Basilicata

Aktywne filtry

Caciocavallo Silano DOP...

<p>Pochodzenie nazwy „CACIOCAVALLO” prawdopodobnie wywodzi się z starego jak sam ser i stosowanego do dziś zwyczaju wiązania kół parami i zawieszania ich na koniu, aby wiek belki. Stał się serem o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP). Należy używać noży z dużym, grubym ostrzem: każda porcja powinna mieć taką samą ilość skórki. Idealny w temperaturze pokojowej.</p> <p>Zapach, aromat, a nawet smak są osłabiane przez niską temperaturę. Jednorodna konsystencja z kilkoma drobnymi płatkami, barwa słomkowo-żółta. Cienka, gładka, o wyraźnie słomkowożółtym zabarwieniu, powierzchnia może posiadać niewielkie wpusty ze względu na ułożenie sznurków względem sposobu oprawy. Smak intensywny, początkowo słodki i rozpływający się, w miarę dojrzewania bardziej pikantny, doskonały na grillu lub smażony.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe <strong>mleko</strong> wołowina , sól, podpuszczka.</p> <p><strong>WAGA: 500g</strong></p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°C</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 4/5 miesięcy .</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobre w połączeniu z warzywami w oleju, zaskakujące jeśli się roztopi, posmaruj lekko podpieczone pieczywo posypane otrębami pieprzowymi, miodem lub cienkimi plasterkami trufli. Odkryj <strong>przepis</strong> na "Caciocavallo impiccato" na naszym BLOGU, znajdziesz też propozycje, ciekawostki i wiele więcej!</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l.</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: Średnie wartości na 100g: Białka 25,5% Węglowodany 6,5% Cukry ogółem 6,3% Tłuszcze 23,0% Tłuszcze nasycone 14,7% Chlorek sodu 1,0% Wartość energetyczna Kcal 333 kj 1,386</p>
Cena 83,99 zł
Caciocavallo dell'Emigrante...

<ul> <li><strong>Historia:</strong> Na początku XX wieku wielu Włochów, zwłaszcza mieszkających na południu, wyruszyło do Ameryki z nadzieją na znalezienie pracy i lepsze życie. Kiedy wielu wieśniaków uciekających przed głodem i biedą wsiadło na statki, stłoczone jak sardynki w kierunku Nowego Świata, odkryli, że nie mogą zabrać ze sobą wieprzowiny, uważanej za zakazaną przez surowe amerykańskie przepisy dotyczące higieny i zdrowia. Jak obejść problem, który jest tak trudny do rozwiązania? Z pomysłem na te, które zdarzają się raz w życiu: ukrywanie salami, kiełbasek i soppressaty w środku ser Caciocavallo. Tak narodził się CACIOCAVALLO DEL MIGRANTE lub CACIOSALAME, produkt doskonałości gastronomicznej firmy Basilicata.</li> <li><strong>Tradycja:</strong> Caciocavallo Lucano to klasyczny produkt tradycji mlecznej regionu Basilicata, wytwarzany jeszcze dziś z tym samym kunsztem dawnych mistrzów serowarstwa. Proces produkcji nie zmienił się na przestrzeni wieków. Nawet dzisiaj przestrzegamy tych samych zwyczajów, co wtedy, gdy ser był wytwarzany w lesie z surowego mleka i pasty z podpuszczki koźlęcej, następnie obróbka ze sztuką ręcznego przędzenia.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Niewiele naturalnych i oryginalnych składników, które dziś, jak wtedy, są w stanie przywrócić nam prawdziwy smak lokalnej tradycji. Zewnętrznie ma cienką i gładką skórkę, a pasta ma słomkowożółty kolor. Smak jest intensywny i aromatyczny, staje się bardziej trwały i pikantny w miarę dojrzewania i <strong>z dodatkiem nasza kiełbasa DOLCE LUCANA, kolejna doskonałość na naszym terytorium, wynik to prawdziwe dzieło sztuki!</strong> </li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> około 1 kg.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Basilicata.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe mleko krowie, podpuszczka i sól, słodka kiełbasa.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w lodówce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 2/3 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l. - Paterno (PZ).</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: Kcal 387 +/- 15 Kj 1,652 +/- 64 SUMA TŁUSZCZÓW Gram % 28,6 +/- 1,0 w tym: Nasycone g % 19,3 +/- 1,0 Nienasycone g % 7,4 +/- 1,0 Trans g % 0 - Cholesterol mg % 115,5 +/- 1,0 CAŁKOWITE BIAŁKO Gram % 32,3 +/- 1,0 WĘGLOWODANY Gram %</p> <h3>Historia mleczarni Petruzzi</h3> Przez lata, przede wszystkim dzięki dziadkowi Andrei, szukaliśmy najlepszych i zbudowaliśmy sieć małych zaufanych dostawców, którzy później zostali przyjaciółmi, oddalonych od nas o mniej niż 1 km i uczestniczących w naszej produkcji nawet przy zaledwie 3 krowach, wszyscy karmieni lucerną, sianem z łąk mieszanych, kukurydzą i paszą treściwą jako uzupełnienie diety tylko w fazie zimowej. Dzięki mleku i zręczności przekazanej nam przez Leonarda mamy na swoim koncie wiele nagród, m.in. nagrodę za najlepiej przyprawiony twaróg rozciągany – Caciocavallo w edycji San Lucio Pandino Trophy 2007, czy I nagrodę w XVII Edycji” Franciacorta in Bianco”. Jeśli wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku i trwa do dziś, to dlatego, że istnieją silne więzi, a nasze produkty są wyrazem tych więzi
Cena 189,99 zł
Burrino (Manteca)...

