Caciocavallo Silano DOP...
<p>Pochodzenie nazwy „CACIOCAVALLO” prawdopodobnie wywodzi się z starego jak sam ser i stosowanego do dziś zwyczaju wiązania kół parami i zawieszania ich na koniu, aby wiek belki. Stał się serem o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP). Należy używać noży z dużym, grubym ostrzem: każda porcja powinna mieć taką samą ilość skórki. Idealny w temperaturze pokojowej.</p>
<p>Zapach, aromat, a nawet smak są osłabiane przez niską temperaturę. Jednorodna konsystencja z kilkoma drobnymi płatkami, barwa słomkowo-żółta. Cienka, gładka, o wyraźnie słomkowożółtym zabarwieniu, powierzchnia może posiadać niewielkie wpusty ze względu na ułożenie sznurków względem sposobu oprawy. Smak intensywny, początkowo słodki i rozpływający się, w miarę dojrzewania bardziej pikantny, doskonały na grillu lub smażony.</p>
<p><strong>SKŁADNIKI:</strong> surowe <strong>mleko</strong> wołowina , sól, podpuszczka.</p>
<p><strong>WAGA: 500g</strong></p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°C</p>
<p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 4/5 miesięcy .</p>
<p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobre w połączeniu z warzywami w oleju, zaskakujące jeśli się roztopi, posmaruj lekko podpieczone pieczywo posypane otrębami pieprzowymi, miodem lub cienkimi plasterkami trufli. Odkryj <strong>przepis</strong> na "Caciocavallo impiccato" na naszym BLOGU, znajdziesz też propozycje, ciekawostki i wiele więcej!</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Caseificio Petruzzi Andrea S.r.l.</p>
<p>Wartości odżywcze na 100gr: Średnie wartości na 100g: Białka 25,5% Węglowodany 6,5% Cukry ogółem 6,3% Tłuszcze 23,0% Tłuszcze nasycone 14,7% Chlorek sodu 1,0% Wartość energetyczna Kcal 333 kj 1,386</p>
Cena
83,99 zł