Cabernet Sauvignon

Aktywne filtry

Rosso Montepulciano DOCG...

<p>Rosso Montepulciano DOCG Lodola Nuova narodziło się w Tenuta Lodola Nuova, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie starożytnego Montepulciano, w Toskanii, krainie bogatej w tradycje winiarskie, z winnic posiadłości to wino jest produkowane poprzez staranną selekcję w winnicy najlepszych winogron. Zbiory rozpoczęły się pod koniec września, a zakończyły w połowie października. Dojrzewa w beczkach o różnej pojemności, przez co najmniej 18 miesięcy, rafinacja następuje po złożeniu i krótkim okresie odpoczynku w stali, w której wino było butelkowane i dalej rafinowane w butelce. Perfumy od razu rzucają się w oczy kuszącą intensywnością bukietu, przyciszoną owocowymi nutami dojrzałej śliwki i innymi świeżymi kwiatami. Następnie, w całej swojej wspaniałej wielkości, wyczuwalna jest pikantna słodycz, orzech i pachnący aromat tytoniu. W ustach ma natychmiastowy smak z powrotem nut owocowych wyczuwalnych na nosie. Tanina o świetnej fakturze, zdecydowana, ale aksamitna, zanika w kierunku bardziej zaokrąglonych doznań. Z doskonałym body, finisz jest trwały i satysfakcjonujący z niemal słodkim posmakiem, ale zrównoważonym przez dobrą kwasowość, z nutami śliwki i tytoniu. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami na bazie mięsa, czerwonym mięsem, dziczyzną, dojrzewającymi serami, wędlinami, grzybami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Szlachetne wino o głębokim rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Cabernet, 5% Sauvignon, 5% Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 108,99 zł
Bolgheri Rosso DOC Le...

<p>Bolgheri Rosso DOC z winnicy „Le Macchiole” to czerwień pełna wdzięku i intensywności, radosna i łatwa do picia, bez wyrzekania się treści i złożoności.<br /> Proces produkcji wina obejmuje fermentację i macerację w stali przez 15 dni, podczas gdy rafinacja w barrique trwa 18 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot 50%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do przystawek i risotto, doskonale pasuje do grillowanego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> LE MACCHIOLE SOCIETA' AGRICOLA S.S.</p>
Cena 190,99 zł
Hebo Rosso Toscana DOCG Petra

<p>Łatwe do przygotowania i przyjemne w piciu toskańskie czerwone wino otrzymane na bazie Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot i Sangiovese. Od klasycznego intensywnego jasnego rubinowego koloru, nos wyczuwa nuty czarnej wiśni, śliwek i czerwonych owoców, a następnie fiołki, jagody i nuty roślinne. Na podniebieniu oferuje smukły, lekko soczysty i przyjemnie świeży łyk o smaku chrupiących owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>UWAGI</strong> <strong>DANE TECHNICZNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, aw szczególności z pieczonym lub faszerowanym drobiem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA PETRA SRL</p>
Cena 116,99 zł
Bolgheri DOC Il Bruciato...

<p>„Il Bruciato” to młodszy brat „Guado al Tasso”, Bolgheri o dużej intensywności oraz nowoczesnym i harmonijnym stylu. Czerwień, która pochodzi z tych winnic w posiadłości, które nie reprezentują szczytu niezbędnego do produkcji Guado al Tasso, działek, na których roślina jest zarządzana z jakością. Jego dojrzewanie odbywa się przez 8 miesięcy w beczce i przez co najmniej 4 miesiące w butelce: rezultatem jest wino o dużej intensywności i delikatności, idealna wizytówka denominacji i posiadłości.</p> <p>Ciemny rubin czerwony, z jasnofioletowymi odcieniami. W nosie dominują intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, po których następuje przyjemna nuta słodkich przypraw. Na podniebieniu wino jest zrównoważone, harmonijne i otulające, charakteryzujące się falistą i otulającą taniczną teksturą. Bardzo przyjemne wino do picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 65%, merlot 20%, syrah 15%</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z serami, aksamitnymi zupami i zupami. Doskonałe do pieczeni i duszonych mięs.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 222,99 zł
Cabernet DOC Colli Euganei

