Wina czerwone

Aktywne filtry

Montefalco Sagrantino DOCG...

<p>Nagrodzone jako jedno ze 100 najlepszych win świata przez Wine Spectator, Montefalco Sagrantino DOCG Scacciadiavoli to wino, które podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia. W kieliszku lśni intensywną rubinową czerwienią z lekkimi odcieniami granatu.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Jej bukiet jest złożony, intensywny, elegancki i owocowy z nutami drobnych czerwone owoce, owoce cytrusowe, świeże przyprawy i lekkie nuty balsamiczne. Na podniebieniu ma doskonałą równowagę z dobrą świeżością i kwasowością. Tanina jest dobrze obecna i wkomponowana w strukturę, z owocowym, korzennym i trwałym posmakiem. Kolor jest głęboki, bukiet zmysłowy, a ciało energiczne. Wino, którego wyrafinowanie docenia się za młodu, kiedy owoce i przyprawy mieszają się ze smakiem drewna, w którym wywyższono Sagrantino.</li> <li><strong>Paringi i rekomendacje:</strong> Klasyk, którym można się cieszyć każdego dnia. Czerwone o strukturze i świetnej harmonii, doskonale komponuje się z wędlinami i wędlinami, pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami, dziczyzną. Aby lepiej je docenić, lepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed degustacją, jeśli to możliwe, w kielichu ze średnim otworem, idealnym do lekkich i średnio treściwych win czerwonych, które nie wymagają utleniania otworzyć. Nieco węższy otwór niż korpus kieliszka sprzyja koncentracji aromatów w kierunku nosa, poprawiając odczuwanie aromatów i ograniczając ich rozpraszanie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Włochy.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sagrantino.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15,5 % obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> AZIENDA AGRARIA SCACCIADIAVOLI DI PAMBUFFETTI SOC. AGR. S.S.</p>
Cena 181,99 zł
Anima Umbra Rosso IGT Caprai

<p>L'Anima Umbra rosso IGT wyróżnia się charakterystycznym, a jednocześnie oryginalnym profilem organoleptycznym, jest to wino czerwone, spokojne i wytrawne, winifikowane z winogron Sangiovese w kontekście typów przewidzianych przez nazwę. Charakteryzuje się odpowiednią zawartością cukru i alkoholu oraz dobrą kwasowością stałą, co sprzyja wzmocnieniu i utrzymaniu aromatów. Dojrzewa przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i co najmniej 3 miesiące w butelce. Bardzo dobrze komponuje się z suchymi lub nadziewanymi pierwszymi daniami makaronowymi z sosami mięsnymi i pomidorowymi, pieczonymi mięsami, wędlinami oraz młodymi lub średnio dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 butelki L</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Rubinowe wino; w nosie nuty porzeczki, śliwki i kwiatów. Na podniebieniu wytrawne i świeże, z delikatnymi taninami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 85% Sangiovese i 15% Canaiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 16 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> ARNALDO CAPRAI società agricola s.r.l.</p>
Cena 59,99 zł
Syrah IGT Molino a Vento

<p>Syrah IGT charakteryzuje się świeżością, młodością i energią. W nosie wyraźny aromat fiołka i porzeczki, bogaty w nuty lukrecji i czarnego pieprzu, pełny smak z harmonijnymi i dobrze zintegrowanymi taninami, finisz przyjemnie palony i pikantny.</p> <ul> <li><strong>Winifikacja:</strong> odbywa się wraz ze starzeniem w stali; kończy proces dojrzewania w drewnie przez 2-4 miesiące przed butelkowaniem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> idealne do parowania, takich jak spaghetti carbonara, grillowane czerwone mięso, typowe sycylijskie średniej wielkości sery przyprawy.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Sycylia.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Bardzo intensywne purpurowe czerwone wino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Syrah 100% .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Orestiadi srl</p>
Cena 50,99 zł
Montefalco rosso DOC Bio...

<p>Montefalco rosso DOC to tradycyjne wino organiczne otrzymywane z połączenia Sangiovese z innymi czerwonymi winogronami jagodowymi. Nos ma intensywny aromat dzikich jagód; na podniebieniu jest wytrawne, zrównoważone i ma dobrą strukturę. Zbiory winogron Montefalco Rosso rozpoczynają się we wrześniu z Sangiovese, a kończą w październiku z Sagrantino i Montepulciano. Po starannej selekcji kiści i delikatnym sprasowaniu - odszypułkowaniu następuje fermentacja na skórkach w temperaturze 28 stopni. Następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy iw butelkach przez 6 miesięcy. Doskonale komponuje się z wytrawnymi pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino ORGANICZNE o rubinowo-czerwonym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%; typowe winogrono Montefalco 15%; 15% innych czerwonych odmian winogron ze środkowych Włoch.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> temperatura pomiędzy 14/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco</p>
Cena 81,99 zł
Montefalco Sagrantino DOCG...

