Sauvignon

Aktywne filtry

Rosso Montepulciano DOCG...

<p>Rosso Montepulciano DOCG Lodola Nuova narodziło się w Tenuta Lodola Nuova, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie starożytnego Montepulciano, w Toskanii, krainie bogatej w tradycje winiarskie, z winnic posiadłości to wino jest produkowane poprzez staranną selekcję w winnicy najlepszych winogron. Zbiory rozpoczęły się pod koniec września, a zakończyły w połowie października. Dojrzewa w beczkach o różnej pojemności, przez co najmniej 18 miesięcy, rafinacja następuje po złożeniu i krótkim okresie odpoczynku w stali, w której wino było butelkowane i dalej rafinowane w butelce. Perfumy od razu rzucają się w oczy kuszącą intensywnością bukietu, przyciszoną owocowymi nutami dojrzałej śliwki i innymi świeżymi kwiatami. Następnie, w całej swojej wspaniałej wielkości, wyczuwalna jest pikantna słodycz, orzech i pachnący aromat tytoniu. W ustach ma natychmiastowy smak z powrotem nut owocowych wyczuwalnych na nosie. Tanina o świetnej fakturze, zdecydowana, ale aksamitna, zanika w kierunku bardziej zaokrąglonych doznań. Z doskonałym body, finisz jest trwały i satysfakcjonujący z niemal słodkim posmakiem, ale zrównoważonym przez dobrą kwasowość, z nutami śliwki i tytoniu. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami na bazie mięsa, czerwonym mięsem, dziczyzną, dojrzewającymi serami, wędlinami, grzybami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Toskania.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Szlachetne wino o głębokim rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 90% Cabernet, 5% Sauvignon, 5% Merlot.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 14 do 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
Cena 108,99 zł
Rosso DOC Assisi "Tignoso"...

<p>Rosso doc Assisi „Tignoso” to wino z Umbrii, w którym winnice są uprawiane z kordonem ostrogowym, zbiory odbywają się ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe, winifikacja odbywa się poprzez odszypułkowanie, miażdżenie i tradycyjną macerację w kontrolowanej temperaturze 25°/28°, dojrzewanie w zbiornikach stalowych w kontrolowanej temperaturze oraz dojrzewanie przez 6 miesięcy w beczkach drugiego i trzeciego przejścia. W nosie winne, charakterystyczne, o wytrawnym, pełnym, harmonijnym, intensywnym i trwałym smaku, idealne do pieczeni, porchetty, serów w średnim wieku.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Wino czerwone o rubinowym kolorze.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sangiovese 55%, Merlot 30%, Cabernet 15%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 14 a 18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> MIGLIOSI COSTANZA IMPRESA AGRICOLA<br /><br /><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <h3>Cantina Migliosi</h3> <p>Toponim Ponte Rosso, od którego pochodzi nazwa odcinka tej równiny, wyraźnie odnosi się do strumienia i mostu o tej samej nazwie, który umożliwia jego przekroczenie. Ta część wsi zawsze była związana z produkcją lokalnych win, białych i czerwonych z Asyżu, niegdyś doskonałych win bez herbu, które kilka lat temu uzyskały uznanie ich poziomu jakości dzięki DOC. Kilka lat temu rodzina Migliosi, przez długi czas należąca do najbardziej sprytnych i wykwalifikowanych lokalnych producentów, nabyła wspaniałą posiadłość w omawianej miejscowości, Ponte Rosso, z prestiżowymi winnicami i doskonałą ekspozycją. Przeoczona przez imponującą bryłę Świętego Klasztoru San Francesco i ze spektakularnym widokiem na miasto Asyż, posiadłość wije się wzdłuż doliny w pobliżu strumienia. Wreszcie, dokładnie na początku 2020 roku rodzina Migliosi zdecydowała się na zakup winnic w Gualdo Cattaneo, w rejonie Montefalco DOC, rozpoczynając tym samym produkcję dwóch nowych win czerwonych: Rosso di Montefalco DOC (mieszanka) i Sagrantino di Montefalco DOCG (100% Sagrantino). Montefalco i okolice to bez wątpienia najbardziej prestiżowy obszar winiarski Umbrii, a Sagrantino staje się coraz bardziej popularny zarówno we Włoszech, jak i za granicą ze względu na swoją wyjątkowość dzięki tej starożytnej odmianie winorośli, której nie można znaleźć nigdzie indziej w pozostałej części Włoch. Dzięki starannej przebudowie i selekcji winnice są teraz w stanie wytwarzać wysokiej jakości mieszanki, z których uzyskuje się wyśmienite wina typowe dla regionu Asyżu. Aby zagwarantować najwyższy poziom jakości, winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii bezpośrednio w piwnicy. Ponadto cała produkcja ma zostać przekształcona w ORGANICZNĄ, aby uwydatnić i poświadczyć nienaruszone piękno i autentyczność terytorium. Odcinek równiny, który oddziela dolne zbocza góry Subasio od odgałęzień miasta Santa Maria degli Angeli, jest nadal nienaruszony, z wyjątkiem kilku wiejskich budynków z czasów średniowiecza. Przecinający ją potok Tescio płynie spokojnie w kierunku pobliskiej rzeki Chiascio, by stać się jej dopływem na wysokości dawnego klasztoru benedyktynów S. Paolo delle Abbadesse.</p>
Cena 68,99 zł
Sauvignon DOC Sanct...

