Chardonnay

Aktywne filtry

Bianco Toscana IGT "Libaio"...

<p>Bianco Toscana IGT „Libaio” to wino o bujnym smaku dojrzałych owoców, nawet egzotycznych: żółtych jabłek, bananów. Następnie niuanse cytrusowe, miód, jaśmin. Kompozycja owocowa i kwaskowatość sprawiają, że mimo dobrze wyrzeźbionej struktury jest świeże. Zamyka się z odrobiną miękkości, do łączenia ze średnio dojrzewającymi serami, rybami, warzywami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Białe wino o intensywnym słomkowożółtym kolorze z zielonkawymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 4/8°C .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 77,99 zł
Chardonnay DOC J. Hofstatter

<p>To Chardonnay firmy Hofstatter pochodzi z winogron uprawianych na działkach, które charakteryzują się przeważnie marglistym podłożem, narażonym na szybkie nagrzewanie. Po rygorystycznych ręcznych <strong>zbiorach</strong> kiście są odszypułkowane, a winogrona lekko wyciśnięte, oddzielając pozostałości od moszczu poprzez wytrącanie. <strong>Moszcz</strong> fermentuje w stalowych pojemnikach, a jeszcze w stalowych butelkach wino dojrzewa przez kilka miesięcy na osadzie drożdżowym, aż piwnica Hofstatter zdecyduje się przystąpić do operacji <strong>butelkowania</strong> .</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Słomkowożółty o dobrej intensywności, nos wyraża piękne nuty owocowe ozdobione ciągłymi odniesieniami do nuty złotego jabłka. Dobra kwasowość w połączeniu z solidnym miąższem i zdecydowaną trwałością stanowią odpowiednie referencje, aby skupić się na możliwości ewolucji tego wina i jego zdolności do wyrażania się w najlepszym wydaniu bez spadków przez co najmniej dwa lata.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> lekkie przekąski, pierwsze dania z ryb i drugie dania z białego mięsa.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto-Adige.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10 °C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Estate J. Hofstätter srl - Termeno (BZ).</p> <h3>Piwnice J.Hofstatter</h3> <p>Od pięciu pokoleń nasza rodzina kultywuje swoje winnice po obu stronach doliny Adygi. Położona w samym sercu historycznej wioski Termeno, nasza posiadłość rozciąga się między szczytami pobliskiego Trentino a stromymi zboczami Saary, w regionie winiarskim Mozela w Niemczech. Łączymy tradycję, pionierskiego ducha, szacunek dla natury i innowacyjność. Kochamy to, co robimy: żyjemy winem. Różne terroiry i różne mikroklimaty określają charakter naszych win. Od pięciu pokoleń uprawiamy każdą winorośl tam, gdzie najlepiej się wyraża. Nasze własne winnice rozciągają się po obu stronach doliny Adygi i na końcu doliny Ronchi w Trentino. Od 2014 roku produkujemy nasze Rieslingi w Mozeli, najbardziej odpowiednim obszarze uprawy winorośli w Niemczech na świecie dla tej szlachetnej odmiany. Nasze winorośle mają swoje korzenie na płaskowyżach i wzgórzach na wysokości od 250 do 850 metrów. W zależności od tego, na jakim zboczu się znajdują, do rzędów docierają świeże górskie bryzy lub ciepłe południowe wiatry, poranne lub wieczorne słońce. Nasza firma była pierwszą firmą z Południowego Tyrolu, która umieściła na etykiecie „Vigna”, identyfikując wina pochodzące z pojedynczych winnic w najbardziej odpowiednich paczkach.</p>
Cena 99,99 zł
Castagnolo Orvieto Classico...

<p>Bardziej nowoczesna i innowacyjna interpretacja tradycji Orvieto Classico, jest wynikiem starannej selekcji jakościowej, kiść po kiści, w naszych winnicach. Najlepiej wyraża cały potencjał terytorium wysoce odpowiedniego obszaru produkcyjnego. Dzięki wyjątkowej pijalności i złożoności jest ucieleśnieniem naszej pasji do wina.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 litra.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Słomkowożółta barwa oraz intensywny i złożony aromat z nutą świeżych owoców.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Inspirowane biodynamicznie. W naszych winnicach nie stosujemy herbicydów. Nie używamy pestycydów. Nawożenie wykonuje się preparatami biodynamicznymi, zakopywaniem gałęzi i nawozem zielonym ziół i roślin strączkowych. Produkt ekologiczny.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Grechetto, Procanico, Chardonnay, Riesling.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10/12°C .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Polecamy łączyć z lądowymi i morskimi przystawkami, pierwszymi daniami, rybami i białymi mięsami. Doskonałe również jako aperitif.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Towarzystwo Rolnicze Barberani &amp; C.</p>
Cena 106,99 zł
Chardonnay "Borgo Tesis"...