<p>Winnice położone są na wzgórzach na wysokości od 300 do 400 m n.p.m.; ekspozycja południowa i południowo-zachodnia; pobudzony trening kordonu i Guyota; średni wiek 15 lat.</p> <p>Intensywny rubinowy kolor. Bogaty i potężny nos, eteryczny i złożony. Typowo charakteryzuje się nutami owoców i aromatycznych ziół, gdzie wyróżniają się owoce cytrusowe, wiśnie, jagody, mięta i oregano. Na podniebieniu jest to wino bardzo zbudowane, z mocnymi i trwałymi taninami. Wino, które najlepiej wyraża się długim leżakowaniem w butelce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sagrantino.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do grillowanych i pieczonych mięs, duszonych lub duszonych czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzewających twardych serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco</p>
Cena 169,99 zł
Rosso Montepulciano DOCG...

<p>Rosso Montepulciano DOCG Lodola Nuova narodziło się w Tenuta Lodola Nuova, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie starożytnego Montepulciano, w Toskanii, krainie bogatej w tradycje winiarskie, z winnic posiadłości to wino jest produkowane poprzez staranną selekcję w winnicy najlepszych winogron. Zbiory rozpoczęły się pod koniec września, a zakończyły w połowie października. Dojrzewa w beczkach o różnej pojemności, przez co najmniej 18 miesięcy, rafinacja następuje po złożeniu i krótkim okresie odpoczynku w stali, w której wino było butelkowane i dalej rafinowane w butelce. Perfumy od razu rzucają się w oczy kuszącą intensywnością bukietu, przyciszoną owocowymi nutami dojrzałej śliwki i innymi świeżymi kwiatami. Następnie, w całej swojej wspaniałej wielkości, wyczuwalna jest pikantna słodycz, orzech i pachnący aromat tytoniu. W ustach ma natychmiastowy smak z powrotem nut owocowych wyczuwalnych na nosie. Tanina o świetnej fakturze, zdecydowana, ale aksamitna, zanika w kierunku bardziej zaokrąglonych doznań. Z doskonałym body, finisz jest trwały i satysfakcjonujący z niemal słodkim posmakiem, ale zrównoważonym przez dobrą kwasowość, z nutami śliwki i tytoniu. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami na bazie mięsa, czerwonym mięsem, dziczyzną, dojrzewającymi serami, wędlinami, grzybami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Szlachetne wino o głębokim rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Cabernet, 5% Sauvignon, 5% Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 108,99 zł
Nobile Montepulciano DOCG...

<p>Vino Nobile di Montepulciano należy do najstarszych na świecie. Przymiotnik „szlachetny” jest zatem szczególnie podobny do charakteru tego wina, będącego syntezą stylu produkcji Ruffino. fermentacja alkoholowa trwa prawie dwa tygodnie w kontrolowanej temperaturze 28°C w stalowych kadziach, z przepompowywaniem i wykrawaniem. Następuje dalsza maceracja na skórkach, przez kolejne 10 dni.</p> <p>Przyjemne nuty śliwki i jeżyny pośród poważniejszych doznań, takich jak skóra, owoce w alkoholu i urzekający mech finisz.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese , inne winorośle Montepulciano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dania na bazie mięsa.</p>
Cena 145,99 zł
Bolgheri Rosso DOC...