<p>W Cabernet DOC zaznaczone płaskorzeźby oddzielone świeżymi dolinami, odpowiednie nasłonecznienie i zmieszanie osadów aluwialnych z rozpadającymi się skałami wulkanicznymi determinują intensywne cechy jakościowe winogron. Te właściwości nadają winom czerwonym kolor i moc, które czerpią z gleby, a także intensywność zapachu i smaku; W nosie nasz Cabernet DOC jest intensywny, charakterystyczny, czasem pikantny, o harmonijnym, pełnym i długotrwałym smaku, idealny do dobrze przyprawionych pierwszych dań, mięsnych dań głównych i dojrzałych serów.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Rubinowe wino o niezwykłej żywotność i intensywność.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon 80% – Cabernet Franc 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12, 5 -13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu chronić przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cantina Colli Euganei</p>
Cena 53,99 zł
Orvieto DOC Biologico Rosso...

<p>Maksymalna ekspresja terroir doskonale nadająca się do produkcji wspaniałych czerwonych win. Ta winnica narodziła się kilka lat temu z pewności wysokiego potencjału naszych ziem.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rodzaj nasadzeń winnicy został przebadany z absolutna dbałość o jakość produktu. Trawa w naturalny sposób zmniejsza produkcję z hektara, poprawiając właściwości organoleptyczne winogron. Z wielką starannością wybieramy najlepsze kiełki. Moszcze jakie uzyskujemy są bogate i owocowe. Ich ekstremalna koncentracja jest naturalna, bez sztucznego wymuszania, przy całkowitym poszanowaniu właściwości organoleptycznych winogron. Polvento to symbol intensywności, elegancji i ekstremalnej długowieczności.</li> <li><strong>Para:</strong> Połączenie jest idealne do grillowanych i pieczonych na rożnie czerwonych mięs, dziczyzny i dziczyzny. Doskonałe do twardych i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet, Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Societa' Agricola Barberani &amp; C.</p> <h3>Historia piwnic Barberani</h3> <p>Oto historia drogocennego wina. Urodzony w winnicach na zielonych zboczach Umbrii, pochylony na wiatr i pieszczony wodami jeziora Corbara. Wyjątkowy i odurzający nektar, zrodzony z pasji Luigiego i Giovanny Barberani. W rzeczywistości od 1961 roku rodzina Barberani odnawia starożytny rytuał zbiorów wprawnymi rękami, przekształcając winogrona w symfonię aromatów i smaków z całkowitym szacunkiem dla terytorium i tradycji. Pasja, która ma swoje korzenie w przeszłości i która poprzez miłość i oddanie przekazywane z pokolenia na pokolenie, śledzi przyszłość rolnictwa Umbrii w ponadczasowej podróży.</p>
Cena 183,99 zł
Orvieto Rosso DOC Foresco...

<p>Orvieto Rosso DOC Foresco z winnicy Barberani pochodzi z klasycznej mieszanki lokalnych czerwonych winogron i międzynarodowych winorośli w stylu Bordeaux. Wino czerwone o eleganckim i harmonijnym smaku, o zrównoważonym i aksamitnym ciele. Wspaniała rubinowa czerwień, intensywny i zrównoważony smak z nutami jeżyn i dojrzałych owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18° /20°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze komponuje się z pieczonymi białe i czerwone mięsa, grillowane i pieczone na rożnie, z drobiem i dziczyzną.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Barberani &amp; C.</p>
Cena 112,99 zł
Montefalco Rosso "Ziggurat"...

<p>Synteza mocy Sagrantino i elegancji Sangiovese, Montefalco Rosso w pełni wyraża urok krainy o starożytnych tradycjach. Eleganckie wino, o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy, które jest już w pełni pijalne, ale które może również pozytywnie wykorzystać pewne starzenie. nos uderza elegancją i złożonością aromatów wiśni i moreli, goździków i wreszcie esencji balsamicznych. Ta sama elegancja jest w ustach, wino o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> ORGANICZNE czerwone wino o lśniącej rubinowej barwie.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%, Sagrantino 15%, Cabernet i Merlot 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 84,99 zł
Chianti Classico Riserva...

