Nebbiolo

Aktywne filtry

Nebbiolo Perbacco Langhe...

<p>Owocowe czerwone wino z nutą mięty, przypraw i słodyczy. Okrągłe i eleganckie taniny dodają długiego i wyrafinowanego finiszu. Solidny, intensywny, potężny w młodości; złożone, eleganckie z wiekiem.</p> <p>Winifikacja winogron głównie z różnych winnic Nebbiolo da Barolo i Nebbiolo da Barbaresco. Fermentacja alkoholowa trwa około 3-4 tygodni w temperaturze 28-32°C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa następuje w stali i/lub barrique. Wszystkie winorośle są osobno poddawane winifikacji i dojrzewania, aż do momentu, w którym wybrane zostaną partie, które zostaną wykorzystane w danym roku do Langhe Nebbiolo i te, które będą kontynuować rafinację dla Barolo Castiglione.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nebbiolo 100% .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobrze komponuje się z gulaszami, dziczyzną, pieczonymi czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Vietti.</p>
Cena 158,99 zł
Barolo DOCG Monclivio...

<p>Monlclivio Enrico Serafino słynie z potężnej elegancji. Dzięki starannemu zarządzaniu zbiorami i dojrzewaniu drewna w winie można doskonale rozpoznać cechy charakterystyczne terytorium. MONCLIVIO jest wynikiem harmonijnego połączenia ziemi, Nebbiolo i tradycji.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Kiście są wybierane ręcznie na stole wibracyjnym i schładzane gazowanym śniegiem do uzyskania uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć użycie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. Moszcz jest schładzany w celu zachowania jego najlepszych właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej i stożkowych dębowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Maceracja jest długotrwała dzięki technice délestage i częściowo z zanurzoną nakrętką przez ponad 28 dni. Leżakowanie przez 22 miesiące odbywa się w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</li> <li><strong>Para:</strong> Dobrze komponuje się z dziczyzną, pieczeniami, dojrzewającymi serami. Doceniany również jako aperitif i po obiedzie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nebbiolo 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 279,99 zł
Barbaresco DOCG Sanavento...

<p>Sanavento Barbaresco jest produkowane wyłącznie z winogron <strong>Nebbiolo</strong> różnych podgatunków, a winogrona pochodzą z gmin Barbaresco, Neive i Alba.</p> <p>Sanavento Barbaresco jest butelkowane w gospodarstwie i jest dobrze znane ze swojej harmonii i elegancji dzięki aksamitnym taninom i delikatnej kwasowości. Dzięki starannemu zarządzaniu podczas procesu fermentacji, właściwości winogron są doskonale włączone w moc wina.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od jasnej soli.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do dziczyzny, pieczeni, dojrzałych serów i dań na bazie trufli.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 251,00 zł
Nebbiolo d'Alba DOC...

<p>TOVASACCO Enrico Serafino to wino rozpoznawalne dzięki owocowej elegancji. Dzięki starannemu wykonaniu każdego etapu produkcji, charakter winogron doskonale wpisuje się w moc wina. TOVASACCO jest jednocześnie wyrazem winogron Nebbiolo i piaszczystych gleb Roero.</p> <p>Pęczki są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i chłodzone gazowanym śniegiem, aby uniknąć utleniania i znacznie zmniejszyć stosowanie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron.</p> <p>Moszcz jest schładzany, aby zachować najlepsze właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Długa maceracja jest wzbogacona praktyką délestage i częściowo tradycyjną techniką zanurzania przez ponad 20 dni. Proces starzenia drewna trwa 12 miesięcy w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do makaronów, zup, mięs, dań sezonowych i średnio dojrzewających serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 120,99 zł
Barolo DOCG 2016 Lo Zoccolaio

<p>Barolo DOCG 2016 „Lo Zoccolaio” to słodkie wino wytwarzane z winogron z 3 różnych gmin Barolo. Tylko staranny dobór najlepszych winogron gwarantuje najwyższą jakość tego Barolo, które ma granatowo-czerwony kolor z ceglasto-pomarańczowymi odcieniami, które z czasem stają się intensywniejsze.</p> <ul> <li><strong>Cechy i proces:</strong> <em>perfumy</em> są intensywne i złożone, ale jednocześnie delikatne i eteryczne. Smak jest ciepły, pełny i wytrawny. Jest to wynikiem starannej obróbki, po rozłożeniu w piwnicy powstają idealne warunki do idealnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wino leżakuje we francuskich beczkach przez 36 miesięcy i leżakuje w butelce przez 6 miesięcy przed sprzedażą. Na wszystkich etapach nic nie jest pomijane; wszystko robione z poszanowaniem tradycji, ale przy użyciu najnowocześniejszych metod i narzędzi.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> idealne do dań z czerwonego mięsa, dobrze komponuje się również ze średniej wielkości serami czy starymi przyprawami .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Villa Lanata Agricultural Company - Cossano Belbo (CN).</p> <h3>Villa Lanata Farma</h3> <p>Villa Lanata to farma stworzona w celu podkreślenia doskonałości winogron Moscato i Chardonnay, które dojrzewają na falujących wzgórzach Langhe, w Cossano Belbo. Firma wzięła swoją nazwę od wspaniałej willi, która dominuje nad posiadłością winnic, na wzgórzu zwanym „la Rovere”, niegdyś należącym do kardynała Lanaty. Pasja i poświęcenie rodziny Martini, aw szczególności miłość do piękna, która napędza Eleonora Martini, przywróciła budynek do dawnej świetności i przeniosła architektoniczny wdzięk i elegancję na wina produkowane przez firmę. Ta posiadłość obejmuje winnice uprawiane z Moscato bianco i Chardonnay.</p>
Cena 265,99 zł
Langhe Nebbiolo DOC...