<p>Bolgheri rosso DOC Collemassari doc jest idealnym winem do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy. Charakteryzuje się rubinowoczerwonym kolorem, otwiera się wyraźnymi nutami morello i śliwki, wzbogaconymi przyjemnymi nutami mineralnymi.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Na podniebieniu to jest świeże, intensywne i pikantne, ze zrównoważonymi taninami. Jest to wino, które rodzi się 100 metrów nad poziomem morza i które fermentuje w otwartych drewnianych kadziach w kształcie ściętego stożka oraz w stalowych kadziach. Dojrzewanie Bolgheri Rosso DOC trwa około 10 miesięcy w beczkach przed dalszym dojrzewaniem w butelce.</li> <li><strong>Parowanie i sugestie:</strong> Klasyk, który cieszy się każdym dzień. Czerwone o strukturze i świetnej harmonii, doskonale komponuje się z wędlinami i wędlinami, pierwszymi daniami, czerwonymi mięsami, dziczyzną. Aby lepiej je docenić, lepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 15-30 minut przed degustacją, jeśli to możliwe, w kielichu ze średnim otworem, idealnym do lekkich i średnio treściwych win czerwonych, które nie wymagają utleniania otworzyć. Nieco węższy otwór niż korpus kieliszka sprzyja koncentracji aromatów w kierunku nosa, poprawiając odczuwanie aromatów i ograniczając ich rozpraszanie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 60%, cabernet franc 20%, merlot 10%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Czerwone mięsa, pieczenie i duszone mięsa, dziczyzna i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola</p>
Cena 206,99 zł
Magnum Montefalco Rosso DOC...

<p>Montefalco Rosso Bio firmy Antonelli to czerwone wino produkowane z winogron Sangiovese, Sagrantino i Montepulciano w gminie Montefalco w prowincji Perugia.</p> <ul> <li><strong>Zbiory:</strong> Zbiory winogron Montefalco Rosso rozpoczynają się we wrześniu z Sangiovese, a kończą w październiku z Sagrantino i Montepulciano. Po starannej selekcji kiści i delikatnym sprasowaniu - odszypułkowaniu następuje fermentacja na skórkach w temperaturze 28 stopni. Następnie leżakuje w dębowych beczkach przez 12 miesięcy iw butelkach przez 6 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Jest to wino o rubinowym kolorze, w nosie intensywny aromat Las; na podniebieniu jest jednak wytrawne, zrównoważone i ma dobrą strukturę.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 1,5 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 70%; typowe winogrono Montefalco 15%; 15% innych czerwonych jagód z centralnych Włoch.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14 % obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino z całego posiłku dobrze pasuje do pikantnych pierwszych dań (ravioli, risotto, tagliatelle), czerwonych mięs i dojrzewających serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Antonelli San Marco</p>
Cena 270,98 zł
Amarone classico...

<p>Butelka, którą możesz otworzyć i cieszyć się przy stole bez uczucia przytłoczenia. Elegancja, krągłość, ale nigdy nie mdłości: to cechy Amarone z winnicy Tommasi.</p> <p>Podejście firmy do Amarone pozostaje w tradycji, faworyzując elegancję i równowagę. Korzenne nuty, mokka i dzikie zioła wzbogacają trwały, soczysty i owocowy bukiet czarnej wiśni, duszonej śliwki i suszonych owoców.</p> <p>Intensywna i głęboka rubinowa czerwień z odcieniami granatu. W nosie złożone nuty aromatyczne, od owoców w alkoholu po gorzkie przyprawy, czarny pieprz, lukrecję i kakao. W ustach intensywne, o świetnej strukturze, mocne z wystawną ekspresją dojrzałych owoców. Finisz jest przyjemnie falisty i suchy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Corvina 50%, Corvinone 30%, Rondinella 15%, Oseleta 5%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Elegancja i struktura sprawiają, że idealnie pasuje do dziczyzny, czerwonych mięs, serów o długim okresie dojrzewania. Jest idealnym towarzyszem długich rozmów.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> S.S. Agricola Tommasi Viticoltori</p>
Cena 411,99 zł
Bolgheri Rosso DOC Le...

<p>Bolgheri Rosso DOC z winnicy „Le Macchiole” to czerwień pełna wdzięku i intensywności, radosna i łatwa do picia, bez wyrzekania się treści i złożoności.<br /> Proces produkcji wina obejmuje fermentację i macerację w stali przez 15 dni, podczas gdy rafinacja w barrique trwa 18 miesięcy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot 50%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do przystawek i risotto, doskonale pasuje do grillowanego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> LE MACCHIOLE SOCIETA' AGRICOLA S.S.</p>
Cena 190,99 zł
Chianti Classico DOCG Isole...