<p>Sauvignon „Sanct Valentin” jest jednym z najlepszych win winnicy Produttori di San Michele Appiano, a także jednym z najlepszych włoskich sauvignonów. Jego niezwykła finezja i elegancja sprawiają, że jest to wino dla koneserów, a przyjemnością przyciągnie również neofitę. Sauvignon „Sanct Valentin” to białe wino z wysokiej szkoły enologicznej, będące wynikiem dokładnych i precyzyjnych zbiorów, które nie dopuszczają błędów i nie ustępują ilościowo. Nazwa spółdzielczej wytwórni win San Michele Appiano jest obecnie dobrze znana wszystkim miłośnikom wina we Włoszech i reprezentuje dla wszystkich samą ideę spółdzielni winiarskiej wysokiej jakości.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Wspaniała słomkowa żółć, w nosie wyczuwalne aromaty dzikiego bzu i fig oraz lekko pikantna nuta. W ustach delikatne, zdecydowane, wytrawne i trwałe. Z dobrą kwasowością, zamyka się niezwykle czystym finiszem na owocach.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Doskonałe jako aperitif! To idealne białe wino do przystawek na bazie ryb z delikatnymi sosami lub lokalnymi, niezbyt dojrzałymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto-Adige.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4 a 8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Cantina Produttori San Michele Appiano Spółdzielnia Rolnicza - Appiano sulla strada del Vino (BZ).</p>
Cena 280,99 zł
Bianco IGT "Conte della...

<p>Uważna mieszanka sauvignon blanc i sémillon, typowych winogron Bordeaux, dla białych, które biorą swoją nazwę od pierwszych właścicieli zamku i których etykieta zawiera rysunek kaplicy San Giovanni znajdującej się na posiadłości. Wino zrodzone ze zbiorów w 1997 roku, które zawsze było winifikowane i pozostawione do dojrzewania tylko w stalowych zbiornikach, aby podkreślić jego soczystość i świeżość, nie tracąc z oczu krągłości typowej dla sémillon. Castello della Sala's Umbria Bianco IGT „Conte della Vipera” to wspaniałe białe wino z Antinori, które potrafi zaskoczyć nawet kilka lat po zabutelkowaniu.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Smak nuty podkreślają wysublimowane wino. <em>jasnożółty</em> kolor z zielonkawymi refleksami to niezaprzeczalny znak świeżości i młodości. Po nim następuje komponent węchowy, który wyrażają <em>nuty owoców i cytrusów</em>, które łączą się z nutami brzoskwini o białym miąższu. Na podniebieniu ma charakter i strukturę, jest <em>trwałe i harmonijne</em>. Wyraźna kwasowość pozwala osiągnąć doskonały poziom świeżości.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Conte della Vipera należy łączyć ze wszystkimi daniami kuchni śródziemnomorskiej na bazie ryb . Musi być podawane schłodzone, w temperaturze 10° maksymalnie 12° C w wysokim, szerokim kieliszku do wina.</li> </ul> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Umbria.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon blanc 80%, sémillon 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Castello della Sala Antinori - Località Sala, Ficulle (TR).</p> <h3>Tenuta Castello della Sala</h3> <p>Antinori to z pewnością jedna z najważniejszych rodzin, która wniosła swoją historię i pasję, przekazywaną z pokolenia na pokolenie 26 pokoleń, aby podnieść jakość win na wyższy poziom. Dynastia, która przez dziesięciolecia stała się niemal imperium i która rozszerzyła swoje granice nawet poza Toskanię, docierając do Umbrii z posiadłością Castello della Sala. Wznosi się kilka kilometrów od Orvieto i rozciąga się na około 500 hektarach ziemi, z której ożywa ten „Conte della Vipera” Castello della Sala Antinori, mieszanka o międzynarodowym smaku, zdolna zawsze odgrywać rolę bohatera.</p>
Cena 243,99 zł
Sauvignon Michei DOC J....

