bohaterem typowego półmiska wędlin charakterystycznego dla naszych ziem, w tym przypadku polecamy spożywać go na kromkach tostowego gorącego chleba, pokrojonego w bardzo cienkie plastry. Doskonałe również do przyrządzania dań mięsnych, dziczyzny, układane w plasterkach na kawałku wołowiny Chianina, do przyprawiania pieczeni ale także dań rybnych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Solona i sezonowana Wieprzowina rasy ChNP Senese.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI SENSORYCZNE:</strong> Przyprawa: 30 dni.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Mięso Świnia rasy Cinta Senese DOP. ; Sól; glukoza; pieprz; przeciwutleniacz: E301; konserwanty: E250; E252. Osłonka niejadalna.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Temperatura od 0/4°C.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 40/80 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumi il Borgo srl via Collandino 200 E1 53014 Siena</p> <p>Deklaracja żywieniowa wartości średnie na 100g: Wartość energetyczna 1722 kj/415 kcal ; białko 26g, tłuszcz 35g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11,8g; węglowodany 0,2 g w tym cukry 0,1 g, sól 2,5 g.</p>
Cena 83,99 zł
Prosciutto z mięsa Cinta...

<p>Składający się z uda i pośladka świni, łącznie z łapą; przyprawianie czarnym pieprzem przez co najmniej 12 miesięcy, po fazie przygotowawczej trwającej około 1 miesiąca, podczas której jest „masowana” mieszanką pieprzu, octu i czosnku, a następnie posypana solą. Mięso jest jaskrawoczerwone, z wyraźną marmurkowatością i znaczną grubością różowo-białego tłuszczu. Sucha, z niewielką ilością tłuszczu, ale bardzo smaczna, ma bardzo wyraźny smak, który nadaje tej szynce silną osobowość.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 9 kilogramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Szynka od dzikich świń czystej rasy Cinta Senese</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Dojrzewanie: minimum 12 miesięcy.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> mięso wieprzowe Cinta Senese DOP, sól, sacharoza, dekstroza, pieprz, czosnek, papryczka chilli, tłuszcz wieprzowy, mąka ryżowa.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>WAŻNOŚĆ:</strong> 2 lata.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Szynka Cinta Senese jest znakomita na każdą okazję, zarówno sama, jak iw połączeniu z daniami dla podkreślenia jej smaku. Jest absolutnym bohaterem typowego półmiska wędlin charakterystycznych dla naszych ziem, w tym przypadku polecamy spożywać go z mdłym chlebem toskańskim lub focaccią. Doskonałe również w połączeniu z sałatkami i owocami (zwłaszcza figami).</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumi il Borgo srl via Collandino 200 E1 53014 Siena</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu Węglowodany 0 g Błonnik pokarmowy 0 g Cukier 0 g Tłuszcze 26 g Nasycone 16 g Wielonienasycone 0 g Jednonienasycone 0 g Trans 0 g Białko 25 g</p>
Cena 4 126,95 zł
Salamino do smarowania...

<p>Miękkie salami o wyjątkowym smaku, typowym dla regionu Monti Sibillini, które można spożywać zarówno w plastrach, jak i na chlebie. Wytwarzany przez naszego Rzemieślnika tradycyjnymi metodami z różnych kawałków wieprzowiny, doprawiany wyłącznie pieprzem i świeżym czosnkiem, następnie wędzony miejscowym drewnem przez około tydzień. Idealnie nadaje się do grzanek i kanapek.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 200 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Salami nadające się do smarowania bez konserwantów i dodatków.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Dojrzewanie: ok. tygodnia; Kształt: typowa kiełbasa.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, pieprz, czosnek, naturalne aromaty.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Temperatura od 0 do 4°C.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>CIEKAWOSTKA:</strong> szlachetne pleśnie ( biały lub niebieskawy) mogą tworzyć się w osłonce wędliny podczas dojrzewania, które spełniają trzy funkcje: spowalniają i równoważą aktywność proteolityczną, równoważą wilgotność, a przede wszystkim eliminują mikroorganizmy psujące produkt. W ten sposób uzyskamy powierzchowne i nietoksyczne pleśnie, które znikną po wyszczotkowaniu po wykonaniu prac naprawczych.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MACELLERIA E FANTASIA SNC DI SANTACROCE SANDRO</p> <p>Wartości odżywcze na 100g produktu: wartość energetyczna 1799 kj - 430 kcal - Tłuszcze 39,4 g, w tym nasycone 15,8 g - Węglowodany 0,12 g, w tym cukry 0 g - Białka 18,7 g - Sól 0,1 g</p>
Cena 44,99 zł
Salame w popiole Macelleria...

