Piemonte

Aktywne filtry

Nebbiolo Perbacco Langhe...

<p>Owocowe czerwone wino z nutą mięty, przypraw i słodyczy. Okrągłe i eleganckie taniny dodają długiego i wyrafinowanego finiszu. Solidny, intensywny, potężny w młodości; złożone, eleganckie z wiekiem.</p> <p>Winifikacja winogron głównie z różnych winnic Nebbiolo da Barolo i Nebbiolo da Barbaresco. Fermentacja alkoholowa trwa około 3-4 tygodni w temperaturze 28-32°C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa następuje w stali i/lub barrique. Wszystkie winorośle są osobno poddawane winifikacji i dojrzewania, aż do momentu, w którym wybrane zostaną partie, które zostaną wykorzystane w danym roku do Langhe Nebbiolo i te, które będą kontynuować rafinację dla Barolo Castiglione.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nebbiolo 100% .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Bardzo dobrze komponuje się z gulaszami, dziczyzną, pieczonymi czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Vietti.</p>
Cena 158,99 zł
Barolo DOCG Monclivio...

<p>Monlclivio Enrico Serafino słynie z potężnej elegancji. Dzięki starannemu zarządzaniu zbiorami i dojrzewaniu drewna w winie można doskonale rozpoznać cechy charakterystyczne terytorium. MONCLIVIO jest wynikiem harmonijnego połączenia ziemi, Nebbiolo i tradycji.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Kiście są wybierane ręcznie na stole wibracyjnym i schładzane gazowanym śniegiem do uzyskania uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć użycie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. Moszcz jest schładzany w celu zachowania jego najlepszych właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej i stożkowych dębowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Maceracja jest długotrwała dzięki technice délestage i częściowo z zanurzoną nakrętką przez ponad 28 dni. Leżakowanie przez 22 miesiące odbywa się w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</li> <li><strong>Para:</strong> Dobrze komponuje się z dziczyzną, pieczeniami, dojrzewającymi serami. Doceniany również jako aperitif i po obiedzie.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Nebbiolo 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 279,99 zł
Barbaresco DOCG Sanavento...

<p>Sanavento Barbaresco jest produkowane wyłącznie z winogron <strong>Nebbiolo</strong> różnych podgatunków, a winogrona pochodzą z gmin Barbaresco, Neive i Alba.</p> <p>Sanavento Barbaresco jest butelkowane w gospodarstwie i jest dobrze znane ze swojej harmonii i elegancji dzięki aksamitnym taninom i delikatnej kwasowości. Dzięki starannemu zarządzaniu podczas procesu fermentacji, właściwości winogron są doskonale włączone w moc wina.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°C</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od jasnej soli.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do dziczyzny, pieczeni, dojrzałych serów i dań na bazie trufli.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 251,00 zł
Nebbiolo d'Alba DOC...

<p>TOVASACCO Enrico Serafino to wino rozpoznawalne dzięki owocowej elegancji. Dzięki starannemu wykonaniu każdego etapu produkcji, charakter winogron doskonale wpisuje się w moc wina. TOVASACCO jest jednocześnie wyrazem winogron Nebbiolo i piaszczystych gleb Roero.</p> <p>Pęczki są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i chłodzone gazowanym śniegiem, aby uniknąć utleniania i znacznie zmniejszyć stosowanie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron.</p> <p>Moszcz jest schładzany, aby zachować najlepsze właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Długa maceracja jest wzbogacona praktyką délestage i częściowo tradycyjną techniką zanurzania przez ponad 20 dni. Proces starzenia drewna trwa 12 miesięcy w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Pasuje do makaronów, zup, mięs, dań sezonowych i średnio dojrzewających serów.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 120,99 zł
Barbera d'Alba DOC Pajena...

<p>PAJENA BARBERA D'ALBA to bogate i przyjemnie zaskakujące wino dzięki równowadze między kwasowością, treściwością i mineralnością, które łączą się w wyraźny i dobrze zdefiniowany owoc. PAJENA to elegant made Barbera.</p> <p>Pęczki są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i chłodzone gazowanym śniegiem, aby uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć użycie siarczynów. Po odszypułkowaniu winogrona są ręcznie selekcjonowane na drugim stole wibracyjnym i poddawane delikatnemu prasowaniu. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. W procesie fermentacji moszcz jest schładzany w celu zachowania jego najlepszych właściwości przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą. Maceracja trwa średnio (ponad 18 dni) z délestage. Leżakowanie przez 14 miesięcy odbywa się w średniej wielkości dębowych beczkach (2500-4000 litrów).</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Barbera.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16° /18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14,5 % obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe do pełnych dań kuchni lądowej, dobrze komponuje się z agnolotti z truflami.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 110,99 zł
Pinot Nero "Re Noir" Lo...