<p>Chianti Classico z Isole e Olena to słynna i tradycyjna odmiana Toskanii, dojrzewająca przez 12 miesięcy w beczkach i beczkach. Bukiet jest owocowo-kwiatowy, z nutami fiołków, róż i wiśni. Na podniebieniu świeże, energiczne i dynamiczne, z gęstymi i zrównoważonymi taninami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> rubinowo-czerwony kolor z nutami owoców jagodowych w nosie czerwone, kwiatowe nuty fiołka i nuty aromatycznych ziół, takich jak lawenda i tymianek. Na podniebieniu przyjemne i pełne, charakteryzujące się długim finiszem, dobrą świeżością i uwodzicielskim posmakiem.</li> <li><strong>Polecane połączenia:</strong> mięsne pierwsze dania, czerwone mięso, duże pieczenie, dziczyzna, toskańskie pecorino i sery w średnim wieku.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 80%, Canaiolo 10% i inne lokalne winorośle .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16/18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Isole e Olena s.r.l.</p>
Cena 170,99 zł
Rosso Toscana IGT Torgaio...

<p>Rosso Toscana IGT Torgaio to wino o obfitym i otulającym aromacie, natychmiast komunikuje czerwone owoce czarnej wiśni i wiśni w duchu, z kontynuacją ciemnych śliwek i pieprzu svirgolata na finiszu. Smak jest miękki na początku i aksamitny później, z garbnikami podtrzymującymi szczery, spójny i nie pozbawiony świeżości finisz, idealny do warzyw, wędlin i grzanek, a także niektórych tłustych ryb, duszonych węgorzy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Intensywny rubin kolor czerwony z fioletowymi odcieniami.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Merlot, Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 75,99 zł
Rosso DOC Assisi "Tignoso"...

<p>Rosso doc Assisi „Tignoso” to wino z Umbrii, w którym winnice są uprawiane z kordonem ostrogowym, zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe, winifikacja odbywa się poprzez odszypułkowanie, miażdżenie i tradycyjną macerację w kontrolowanej temperaturze 25°/28°, dojrzewanie w zbiornikach stalowych w kontrolowanej temperaturze oraz dojrzewanie przez 6 miesięcy w beczkach drugiego i trzeciego przejścia. W nosie winne, charakterystyczne, o wytrawnym, pełnym, harmonijnym, intensywnym i trwałym smaku, idealne do pieczeni, porchetty, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 55%, Merlot 30%, Cabernet 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA<br /><br /><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <h3>Cantina Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, od którego pochodzi nazwa odcinka tej równiny, wyraźnie odnosi się do strumienia i mostu o tej samej nazwie, który umożliwia jego przekroczenie. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 68,99 zł
Brunello Montalcino DOCG...

<p>Docg Brunello Montalcino „Ruffino” można uznać za kwintesencję win produkowanych w Montalcino, Brunello „Tenuta Greppone Mazzi” narodziło się w homonimicznej rzeczywistości, którą Ruffino może pochwalić się w okolicy. Magiczne miejsce, w którym stuletnie doświadczenie toskańskiego domu łączy się ze staranną kontrolą każdego aspektu związanego z produkcją.</p> <p>Tak rodzi się mocna, długowieczna czerwień, wyjątkowa w swojej elegancji i uroku. Winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie. Winifikacja odbywa się w stali, a dojrzewanie trwa w dużych dębowych beczkach przez około 36 miesięcy, o 12 więcej niż zasady zarezerwowane dla produkcji Brunello. Po krótkim okresie leżakowania w stali przez około 6 miesięcy, wino jest butelkowane i pozostawiane do rafinacji w butelce przez 8 miesięcy. Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i morello z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p>W ustach pełne. z eleganckim i złożonym. Taniny są dobrze obecne, ale bogate i miękkie. Wyróżnia się równowagą między czerwonymi owocami, czekoladą i słodkim tytoniem, które towarzyszą przedłużonemu finiszowi. Brunello di Montalcino Greppone Mazzi to bogate wino o intensywnych aromatach, które wymaga obfitych dań, którymi można się delektować przez cały posiłek, dobrze komponuje się z typowymi daniami kuchni toskańskiej, takimi jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami lub pierwsze danie z dziczyzną sos z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Kolor rubinowo-czerwony z refleksami granatu, z intensywnym bukietem dojrzałej śliwki, cassis i wiśni z nutami kadzidła, kakao, słodkiego tytoniu i czarnego pieprzu.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10/12 °C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego .</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze pasuje do typowych toskańskich dań, takich jak ruszt jagnięcy, smażona pierś z kaczki z grillowanymi grzybami czy pierwsze danie z sosem z dzika. Idealnie pasuje również do serów, takich jak toskańskie pecorino czy taleggio. Warto pić ją w dużym kieliszku w kształcie tulipana, aby móc uchwycić jej złożony i harmonijny bukiet.</p>
Cena 366,00 zł
Hebo Rosso Toscana DOCG Petra

