Merlot

Aktywne filtry

Rosso Montepulciano DOCG...

<p>Rosso Montepulciano DOCG Lodola Nuova narodziło się w Tenuta Lodola Nuova, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie starożytnego Montepulciano, w Toskanii, krainie bogatej w tradycje winiarskie, z winnic posiadłości to wino jest produkowane poprzez staranną selekcję w winnicy najlepszych winogron. Zbiory rozpoczęły się pod koniec września, a zakończyły w połowie października. Dojrzewa w beczkach o różnej pojemności, przez co najmniej 18 miesięcy, rafinacja następuje po złożeniu i krótkim okresie odpoczynku w stali, w której wino było butelkowane i dalej rafinowane w butelce. Perfumy od razu rzucają się w oczy kuszącą intensywnością bukietu, przyciszoną owocowymi nutami dojrzałej śliwki i innymi świeżymi kwiatami. Następnie, w całej swojej wspaniałej wielkości, wyczuwalna jest pikantna słodycz, orzech i pachnący aromat tytoniu. W ustach ma natychmiastowy smak z powrotem nut owocowych wyczuwalnych na nosie. Tanina o świetnej fakturze, zdecydowana, ale aksamitna, zanika w kierunku bardziej zaokrąglonych doznań. Z doskonałym body, finisz jest trwały i satysfakcjonujący z niemal słodkim posmakiem, ale zrównoważonym przez dobrą kwasowość, z nutami śliwki i tytoniu. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami na bazie mięsa, czerwonym mięsem, dziczyzną, dojrzewającymi serami, wędlinami, grzybami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Szlachetne wino o głębokim rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Cabernet, 5% Sauvignon, 5% Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 108,99 zł
Bolgheri Rosso DOC Le...

<p>Bolgheri Rosso DOC z winnicy „Le Macchiole” to czerwień pełna wdzięku i intensywności, radosna i łatwa do picia, bez wyrzekania się treści i złożoności.<br /> Proces produkcji wina obejmuje fermentację i macerację w stali przez 15 dni, podczas gdy rafinacja w barrique trwa 18 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot 50%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do przystawek i risotto, doskonale pasuje do grillowanego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> LE MACCHIOLE SOCIETA' AGRICOLA S.S.</p>
Cena 190,99 zł
Rosso Toscana IGT Torgaio...

<p>Rosso Toscana IGT Torgaio to wino o obfitym i otulającym aromacie, natychmiast komunikuje czerwone owoce czarnej wiśni i wiśni w duchu, z kontynuacją ciemnych śliwek i pieprzu svirgolata na finiszu. Smak jest miękki na początku i aksamitny później, z garbnikami podtrzymującymi szczery, spójny i nie pozbawiony świeżości finisz, idealny do warzyw, wędlin i grzanek, a także niektórych tłustych ryb, duszonych węgorzy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Intensywny rubin kolor czerwony z fioletowymi odcieniami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot, Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 75,99 zł
Rosso DOC Assisi "Tignoso"...

<p>Rosso doc Assisi „Tignoso” to wino z Umbrii, w którym winnice są uprawiane z kordonem ostrogowym, zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe, winifikacja odbywa się poprzez odszypułkowanie, miażdżenie i tradycyjną macerację w kontrolowanej temperaturze 25°/28°, dojrzewanie w zbiornikach stalowych w kontrolowanej temperaturze oraz dojrzewanie przez 6 miesięcy w beczkach drugiego i trzeciego przejścia. W nosie winne, charakterystyczne, o wytrawnym, pełnym, harmonijnym, intensywnym i trwałym smaku, idealne do pieczeni, porchetty, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 55%, Merlot 30%, Cabernet 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA<br /><br /><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <h3>Cantina Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, od którego pochodzi nazwa odcinka tej równiny, wyraźnie odnosi się do strumienia i mostu o tej samej nazwie, który umożliwia jego przekroczenie. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 68,99 zł
Hebo Rosso Toscana DOCG Petra

<p>Łatwe do przygotowania i przyjemne w piciu toskańskie czerwone wino otrzymane na bazie Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot i Sangiovese. Od klasycznego intensywnego jasnego rubinowego koloru, nos wyczuwa nuty czarnej wiśni, śliwek i czerwonych owoców, a następnie fiołki, jagody i nuty roślinne. Na podniebieniu oferuje smukły, lekko soczysty i przyjemnie świeży łyk o smaku chrupiących owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>UWAGI</strong> <strong>DANE TECHNICZNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, aw szczególności z pieczonym lub faszerowanym drobiem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA PETRA SRL</p>
Cena 116,99 zł
Bolgheri DOC Il Bruciato...

<p>„Il Bruciato” to młodszy brat „Guado al Tasso”, Bolgheri o dużej intensywności oraz nowoczesnym i harmonijnym stylu. Czerwień, która pochodzi z tych winnic w posiadłości, które nie reprezentują szczytu niezbędnego do produkcji Guado al Tasso, działek, na których roślina jest zarządzana z jakością. Jego dojrzewanie odbywa się przez 8 miesięcy w beczce i przez co najmniej 4 miesiące w butelce: rezultatem jest wino o dużej intensywności i delikatności, idealna wizytówka denominacji i posiadłości.</p> <p>Ciemny rubin czerwony, z jasnofioletowymi odcieniami. W nosie dominują intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, po których następuje przyjemna nuta słodkich przypraw. Na podniebieniu wino jest zrównoważone, harmonijne i otulające, charakteryzujące się falistą i otulającą taniczną teksturą. Bardzo przyjemne wino do picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 65%, merlot 20%, syrah 15%</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z serami, aksamitnymi zupami i zupami. Doskonałe do pieczeni i duszonych mięs.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 222,99 zł
Rosso Montepulciano DOC...

<p>Rosso di Montepulciano to toskańskie wino, z którym Poliziano dokonuje precyzyjnego wyboru, w oparciu o jakość i tożsamość terytorium. Zamiast obniżać klasyfikację winogron zarejestrowanych do produkcji Nobile di Montepulciano, winiarnia wykracza poza tę prostą operację – która często prowadzi do wyboru najmniej wartościowych winogron do Rossi di Montepulciano – identyfikując niektóre winnice o szczególnych cechach właśnie po to, aby uzyskać ten […] określenie. W ten sposób ta młoda i owocowa czerwień otrzymuje życie, z dobrym ciałem i bardziej niż przyjemnym łykiem.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Pochodzi ze spotkania Sangiovese i wspaniała międzynarodowa odmiana, Merlot. Rośliny rosną w winnicach położonych na wysokości od 280 do 350 m n.p.m., charakteryzujących się gliniasto-mulistym podłożem, w którym występuje również szkielet. Moszcz fermentuje w stożkowych kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, z przebijaniem, które integruje przepompowywanie. Fermentacja i maceracja trwają łącznie 12 dni. Następnie następuje rafinacja, która trwa 8 miesięcy i jest przeprowadzana w stali i dużych beczkach, dla 20% całkowitej masy.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Ten czerwony z Montepulciano rozwija się w kieliszku o intensywnym i trwałym rubinowym kolorze. Aromaty otaczające nos poruszają się na konsystencji złożonej z nut owocowych i korzennych, wzbogaconych również nutami drzewnymi i lekkimi odniesieniami do humusu. Na podniebieniu pełne, otulające podniebienie, z łykiem charakteryzujące się świeżym i pikantnym smakiem, w którym taniny są dobrze przepracowane.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> doskonałe do mięs grillowane, duszone czerwone mięso, dziczyzna.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0 , 75 L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Merlot 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p>
Cena 113,99 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Winogrona prugnolo Gentile, które charakteryzują region Montepulciano, są otoczone największą opieką Poliziano, tak aby wyrażały cały potencjał obszaru o uznanym powołaniu do uprawy winorośli. Rezultatem jest ustrukturyzowane, długotrwałe <strong>Vino Nobile</strong> di Montepulciano o intensywnych, ale nie niepotrzebnie karykaturalnych aromatach, które wiernie wyrażają jego głęboko toskańskie pochodzenie i starożytny związek między ziemią, człowiekiem i kulturą. Vino Nobile wierne tradycji.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Aromaty są intensywne z wyraźnymi nutami jeżyn, śliwek, wiśni oraz nutami przypraw i tytoniu. Na podniebieniu jest zbudowane, aksamitne, otulające i wsparte elegancką świeżością.</li> <li><strong>Porady i parowanie:</strong> Aby cieszyć się nim w najlepszym wydaniu, radzimy odczekać, aż wino ' oddychać” co najmniej 15-30 minut przed podaniem. Wino do całego posiłku, dobrze komponuje się z bogatymi typowymi daniami z tradycji toskańskiej. Doskonałe z talerzem tagliatelle z ragu zająca.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Prugnolo gentile (Sangiovese) 85%, colorino, canaiolo i merlot 15 %.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).</p> <h3>Historia piwnicy Poliziano</h3> <p>Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.</p>
Cena 187,99 zł
Montefalco Rosso DOC "Abis"...