<p>Occhetti to historyczne wino Prunotto, produkowane od lat 70. XX wieku. Gleba, charakteryzująca się płytkimi piaskami, uwarstwionymi warstwami żwiru i przekładkami gliniasto-wapiennymi, nadaje winu elegancji i miękkich tanin.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Occhetti ma rubinową czerwień z refleksami granatu typowymi dla tej odmiany winorośli. Nos jest elegancki, z nutami malin dobrze połączonymi z doznaniami róży i lukrecji. Na podniebieniu jest pełne, harmonijne i charakteryzuje się dobrą trwałością tanin.</li> <li><strong>Polecane pary:</strong> Dobrze pasuje do gulaszu, dziczyzny, pieczonych czerwonych mięs i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l.</p> <h3>Historia winnicy Prunotto</h3> <p>W 1904 r. w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i eksperymenty na winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 116,99 zł
Barolo Bussia DOCG 2016...

<p>Ze wspaniałej winnicy amfiteatru w rejonie Bussia w Monforte d'Alba. Historyczne wino, wyprodukowane po raz pierwszy w selekcji przez Prunotto w 1961 roku. Różnorodność ekspozycji winnic, od południowego zachodu na południe, oraz tradycyjne leżakowanie w dużych beczkach, wzmacniają równowagę i złożoność Nebbiolo. To Barolo „Bussia” reprezentuje jeden z najwyższych wyrazów całej denominacji. W rzeczywistości jest to butelka pochodząca z prestiżowych winnic Bussia cru, która łączy mocne i zdecydowane body z gamą eleganckich i harmonijnych aromatów. Więcej niż zwycięska kombinacja, która daje życie zawsze przyjemnemu i satysfakcjonującemu napojowi, który ma ewoluować przez lata.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Winogrona są wybierane po przybyciu do piwnicy zostały odszypułkowane i sprasowane. <em>maceracja</em> trwała około 15 dni w maksymalnej temperaturze 30°C. <em>fermentacja</em> malolaktyczna zakończyła się przed końcem zimy. Wino następnie leżakowało w dębowych beczkach o różnej pojemności przez około 18 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> <em>kolor</em> rubinowy z refleksami granatu, jest jasny i pełen życia. <em>Nos</em> jest złożony, charakteryzuje się doznaniami kwiatowymi i nutami czerwonych owoców. <em>Podniebienie</em> jest intensywne, ze słodkimi i jedwabistymi taninami. Finisz jest długi i harmonijny.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> wino czerwone o ważnej strukturze, które wymaga potraw i przepisów, które wzmocnią jego wewnętrzne cechy: z czerwonym mięsem i dziczyzną wygrywasz Nie pomyl się!</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj. .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego słońce.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Lokalizacja Bussia Soprana, Monforte d'Alba CN.</p> <h3>Historia piwnic Prunotto</h3> <p>W 1904, w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i wykonuje sp eksperymenty w winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 508,00 zł
Barolo Bussia Riserva DOCG...

<p>Wyprodukowane po raz pierwszy w 1961 roku, Barolo Bussia Riserva DOCG „Vigna Colonnello” z winnicy Prunotto jest winem historycznym, które ma swoje korzenie w starożytnych tradycjach. Pochodzi z jednohektarowego cru znajdującego się w gminie Monforte d'Alba, w regionie Bussia.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Pochodzi z <em>maceracji </em> na skórkach przez 25 dni, następnie dwa lata w dużych beczkach z francuskiego dębu, rok w stali i trzydzieści miesięcy w butelce.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Intrygujące i zmysłowe w nosie, otulające i mocne na podniebieniu, wyrafinowane i eleganckie w posmaku: bez wątpienia jest to wino na specjalne okazje.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> czerwony z rubinowymi refleksami, <strong>zapach</strong> kwiatowy (płatek róży) z nutą bardzo dojrzałych czerwonych owoców (malina i granat) połączony z nutami korzennymi i balsamicznymi.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> doskonałe z medalionami z dziczyzny z tymiankiem. Pasuje do dań mięsnych, dziczyzny i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Lokalizacja Bussia Soprana, Monforte d'Alba CN.</p> <h3>Historia piwnic Prunotto</h3> <p>W 1904, w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i eksperymenty na winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 898,01 zł
Barbaresco DOCG  Prunotto

<p>Barbaresco Prunotto pochodzi z winnic w okolicach Barbaresco, Treiso i Neive, z najbardziej eleganckiej odmiany Nebbiolo. Arystokratyczne, ale przystępne i przyjemne wino, dojrzewające w dużych beczkach o różnych rozmiarach, aby podkreślić jego harmonię i delikatność na podniebieniu.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Barbaresco ma granatowoczerwony kolor o dobrej intensywności. Nos jest złożony, z nutami czerwonych owoców i przypraw. Na podniebieniu pełne, aksamitne i z trwałym posmakiem.</li> <li><strong>Para:</strong> idealne do dań głównych z czerwonego mięsa, dziczyzny.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Alba (CN).</p>
Cena 198,99 zł