<p>Sauvignon „Michei” firmy Hofstatter to świeża i subtelnie aromatyczna biel o wyrafinowanym i eleganckim profilu. Nos oferuje delikatną gamę niuansów, od aromatów agrestu po aromaty białych kwiatów, od nut aromatycznych ziół po doznania krzemienia. Łyk charakteryzuje się energetyczną świeżością, dobrą aromatycznością na podniebieniu, dojrzałymi owocami w środku ust i przyjemną końcową żywością. Hymn dla gór!</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Winnice Sauvignon są uprawiane na glebach mieszanych z obecnością gliny, porfiru, żwiru i wapna, które nadają naturalną mineralność do łyka finału. Chłodny klimat i duże wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą sprawiają, że winogrona dojrzewają bardzo wolno, wzbogacając je w aromatyczną finezję. Po zakończeniu fazy zbiorów maceracja na skórkach trwa około 8 godzin, po czym następuje bardzo delikatne tłoczenie. Moszcz fermentuje i dojrzewa w stalowych zbiornikach przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem na rynek.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Sauvignon „Michei” firmy Hofstatter reprezentuje odchudzoną i wyrafinowaną wersję tego słynnego międzynarodowego wina odmiany o typowym świeżym i mineralnym profilu charakterystycznym dla win górskich. W kieliszku ma jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Obraz olfaktoryczny wyraża aromaty czarnego bzu, pokrzywy, aromatycznych ziół, aromaty agrestu z mineralnymi niuansami krzemienia. Atak na podniebieniu jest żywy, z centrum ust bogatymi i intensywnymi owocami oraz finiszem o dużej świeżości i trwałości.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Do łączenia z rybami, warzywa lub białe mięso, idealnie pasuje do szparagów z sosem maltańskim.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki o pojemności 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto-Adige.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Tenuta J. Hofstätter srl - Termeno (BZ).</p> <h3>Estate J. Hofstätter</h3> <p>Od pięciu pokoleń nasza rodzina uprawia winnice po obu stronach doliny Adygi. Położona w samym sercu historycznej wioski Termeno, nasza posiadłość rozciąga się między szczytami pobliskiego Trentino a stromymi zboczami Saary, w regionie winiarskim Mozela w Niemczech. Łączymy tradycję, pionierskiego ducha, szacunek dla natury i innowacyjność. Kochamy to, co robimy: żyjemy winem. Różne terroiry i różne mikroklimaty określają charakter naszych win. Od pięciu pokoleń uprawiamy każdą winorośl tam, gdzie najlepiej się wyraża. Nasze własne winnice rozciągają się po obu stronach doliny Adygi i na końcu doliny Ronchi w Trentino. Od 2014 roku produkujemy nasze Rieslingi w Mozeli, najbardziej odpowiednim obszarze uprawy winorośli w Niemczech na świecie dla tej szlachetnej odmiany. Nasze winorośle mają swoje korzenie na płaskowyżach i wzgórzach na wysokości od 250 do 850 metrów. W zależności od tego, na jakim zboczu się znajdują, do rzędów docierają świeże górskie bryzy lub ciepłe południowe wiatry, poranne lub wieczorne słońce. Nasza firma była pierwszą firmą z Południowego Tyrolu, która umieściła na etykiecie „Vigna”, identyfikując wina pochodzące z pojedynczych winnic, w najbardziej odpowiednich paczkach.</p>
Cena 133,99 zł
Sauvignon DOC "Collio"...