<p>Montefalco Rosso DOC "Abis" to czerwone wino o balsamicznym aromacie, owocowe w alkoholu, korzenne, z gładkim posmakiem tanin, średnia struktura, dobra trwałość. Zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe; w procesie winifikacji maceracja odbywa się na skórkach przez 15 dni w kontrolowanej i stałej temperaturze 25°C z różnymi codziennymi uderzeniami, zwłaszcza w pierwszych dniach, dojrzewanie 50% przez 12 miesięcy w tonneaux z francuskiego dębu, a pozostałe 50% ze stali nierdzewnej; następnie 4 miesiące w butelce. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami grilla, jagnięciny, dziczyzny, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o czerwonym kolorze przechodzącym w granat.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%, Merlot 20%, Sagrantino 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> zawiera temperaturę między 14/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA</p> <h3>Cantine Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, który określa odcinek tej równiny, do którego wyraźnie się odnosi strumień i most o tej samej nazwie, który umożliwia przeprawę w bród. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 107,99 zł
Orvieto DOC Biologico Rosso...

<p>Maksymalna ekspresja terroir doskonale nadająca się do produkcji wspaniałych czerwonych win. Ta winnica narodziła się kilka lat temu z pewności wysokiego potencjału naszych ziem.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rodzaj nasadzeń winnicy został przebadany z absolutna dbałość o jakość produktu. Trawa w naturalny sposób zmniejsza produkcję z hektara, poprawiając właściwości organoleptyczne winogron. Z wielką starannością wybieramy najlepsze kiełki. Moszcze jakie uzyskujemy są bogate i owocowe. Ich ekstremalna koncentracja jest naturalna, bez sztucznego wymuszania, przy całkowitym poszanowaniu właściwości organoleptycznych winogron. Polvento to symbol intensywności, elegancji i ekstremalnej długowieczności.</li> <li><strong>Para:</strong> Połączenie jest idealne do grillowanych i pieczonych na rożnie czerwonych mięs, dziczyzny i dziczyzny. Doskonałe do twardych i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet, Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Societa' Agricola Barberani &amp; C.</p> <h3>Historia piwnic Barberani</h3> <p>Oto historia drogocennego wina. Urodzony w winnicach na zielonych zboczach Umbrii, pochylony na wiatr i pieszczony wodami jeziora Corbara. Wyjątkowy i odurzający nektar, zrodzony z pasji Luigiego i Giovanny Barberani. W rzeczywistości od 1961 roku rodzina Barberani odnawia starożytny rytuał zbiorów wprawnymi rękami, przekształcając winogrona w symfonię aromatów i smaków z całkowitym szacunkiem dla terytorium i tradycji. Pasja, która ma swoje korzenie w przeszłości i która poprzez miłość i oddanie przekazywane z pokolenia na pokolenie, śledzi przyszłość rolnictwa Umbrii w ponadczasowej podróży.</p>
Cena 183,99 zł
Orvieto Rosso DOC Foresco...

<p>Orvieto Rosso DOC Foresco z winnicy Barberani pochodzi z klasycznej mieszanki lokalnych czerwonych winogron i międzynarodowych winorośli w stylu Bordeaux. Wino czerwone o eleganckim i harmonijnym smaku, o zrównoważonym i aksamitnym ciele. Wspaniała rubinowa czerwień, intensywny i zrównoważony smak z nutami jeżyn i dojrzałych owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18° /20°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze komponuje się z pieczonymi białe i czerwone mięsa, grillowane i pieczone na rożnie, z drobiem i dziczyzną.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Barberani &amp; C.</p>
Cena 112,99 zł
UnoRosso Umbria rosso IGT...

<p>Miękkie i aksamitne Unorosso to wino z granatowo-fioletowymi refleksami, które na długo zadowala podniebienie. W smaku i zapachu daje natychmiastowe wrażenie słodkich i dojrzałych owoców czarnej wiśni, jagód. Otrzymywany jest z winogron odmian Sagrantino i Merlot. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, wędlinami oraz półdojrzałymi i dojrzałymi serami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sagrantino i Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobrze komponuje się z mięsem, półdojrzałymi serami .</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Borgese Agricultural Company Via Flaminia Maremmana 65, Fraz Montepennino, 06036 Montefalco (PG)</p>
Cena 99,99 zł
Montefalco Rosso "Ziggurat"...