<p>Naturalnie sezonowane salami pod popiołem jest nadal produkowane po długich procesach <strong>rzemieślniczej produkcji o tradycji chłopskiej</strong>, co sprawia, że jest to wyjątkowy produkt w swoim rodzaju właśnie ze względu na autentyczny smak, który nie zmienia się na przestrzeni lat.<br />⚠️Produkt dostępny okazjonalnie ze względu na duże zapotrzebowanie i długi proces produkcyjny.</p> <ul> <li><strong>Przyprawa jesionowa</strong> była historycznie stosowana do konserwowania na dłużej części salami produkowanego w rodzinie po uboju świni.</li> <li>Nasze salami wytwarzane jest z chudego mięsa świń rasy białej, które po wstępnej fazie mielenia miesza się wyłącznie z <strong>czosnkiem</strong> <strong>pieprz</strong> i <strong>sól</strong> do nadziewania <strong>osłonek naturalnych</strong> .</li> <li><strong>Specyfiką</strong> tego produktu jest przyprawa pod popiół, która sprawia, że produkt <strong>wyjątkowy</strong> i <strong>delikatny</strong> .</li> </ul> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Naturalne salami sezonowane pod popiołem to jeden z produktów bardziej tradycyjne i charakterystyczne dla naszej kuchni regionalnej. Idealny jako nadzienie do kanapek, jako przystawka z pieczywem i focaccia lub w połączeniu, w niektórych smacznych kreacjach, z owocami, takimi jak figi na soczystą letnią przekąskę lub z serami na aperitif.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 350 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Średnioziarniste salami peklowane bez sztucznych konserwantów.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Dojrzewanie: 25-30 dni - Kształt: typowy sztyft.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek, dekstroza, naturalne aromaty. Produkt bez barwników, mleka i jego pochodnych.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne, suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 4/5 miesięcy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MACELLERIA E FANTASIA SNC DI SANTACROCE SANDRO</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr produktu: wartość energetyczna 1448 kj - 346 kcal - Tłuszcze 28g w tym nasycone 12g - Węglowodany 0, 5 g w tym cukry 0,5 g - Białka 23 g - Sól 0,1 g</p>
Cena 84,99 zł
Finocchiona I.G.P. Salumi...

<p>Finocchiona I.G.P. Znany również jako Sbriciolona jest wytwarzany z mięsem boczku, policzka i capocollo, drobno zmielony i aromatyzowany solą, czosnkiem, pieprzem i dzikim nasionami kopru włoskiego. Po przyprawie około 2 miesięcy w Natural Budelle jest gotowy do spożycia. Ma intensywny smak.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 350 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Salami o smaku kopru włoskiego drobnego ziarna.</p> <p><strong>WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE:</strong> Okres dojrzewania: 20-25 dni.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> wieprzowina, sól, wino, rumak, 0,4% Nasiona dzikiego kopru włoskiego, mielony czarny pieprz, przeciwutleniacz: E301, złamana czarna pieprz, czosnek, konserwatywa: E250; E252. Budelle niezatwierdzone.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Świeże i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 90/120 dni.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Finocchiona I.G.P. Jest doskonały na każdą okazję, a zwłaszcza jako element przystawek w typowej tablicy tnącej charakterystycznej dla naszych ziem. Należy go spożywać naturalnie, w towarzystwie dobrego kawałka chleba, wzrostu lub ciasta tekstowego. Idealny z pizzą sera Pasquale dla kombinacji pełnej smaku i tradycji.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Salumi Borgo srl przez Collandino 200 E1 53014 Siena</p> <p>Zestawienie wartości odżywczych średnie wartości na 100g Energia 1464 kj/353 kcal; białko 21g; tłuszcz 30g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,2g węglowodany 0,9g w tym cukry 0,4g sól 5,4g</p> <p>.</p>
Cena 62,99 zł