<p>Chianti Classico Riserva La Forra jest produkowane przez Folonari z winogron pochodzących z winnic Tenuta di Nozzole, położonych na wysokości 350 m n.p.m. w gminie Greve in Chianti. Jest to elegancka czerwień, która maceruje z délestage i pompuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28°C przez 20 dni i dojrzewa w stali tylko przez pierwsze 3 miesiące, a następnie przechodzi do beczek z francuskiego dębu przez 16-18 miesiące. Zapachy przywodzą na myśl wiśnie w alkoholu i dojrzałe czerwone owoce. Owocowe, eleganckie z żywymi, ale niezwykle delikatnymi taninami. Wino, które wypada korzystnie na tle ważnych potraw.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> W kieliszku wyróżnia się intensywną rubinową barwą. W nosie odnajdujemy bogate i przekonujące aromaty porywającej wiśni, papkowatych i dojrzałych czerwonych owoców, dobrze zintegrowane z eterycznymi i pikantnymi nutami. Smak jest bogaty i elegancki, głęboki i trwały, charakteryzuje się delikatnymi, ale mocnymi taninami. Zamyka się ciepłym finiszem, w którym znajdują się doznania już wyczuwalne na nosie.</li> <li><strong>Polecane pary:</strong> Spróbuj z gołębiem nadziewanym czarnymi truflami z dymką i glazurowaną marchewką z octem balsamicznym. Polecane do obfitych pierwszych dań, duszonych mięs, dziczyzny, pieczarek, twardych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 95% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - lokalizacja Passo dei Pecorai Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta di Nozzole</h3> <p>Greve in Chianti to najbardziej wysunięta na północ część regionu Chianti Classico -obszar na granicy z Florencją. Przecinana z północy na południe rzeką Greve, jedną z trzech rzek Chianti Classico, charakteryzuje się glebami bogatymi w glinę i margiel oraz klimatem kontynentalnym. Te pedoklimatyczne aspekty charakteryzują produkcję Chianti Classico z Tenuta di Nozzole w mocy i elegancji. Sangiovese jest absolutnym bohaterem Posiadłości Nozzole, gdzie w unikalnym ekosystemie śródziemnomorskiej makii wyraża cały swój potencjał. Używane samodzielnie w wersjach vintage, Reserve i Grand Selection, leżakuje w małych tostowanych drewnie iw dużych, sezonowanych dębowych beczkach, symbolu toskańskiej tradycji, w zależności od projektu wina. Sangiovese jest otoczone winnicą Chardonnay o nazwie Le Bruniche, w której produkowane jest białe wino z posiadłości, oraz dwie historyczne winnice Cabernet Sauvignon do produkcji Supertuscan Il Pareto. Gospodarstwo z 1300 roku z 385 hektarami gruntów, z których około 90 to wyspecjalizowane winnice, a 15 to gaje oliwne, zostało zakupione przez rodzinę Folonari w 1971 roku. Villa di Nozzole znajduje się na szczycie wzgórza, które wznosi się od 150 metrów do około 300 metrów nad poziomem morza. Duża piwnica z beczkami i sklepienie z historycznymi rocznikami to dwie architektoniczne ekskluzywności posiadłości, która oferuje możliwość zwiedzania z przewodnikiem i degustacji wszystkich win z posiadłości Folonari.</p>
Cena 149,99 zł
Toscana IGT Il Borgo Tenute...