<p>Synteza mocy Sagrantino i elegancji Sangiovese, Montefalco Rosso w pełni wyraża urok krainy o starożytnych tradycjach. Eleganckie wino, o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy, które jest już w pełni pijalne, ale które może również pozytywnie wykorzystać pewne starzenie. nos uderza elegancją i złożonością aromatów wiśni i moreli, goździków i wreszcie esencji balsamicznych. Ta sama elegancja jest w ustach, wino o pięknej równowadze, otulające, świeże i o znacznej mocy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> ORGANICZNE czerwone wino o lśniącej rubinowej barwie.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%, Sagrantino 15%, Cabernet i Merlot 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 84,99 zł
Toscana IGT Il Borgo Tenute...

<p>Osiedla Cabreo rozwijają się na dwóch obszarach, oba w gminie Greve in Chianti. Pierwszy, zwany Zano, składa się z 45 hektarów winnic wykorzystywanych do produkcji Sangiovese i Cabernet Sauvignon do produkcji wina Cabreo. Od ponad trzydziestu lat Supertuscany produkowane w Cabreo Estates zaskakują swoją osobowością i wyrafinowaniem. Cabreo Il Borgo zachwyca od 1982 roku swoją historyczną mieszanką Sangiovese i Cabernet Sauvignon.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Po winifikacji dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu 225 litrów, z czego 30% nowych, 40% jednorocznych i 30% dwuletnich. Nos jest złożony i intrygujący z typowymi nutami aromatycznych świeżych owoców i przypraw. Podczas degustacji przyjemną świeżość owoców można znaleźć w łyku, który ujawnia wielką elegancję i miękkość, aby zamknąć się w intensywnym i trwałym finiszu.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Wino o złożonym i fascynującym zabarwieniu aromatów wyróżnia się świeżym i chrupiącym owocowym smakiem z jedwabistym finiszem i doskonałą trwałością. Głębia, moc i elegancja to jego cechy charakterystyczne dla zmysłów.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Pełne wino, które wymaga treściwych dań, w tym przypadku z mięsnymi daniami głównymi. Wypróbuj z perliczką faszerowaną grzybami i jagodami.Doskonale komponuje się z pierwszymi daniami mięsnymi i lasagne, pieczeniami, grillowanymi czerwonymi mięsami, duszonymi czerwonymi mięsami, dziczyzną, dojrzewającymi serami lub po prostu w odpowiednim towarzystwie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon, Merlot i Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> A mbrogio i Giovanni Folonari Tenute sarl - Passo dei Pecorai Greve in Chianti (FI).</p> <h3>Tenuta Folonari</h3> <p>Posiadłości Folonari zawierają doskonałość Toskanii, wyraz terytoriów najbardziej odpowiednich do produkcji wina: Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri i Montecucco w Maremmie. Wina Ambrogio i Giovanni Folonari Tenute odzwierciedlają fundamentalne wartości filozofii firmy: elegancję, silną tożsamość i silny związek z terytorium, którego głęboko szanują jego różnorodność i wartości. Przeżyj toskański sen zanurzony w pięknie wyjątkowego terytorium. Pięć ekskluzywnych obiektów hotelarskich zlokalizowanych w najbardziej znanych regionach winiarskich, od Montalcino po Chianti Classico, gdzie w posiadłości Nozzole można odwiedzić piwnicę i skosztować doskonałości toskańskich posiadłości.</p>
Cena 290,99 zł
Il Bacialé Monferrato Rosso...

<p>„Il Bacialé” w dialekcie piemonckim oznacza zaślubiny, osoby, które aranżują małżeństwa. W rzeczywistości to wino zrodziło się z idealnego połączenia Barbera i innych winogron.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Klasyczny rubinowy kolor, elegancki i intensywny. Zrównoważone zapachy z owocowymi nutami jeżyn i porzeczek z pikantnymi niuansami. Smak jest ciepły i przyjemny z doskonałym zamknięciem, z posmakiem śliwek, pieprzu i cynamonu.</li> <li><strong>Para:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z włoskimi przystawkami, czerwonymi i białe, niezbyt dojrzałe sery.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 122,99 zł
Rosso di Montepulciano...

<p>Rosso di Montepulciano „Sabazio” z winnicy La Braccesca należącej do rodziny Antinori to toskańskie wino wytwarzane na bazie ważnego <strong>Sangiovese</strong>, do którego dodaje się niewielki procent <strong>Merlot</strong>, aby był bardziej miękki, okrągły i bardziej owocowy. Jest to czerwone wino o średniej treściwości, winifikowane wyłącznie w stali, które leżakuje przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem na rynek. Profil zachowuje typowo odmianowe oblicze, charakteryzujące się <em> pachnącymi owocowymi aromatami</em> i natychmiastową wyrazistą świeżością, co sprawia, że jest szczególnie przyjemne w piciu. To <strong>młoda czerwień</strong> i bardzo wszechstronna w kombinacjach przy stole.</p> <ul> <li><strong>Procedura:</strong> Merlot jest zwykle <strong>zbierany</strong> w pierwszych tygodniach września i około miesiąca później Sangiovese Winogrona są <em>odszypułkowane</em> i delikatnie wyciskane, a następnie osobno <em>fermentowane</em> i <em>poddawane winifikacji</em> zgodnie z różnymi okresami dojrzewania. Dopiero za chwilę przechodzimy <strong>do ostatecznego montażu</strong> . Przed butelkowaniem wino dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 4 miesiące.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Montepulciano „Sabazio” z toskańskiej winnicy La Braccesca z Marchesi Antinori to przyjemnie świeże wino i prosty czerwony, odpowiedni do spożycia przez cały rok, aby lepiej docenić jego młodzieńczy owocowy zapach. W kieliszku ukazuje dość intensywny rubinowy <strong>kolor</strong> . <strong>Nos</strong> otwiera się kwiatowymi nutami fiołkowej róży, owocowymi aromatami dojrzałej wiśni, śliwki i małych czerwonych jagód. Gładkie na <strong>podniebieniu</strong>, z soczystym i chrupiącym środkiem w ustach i świeżym finiszem, z dobrą trwałością na podniebieniu.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> typowe dania kuchni toskańskiej i Maremmy, wędliny, makarony i ravioli z sosem mięsnym, dania główne z mięsem i sery dojrzewające.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese (Prugnolo Gentile) 85%, Merlot 15 %.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12/18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori - Cortona/Montepulciano .</p> <h3>Własność</h3> <p>Wino „Sabazio” to Rosso di Montepulciano urodzony w winnicach posiadłości Marchesi Antinori La Braccesca, rozległej posiadłości zakupionej w latach 90. La Braccesca znajduje się na granicy Val di Chiana i Cortona oraz Montepulciano, na obszarze, który wciąż jest nieskażony i pełen lasów. Zajmuje powierzchnię ponad 500 hektarów, z czego 340 przeznaczonych jest pod winnice. Klimat i gleby okazały się idealne dla odmian czerwonych jagód, które wyrażają się na doskonałym poziomie jakości.</p>
Cena 89,99 zł
Nobile di Montepulciano...

<p>Urodzony z połączenia historycznej odmiany Sangiovese z innymi odmianami uzupełniającymi, w najlepszych podobszarach denominacji, dla Vino Nobile o mocnym, zrównoważonym i eleganckim charakterze.<br /> Wino ma rubinowy czerwony kolor. W nosie nuty świeżych czerwonych owoców łączą się z przyjemnymi nutami wanilii. Na podniebieniu dobrze wyważone, miękkie, charakteryzujące się jedwabistymi taninami i dobrą świeżością. Długie wykończenie.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese, Merlot.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino na całość posiłek, doskonały do łączenia z pikantnymi pierwszymi daniami i daniami głównymi. Doskonałe do toskańskich wędlin i serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 121,99 zł
Marche Rosso IGT Pelago...

<p>Nagrodą uzyskaną na International Wine Challenge w Londynie w 1997 roku Pelago wpisane zostało na listę najbardziej poszukiwanych win włoskich na świecie. Zrodzone z intuicji grupy techników Umani Ronchi, którzy zdecydowali się połączyć Montepulciano z Cabernet Sauvignon, Pelago to wino, które zachowuje styl i osobowość rodzimych winogron, wraz ze złożonością i aromatycznym profilem winogron Bordeaux. Jego nazwa pochodzi od starożytnego greckiego pelagos, morza, co sugeruje morski charakter i typowe cechy organoleptyczne win produkowanych w pobliżu wybrzeży.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon, Merlot, rodzime winogrona Conero.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Sery dojrzewające, Pierwsze dania na bazie mięsa, Drugie dania z czerwonego mięsa, Zupy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Vinicola Umani Ronchi Spa</p>
Cena 189,99 zł