<p>Łatwe do przygotowania i przyjemne w piciu toskańskie czerwone wino otrzymane na bazie Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot i Sangiovese. Od klasycznego intensywnego jasnego rubinowego koloru, nos wyczuwa nuty czarnej wiśni, śliwek i czerwonych owoców, a następnie fiołki, jagody i nuty roślinne. Na podniebieniu oferuje smukły, lekko soczysty i przyjemnie świeży łyk o smaku chrupiących owoców.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, sangiovese 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>UWAGI</strong> <strong>DANE TECHNICZNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, aw szczególności z pieczonym lub faszerowanym drobiem.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> SOCIETA' AGRICOLA PETRA SRL</p>
Cena 116,99 zł
Bolgheri DOC Il Bruciato...

<p>„Il Bruciato” to młodszy brat „Guado al Tasso”, Bolgheri o dużej intensywności oraz nowoczesnym i harmonijnym stylu. Czerwień, która pochodzi z tych winnic w posiadłości, które nie reprezentują szczytu niezbędnego do produkcji Guado al Tasso, działek, na których roślina jest zarządzana z jakością. Jego dojrzewanie odbywa się przez 8 miesięcy w beczce i przez co najmniej 4 miesiące w butelce: rezultatem jest wino o dużej intensywności i delikatności, idealna wizytówka denominacji i posiadłości.</p> <p>Ciemny rubin czerwony, z jasnofioletowymi odcieniami. W nosie dominują intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, po których następuje przyjemna nuta słodkich przypraw. Na podniebieniu wino jest zrównoważone, harmonijne i otulające, charakteryzujące się falistą i otulającą taniczną teksturą. Bardzo przyjemne wino do picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> cabernet sauvignon 65%, merlot 20%, syrah 15%</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z serami, aksamitnymi zupami i zupami. Doskonałe do pieczeni i duszonych mięs.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 222,99 zł
Rosso di Montalcino DOC...

<p>Wino, które wzmacnia przyjemny zapach 100% Sangiovese, historycznej odmiany Montalcino. Winnice położone na glebach wapienno-gliniastych dają życie świeżemu, mineralnemu i wysoce pitnemu Rosso di Montalcino.</p> <p>Wino ma żywy rubinowy kolor. Nos jest wyrażony przyjemnymi nutami czerwonych owoców, takich jak wiśnia i czarna wiśnia, z małymi kwiatowymi nutami fiołka i lawendy. Na podniebieniu jest świeże, delikatne i smaczne, z miękkimi i otulającymi taninami; uderza soczystością owoców i trwałością smaku. Doskonała przyjemność picia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Cool miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> to wino, które dobrze komponuje się z daniami strukturalnymi, pełnymi aromatów i smaków ziemi. Mięso gotowane w sosie i makarony doprawione sosami mięsno-warzywnymi to wyjątkowe połączenia. Powinien być podawany w temperaturze 18°C w dużym kieliszku typu Ballon, aby sprzyjał natlenieniu i został otoczony zniewalającymi nutami owocowymi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Marchesi Antinori</p>
Cena 127,99 zł
Nebbiolo Perbacco Langhe...

<p>Owocowe czerwone wino z nutą mięty, przypraw i słodyczy. Okrągłe i eleganckie taniny dodają długiego i wyrafinowanego finiszu. Solidny, intensywny, potężny w młodości; złożone, eleganckie z wiekiem.</p> <p>Winifikacja winogron głównie z różnych winnic Nebbiolo da Barolo i Nebbiolo da Barbaresco. Fermentacja alkoholowa trwa około 3-4 tygodni w temperaturze 28-32°C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa następuje w stali i/lub barrique. Wszystkie winorośle są osobno poddawane winifikacji i dojrzewania, aż do momentu, w którym wybrane zostaną partie, które zostaną wykorzystane w danym roku do Langhe Nebbiolo i te, które będą kontynuować rafinację dla Barolo Castiglione.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nebbiolo 100% .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobrze komponuje się z gulaszami, dziczyzną, pieczonymi czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Vietti.</p>
Cena 158,99 zł
Rosso Umbria IGT Colli Amerini

<p>Rosso Umbria IGT Colli Amerini to wino wytwarzane z winogron uprawianych na terytorium Umbrii, zbieranych przez lokalnych rolników zorganizowanych w ramach projektu spółdzielczego i winifikowanych w Umbrii. Jest to klasyczne białe wino z Umbrii, łatwe do picia, odpowiednie na każdą sytuację.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Rubinowo-czerwone wino z nutą czerwonych owoców, o mocnym smaku , pełne i miękkie.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> dziczyzna, pieczenie, białe i czerwone mięsa, sery dojrzewające.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Soc. Coop. Agricola Umbra.</p>
Cena 40,99 zł
BIO Rosso di Montalcino DOC...