<p>Pinot Noir Re Noir „Lo Zoccolaio” pochodzi z winnic należących do posiadłości, położonych w rejonie Novello in Brolo. Jest produkowane z czystego Pinot Noir. Po <strong>zbiorach</strong> następuje <strong>podszypułkowanie</strong>, miękkie tłoczenie, a następnie <strong>fermentacja</strong> w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25°C. Polega to na pozostawieniu moszczu w kontakcie ze skórkami przez 10 dni. Po <strong>ciągnięciu</strong> w piwnicy powstają idealne warunki do idealnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wino leżakuje w <em>francuskich beczkach</em> przez 18 miesięcy i dojrzewa w butelce przez 6 miesięcy przed sprzedażą. Na wszystkich etapach nic nie jest pomijane; wszystko odbywa się z poszanowaniem tradycji, ale przy użyciu najnowocześniejszych metod i narzędzi, aby uzyskać wino o intensywnym i pełnym smaku, o dużej satysfakcji i trwałości. Podawane przez cały posiłek, z łatwością można je podawać z menu narodowym, w tym kuchnią międzynarodową. <strong>Smak</strong> jest intensywny i pełny, dający dużą satysfakcję i trwałość.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100 Pinot Noir.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Villa Lanata Agricultural Company - Cossano Belbo (CN).</p> <h3>Villa Lanata Farm</h3> <p>Villa Lanata to farma stworzona w celu uwydatnienia doskonałości winogron Moscato i Chardonnay, które dojrzewają na falujących wzgórzach Langhe, w Cossano Belbo. Firma wzięła swoją nazwę od wspaniałej willi, która dominuje nad posiadłością winnic, na wzgórzu zwanym „la Rovere”, niegdyś należącym do kardynała Lanaty. Pasja i poświęcenie rodziny Martini, aw szczególności miłość do piękna, która napędza Eleonora Martini, przywróciła budynek do dawnej świetności i przeniosła architektoniczny wdzięk i elegancję na wina produkowane przez firmę. Ta posiadłość obejmuje winnice uprawiane z Moscato bianco i Chardonnay.</p>
Cena 164,99 zł
Barolo DOCG 2016 Lo Zoccolaio

<p>Barolo DOCG 2016 „Lo Zoccolaio” to słodkie wino wytwarzane z winogron z 3 różnych gmin Barolo. Tylko staranny dobór najlepszych winogron gwarantuje najwyższą jakość tego Barolo, które ma granatowo-czerwony kolor z ceglasto-pomarańczowymi odcieniami, które z czasem stają się intensywniejsze.</p> <ul> <li><strong>Cechy i proces:</strong> <em>perfumy</em> są intensywne i złożone, ale jednocześnie delikatne i eteryczne. Smak jest ciepły, pełny i wytrawny. Jest to wynikiem starannej obróbki, po rozłożeniu w piwnicy powstają idealne warunki do idealnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wino leżakuje we francuskich beczkach przez 36 miesięcy i leżakuje w butelce przez 6 miesięcy przed sprzedażą. Na wszystkich etapach nic nie jest pomijane; wszystko robione z poszanowaniem tradycji, ale przy użyciu najnowocześniejszych metod i narzędzi.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> idealne do dań z czerwonego mięsa, dobrze komponuje się również ze średniej wielkości serami czy starymi przyprawami .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Villa Lanata Agricultural Company - Cossano Belbo (CN).</p> <h3>Villa Lanata Farma</h3> <p>Villa Lanata to farma stworzona w celu podkreślenia doskonałości winogron Moscato i Chardonnay, które dojrzewają na falujących wzgórzach Langhe, w Cossano Belbo. Firma wzięła swoją nazwę od wspaniałej willi, która dominuje nad posiadłością winnic, na wzgórzu zwanym „la Rovere”, niegdyś należącym do kardynała Lanaty. Pasja i poświęcenie rodziny Martini, aw szczególności miłość do piękna, która napędza Eleonora Martini, przywróciła budynek do dawnej świetności i przeniosła architektoniczny wdzięk i elegancję na wina produkowane przez firmę. Ta posiadłość obejmuje winnice uprawiane z Moscato bianco i Chardonnay.</p>
Cena 265,99 zł
Il Bacialé Monferrato Rosso...

<p>„Il Bacialé” w dialekcie piemonckim oznacza zaślubiny, osoby, które aranżują małżeństwa. W rzeczywistości to wino zrodziło się z idealnego połączenia Barbera i innych winogron.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Klasyczny rubinowy kolor, elegancki i intensywny. Zrównoważone zapachy z owocowymi nutami jeżyn i porzeczek z pikantnymi niuansami. Smak jest ciepły i przyjemny z doskonałym zamknięciem, z posmakiem śliwek, pieprzu i cynamonu.</li> <li><strong>Para:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z włoskimi przystawkami, czerwonymi i białe, niezbyt dojrzałe sery.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 122,99 zł
La Monella Barbera del...

<p>La Monella Barbera del Monferrato DOC Braida to bardzo aromatyczne, świeże i aromatyczne czerwone wino musujące o silnym charakterze gastronomicznym.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z wędlinami i bogatymi daniami z makaronu. Doskonałe do mięs gotowanych, mieszanych z grilla, pieczeni i mięs duszonych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 96,99 zł
Montebruna Barbera d'Asti...