<p>Osiedla Cabreo rozwijają się na dwóch obszarach, oba w gminie Greve in Chianti. Pierwszy, zwany Zano, składa się z 45 hektarów winnic wykorzystywanych do produkcji Sangiovese i Cabernet Sauvignon do produkcji wina Cabreo. Od ponad trzydziestu lat Supertuscany produkowane w Cabreo Estates zaskakują swoją osobowością i wyrafinowaniem. Cabreo Il Borgo zachwyca od 1982 roku swoją historyczną mieszanką Sangiovese i Cabernet Sauvignon.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Po winifikacji dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu 225 litrów, z czego 30% nowych, 40% jednorocznych i 30% dwuletnich. Nos jest złożony i intrygujący z typowymi nutami aromatycznych świeżych owoców i przypraw. Podczas degustacji przyjemną świeżość owoców można znaleźć w łyku, który ujawnia wielką elegancję i miękkość, aby zamknąć się w intensywnym i trwałym finiszu.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Wino o złożonym i fascynującym zabarwieniu aromatów wyróżnia się świeżym i chrupiącym owocowym smakiem z jedwabistym finiszem i doskonałą trwałością. Głębia, moc i elegancja to jego cechy charakterystyczne dla zmysłów.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Pełne wino, które wymaga treściwych dań, w tym przypadku z mięsnymi daniami głównymi. Wypróbuj z perliczką faszerowaną grzybami i jagodami.Doskonale komponuje się z pierwszymi daniami mięsnymi i lasagne, pieczeniami, grillowanymi czerwonymi mięsami, duszonymi czerwonymi mięsami, dziczyzną, dojrzewającymi serami lub po prostu w odpowiednim towarzystwie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon, Merlot i Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> A mbrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - Passo dei Pecorai Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta Folonari</h3> <p>Posiadłości Folonari zawierają doskonałość Toskanii, wyraz terytoriów najbardziej odpowiednich do produkcji wina: Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri i Montecucco w Maremmie. Wina Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute odzwierciedlają fundamentalne wartości filozofii firmy: elegancję, silną tożsamość i silny związek z terytorium, którego głęboko szanują jego różnorodność i wartości. Przeżyj toskański sen zanurzony w pięknie wyjątkowego terytorium. Pięć ekskluzywnych obiektów hotelarskich zlokalizowanych w najbardziej znanych regionach winiarskich, od Montalcino po Chianti Classico, gdzie w posiadłości Nozzole można odwiedzić piwnicę i skosztować doskonałości toskańskich posiadłości.</p>
Cena 290,99 zł
Il Pareto IGT 2016 Tenuta...

<p>Toscana Rosso Il Pareto pochodzi z winnic historycznej farmy Tenuta di Nozzole we florenckiej gminie Greve in Chianti. Starożytna farma Nozzole sięga około 1300 roku i zawsze słynęła z produkcji doskonałej jakości win.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Wytwarzane z winogron Cabernet Sauvignon, leżakowane w stali przez pierwsze 2 miesiące, następnie opiekane beczki z dębu francuskiego o pojemności 225 litrów z obrotami. Dojrzewanie w butelce przez co najmniej 6 miesięcy, staje się wytrawnym, trwałym, eleganckim winem z miękkimi i szeroko rozpowszechnionymi taninami. Il Pareto to cru firmy, wielkie przedsięwzięcie i udany zakład na Cabernet Sauvignon in Chianti. Produkowana jest tylko w najlepszych latach.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Intensywna rubinowa barwa. Jego zapach jest harmonijny i korzenny, z nutą dzikich jagód. W ustach mocne i głębokie, gęste i intensywne z rzadkimi taninami. Łączenia: dobrze komponuje się z mięsami, pieczeniami, dziczyzną, dojrzewającymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Cabernet Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 12 do 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym i oddalonym miejscu przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Contie ani siarczynów.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - Lokalizacja Passo dei Pecorai Greve w Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta di Nozzole</h3> <p>Greve in Chianti to najbardziej wysunięty na północ podobszar Chianti Classico na granicy z Florencją. Przecinana z północy na południe rzeką Greve, jedną z trzech rzek Chianti Classico, charakteryzuje się glebami bogatymi w glinę i margiel oraz klimatem kontynentalnym. Te pedoklimatyczne aspekty charakteryzują produkcję Chianti Classico z Tenuta di Nozzole w mocy i elegancji. Sangiovese jest absolutnym bohaterem Posiadłości Nozzole, gdzie w unikalnym ekosystemie śródziemnomorskiej makii wyraża cały swój potencjał. Używane samodzielnie w wersjach vintage, Reserve i Grand Selection, leżakuje w małych tostowanych drewnie iw dużych, sezonowanych dębowych beczkach, symbolu toskańskiej tradycji, w zależności od projektu wina. Sangiovese jest otoczone winnicą Chardonnay o nazwie Le Bruniche, w której produkowane jest białe wino z posiadłości, oraz dwie historyczne winnice Cabernet Sauvignon do produkcji Supertuscan Il Pareto. Gospodarstwo z 1300 roku z 385 hektarami gruntów, z których około 90 to wyspecjalizowane winnice, a 15 to gaje oliwne, zostało zakupione przez rodzinę Folonari w 1971 roku. Villa di Nozzole znajduje się na szczycie wzgórza, które wznosi się od 150 metrów do około 300 metrów nad poziomem morza. Duża piwnica barrique i sklepienie historycznych roczników to dwie ekskluzywności architektoniczne posiadłości, która oferuje możliwość zwiedzania z przewodnikiem i degustacji wszystkich win z posiadłości Folonari.</p>
Cena 400,00 zł
Rosso Toscano "Camartina"...