<p>Rosso di Montalcino Poggio di Sotto to pełne i intensywne czerwone wino, dojrzewające przez 24 miesiące w beczkach z dębu słowiańskiego, reprezentuje najprostszą linię produkowaną przez posiadłość Poggio di Sotto, ale w rzeczywistości ujawnia wspaniały charakter i głębię do tego stopnia, że można je porównać z innymi brunello tej apelacji</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Wino Rosso di Montalcino Poggio di Sotto ma bardzo jasną i atrakcyjną <em>kolorę </em>, który przypomina rubin. <em>perfumy</em> są owocowe i dają doznania drzewne i korzenne, które również nawiązują do lekkich niuansów aromatycznych ziół. <em>smak</em> jest miękki i delikatny, charakteryzuje się owocowym posmakiem, z którego wyłania się bardzo przyjemny pikantny posmak.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> doskonałe połączenie z risotto z mięsem sosy, duszone czerwone mięso, mięso pieczone i grillowane, dziczyzna i sery dojrzewające. . Dzięki tym cechom wino doskonale nadaje się jako wino do medytacji lub do strukturyzowanego czerwonego mięsa lub dań z dziczyzny.</li> <li><strong>Zalecenia:</strong> Aby lepiej smakować Rosso di Montalcino DOC BIO Poggio di Sotto, najlepiej pozwolić mu „oddychać” przez co najmniej 1 lub 2 godziny przed podaniem, najlepiej w dużym kieliszku, idealnym do win czerwonych o dobrej strukturze i intensywności, które wymagają natlenienia, aby w pełni otworzyć się i rozwinąć najlepsze własne intensywne i złożone wyposażenie aromatyczne. Idealne wino do natychmiastowego picia, ale może dobrze ewoluować, jeśli zostanie pozostawione w piwnicy nawet na dłużej niż 5 lat.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sangiovese .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 10/12°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COLLEMASSARI S.p.A. Società Agricola - Cantine di Montalcino (SI).</p>
Cena 471,01 zł
Valpolicella Classico...

<p>Valpolicella Classico Superiore DOC to wyśmienite czerwone wino, które oddaje autentyczną duszę, aromaty i smaki regionu, z którego pochodzi. W nosie jest owocowe i delikatne, z nutami wiśni i dojrzałych malin, czerwonych owoców i słodkich migdałów. Na podniebieniu jest wytrawne, ale aksamitne i dobrze zbalansowane, z przyjemnym posmakiem gotowanych, spalonych i otulających owoców, do łączenia z kuchnią lądową, a zwłaszcza drugimi daniami na bazie mięsa, doskonale komponuje się z pieczoną polędwicą wieprzową.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Czerwone wino o lśniącej rubinowej barwie, z refleksami przechodzącymi z wiekiem w granat.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 45% Corvina, 20% Corvinone, 25% Rondinella, 5% Molinara, 5% Dindarella.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 14 /18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Vinicola Farina Srl</p>
Cena 115,99 zł
Amarone Classico della...

<p>Dojrzewanie w cemencie, dojrzewanie w beczkach z dębu slawońskiego i rafinacja w butelce bez filtracji sprawiają, że jest eteryczna i korzenna w nosie, wytrawna, owocowa, ciepła i aksamitna na podniebieniu. Elegancja, miękkość, struktura i trwałość to jego charakterystyczne cechy.<br /> Rubinowo-czerwony kolor z refleksami granatu. Eteryczny, korzenny z nutami wiśni, owoców w alkoholu, przypraw, kakao i nutami balsamicznymi. W ustach wytrawne, ciepłe, aksamitne, o świetnej strukturze, delikatne, eleganckie i zrównoważone.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Corvina 70%, Corvinone 10%, Rondinella 10%, Molinara 10%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 16% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do dań o mocnych smakach, takich jak dziczyzna, pieczeń i duszone mięso. Dobrze komponuje się z serami twardymi i dojrzewającymi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Azienda Vinicola Farina Srl</p>
Cena 274,98 zł
Nero d'Avola DOC Bio Molino...