<p>Braida's Montebruna Barbera d'Asti pochodzi w 100% z winorośli Barbera, pełnej i eleganckiej czerwieni, winifikowanej w stali i pozostawionej do dojrzewania przez około rok w dużych dębowych beczkach. Barbera zdolna dostosować się do najróżniejszych okazji, doskonała jako dodatek do bogatej i eleganckiej kolacji.</p> <p>Fioletowo-rubinowy kolor. Uderza bardzo wyraźnymi aromatami dojrzałych wiśni i małych czerwonych owoców. Smak w ustach jest głęboki, pełny, harmonijny, z długim finiszem, który utrzymuje smakową trwałość i kończy się migdałem. Doskonałe, zrównoważone, aromatyczne, doskonała pijalność. towarzyszy pierwszym daniom na bazie makaronu, drugiemu daniu z białego lub czerwonego mięsa, serom i kiełbasom.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 l butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 15°/17° .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 15% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek towarzyszy pierwszym daniom na bazie makaronu, drugim daniom z białego lub czerwonego mięsa, serom i kiełbasom.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 119,99 zł
Barbera d'Alba DOC Suculè...

<p>Ta Barbera d'Alba pochodzi z własnych winnic położonych w Barolo i Monforte d'Alba. Po zbiorach odbywających się wyłącznie ręcznie, zgodnie z tradycją, wybierane są tylko najlepsze winogrona na podstawie zbiorów z 2 winnic. Dzięki długiemu leżakowaniu w barrique ta Barbera jest najwyższej jakości i długowieczna. specjalna, bardzo ciężka butelka przypomina butelki z przeszłości i poprawia ich właściwości i właściwości organoleptyczne.</p> <p>Po zbiorach następuje odszypułkowanie, miękkie tłoczenie, a następnie fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 30 °C. Polega to na pozostawieniu moszczu w kontakcie ze skórkami przez 15 dni. Po rozłożeniu w piwnicy powstają idealne warunki do idealnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wino leżakuje we francuskich beczkach przez 18 miesięcy i leżakuje w butelce przez 6 miesięcy przed sprzedażą. Na wszystkich etapach nic nie jest pomijane; wszystko odbywa się z poszanowaniem tradycji, ale przy użyciu najnowocześniejszych metod i narzędzi.</p> <p>Intensywny i olśniewający rubinowy kolor, z intensywnymi aromatami róży odmianowej, dojrzałych czerwonych owoców, nutami wanilii. Świeży i delikatny smak, bardzo zrównoważony, z dobrym wyrafinowaniem i trwałością.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Barbera.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> W chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Można podawać ze świeżym makaronem z mięsnym sosem mięsnym, ravioli z mięsem, wędliny gotowane, rostbef i steki, wieprzowina.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> VILLA LANATA SOCIETA SIMPLE AGRICOLA</p>
Cena 89,99 zł
Langhe Nebbiolo DOC...

<p>Occhetti to historyczne wino Prunotto, produkowane od lat 70. XX wieku. Gleba, charakteryzująca się płytkimi piaskami, uwarstwionymi warstwami żwiru i przekładkami gliniasto-wapiennymi, nadaje winu elegancji i miękkich tanin.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Occhetti ma rubinową czerwień z refleksami granatu typowymi dla tej odmiany winorośli. Nos jest elegancki, z nutami malin dobrze połączonymi z doznaniami róży i lukrecji. Na podniebieniu jest pełne, harmonijne i charakteryzuje się dobrą trwałością tanin.</li> <li><strong>Polecane pary:</strong> Dobrze pasuje do gulaszu, dziczyzny, pieczonych czerwonych mięs i dojrzałych serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l.</p> <h3>Historia winnicy Prunotto</h3> <p>W 1904 r. w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i eksperymenty na winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 116,99 zł
Barolo Bussia DOCG 2016...

<p>Ze wspaniałej winnicy amfiteatru w rejonie Bussia w Monforte d'Alba. Historyczne wino, wyprodukowane po raz pierwszy w selekcji przez Prunotto w 1961 roku. Różnorodność ekspozycji winnic, od południowego zachodu na południe, oraz tradycyjne leżakowanie w dużych beczkach, wzmacniają równowagę i złożoność Nebbiolo. To Barolo „Bussia” reprezentuje jeden z najwyższych wyrazów całej denominacji. W rzeczywistości jest to butelka pochodząca z prestiżowych winnic Bussia cru, która łączy mocne i zdecydowane body z gamą eleganckich i harmonijnych aromatów. Więcej niż zwycięska kombinacja, która daje życie zawsze przyjemnemu i satysfakcjonującemu napojowi, który ma ewoluować przez lata.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Winogrona są wybierane po przybyciu do piwnicy zostały odszypułkowane i sprasowane. <em>maceracja</em> trwała około 15 dni w maksymalnej temperaturze 30°C. <em>fermentacja</em> malolaktyczna zakończyła się przed końcem zimy. Wino następnie leżakowało w dębowych beczkach o różnej pojemności przez około 18 miesięcy.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> <em>kolor</em> rubinowy z refleksami granatu, jest jasny i pełen życia. <em>Nos</em> jest złożony, charakteryzuje się doznaniami kwiatowymi i nutami czerwonych owoców. <em>Podniebienie</em> jest intensywne, ze słodkimi i jedwabistymi taninami. Finisz jest długi i harmonijny.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> wino czerwone o ważnej strukturze, które wymaga potraw i przepisów, które wzmocnią jego wewnętrzne cechy: z czerwonym mięsem i dziczyzną wygrywasz Nie pomyl się!</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj. .</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego słońce.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Lokalizacja Bussia Soprana, Monforte d'Alba CN.</p> <h3>Historia piwnic Prunotto</h3> <p>W 1904, w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i wykonuje sp eksperymenty w winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 508,00 zł
Barolo Bussia Riserva DOCG...