<p>W latach 70. i 80. niektórzy ambitni winiarze zaczęli unikać surowych zasad Chianti Classico. Ich niezadowolenie z przeciętności współczesnej toskańskiej sceny winiarskiej wywołało <strong>falę kreatywności</strong> i <strong>eksperymentowania</strong> z wysokiej jakości winogronami, klonami i technikami winiarskimi. Querciabella narodziła się w tym specyficznym kontekście, a <em>Camartina</em> nie tylko położyła podwaliny pod wysokiej jakości winifikację marki firmy, ale także zapoczątkowała jej drogę do sukcesu. Okręt flagowy Querciabelli, jest jednym z nielicznych historycznych win, zwanych łącznie <strong>Super Tuscans</strong>, które znacznie podniosły pozycję i prestiż włoskiej produkcji win na arenie światowej.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> <strong>Kolor</strong> to elegancka, intensywna rubinowa czerwień. Perfumy emanują bogatym aromatem czarnych i czerwonych jagód, w tym czarnych wiśni, jagód, dojrzałych śliwek i tamaryndowca. <strong>Nuty</strong> bluszczu, runa leśnego i świeżo ściętej kory przeplatają się z nutami skóry, słodkiego tytoniu i lukrecji. <strong>Smak</strong> przywodzi na myśl wyraźne aromaty dojrzałych czarnych owoców wzbogacone gałką muszkatołową i słodkimi przyprawami.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Do łączenia z wyrazistymi potrawami, takimi jak czerwone mięso w gulasze, makarony, sosy mięsne, pieczone i grillowane mięso, dziczyzna.</li> </ul> <h3>Winnice</h3> <p>Winnice, w których rosną winogrona Camartina, znajdują się w bezpośredniej w pobliżu winnicy Ruffoli, na wzgórzu Greve in Chianti. Dzięki marglowym glebom i południowej ekspozycji winnica Casaocci Sud oferuje idealne środowisko dla podręcznikowego Cabernet Sauvignon, tutaj wyrafinowanego lżejszymi i bardziej wyrafinowanymi nutami. Na chłodniejszym zboczu, gęstsze, bogate w glinę gleby Poggerino zazwyczaj zapewniają szkielet strukturalny Cabernet, a także intensywność i głębokość potrzebną do pomyślnego starzenia. Sangiovese rośnie w wybranych blokach winnic na wysokości od 350 m do 600 m npm ze zmienną orientacją, od południa do południowego zachodu. Na niższych wysokościach gleby marglowe i gliniaste nadają winom elegancji, podczas gdy wyżej przeważają piaskowce, nadając Sangiovese bardziej soczystą żywotność. Camartina jest produkowana tylko w optymalnych rocznikach, podczas gdy mikrowinifikacja w małych partiach i bardzo ograniczone butelkowanie gwarantują rzemieślniczą doskonałość. Delikatne, ale precyzyjne zarządzanie fermentacją w fermentorach z francuskiego dębu pozwala pięknie zintegrować taniny i rozwinąć strukturę. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej oba cépages dojrzewają oddzielnie przez około 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, do 20% nowości, przed wybraniem najlepszych partii do ostatecznej mieszanki. Wino wychodzi nie wcześniej niż 30 miesięcy po zbiorze, a dzięki swojej długowieczności z pewnością będzie pretendentem do najlepszych piwnic.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon 70%, Sangiovese 30%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Società Agricola Querciabella SpA - Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Agricola Querciabella</h3> <p>Giuseppe (Pepito) Castiglioni, przedsiębiorca przemysłowy i wieloletni miłośnik wina, kupił jeden hektar winnicy na toskańskim wzgórzu i zaczął tworzyć posiadłość, która wkrótce obejmowałaby cały region. Marzył o produkcji eleganckich i bogatych win, uzyskiwanych nie tylko z rodzimych winogron Sangiovese, ale także z jego ukochanych Bordeaux i Burgundii… Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Pinot Blanc, żeby wymienić tylko kilka. Sebastiano Cossia Castiglioni, syn Pepito, pełnoprawny inwestor i przedsiębiorca, w 1988 roku przekształcił firmę w ekologiczną uprawę winorośli, czyniąc Querciabella jedną z pierwszych winnic we Włoszech, które wykorzystały tę praktykę. Pod jego kierownictwem Querciabella stał się znany jako jeden z najlepszych i najbardziej innowacyjnych winiarzy we Włoszech na początku XX wieku. Pasja Sebastiano do praw zwierząt i ochrony środowiska posunęła organiczne produkty Querciabella o krok dalej. W 2000 roku Sebastiano wprowadził w 100% roślinne podejście do biodynamiki, które zabrania stosowania produktów zwierzęcych w naszych winnicach i piwnicach. Querciabella po raz kolejny była innowatorem w branży i inspiracją dla regionu. Dziś ten pojedynczy hektar w Toskanii to tylko niewielka część z ponad 100 hektarów winnic Querciabella. A w tych tętniących życiem winnicach – otoczonych przez n w regionie Chianti Classico przez lasy dębowe i faliste wzgórza oraz w Maremmie przez surowe piękno dziewiczego wybrzeża Toskanii - wszystkie odmiany winorośli, o których marzył Pepito, kwitną teraz na bogatej, biodynamicznej glebie, która stała się najważniejszym składnikiem nagrody -zwycięskie receptury Querciabelli.</p>
Cena 792,97 zł
Rosso Umbria IGT San...

<p>„San Giorgio” Lungarotti to ważna czerwień o dobrej strukturze i dużym potencjale ewolucji w czasie. Uważany jest za pierwszego prawdziwego „Superumbryjczyka”. Zwyczajowo używa się tego typu definicji, z nazwą regionu pochodzenia wina poprzedzoną sufiksem „Super”, w celu wskazania win wyprodukowanych z mieszanek, w których występują również międzynarodowe winorośle, w szczególności Bordeaux. „San Giorgio” narodziło się w 1977 roku z umiejętnego połączenia rodzimych winorośli środkowych Włoch, Sangiovese i niewielkiego procentu Canaiolo, ze szlachetnym Cabernet Sauvignon. Dzięki idealnej równowadze między trzema odmianami, Cabernet Sauvignon nie dominuje nad innymi winogronami, ale doskonale się integruje, wzbogacając ich profil aromatyczny.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Aby wyprodukować wino San Giorgio, winogrona Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Canaiolo są zbierane w połowie września. Winnice są uprawiane z kordonem ostrogowym, z niskimi plonami i na glebach najbardziej odpowiednich dla każdej odmiany. Cabernet Sauvignon sadzi się na glebach o średniej teksturze, z dobrą obecnością szkieletu i wapienia, które wymagają podłoża tufowego. Sangiovese pochodzi z regionu Monticchio, gdzie jest uprawiane na glebach charakteryzujących się obecnością gliny i piasku. Fermentacja odbywa się w stali, z maceracją na skórkach trwającą 25/28 dni. Następnie następuje okres dojrzewania 12 miesięcy w beczce i co najmniej 6 miesięcy w butelce.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Czerwone „San Giorgio” reprezentuje udana interpretacja mariażu lokalnych winogron i Cabernet Sauvignon. W kieliszku ma intensywny i lśniący rubinowo-czerwony kolor. Nos jest złożony, z dojrzałymi aromatami czerwonych jagód, dżemu, miękkich przypraw i odległych nut balsamicznych. Na podniebieniu natychmiast wskazuje na szeroką i głęboką strukturę, z bogatymi i skoncentrowanymi aromatami, które już wykazują dobrą ewolucję w kierunku eleganckich nut trzeciorzędowych. Taniczna konsystencja jest delikatna, a świeżość przyjemnie zbalansowana. Finisz długi i trwały.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> świetne czerwone, które można podać na stół z pieczeniami, duszonymi lub dziczyzną, dziczyzną, pikantnymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon 50% , Sangiovese 50%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Conti ene siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Lungarotti - Torgiano (PG).</p> <h3>Cantina Lungarotti</h3> <p>Symbol doskonałości winiarskiej Umbrii, Lungarotti napisał historię wina we Włoszech i na świecie. Historia sukcesów, która trwa z pokolenia na pokolenie, oparta na wysokiej jakości uprawie winorośli, ale także na umiejętności budowania cnotliwego obiegu wokół wina, skupionego na wyjątkowej gościnności, waloryzacji dziedzictwa historycznego i kulturowego oraz autentycznych doświadczeniach w kontakcie z naturą. Wszechświat wartości składających się na Lungarotti Experience.</p>
Cena 196,98 zł
Le Difese Rosso Toscana IGT...

<p>Wino charakteryzuje się dobrą strukturą i wyjątkową miękkością, co czyni je wyjątkowo przyjemnym i pijalnym.<br /> Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze z maceracją, która trwa około 12 dni, zarówno w przypadku Cabernet Sauvignon i Sangiovese. Następnie dojrzewa przez 12 miesięcy w „barriques” z francuskiego i amerykańskiego dębu, a następnie przez trzy miesiące w butelce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 70% Cabernet i 30% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Miękkie i eleganckie „Le Difese” to czerwone wino, które jest wzbogacone dużymi grillowanymi mięsami. Również z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, u siebie.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA C.I.T.A.I. COMPAGNIA ITALIANA TERREN ALLEVAMEN TO E IMPIANTI S.P.A.</p>
Cena 180,99 zł
Il Bacialé Monferrato Rosso...

<p>„Il Bacialé” w dialekcie piemonckim oznacza zaślubiny, osoby, które aranżują małżeństwa. W rzeczywistości to wino zrodziło się z idealnego połączenia Barbera i innych winogron.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Klasyczny rubinowy kolor, elegancki i intensywny. Zrównoważone zapachy z owocowymi nutami jeżyn i porzeczek z pikantnymi niuansami. Smak jest ciepły i przyjemny z doskonałym zamknięciem, z posmakiem śliwek, pieprzu i cynamonu.</li> <li><strong>Para:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z włoskimi przystawkami, czerwonymi i białe, niezbyt dojrzałe sery.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 122,99 zł
Marche Rosso Stefano...

<p>Czerwone Marche Stefano Antonucci to doskonale wyważone, harmonijne, długie i niezwykle smaczne czerwone wino. Krótko mówiąc, wspaniała czerwień z regionu Marche.</p> <p>Kolor jest rubinowy, nos ujawnia nuty śliwki i cassis, atramentu i lukrecji, wanilii i białego pieprzu.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 40%, merlot 40%, montepulciano 20%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino do całego posiłku, szczególnie do mięs dania czerwone i dziczyzna.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> FIRMA SANTA BARBARA S.R.L.</p>
Cena 144,99 zł
Rosso Toscano IGT Insoglio...