<p>Chardonnay „Borgo Tesis” to jasna biel o świeżym, owocowym i kwiatowym bukiecie oraz smaku przypominającym nuty jabłka. To ważne wino z charakterem zachowuje esencję friulian Graves, ze świeżym, owocowo-kwiatowym bukietem, zachęcającym, dyskretnym i bardzo delikatnym smakiem, przypominającym jabłko, miód akacjowy, idealne do aperitifów, przystawek, zup.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino białe o słomkowożółtym kolorze z zielonkawymi refleksami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% vol.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p> <h3>Historia winnicy Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i dla którego było to powodem za jego życie. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 68,99 zł
Frontiere DOC Collio Bianco...

<p>Białe o delikatnym, złożonym aromacie, owocowe w ustach i doskonałej strukturze. Eleganckie cuvée z wyselekcjonowanych białych winogron o silnych konotacjach terytorialnych.</p> <p>Słomkowożółty z lekkimi złotymi refleksami, bukiet: intensywny, harmonijny, z nutami dojrzałych owoców. Smak jest aksamitny, z doskonałą równowagą.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano, Pinot Bianco, Chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie ryb.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.P.A.</p>
Cena 109,99 zł
Bianco Toscano Batar 2019...

<p>Bianco Toscano Batar 2017 IGT „Querciabella” to staranne połączenie ręcznie wyselekcjonowanych winogron <strong>Chardonnay</strong> i <strong>Pinot Bianco</strong>, dojrzewanie w beczkach według schematu mikrowinifikacji. Białe wino z Toskanii, które jest tak samo cenione jak najlepsze wina czerwone w regionie.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Charakteryzuje się jasnym, słomkowożółtym <em>kolorem</em> ze złotymi refleksami. Jego <em>zapach</em> jest szeroki, aromatyczny i uwodzicielski z nutami kwiatów akacji, rumianku, żółtej brzoskwini, żółtej śliwki i melona, z nutami marakui i świeżego ananasa z lekkimi nutami szafranu i cedru. Zmysłowe, ale eleganckie wino o zrównoważonym <em>smaku</em>, wspartym wspaniałą świeżością. Na podniebieniu powtarzają się owoce tropikalne z wyraźną mineralnością i bardzo długim finiszem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Doskonałe w całym daniu, preferuje duszone białe mięsa, makaron z sosem warzywnym, ryby ryba grillowana, ryba duszona, risotto z owocami morza.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay, Pinot Blanc.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5 % obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny .</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Società Agricola Querciabella SpA - Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Agricola Querciabella</h3> <p>Giuseppe (Pepito) Castiglioni, przedsiębiorca przemysłowy i wieloletni miłośnik wina, kupił zaledwie jeden hektar winnicy na zboczu toskańskiego wzgórza i zaczął tworzyć posiadłość, którą wkrótce uścisk zasięg regionu. Marzył o produkcji eleganckich i bogatych win, uzyskiwanych nie tylko z rodzimych winogron Sangiovese, ale także z jego ukochanych Bordeaux i Burgundii… Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Pinot Blanc, żeby wymienić tylko kilka. Sebastiano Cossia Castiglioni, syn Pepito, pełnoprawny inwestor i przedsiębiorca, w 1988 roku przekształcił firmę w ekologiczną uprawę winorośli, czyniąc Querciabella jedną z pierwszych winnic we Włoszech, które wykorzystały tę praktykę. Pod jego kierownictwem Querciabella stał się znany jako jeden z najlepszych i najbardziej innowacyjnych winiarzy we Włoszech na początku XX wieku. Pasja Sebastiano do praw zwierząt i ochrony środowiska posunęła organiczne produkty Querciabella o krok dalej. W 2000 roku Sebastiano wprowadził w 100% roślinne podejście do biodynamiki, które zabrania stosowania produktów zwierzęcych w naszych winnicach i piwnicach. Querciabella po raz kolejny była innowatorem w branży i inspiracją dla regionu. Dziś ten pojedynczy hektar w Toskanii to tylko niewielka część z ponad 100 hektarów winnic Querciabella. A w tych tętniących życiem winnicach – otoczonych w regionie Chianti Classico gajami dębowymi i falistymi wzgórzami, a na Maremmie surowym pięknem dziewiczego wybrzeża Toskanii – wszystkie odmiany winorośli, o których marzył Pepito, kwitną teraz na bogatej, biodynamicznej glebie, która stać się najważniejszym składnikiem wielokrotnie nagradzanych przepisów Querciabella.</p>
Cena 601,01 zł
Pietragrande Trentino DOC...