<p>Wyprodukowane po raz pierwszy w 1961 roku, Barolo Bussia Riserva DOCG „Vigna Colonnello” z winnicy Prunotto jest winem historycznym, które ma swoje korzenie w starożytnych tradycjach. Pochodzi z jednohektarowego cru znajdującego się w gminie Monforte d'Alba, w regionie Bussia.</p> <ul> <li><strong>Proces:</strong> Pochodzi z <em>maceracji </em> na skórkach przez 25 dni, następnie dwa lata w dużych beczkach z francuskiego dębu, rok w stali i trzydzieści miesięcy w butelce.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Intrygujące i zmysłowe w nosie, otulające i mocne na podniebieniu, wyrafinowane i eleganckie w posmaku: bez wątpienia jest to wino na specjalne okazje.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> czerwony z rubinowymi refleksami, <strong>zapach</strong> kwiatowy (płatek róży) z nutą bardzo dojrzałych czerwonych owoców (malina i granat) połączony z nutami korzennymi i balsamicznymi.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> doskonałe z medalionami z dziczyzny z tymiankiem. Pasuje do dań mięsnych, dziczyzny i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Lokalizacja Bussia Soprana, Monforte d'Alba CN.</p> <h3>Historia piwnic Prunotto</h3> <p>W 1904, w sali rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i eksperymenty na winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku, przy każdym zbiorze, sposoby i czas są oceniane pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego pojedynczego wina, z poszanowaniem jego cech charakterystycznych i zwiększeniem jego potencjału.</p>
Cena 898,01 zł
Barbaresco DOCG  Prunotto

<p>Barbaresco Prunotto pochodzi z winnic w okolicach Barbaresco, Treiso i Neive, z najbardziej eleganckiej odmiany Nebbiolo. Arystokratyczne, ale przystępne i przyjemne wino, dojrzewające w dużych beczkach o różnych rozmiarach, aby podkreślić jego harmonię i delikatność na podniebieniu.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Barbaresco ma granatowoczerwony kolor o dobrej intensywności. Nos jest złożony, z nutami czerwonych owoców i przypraw. Na podniebieniu pełne, aksamitne i z trwałym posmakiem.</li> <li><strong>Para:</strong> idealne do dań głównych z czerwonego mięsa, dziczyzny.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Nebbiolo.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Alba (CN).</p>
Cena 198,99 zł
Rosso Monferrato DOC...

<p>Mompertone pochodzi z winnic w regionie Monferrato, spoczywających na wapiennej, gliniastej glebie, z rozległymi piaszczystymi żyłkami, które nadają winu otulający smak, charakteryzujący się miękkimi i eleganckimi taninami.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> ma głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Nos jest pełen owocowych doznań: nuty śliwki i wiśni łączą się z nutami fiołka, przypraw i kawy. Otulające podniebienie, bogate w miękkie, eleganckie i trwałe taniny.</li> <li><strong>Połączenia:</strong> wino do całego posiłku, pasuje do pieczeni, dań gotowanych i nie tylko sery zbyt dojrzałe.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Barbera 60%, Syrah 40%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 18°/20°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Alba (CN).</p>
Cena 122,99 zł
Dolcetto d'Alba DOC Mosesco...