<p>Burino, zwane także manteca, to starożytny preparat mleczny stworzony do konserwacji masła, gdy nie istniały jeszcze nowoczesne techniki chłodzenia.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Składa się z serca z masła, pokrytego skorupką sera scamorza. Ser pełni funkcję utrzymywania masła w stanie nienaruszonym i nienaruszonym. W miarę dojrzewania scamorza masło jest wzbogacane o bardzo szczególne aromaty, które sprawiają, że jego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny.</li> <li><strong>Rzemiosło:</strong> Wierne najstarszym rzemieślniczym tradycjom mleczarskim, nadal jest produkowane. jako historyczne świadectwo przeszłości i jako produkt o szczególnej wartości dla poszukujących prawdziwych smaków przeszłości.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 300 gramów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Produkt wykonany ręcznie, zawiera laktozę.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Basilicata .</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe mleko krowie, podpuszczka, sól i masło.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w lodówce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l. - Paterno (PZ).</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA (NA 100 gr: Kcal 281 +/- 15 Kj 1,199 +/- 64 SUMA TŁUSZCZÓW Gram % 20,2 +/- 1,0 w tym : Nasycone Gramów % 13,6 +/- 1,0 CAŁKOWITA BIAŁKO Gramów % 24,8 +/- 1,0 WĘGLOWODANY Gramów % 0,1 +/- 0,1 BŁONNIK Gramów % 0,0 +/- 0,1 SÓL Gramów % 1,1 +/- 0,1.</p> <h3>Historia mleczarstwa Petruzzi</h3> <p>Przez lata, przede wszystkim dzięki dziadkowi Andrei, szukaliśmy najlepszych i budowaliśmy sieć małych zaufanych dostawców, którzy później stali się przyjaciółmi, mniej niż 1 km od nas i którzy uczestniczą w naszej produkcji nawet mając tylko 3 krowy, wszystkie karmione lucerną, sianem z łąk polifitowych, kukurydzą i paszami treściwymi, aby uzupełnić swoją dietę tylko w fazie zimowej. Dzięki mleku i zręczności przekazanej Leonardo, mamy na swoim koncie wiele nagród, takich jak nagroda za najlepiej sezonowany twarożek rozciągany – Caciocavallo w edycji San Lucio Pandino Trophy 2007, czy I nagroda na XVII Wydanie „Franciacorta w bieli”. Jeśli wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku i trwa do dziś, to dlatego, że istnieją silne więzi, a nasze produkty są wyrazem tych więzi.</p>
Cena 43,99 zł
Scamorza z papryki Cruschi...

<p>Zdjęcie tylko w celach poglądowych.</p> <p>Otrzymywany ze świeżego mleka zbieranego codziennie, kunszt i powolne dojrzewanie (około 16/18 godzin) nadają temu serowi wyjątkową słodycz i miękkość, które w połączeniu ze smakiem Peperone Crusco IGP firmy Senise, pieści podniebienie niezrównaną słodyczą!</p> <ul> <li><strong>Rzemiosło:</strong> od przędzenia po ręczne formowanie, które nie zawsze pozwala do uzyskania takiej samej porcji.</li> <li><strong>Zastosowanie:</strong> Zgodnie z tradycją, jako świeży ser, można go jeść z pieczywem, ale w kuchni ma różnorodne zastosowanie. Zaczyna wypełniać nadzienia lasagne, panzerotti, calzone i omletów, bo oprócz uszlachetniania smaku jest też doskonałym zagęszczaczem.</li> <li><strong>Tradycja:</strong> Zimą w Basilicata, zgodnie z tradycją chce, aby pokrojono go w plastry na tyle grube, aby dało się je nadziać widelcem, a następnie zbliżyć do płomienia kominka, aby stopić według własnego gustu. Wspaniałe do wyłożenia na patelni i wysublimowane, jeśli są panierowane i smażone!</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 300 gramów.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Basilicata.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe mleko krowie, papryka IGP crusco z Senise, podpuszczka i sól.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong></p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Przechowywać w lodówce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 60/90 dni.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l. - Paterno (PZ)</p> <p>Wartości odżywcze na 100gr: Kcal 281 +/- 15 Kj 1,199 +/- 64, tłuszcz Gram % 20,2 +/- 1,0 w tym: NASYCONE % 13,6 +/- 1,0, CAŁKOWITA BIAŁKA Gramów % 24,8 +/- 1,0Gramów % 0,1 + /- 0,1 BŁONNIK Gramy % 0,0 +/- 0,1 SÓL Gram % 1,1 +/- 0,1.</p>
Cena 46,99 zł