<p>Świeże, eleganckie i charakteryzujące się doskonałym owocowym smakiem Collio Sauvignon DOC „Tenuta Sant'Helena” to produkt, który chce zaskakiwać, plasując się niemal na szczycie piramidy jakościowej szerokiego asortymentu produkowanego przez Farma Fantineli. Winogrona są winifikowane w stali, gdzie następnie pozostają przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem na rynek. Butelka, za pomocą której firma pokazuje, że nawet międzynarodowe winorośle mają swoje uzasadnienie w terroir Friuli Venezia Giulia. Chapeau!</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> W kieliszku ma jasny słomkowożółty <strong>kolor</strong> z zielonkawymi refleksami. <strong>Nos</strong> jest przeniknięty nutami mango, papai, melona, brzoskwini i liści pomidora. Na podniebieniu miękkie, średnio treściwe, charakteryzujące się doskonałą kwasowością. Zamyka się średnio trwałym finiszem.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> Do picia podczas całego posiłku, doskonale komponuje się z daniami na bazie ryb i skorupiaków.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura od 8 do 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Gruppo Vinicolo Fantinel S.p.A - Tauriano (PN).</p> <h3>Historia Cantine Fantinel</h3> <p>Człowieka o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód swojego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 99,99 zł
Sauvignon 100% Blanc IGT...

<p>Blanc IGT Vette di San Leonardo pochodzi ze starannej selekcji <strong>sauvignon blanc</strong>, rygorystycznie zbieranych ręcznie i gdy są doskonale dojrzałe, zwykle we wrześniu.</p> <ul> <li><strong>Degustacja:</strong> Lekko aromatyczny, przyjemnie owocowy, jego charakter odzwierciedla złożoną mineralność i wielką świeżość tych wspaniałych gór. Delikatnie mówiąc jest to pyszne Sauvignon Blanc, które wprawi Twoich gości w zachwyt, jeśli otworzysz je podczas kolacji z przyjaciółmi.</li> <li><strong>Cechy:</strong> Od klasycznej <strong>karnacji</strong> słomkowej żółci po oko, z subtelnymi zielonkawymi refleksami.<br /> W nosie bukiet zapachowy jest szczególnie aromatyczny, charakteryzujący się kwiatowymi nutami żółtej róży, nutami białej brzoskwini i marakui oraz niuansami zielonego pieprzu, szałwii, talku i ziół górskich.<br /> <strong>Objętość</strong> na podniebieniu jest zwarta i o dobrej konsystencji, podobnie jak świeżość. Doskonała długość i mineralne zamknięcie.</li> </ul> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe jako aperitif, pasuje zarówno do grillowanych, jak i wędzonych ryb, białych mięs, wędlin i miękkich sery.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Południowy Tyrol.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon Blanc 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14° .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> FIRMA ROLNICZA TSL SAS DI A. GUERRIERI GONZAGA E C.</p> <h3>San Lonardo - Piwnica</h3> <p>W dawnej piwnicy fermentacyjnej znajdują się zbiorniki zbudowane wyłącznie z betonu.</p> <p>Tutaj nasze wina czerwone fermentują spontanicznie, bez pomocy jakiejkolwiek technologii czy wyselekcjonowanych drożdży. Fermentacje trwają średnio nie dłużej niż 15/18 dni, podczas których przeprowadza się wielokrotne przepompowywanie i délestage.</p> <p>Po zakończeniu fermentacji zbiorniki są opróżniane, a wytłoki delikatnie wyciskane pod czujnym okiem naszych piwnicznych hodowców, którzy przekazują fach od pokoleń.</p>
Cena 99,99 zł
Eclisse IGT La Roncaia

<p>Fascynuje zapachem i intensywnością perfum, nutami owoców, trwałością i aromatycznym smakiem. Eclisse to umiejętne i eleganckie cuvée, które maksymalnie wyraża białe wina z tego obszaru. Zbiory odbywają się na wzgórzach między Tarcento i Attimis, gdzie plony z hektara są bardzo niskie, aby w pełni wykorzystać najwyższą jakość.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Intensywna słoma żółty kolor. Perfumy to odurzający mariaż eleganckiego aromatu Sauvignon i złożonego bogactwa owoców Picolit; nuty zielone, nuty dzikich kwiatów i owoców o białym miąższu, takich jak brzoskwinia, łączą się w przekonującą aulencję. Smak nadaje świeżości i mineralności, której towarzyszy dobra miękkość, harmonijna konsystencja, duża głębia i trwałość.</li> <li><strong>Zalecane pary:</strong> mięczaki i ryby, zarówno surowe, jak i gotowane na parze .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon, Picolit.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10° /12 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fantinel Wine Group S.p.A</p> <h3>Historia Cantina Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód własnego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 190,99 zł
Pietragrande Trentino DOC...

<p>Pietragrande Trentino DOC Bianco to intrygujące i czarujące Chardonnay, które podbija swoją aromatyczną elegancją i delikatną trwałością, ozdobioną odrobiną Sauvignon. Wynik umiejętnej winifikacji mającej na celu wzmocnienie Trentino jako kraju wyboru dla zdrowej i zrównoważonej górskiej uprawy winorośli. W nosie jest owocowy i słodki w perfumach, daje świeże wrażenie białych kwiatów na przemian z nutami białych owoców i aromatycznych ziół z boku; w ustach jest żywy, dający świeżość i smak, łyk otulający i miękki, przyjemnie cytrusowy i elegancki finisz z mineralnymi nutami.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Trentino Alto Adige.</p> <p><strong>CECHY:</strong> Jasnożółte białe wino.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Chardonnay 80%, Sauvignon, Incrocio Manzoni i Pinot Blanc 20%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Ferrari f.lli Lunelli S.p.A.</p>
Cena 61,99 zł
Terre Alte Rosazzo DOCG...

<p>Terre Alte narodziło się w 1981 roku i jest uważane za jedno z najbardziej prestiżowych włoskich win białych. Harmonijna mieszanka winogron Friulano, Pinot Bianco i Sauvignon, uprawianych w Rosazzo w historycznych winnicach Terre Alte, tworzy eleganckie i bogate wino o intensywnych owocowych i kwiatowych aromatach. Jest to wino o wspaniałej strukturze, które wraz z dojrzewaniem uzyskuje trzeciorzędową ewolucję o znacznej złożoności. Doskonałe do picia od razu, można je również przechowywać w piwnicy przez 4 lub 5 lat.</p> <ul> <li><strong>Właściwości:</strong> <em>kolor</em> jest jasnożółty , jasne i intensywne . <strong>Perfumy</strong> charakteryzują się wielką elegancją i złożonością. Bukiet jest bogaty, otulający i harmonijny. Wyrafinowane białe kwiaty, jaśmin i akacja łączą się z owocowymi nutami białego melona, żółtej brzoskwini, moreli w syropie z tropikalnymi nutami marakui i ananasa. Cytrusowe <strong>zapachy</strong> uzupełniają wyrafinowane kremowe doznania ciasta, karmelizowanych migdałów, wanilii i creme brulée. Balsamiczne wykończenie z drzewa cedrowego, tymianku i lukrecji. Ewolucja trwa. <strong>Smak</strong> jest pełny, energiczny i aksamitny. Doskonała harmonia z perfumami i wielkie wyrafinowanie. Przyjemna kwaśna żyła. Mineralne, pikantne i okrągłe. Bogactwo owoców tropikalnych, suszonych owoców i nut kremowych w ustach podkreślone pikantnymi nutami białego pieprzu i kardamonu. Długie i trwałe z eleganckim i zaokrąglonym posmakiem.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> Szczególnie odpowiednie do dań z ryb, doskonałe do pierwszych dań na bazie warzyw, białych mięs i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Friulano - Pinot Bianco - Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód od Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 345,99 zł
Sauvignon DOC 2020 Livio...

<p>Winorośl pochodzenia francuskiego została sprowadzona do Friuli podczas dominacji Habsburgów i została ujawniona na początku XX wieku. Sauvignon Livio Felluga to najwspanialsza ekspresja winorośli na terroir friulijskich wzgórz. Hołdem dla jego własnych wzgórz jest słynna etykieta mapy, dzięki której Livio Felluga zdobył przychylność świata, opowiadająca historię Włoch, które były w stanie „uwierzyć w moc wzgórz”, kiedy to fabryki przyciągały robotników, przekazując swoim dzieciom i swoim butelkom miłość do ziemi i pasję do wina.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Sauvignon DOC 2019 „Livio Felluga” to świeże i zniewalające wino o niepowtarzalnych i wielorakich aromatach, w których wyróżniają się nuty egzotycznych owoców, żółtej papryki, liści pomidora, mięty, lantany i bukszpanu. Jest to tradycyjne wino friulijskie o słomkowożółtym <em>kolorze</em> z lekkimi zielonymi refleksami; pełne, jasne i świeże. <em>perfumy</em> są intensywne, typowe, eleganckie i wyartykułowane.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Bogactwo aromatów podkreśla owoc czarnej porzeczki, marakui, białego melona ; kwiaty z lantaną, kwiatem czarnego bzu, kwiatem pomarańczy; przyprawy z chilli i imbirem; i świeżość trawą cytrynową, oregano, majerankiem i listkami mięty. Odmianowe nuty bukszpanu i liści pomidora łączą się z lekkimi cytrusowymi nutami limonki i grejpfruta. Smak jest szeroki, świeży, bogaty i zrównoważony. Złożoność aromatów doskonale pasuje do podniebienia. Nuty limonki i szałwii łączą się z eksplozją owoców tropikalnych i dojrzałych owoców. Świetna świeżość, przyjemna soczystość i zrównoważona kwasowość. Doskonałe jako aperitif, bardzo dobrze komponuje się ze szparagami, zupami jarzynowymi, zupami jarzynowymi i marynowanymi rybami.</li> <li><strong>Pairing:</strong> uniwersalne wino, które pasuje do przystawek, ale także do ryb dania. Znajduję się w okolicy, gdzie łatwo jest zbierać dzikie szparagi, które gotowane ze świeżymi jajkami, tak jak one, znajdują godnego towarzysza w tym świeżym i zdecydowanym winie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura pomiędzy 8/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Livio Felluga - Corno di Rosazzo (UD).</p> <h3>Historia Livio Felluga</h3> <p>Łatwo zrozumieć, jak historia Livio Fellugi i jego wina przeplata się z historią tej szczególnej krainy, która otacza skrajny północny wschód Adriatyku, punkt styku Morza Śródziemnego i Europy Środkowej. Historia granic zmieniała się kilka razy, znikały imperia, przeszłe wojny. ludzi, którzy się tu zatrzymywali. To historia człowieka, który przeżył dwie wojny światowe, mieszkał najpierw w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a potem w młodym Królestwie Włoch, mieszkał na skalistym wybrzeżu półwyspu Istria iw lagunie Grado. Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat trzydziestych XX wieku, aby osiedlić się na łagodnych zboczach wzgórz Rosazzo. Jego marzenie o produkcji wina górskiego zostało przerwane przez wezwanie na front. Jakby tego było mało, powrót do Włoch nie był łatwy dla weteranów II wojny światowej: granice fizyczne, polityczne i etniczne uległy zmianie, zniekształcone na zawsze, podobnie jak krajobraz rolniczy i społeczny samego wzgórza. Ludność chłopska odchodziła, dalej zubażając ziemię i porzucając uprawy, wartości i tradycje z nią związane. Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby wskrzesić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na wsi Friuli. Z wielką odwagą zaczął odnawiać stare winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody. Ciężka praca, podjęta z wielkim uporem i pasją, która z biegiem lat doprowadzi go do stworzenia jednej z najpiękniejszych i najbardziej znaczących firm w Belpaese, zdobywając prawowity tytuł ponownego założyciela friulijskiej tradycji winiarskiej i referencyjnego aktora włoskiego wina renesans .</p>
Cena 171,99 zł
Sauvignon Animale Celeste...

<p>Sauvignon Animale Celeste to bardzo zrównoważone wino na podniebieniu, pomiędzy miękkością a świeżością. Odurzające, trwałe z wyraźną harmonią i finezją.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Wino owocowe z delikatnymi nutami dojrzałej brzoskwini, zielonego pieprzu, liści pomidora, szałwii i geranium. Barwa jest jasnożółta z zielonkawymi refleksami.</li> <li><strong>Para:</strong> Również jako aperitif, dobrze komponuje się z typowymi daniami z owoców morza i świeżymi serami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Marche .</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon Blanc.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> COMPANY SANTA BARBARA S.R.L.</p>
Cena 129,99 zł
Sauvignon Blanc DOC Bastianich

<p>Żadne inne włoskie terytorium winiarskie nie jest w stanie wyrazić tak wysokiej średniej jakości Sauvignon jak Friuli-Wenecja Julijska. Klimat i gleba Colli Orientali to idealne miejsca do produkcji sauvignon charakteryzującego się wielkim klasycyzmem, <strong>aromatycznym</strong> i <strong>złożonym</strong> . Białe wino o absolutnej doskonałości, mogące konkurować na równych warunkach z najlepszymi francuskimi interpretacjami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> słomkowożółty, na <em>nosie</em> natychmiast wyraża całą intensywność i typowy <em>zapachowy</em> charakter winorośli. Aromaty grejpfruta, agrestu i świeżych kwiatów są częścią bukietu charakteryzującego się dużym i szeroko rozpowszechnionym komponentem warzywnym. W <em>ustach</em> jest suche, pełne i wciągające. Świeży, elegancki, zrelaksowany, bardzo pijalny, jest to smak, którego stylistyczny ton jest bardzo rozpoznawalny i który zamyka się przyjemną orzeźwiającą nutą o doskonałej trwałości.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> eleganckie i Świeży Sauvignon Bastianicha dobrze komponuje się z daniami wegetariańskimi. Risotto ze szparagami, ale także zupy i zupy sezonowe.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Sauvignon Blanc.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 4/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokich korzeniach i często przemierza cały świat, by trafić na nasz stół . Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 128,99 zł
Venezia IGT "Vespa Bianco"...

<p>Prawdziwy okręt flagowy winnicy Bastianich, „Vespa Bianco”, to wino stworzone, aby podkreślić moc i ewolucję, jaką może osiągnąć tylko jedna wielka friulijska biel. W rzeczywistości jest to butelka zdolna do przekroczenia sumy swoich części, potwierdzająca się jako wino o <strong>złożoności</strong> i <strong>długowieczności</strong> niezwykłej, która z pewnością najlepiej reprezentuje wszystkie dzieło słynnej winnicy <strong>Cividale del Friuli</strong> .</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Słomkowożółty, <em>nos</em> natychmiast wyraża duże przywiązanie terytorialne dzięki bukietowi złożonemu z nut polnych kwiatów i owoców cytrusowych, które dobrze komponują się z nutami mineralnymi i lekko miodowymi. W <em>ustach</em> wytrawne, dość miękkie i zdecydowanie zrównoważone dzięki doskonałej kwasowości. Wciągające i przekonujące wino, które zamyka się bardzo czystym posmakiem i zdecydowanie trwałym finiszem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Świeże i raczej ustrukturyzowane „Vespa Bianco” Bastianicha to wino, do którego pasuje doskonale komponuje się z małymi próbkami wędlin i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> chardonnay 45%, sauvignon 45%, picolit 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokiej i często podróżującej po całym świecie dotrzeć do naszego stolika. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 213,00 zł