<p>Mosesco ma rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Nos jest winny, ze świeżymi nutami fiołka i wiśni. Na podniebieniu pełne, zrównoważone, z doskonałą typowością i eleganckim migdałowym finiszem.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Dolcetto 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16°/18° .</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Przez cały posiłek dobrze komponuje się z przystawkami i typowymi pierwszymi daniami z regionu, takimi jak klasyczne ravioli del plin.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l. - Lokalizacja Bussia Soprana, Monforte d'Alba CN.</p> <h3>Historia Cantine Prunotto</h3> <p>W 1904 r. w sali obrad rady gminy Serralunga, w obecności notariusza Giacomo Oddero i młodego świadka Alfredo Prunotto, została założona Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”. Wśród uczestników aktu założycielskiego są osobistości, które odcisnęły piętno na wydarzeniach w Albie i gminach Langa oraz wielu drobnych producentów w okolicy. Pierwsze żniwa przypadają na rok 1905. Następują trudne lata, charakteryzujące się niepewną ogólną koniunkturą gospodarczą, zaostrzoną przez I wojnę światową. W 1922 r., kiedy wygasł odnowienie Cantina Sociale, wielu członków zdecydowało się nie dawać już swoich winogron. Rocznik, choć wyjątkowy, nie był obfity. Winiarnia zaczyna mieć poważne problemy ekonomiczne i zostaje postawiona w stan likwidacji. W tym momencie młody Alfredo Prunotto poznał i poślubił Luiginę, z którą postanowił przejąć spółdzielczą winiarnię „Ai Vini delle Langhe”, nadając jej własne imię. Winiarnia, dzięki pasji obojga małżonków, szybko stała się sławna i zaczęła eksportować Barolo i Barbaresco na cały świat: najpierw do Ameryki Południowej, a później do Stanów Zjednoczonych, których rynki otworzyły się w tamtych latach. Prunotto jest jedną z niewielu firm, które wierzą w taką perspektywę ekonomiczną. W 1956 roku Alfredo Prunotto postanowił wycofać się z biznesu, przekazując firmę swojemu przyjacielowi technikowi winiarskiemu Beppe Colla, wspieranemu przez Carlo Filibertiego, a później przez jego brata Tino Colla. Prunotto w 1961 roku zaczął identyfikować szczególnie cenne typowe obszary produkcyjne dla oddzielnej winifikacji Crus, takie jak Barolo Bussia i Barbera d'Alba Pian Romualdo. W 1972 roku Ugo della Piana, architekt pochodzący z Langhe, zaprojektował nową piwnicę, która miała powstać w pobliżu Alby, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. W 1989 r. rodzina Antinori rozpoczęła współpracę z firmą Prunotto, zajmując się początkowo dystrybucją, a następnie, w 1994 r., po wycofaniu się braci Colla, również bezpośrednio z produkcją, utrzymując doskonały poziom jakości, tak bardzo pożądany przez Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji, dbałość o każdy szczegół i wielka pasja do wina, natychmiast połączyły Prunotto z rodziną Antinori, która na tym obszarze sprostała nowemu wyzwaniu, nowemu terroir, w którym można wyrazić wielką terytorialność rodzimych i obcych winorośli . Projekt ten zmaterializował się w 1990 roku, kiedy Albiera Antinori, najstarsza córka markiza Piero Antinori, dalej nakreśliła osobowość winnicy, zwracając szczególną uwagę na winnice, wśród których pierwszą była: winnica Bussia, jedna z najbardziej znanych w Barolo obszar , winnicę Costamiòle w Agliano do produkcji Nizzy oraz ziemię w Calliano w celu badania i analizy nowych winorośli, takich jak Albarossa i Syrah. Firma prowadzi studia, badania i eksperymenty na winnicach, bez przyjmowania z góry ustalonej formuły, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa i obróbki ręcznej. Każdego roku ocenia się każdy zbiór, sposób i czas pod kątem najlepszej opieki i zarządzania winnicą oraz produkcji każdego wina, szanując jego cechy i zwiększając jego potencjał.</p>
Cena 104,99 zł
Barbera d’Alba DOC Tre...

<p>Barbera d'Alba Vietti jest wytwarzana z winogron z winnic położonych w Castiglione Falletto, Monforte d'Alba, La Morra i innych miastach regionu Langhe. Wiek winorośli waha się od 25 do 40 lat. Średnia gęstość na hektar wynosi około 4500 winorośli z uprawą Guyot. Gleba to gliniasty wapień. Fermentacja alkoholowa trwa około 2 tygodni i odbywa się w stali. Déléstages są częste, a pompowanie codziennie. Fermentacja jabłkowo-mlekowa w stali.</p> <p>Rubinowa czerwień z aromatem dojrzałych wiśni i wanilii. Nuty fiołka i delikatnie zaokrąglona struktura niż Barbera d'Asti Tre Vigne. Znakomita kwasowość i słodkie taniny na podniebieniu ze zrównoważoną obecnością drewna, dobra złożoność i trwały wiśniowy finisz.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 0,75 l butelki.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Barbera.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 16° /18°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> przystawki, bogate sałatki, sezonowe warzywa grillowane mięso, zupy, makarony, cielęcina i wieprzowina, kurczak z lekkimi sosami.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Vietti.</p>
Cena 173,99 zł
Gavi di Gavi DOCG "Grifo...

<p>Gavi di Gavi DOCG „Grifo del Quartaro” jest produkowany w celu zachowania świeżości i zapachu pochodzących z winnic gminy Gavi, serca wyznania. Ponadto znaczna różnica temperatur między dniem a nocą, typowa dla tego obszaru, wzmacnia szczególny kwiatowy aromat tego wina. Zaskakująca piemoncka biel o przyjemnej trwałości.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> Kiście są wybierane ręcznie na stole wibracyjnym i chłodzone gazowanym śniegiem, aby uniknąć utleniania i znacznie ograniczyć zużycie siarczynów. Następnie poddaje się je miękkiemu prasowaniu. Moszcz jest uzyskiwany przez miękkie tłoczenie całych gron w środowisku obojętnym (azot), a następnie schładzany przed fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dojrzewa tylko w butelce przez około 3 miesiące przed wypuszczeniem na rynek.</li> <li><strong>Degustacja:</strong> Świeże, wytrawne, intensywne, harmonijne i przyjemnie owocowe, miękkie z dobrą treściwością, dobrze zbalansowana kwasowość i przyjemnie długi posmak.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Cortese.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu z dala od światło słoneczne.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino - Canale (CN).</p> <h3>Historia Enrico Serafino</h3> <p>Od 1878 roku Enrico Serafino jest rodzinną winnicą, która produkuje wina rzemieślnicze tak, jakbyś robił to dla swoich bliskich. To stałe przywiązanie do jakości pochodzi z winnic regionów Langhe-Roero i Monferrato, które zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zrównoważone podejście i skrupulatne wykonanie, które stosujemy na każdym etapie produkcji, pozwalają nam uzyskać zestaw win wiernych terytorium i postawie Piemontu. Nawet dzisiaj Enrico Serafino jest rodzinną winnicą, która zachowuje swoją oryginalną duszę rzemieślniczą, szacunek dla przyszłych pokoleń i dbałość o szczegóły, które wyróżniają ją od początku działalności.</p>
Cena 89,99 zł
Roero Arneis DOCG Poggio di...

<p>Poggio di Caro to wierne odwzorowanie piaszczystej gleby Roero. Chrupiące, owocowe i bardzo przyjemne, reprezentuje najmłodszą część obszaru UNESCO południowego Piemontu. Poggio di Caro to białe wino o delikatnym intrygującym charakterze.</p> <p>Słomkowożółty ze złotymi refleksami, nos jest atrakcyjny, aromatyczny, ze szczególnymi aromatami jabłka, gruszki, rumianku, owoców tropikalnych i świeżego mineralnego charakteru. Ciekawe i typowe aromaty winogron Arneis. Na podniebieniu świeże, wytrawne, delikatne, harmonijne i przyjemnie owocowe, miękkie o średniej treściwości i przyjemnym mineralnym posmaku. Idealne dopasowanie do nosa i podniebienia.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Arneis.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chronić przed światłem słonecznym.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Dobrze komponuje się z ryżem, makaronami z lekkimi sosami, rybami i białymi mięsami. Doskonałe również jako aperitif.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 98,99 zł
Re di Fiori Langhe Riesling...

<p>The King of Flowers Braida ma intensywny i przenikliwy smak, gdy jest młoda, wyraża wyraźne owocowe nuty cytrusów i zielonego jabłka, przybierając wyraźne niuanse mineralne podczas starzenia w butelce. Na podniebieniu jest świeże dzięki wyraźnej kwasowości inspirowanej dużą wysokością, na której dojrzewają winogrona, jest soczyste i dobrze skoncentrowane. Trwałość jest pobudzająca, soczysta i kamienista. Pasuje do produktów morskich, od surowych ryb po bardziej wyszukane potrawy.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Riesling Renano.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 12°/14°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Również jako aperitif, dobrze komponuje się z owocami morza, od surowych ryb po bardziej wyszukane dania . Doskonałe do wszystkich typowych dań kuchni japońskiej.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Braida di Bologna Giacomo S.r.l</p>
Cena 98,99 zł
Gavi del Comune di Gavi...

<p>Gavi gminy Gavi Toledana, maksymalny wyraz terytorium, z którego się kształtuje, jest wynikiem projektu Vigne Rade. Ze względu na swoją naturalną budowę winnica ma obszary, w których rzędy są rzadsze, a owoce roślin otrzymują więcej składników odżywczych. Dzięki poszanowaniu naturalnych cech terroir w winnicy iw piwnicy uzyskuje się w ten sposób wino o wyjątkowych nutach organoleptycznych: białe wino „do leżakowania”. Gavi z gminy Gavi Toledana, nowoczesność i tradycja w jednym kieliszku.</p> <p>Smak jest wytrawny z dobrą finezją i równowagą, świeży i trwały z lekko migdałowym finiszem. Jasnożółty słomkowy z zielonkawymi refleksami</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Cortese.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> doskonałe jako aperitif oraz w połączeniu z najlepsze dania rybne, pierwsze dania z lekkimi sosami, ravioli z gavi, białe mięsa, kozie sery.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> La Toledana</p>
Cena 89,99 zł
Roero Arneis DOCG Prunotto

<p>Roero Arneis DOCG Prunotto ma słomkowożółty kolor z lekkimi zielonkawymi refleksami. Nos jest intensywny z nutami kwiatowymi i owocowymi. Na podniebieniu wyróżnia się dobrą strukturą wspartą przyjemną świeżością. Wzdłuż finiszu.</p> <p>Winogrona zebrane w koszyczki były delikatnie wyciskane, a klarowny moszcz oddzielany przez zimną dekantację. Fermentacja odbywała się w temperaturze nieprzekraczającej 18°C przez około 15 dni. Przed butelkowaniem wino dojrzewa przez kilka miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej w niskich temperaturach.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> arneis 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13% obj.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Również jako aperitif, dobrze komponuje się z przystawkami na bazie ryb. Wypróbuj z sushi z tuńczykiem i sashimi.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Prunotto S.r.l.</p>
Cena 114,99 zł
Timorasso Derthona DOC Vietti

<p>Timorasso Derthona DOC Vietti jest przejrzyste w kieliszku, o intensywnym żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami; w nosie nuty owocowe przypominające gruszkę, brzoskwinię i kwiaty, takie jak kwiaty akacji i głóg; wyczuwalna jest również charakterystyczna nuta miodu. Po 2-3 latach nuty mineralne są bardziej zauważalne, w niektórych przypadkach podkreślone przez typową nutę węglowodorową, upiększającą wino. W ustach wytrawne, ciepłe i miękkie, bardzo zrównoważone; nie ma krawędzi, aw finiszu można wyczuć dobrą kwasowość, która nadaje podniebieniu dużo długości i trwałości.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Timorasso 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 6°/8°.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Surowe mięso, niezbyt sezonowane wędliny, przystawki gorące i na zimno, pierwsze dania również z wyraźną soczystością oraz przetwory na bazie białych mięs. Po kilku latach w butelce staje się idealnym winem do parowania nawet dojrzałych serów.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Vietti.</p>
Cena 139,99 zł
Alta Langa Oudeis Brut DOCG...

<p>OUDEIS pochodzi od greckiego „Odyseusza” i oznacza nikogo. W rzeczywistości nikt nie jest odpowiedzialny za złożoność wina; tylko terroir ma to ojcostwo. Enrico Serafino chce go zapamiętać, zaczynając od nazwy swojej klasycznej metody. Wino to jest wynikiem złożoności terroir Alta Langa i długiej fermentacji na osadzie, pozostając jednocześnie złożonym i łatwym w odbiorze. OUDEIS BRUT: Alta Langa jako emocja.</p> <p>Kiście winogron są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i wyciskane w obojętnym środowisku (azot) z 55% wydajnością soku. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. Moszcz jest fermentowany w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze i przechowywany przez 6 miesięcy na osadzie drożdżowym z batonem.</p> <p>Druga fermentacja odbywa się zgodnie z tradycyjną metodą fermentacji w butelce, ze starzeniem na osad przez co najmniej 36 miesięcy. Likier d'expédition dodawany po wypłukaniu jest przygotowywany według naszej tajnej receptury, która obejmuje wina rezerwowe i cukier (6 g/L). Z dumą unikamy jakiegokolwiek destylatu w naszej ostatecznej dawce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 85% Pinot Noir, 15% Chardonnay.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 6°/8°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce, z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe jako aperitif, polecane do dań na bazie ryb i skorupiaków oraz do całego posiłku.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 189,99 zł
Alta Langa Oudeis Rosè DOCG...

<p>OUDEIS pochodzi od greckiego „Odyseusza” i oznacza nikogo. W rzeczywistości nikt nie jest odpowiedzialny za złożoność wina; tylko terroir ma to ojcostwo. Enrico Serafino chce go zapamiętać, zaczynając od nazwy swojej klasycznej metody. Wino to jest wynikiem złożoności terroir Alta Langa i długiej fermentacji, podczas gdy krótka maceracja nadaje mu przyjemny różowy kolor. OUDEIS ROSÉ DE SAIGNÉE podbija od pierwszego wejrzenia.</p> <p>Pęczki są selekcjonowane ręcznie na stole wibracyjnym i schładzane gazowanym śniegiem. Po odszypułkowaniu i zmiażdżeniu moszcz pozostawia się na 2-4 godziny w środowisku obojętnym (azot). Pod koniec krótkiej maceracji w celu wydobycia koloru (saignée) następuje delikatne wyciskanie. Cały proces odbywa się bez użycia ślimaków w celu jak najdelikatniejszej obróbki winogron. Na koniec moszcz poddawany jest fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze i przechowywany przez 6 miesięcy na osadzie osadowym z batonem.</p> <p>Druga fermentacja odbywa się zgodnie z tradycyjną metodą fermentacji w butelce, z leżakowanie na drożdżach przez co najmniej 36 miesięcy. Likier d'expédition dodawany po wypłukaniu jest przygotowywany według naszej tajnej receptury, która obejmuje wina rezerwowe i cukier (7 g/l). Z dumą unikamy jakiegokolwiek destylatu w naszej ostatecznej dawce.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Pinot Noir.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 6°/8°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Doskonałe jako aperitif, do dań z ryb i skorupiaków. Doskonałe do dań na bazie szynki i łososia.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 189,99 zł
Alta Langa Blanc de Blancs...

<p>Alta Langa Enrico Serafino jest tradycyjnie zdominowana przez Pinot Noir. Z drugiej strony to wino jest pierwszym produkowanym ze 100% Chardonnay i reprezentuje prawdziwe „pączkowanie”. PROPAGO to łacińskie słowo, które oznacza klejnot, kiełki iz tego powodu jest to najbardziej odpowiednia nazwa dla Blanc de Blancs tego domu. PROPAGO to nieoczekiwane wino, które dodaje do typowego chardonnay szerokiego wachlarza chrupiącej konsystencji pochodzącej z wysokości winnicy.</p> <p>Słomkowożółty ze złotymi refleksami. Pyszne wino musujące z delikatną i trwałą perlage.</p> <p>Na podniebieniu szerokie, złożone, pionowe, wytrawne, świeże z cytrusami, eleganckie i intensywne, o bogatej chrupiącej konsystencji i długim mineralnym posmaku posmak. Wyjątkowe powinowactwo między nosem a podniebieniem.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Chardonnay.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 8°/10°.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12,5% obj.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Musujący aperitif par excellence, doceniany również podczas całego posiłku.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Enrico Serafino Srl</p>
Cena 220,99 zł
Ryż Carnaroli Vintage...

<p>Ryż Carnaroli dojrzewający w celu uzyskania maksymalnej konsystencji i jak najmniejszego uwalniania skrobi podczas gotowania.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> dojrzewanie w połączeniu ze szczególnymi metodami uprawy i przetwarzania nadaje rocznikowi niezwykły wygląd i naturalną odporność na gotowanie.</li> <li><strong>Uprawa:</strong> wyłącznie na polach ryżowych w rolnictwie zintegrowanym. jego kremowy kolor wskazuje na lekki i delikatny proces, który chroni najgłębsze włókna owocni.</li> <li><strong>Sposób użycia:</strong> Idealny do gotowania i do risotto. Jest to ryż, który przy przygotowywaniu risotto należy lekko lub wcale nie opiekać i stale mieszać dodając bulion, aby sprzyjał naturalnemu kremowaniu.</li> <li><strong>Paringi:</strong> Doskonały do sałatek ryż klasyczny i dla timbalesów. Tylko oryginalny i autentyczny ryż Carnaroli.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 1 kilogram.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> dojrzały ryż, Czas gotowania: 12 minut. Pakowane próżniowo.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont<strong>.</strong> </p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne i suche miejsce.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 12/24 miesiące.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Az.Agricola Zaccaria - Salussola (BI).</p>
Cena 62,99 zł
Ryż Artemide Gran Riserva...

<p>Ryż Artemide jest brązowy, chrupiący, aromatyczny, koloru czarnego i bezglutenowy. Do produkcji, która odbywa się w Casalbeltrame, w rejonie Novarese, Mondina używa wyłącznie włoskich nasion. Jego smak jest intensywny i pełny, tak że ci, którzy go spróbowali po raz pierwszy, są często pod takim wrażeniem, że nie chcą już się bez niego obejść.<br /> Biorąc pod uwagę jego bliski związek z ryżem Venere, ma bardzo wysoką zawartość żelaza i krzemu (ten ostatni jest bardzo ważny ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające). Czas gotowania tej odmiany waha się od 35 minut wzwyż, w zależności od gustu.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 450 gramów</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> ryż Artemide Gran Riserva.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> 100% ryż Artemide.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> przechowywać w suchym i dobrze wentylowanym miejscu; odległość od źródeł ciepła nie zmieni wilgotności i zachowa jej właściwości.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 12 miesięcy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Proste Towarzystwo Rolnicze La Mondina</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g Produkt: Kalorie 347 kcal - Tłuszcze 2,2 g - w tym nasycone 0,7 g - Węglowodany 74 - w tym cukry 1 - Białka 7,4 - Błonnik 1,4</p>
Cena 106,99 zł
Ryż Carnaroli Gran Riserva...

<p>Riso Buono Carnaroli Gran Riserva to ryż <strong>dojrzewający od surowego przez rok:</strong> ta procedura „Agin” była już znana i praktykowana w starożytności przez wiele populacji. W rzeczywistości po wysuszeniu ryż nie nabrał jeszcze wszystkich cech <strong>maksymalnej jakości</strong>, więc jest starzony poprzez dobrą konserwację. W ten sposób znacznie zwiększa swoją pierwotną objętość, powodując mniejsze rozproszenie skrobi i minerałów podczas gotowania. <strong>Ziarna naszej Carnaroli Gran Riserva nie przyklejają się podczas gotowania</strong> i lepiej ją utrzymują, unikając przypalenia.</p> <p>Riso Buono Carnaroli jest jednym z <strong>odmiana ryżu preferowana przez znakomitych szefów kuchni</strong>, doskonała do przyrządzania najlepszych risotto. Wypróbuj go w przygotowaniu risotto z parmezanem z choreograficznymi perełkami octu balsamicznego, by zachwycić oczy i podniebienie!</p> <p><strong>CZAS GOTOWANIA:</strong> Od 13 minut w zależności od gustu</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 450 gramów</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> ryż Gran Riserva Carnaroli.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Piemont.</p> <p><strong>SKŁADNIKI:</strong> 100% ryż carnaroli.</p> <p><strong>DODATKI I KONSERWANTY:</strong> Brak.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> przechowywać w suchym i dobrze wentylowanym miejscu; odległość od źródeł ciepła nie zmieni wilgotności i zachowa jej właściwości.</p> <p><strong>ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI:</strong> 12 miesięcy.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> La Mondina Società Agricola Semplice</p> <p>Wartości odżywcze na 100 g produktu: Kalorie 347 kcal - Tłuszcz 0,6 g - w tym nasycone 0,1 g - Węglowodany 78 - z w tym cukry 0,3 - Białko 7,4 - Błonnik 1,4</p>
Cena 93,99 zł