

Polityka bezpieczeństwa
Sposoby i koszty dostawy
Reklamacje i zwroty
Winogrona prugnolo Gentile, które charakteryzują region Montepulciano, są otoczone największą opieką Poliziano, tak aby wyrażały cały potencjał obszaru o uznanym powołaniu do uprawy winorośli. Rezultatem jest ustrukturyzowane, długotrwałe Vino Nobile di Montepulciano o intensywnych, ale nie niepotrzebnie karykaturalnych aromatach, które wiernie wyrażają jego głęboko toskańskie pochodzenie i starożytny związek między ziemią, człowiekiem i kulturą. Vino Nobile wierne tradycji.
ROZMIAR / WAGA: Butelki 0,75 l
POCHODZENIE: Toskania.
ODMIANA: Prugnolo gentile (Sangiovese) 85%, colorino, canaiolo i merlot 15 %.
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 14,5% obj.
TEMPERATURA PODAWANIA: Temperatura między 12/18°C.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
INFORMACJE SPECJALNE: Zawiera siarczyny.
PRODUCENT: Poliziano - Montepulciano Stazione (SI).
Poliziano urodził się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze jądro 22 hektarów napędzany romantyczną i pełną pasji wizją ojczyzny. Firma rozwijała się przez lata, osiągając obecne 170 hektarów, na których znajdują się winnice. Jego nazwa jest hołdem dla humanisty i poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), znanego jako „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy w 1980 roku. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, badając i pracując wyłącznie na własnych winogronach („Estate Winery”). Skoncentrowana na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, natychmiast uzyskuje z gęsto zaludnionych winnic Vino Nobile o dużej głębi i jakości. Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Odmiany międzynarodowe zostały posadzone w latach 90., ale w tym samym czasie badano i wychwalano lokalną odmianę par excellence, Sangiovese, która w regionie Montepulciano znana jest pod nazwą „Prugnolo Gentile”. Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnym uniesieniu i wyrażeniu tego samego w swoich winach; pozwalając wyrazić się typowości i naturalności. Dlatego poświęcił się produkcji bardzo znanego „crus”. Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy dziś działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom.