Rosso del Molise DOC...
<p>Don Luigi występuje w klasycznej postaci, z kolorem przypominającym atrament i strukturą, która owija się wokół boków szkła jak aksamitny płaszcz. Otrzymywane jest z czystej selekcji najlepszych winogron Montepulciano. Tradycyjnie winifikowany przez długi kontakt moszczu z wytłokami i leżakowany w małych dębowych beczkach.</p>
<ul>
<li><strong>Charakterystyka:</strong> Intensywny granatowo-czerwony kolor z purpurowymi refleksami, jest bogate w wino, intensywne, o doskonałej harmonii z doskonałym połączeniem smaków dojrzałych owoców, które przywołują runo leśne, śliwki, nuty palonego drewna i wanilii.</li>
<li><strong>Parowanie:</strong> pasuje doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną, znakomitą kuchnią śródziemnomorską, mniej lub bardziej dojrzałymi serami, serami pleśniowymi i grillowanymi mięsami.</li>
</ul>
<p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75L.</p>
<p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p>
<p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano .</p>
<p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p>
<p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p>
<p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Di Majo Norante - Campomarino CB.</p>
<h3>Di Majo Norante</h3>
<p>Di Majo Norante produkuje wina z własnych winogron od 1800 roku, o czym świadczy piwnice pod rynkiem oraz w starym rodzinnym pałacu w Campomarino. Zaangażowanie w uprawę winorośli zostało odziedziczone po Alessio di Majo Norante i jest planowane dzisiaj wraz z pasją do badań i eksperymentów. Di Majo Norante produkuje swoje wina wyłącznie ze 123 hektarów starożytnej waśni markizów Norante z Santa Cristina. Filozofia enologiczna firmy Di Majo Norante szanuje tradycyjne podejście do uprawy winorośli i produkcji wina, starając się zachować wszystkie cechy śródziemnomorskich winogron. W Molise tradycja wina sięga Samnitów i Rzymian, którzy wprowadzili uprawę winorośli. Metody produkcji są przekazywane z pokolenia na pokolenie w południowych Apeninach, zawsze związane z wartościami świata chłopskiego. Masseria di Majo Norante znajduje się na północ od Gargano, w dzielnicy Ramitelli, na wsi Campomarino, gdzie gliniasta, częściowo piaszczysta gleba i letnia bryza łączą się, tworząc szczególnie korzystne siedlisko. Alessio di Majo Norante, uparty i przeciwny prądowi winiarz, poświęcił produktywność i standaryzację smaku na rzecz ciągłego dążenia do jakości i typowości, wierząc, że południowe winorośle są bardziej przystosowane do warunków glebowych i klimatycznych obszarów wiejskich Molise.</p>
Cena
246,99 zł