<p>Insoglio del Cinghiale to najważniejsze wino z posiadłości Campo di Sasso, części Biserno. Pochodzi z mieszanki winogron Bordeaux w rejonie Bibbona, na granicy z Bolgheri. Fermentacja w stali i starzenie jednej części przez 4 miesiące w drugim pasażu beczek z francuskiego dębu. Owocowa i pełna czerwień, idealna na przyjemną kolację z przyjaciółmi.</p> <p>Intensywny rubinowy kolor. W nosie nuty przypraw i czerwonych owoców. Zrównoważone, ustrukturyzowane, okrągłe na podniebieniu. Rozciąga się z wielką przyjemnością, z miękkimi i dobrze zbalansowanymi taninami oraz przyjemnym aromatycznym profilem. Finalnie zdecydowano się na nuty czerwonych owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet 43%, syrah 30%, merlot 25%, petit verdot 2%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16° / 18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od jasnej soli.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Insoglio z dzika Biserno wspaniale komponuje się z pierwszym i drugim daniem na bazie mięsa. Wypróbuj z pieczonym makaronem lub żeberkami wieprzowymi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Estate of Biserno</p>
Cena 183,99 zł
Maremma Toscana DOC "Poggio...

<p>Maremma Toscana Poggio alle Nane to symboliczne wino posiadłości Le Mortelle di Antinori, położonej kilka kilometrów od nadmorskiej miejscowości Castiglione della Pescaia. Składa się z najlepszych winogron Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, do których dodaje się niewielką ilość winogron Carménère.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Moszcz uzyskany przez <em> zgniecione</em> starannie wyselekcjonowane winogrona przenoszone są grawitacyjnie do zbiorników ze stali nierdzewnej, a następnie poddawane <em>fermentacji</em> z <em>maceracją</em> przez 20 dni w kontrolowanej temperaturze 28°C . Przeprowadza proces <em>malelaktyczny</em> w barrique i leżakuje przez 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Wino o <strong>kolorze czerwonym</strong>, prawie nieprzenikniony głęboki rubin, ma intensywny i złożony wpływ na <strong>nos</strong>, z nutami czarnej porzeczki i dojrzałej jeżyny dobrze zintegrowanymi z doznaniami lukrecji i eukaliptusa. W <strong>ustach</strong> jest ustrukturyzowane i otulające, z dobrze wygładzonymi taninami, które prowadzą do pięknego, trwałego finiszu.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> doskonałe wino do koniecznie spróbuj z rusztem jagnięcym w panierce z toskańskimi smakami. Doskonałe w połączeniu z jagnięciną i pieczenią, idealnie pasuje do wszystkich przepisów opartych na dziczyźnie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 l butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carménère.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori - Ampio (GR).</p> <h3>Tenuta Le Mortelle</h3> <p>Fattoria Le Mortelle znajduje się w sercu toskańskiej Maremmy, kilka kilometrów od Castiglione della Pescaia, w niezwykłej i fascynujące miejsce zarówno ze względu na przyrodę, jak i historię miejsc, które ją otaczają. Rodzina pracowała zarówno w winnicach, jak i w nowej piwnicy od 1999 r., wierząc, że obszar ten, wciąż pojawiający się na włoskiej scenie winiarskiej, doskonale nadaje się do produkcji win gatunkowych i że cechy terroir i odmiany uprawne. Gospodarstwo rozciąga się na ponad 270 hektarach, z czego 170 hektarów jest obsadzonych winoroślą. Rodzina Antinori była zawsze obecna na tych ziemiach. W 1863 roku akt ojcowski wymienia wśród posiadłości Poggio Franco, jedną z najbardziej odpowiednich winnic w posiadłości, wraz z innymi działkami.</p>
Cena 544,00 zł
Marche Rosso IGT Pelago...

<p>Nagrodą uzyskaną na International Wine Challenge w Londynie w 1997 roku Pelago wpisane zostało na listę najbardziej poszukiwanych win włoskich na świecie. Zrodzone z intuicji grupy techników Umani Ronchi, którzy zdecydowali się połączyć Montepulciano z Cabernet Sauvignon, Pelago to wino, które zachowuje styl i osobowość rodzimych winogron, wraz ze złożonością i aromatycznym profilem winogron Bordeaux. Jego nazwa pochodzi od starożytnego greckiego pelagos, morza, co sugeruje morski charakter i typowe cechy organoleptyczne win produkowanych w pobliżu wybrzeży.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon, Merlot, rodzime winogrona Conero.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Sery dojrzewające, Pierwsze dania na bazie mięsa, Drugie dania z czerwonego mięsa, Zupy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Vinicola Umani Ronchi Spa</p>
Cena 189,99 zł