<p>Nero d'Avola DOC Bio pozyskiwane jest wyłącznie z winogron pochodzących z upraw ekologicznych. Wino o ważnej strukturze, miękkich taninach i intensywnych śródziemnomorskich aromatach. Ma charakter słonecznych sycylijskich wzgórz, na których rosną jej owoce, oferuje bukiet szczerej osobowości, pełen zachęcających nut zapachowych: przyprawy, fiołki i suszone śliwki wyróżniają się spośród innych propozycji. Na podniebieniu uderza swoją ważną strukturą, a jednocześnie stopniowym odsłanianiem miękkich, zmysłowych i nigdy zbyt szorstkich tanin. Na stole tworzy harmonijne połączenia z pikantnymi pierwszymi daniami, dojrzałymi serami i drugimi daniami na bazie mięsa.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Sycylia.</p> <p><strong>CECHY:</strong> ORGANICZNE czerwone wino o ciemnej i pełnej wiśniowej barwie.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nero d'Avola 100%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura zawarta pomiędzy 14/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Orestiadi srl</p>
Cena 60,99 zł
Perricone DOC Tenute Orestiadi

<p>Perricone DOC, jedyna rodzima odmiana czerwonych jagód z prowincji Trapani, ma aromatyczny bukiet czerwonych jagód na nosie zmieszany z nutą czarnego pieprzu i śródziemnomorskich przypraw, miękki, elegancki i owocowy na podniebieniu z gęstymi doznaniami owoców leśnych, wystawny, trwały finisz; winifikacja około 8 miesięcy w stali i pełne rafinowanie przez co najmniej 10 miesięcy w butelce leżącej, idealne do świeżych serów, makaronów z ragout wieprzowym, kotletów jagnięcych, bułek trapezowych.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Sycylia.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino o intensywnym fioletowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Perricone.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Orestiadi srl</p>
Cena 81,99 zł
Cabernet DOC Colli Euganei

<p>W Cabernet DOC zaznaczone płaskorzeźby oddzielone świeżymi dolinami, odpowiednie nasłonecznienie i zmieszanie osadów aluwialnych z rozpadającymi się skałami wulkanicznymi determinują intensywne cechy jakościowe winogron. Te właściwości nadają winom czerwonym kolor i moc, które czerpią z gleby, a także intensywność zapachu i smaku; W nosie nasz Cabernet DOC jest intensywny, charakterystyczny, czasem pikantny, o harmonijnym, pełnym i długotrwałym smaku, idealny do dobrze przyprawionych pierwszych dań, mięsnych dań głównych i dojrzałych serów.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Veneto.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Rubinowe wino o niezwykłej żywotność i intensywność.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cabernet Sauvignon 80% – Cabernet Franc 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12, 5 -13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu chronić przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cantina Colli Euganei</p>
Cena 53,99 zł
Ripasso Valpolicella...

<p>100% wina Valpolicella Superiore jest REPASSOWANE na niecałkowicie sprasowanych skórkach Amarone. Maceracja moszczu skóry 12-15 dni w niekontrolowanej temperaturze naturalnej. Okresowe wymiany. dręczący. Fermentacja malolaktyczna. Przelej do beczek z francuskiego dębu o pojemności 350 l, 500 l i 3500 l. Okres dojrzewania 12 miesięcy. Ripasso, które nie wysusza winogron.</p> <p>Rubinowoczerwone, eleganckie w nosie z nutami czerwonych owoców i przypraw oraz delikatnym aromatem drewna. Pełne, zrównoważone taninami i kwasowością.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Wenecja Euganejska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Corvina i Corvinone 85%, Rondinella 10% i Barbera 5%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Sery dojrzewające, Pierwsze dania z mięsem, Drugie dania z czerwonego mięsa, Zupy.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MUSELLA SOCIETA' SEMPLICE AGRICOLA</p>
Cena 149,99 zł
Sagrantino Dante Caprai 4...