<p>Pietragrande Trentino DOC Bianco to intrygujące i czarujące Chardonnay, które podbija swoją aromatyczną elegancją i delikatną trwałością, ozdobioną odrobiną Sauvignon. Wynik umiejętnej winifikacji mającej na celu wzmocnienie Trentino jako kraju wyboru dla zdrowej i zrównoważonej górskiej uprawy winorośli. W nosie jest owocowy i słodki w perfumach, daje świeże wrażenie białych kwiatów na przemian z nutami białych owoców i aromatycznych ziół z boku; w ustach jest żywy, dający świeżość i smak, łyk otulający i miękki, przyjemnie cytrusowy i elegancki finisz z mineralnymi nutami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto Adige.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Jasnożółte białe wino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay 80%, Sauvignon, Incrocio Manzoni i Pinot Blanc 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 61,99 zł
Soave DOC Classico Zenato

<p>Soave ma starożytną historię i dziś, podobnie jak wtedy, wyróżnia się właśnie swoją lekkością. Garganega w czystości i starzenie w stali sprawiają, że Soave Classico Colombara to prawdziwy żartowniś w letnich menu. Soave Classico marki Zenato jest produkowane z winogron Garganega i Chardonnay uprawianych w winnicach położonych w gminach Soave i Monteforte d'Alpone.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Nos ujawnia delikatne aromaty ale intensywny, o białych kwiatach, jabłku i gruszy. Na podniebieniu miękkie z lekkim aromatem i przyjemną świeżością, słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Intensywny, ale delikatny. Wytrawne, średnio treściwe i lekko aromatyczne.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Podawać schłodzone, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie cechy struktury i miękkości. Pasuje do przystawek, pierwszych dań, ryb i świeżych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Wenecja Euganejska.</p> <p><strong>WINOGRONODMIANA:</strong> Garganega 70%, Chardonnay 30%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12 , 5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Zenato Azienda Vitivinicola S.r.l. - Peschiera del Garda (VR).</p> <h3>Wino Zenato</h3> <p>95 hektarów w najbardziej odpowiednich obszarach Lugany i w klasycznej dzielnicy Valpolicella. Dwie twarze, jedna biała, druga czerwona, oba symbole win gatunkowych, które wywodzą się z głębokiej pasji do tego terytorium, z szacunku dla czasu, z rodzinnej tradycji, która od ponad 60 lat ceni lokalne odmiany. 1960, San Benedetto di Lugana. To tutaj zaczyna bić serce Sergio Zenato. Jego historia to pasja i praca; pełna tożsamość ze swoim terytorium i ludnością; zdolności przedsiębiorczych i otwartości na innowacje w zakresie nowych technik produkcji wina i inwestycji w rodzime winorośle. Historia, która znad brzegów jeziora Garda dotarła na wzgórza pobliskiej Valpolicella, gdzie ze słonecznych winnic Corvina i Rondinella w Costalunga, w gminie Sant'Ambrogio, rodzą się wina czerwone firmy.</p>
Cena 64,99 zł
Orvieto Classico Superiore...

<p>Do tego wina używa się tylko najlepszych wyselekcjonowanych winogron. Różne odmiany są winifikowane osobno, a następnie umiejętnie mieszane, aby w pełni wyrazić ich bogactwo i tożsamość. Bianco di Decugnano to wino o wyrafinowanej elegancji, zrównoważone, mineralne. Podsumowanie niezwykłego powołania terroir.</p> <p>Zapach jest świeży, delikatny, kwiatowy, z nutami czerwonego jabłka, cytrusów, grejpfruta i skórki chleba.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> grechetto, vermentino, procanico, chardonnay .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino o wielu obliczach, szczególnie uniwersalne w kombinacjach. Doskonałe do całego posiłku, szczególnie do szczególnie bogatych pierwszych dań, być może na bazie skorupiaków.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Tenuta Decugnano dei Barbi Società Agricola Simple</p>
Cena 131,99 zł
Sharis Bianco IGT 2019...

<p>Livio Felluga's Sharis to lekkie wino otrzymywane z winogron Chardonnay i Ribolla Gialla, w wyniku czego powstaje świeże i aromatyczne białe wino o cytrusowych, owocowych aromatach i delikatnych kwiatowych niuansach. Łączy w sobie eleganckie i intensywne nuty szlachetnych międzynarodowych winorośli, takich jak Chardonnay, z bardziej esencjonalnym i cytrusowym profilem Ribolla Gialla, najbardziej rozpowszechnionej rodzimej odmiany białych jagód we Friuli-Wenecji Julijskiej. Wino, które symbolicznie reprezentuje punkt syntezy tradycji regionu i wielowiekowego powołania tych ziem do przechowywania historycznych winorośli pochodzenia francuskiego.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Aby uzyskać to wino, winogrona są delikatnie <em>odszypułkowane</em> i pozostawione do <em>maceracji</em> na krótki czas. Następnie jest delikatnie wyciskany, a otrzymany moszcz jest klarowany przez dekantację. <em>fermentacja</em> odbywa się w kontrolowanej temperaturze w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Pod koniec fermentacji wino jest przechowywane na osadzie przez sześć miesięcy. Wino butelkowane jest zwykle przechowywane w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze przez co najmniej dwa miesiące.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Kanarkowo-żółty <strong>kolor</strong> ze złotymi refleksami, jego zapach jest intensywny i urzekający. Eleganckie nuty białych i żółtych kwiatów: jaśminu, konwalii, złotej lilii i mimozy oraz świeże nuty owocowe limonki, haczyka i złotego jabłka. Finisz z kremem cytrynowym. <strong>Smak</strong> jest żywy, zrównoważony i otulający. Przyjemna obecność dojrzałych białych owoców, niespliku, białej wiśni, agrestu i kiwi. Balsamiczne nuty na finiszu i dobra trwałość z cytrusowym posmakiem.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Doskonałe jako aperitif, bardzo dobrze komponuje się ze szparagami, zupami jarzynowymi, purée z roślin strączkowych i marynowanymi rybami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay - Ribolla Gialla.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 8 do 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Fellugi</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt kontakt między Morzem Śródziemnym a Europą Środkową. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 112,99 zł
Chardonnay DOC St....

<p>Chardonnay DOC jest świeże, soczyste i trwałe, z doskonałą równowagą. Klasyczny słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, nos ujawnia owocowe aromaty dojrzałego jabłka, melona i banana.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 6°/ 8 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonały aperitif, doskonale komponuje się z lekkimi przystawkami i pierwszymi daniami na bazie makaronu. Doskonałe do carpaccio z borowikami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> KELLEREI ST.MICHAEL EPPAN</p>
Cena 85,99 zł
Venezia IGT "Vespa Bianco"...

<p>Prawdziwy okręt flagowy winnicy Bastianich, „Vespa Bianco”, to wino stworzone, aby podkreślić moc i ewolucję, jaką może osiągnąć tylko jedna wielka friulijska biel. W rzeczywistości jest to butelka zdolna do przekroczenia sumy swoich części, potwierdzająca się jako wino o <strong>złożoności</strong> i <strong>długowieczności</strong> niezwykłej, która z pewnością najlepiej reprezentuje wszystkie dzieło słynnej winnicy <strong>Cividale del Friuli</strong> .</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Słomkowożółty, <em>nos</em> natychmiast wyraża duże przywiązanie terytorialne dzięki bukietowi złożonemu z nut polnych kwiatów i owoców cytrusowych, które dobrze komponują się z nutami mineralnymi i lekko miodowymi. W <em>ustach</em> wytrawne, dość miękkie i zdecydowanie zrównoważone dzięki doskonałej kwasowości. Wciągające i przekonujące wino, które zamyka się bardzo czystym posmakiem i zdecydowanie trwałym finiszem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Świeże i raczej ustrukturyzowane „Vespa Bianco” Bastianicha to wino, do którego pasuje doskonale komponuje się z małymi próbkami wędlin i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> chardonnay 45%, sauvignon 45%, picolit 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokiej i często podróżującej po całym świecie dotrzeć do naszego stolika. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 213,00 zł