<p>Caprai4Love to projekt Arnaldo Caprai na rzecz zrównoważonego rozwoju społecznego i terytorialnego, który od 2013 roku, dzięki sprzedaży limitowanych edycji win, umożliwił renowację różnych dzieł sztuki widocznych w Muzeum San Francesco w Montefalco. Zrównoważony rozwój jest zatem rozumiany jako maksymalne zwiększenie terytorium, aby zwrócić dywidendę społeczną społeczności, w której produkowane jest słynne wino Montefalco Sagrantino DOCG.</p> <p>Ta limitowana edycja świętuje 700. rocznicę śmierci wielkiego poeta Dante Alighieri, autor Boskiej komedii i ikona kultury włoskiej na świecie. Etykieta jest dziełem kanadyjskiego artysty Ricka Rojnica (2018), reinterpretacją portretu Dantego, wchodzącego w skład cyklu fresków „Opowieści z życia św. Franciszka” namalowanego przez Benozzo Gozzoli w 1452 r. Muzeum Montefalco.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sagrantino.</p> <p><strong>STARZENIE:</strong> 22 miesiące w beczkach z francuskiego dębu i co najmniej 6 miesięcy w butelce.</p> <p><strong>AROMAT:</strong> w nosie intensywne aromaty śliwek, konfitury wiśniowej i słodkich przypraw.</p> <p><strong>SMAK:</strong> smak jest zdecydowany i intensywny, miękkość taniny doskonale zrównoważone przez świeży finisz.</p> <p><strong>OPAKOWANIE:</strong> cenne etui z magnesem i uchwytem.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> ARNALDO CAPRAI società agricola s.r.l.</p>
Cena 220,00 zł
Montepulciano d'Abruzzo...

<p>Montepulciano d'Abruzzo autorstwa Emidio Pepe to wyjątkowe i ekscytujące czerwone wino. Niewątpliwie winorośl serca Emidio, która ciężko pracowała na jej ponowną ocenę i ponowne odkrycie. Taniec jagód, przypraw i balsamicznych niuansów dla mięsistego, wytrawnego i pełnego wina, zdolnego do połączenia pewnego rustykalnego wigoru z aksamitnymi taninami. <em>Trwałe, głębokie i mineralne</em>, ze zdumiewającym potencjałem starzenia. Wino Terroir, gęsty produkt wykonany zgodnie z filozofią produkcji stowarzyszenia <strong>Triple A</strong> . Rezultatem jest etykieta wykonana rzemieślniczymi metodami z przeszłości, przy użyciu tylko i wyłącznie rodzimych drożdży, bez użycia chemii i z najwyższym szacunkiem dla starożytnej tradycji winiarskiej Abruzji. To biodynamiczne wino, będące wynikiem winifikacji czystego Montepulciano d'Abruzzo, dobrze opisuje terytorium pochodzenia.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> na jednym zbierane wyłącznie ręcznie, po czym następuje staranne odszypułkowanie wybranych kiści i spontaniczna fermentacja w kamionkowych zbiornikach cementowych, po czym Montepulciano d'Abruzzo dojrzewa w tych samych zbiornikach przez 24 miesiące. Następnie jest butelkowane ręcznie bez żadnej filtracji. Następnie pozostawia się go do rafinacji w butelce, a przed wprowadzeniem na rynek jest ręcznie przelewany z jednej butelki do drugiej. Rezultatem jest eleganckie, miękkie, trwałe i dobrze zbudowane wino, doskonałe czerwone do picia teraz i bardziej niż zaskakujące, jeśli pozostawi się je do dojrzewania w piwnicy przez kilka lat.</li> <li><strong>Porady:</strong> Jest to wino o średniej strukturze, które nie wymaga przedłużonego kontaktu z tlenem, aby jak najlepiej uwydatnić swój bukiet. Zaleca się nieco węższe otwarcie kieliszka, aby ułatwić koncentrację i ukierunkowanie aromatów w kierunku nosa. W ten sposób zwiększa się percepcja aromatów, wzmacniając doznania, idealne do wędlin i wędlin, makaronów z sosem mięsnym, risotto z mięsem, wędlin gotowanych.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 10/12°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> EMIDIO PEPE – TORANO NUOVO (TE).</p>
Cena 351,99 zł
Montepulciano d'Abruzzo...

<p>Po długiej maceracji i 18-miesięcznym pobycie w beczkach Montepulciano odnajduje swoją maksymalną złożoność.</p> <p>Negus to jedno z flagowych czerwonych win firmy, z pewnością świetne wino, definiowane przez wielu z „konkurencji” , jest produkowany w ograniczonych ilościach, dokonując starannej selekcji w najlepszych winnicach posiadłości.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Abruzja.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Montepulciano d'Abruzzo 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od jasnej soli.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Decydujące wino, które należy łączyć z wytrawnymi daniami z dziczyzny. Pierwsze dania z sosem z dzika.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cascina del Colle di D'Onofrio A. &amp; C. s.s.</p>
Cena 265,98 zł