Molise

Aktywne filtry

Rosso del Molise DOC...

<p>Don Luigi występuje w klasycznej postaci, z kolorem przypominającym atrament i strukturą, która owija się wokół boków szkła jak aksamitny płaszcz. Otrzymywane jest z czystej selekcji najlepszych winogron Montepulciano. Tradycyjnie winifikowany przez długi kontakt moszczu z wytłokami i leżakowany w małych dębowych beczkach.</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Intensywny granatowo-czerwony kolor z purpurowymi refleksami, jest bogate w wino, intensywne, o doskonałej harmonii z doskonałym połączeniem smaków dojrzałych owoców, które przywołują runo leśne, śliwki, nuty palonego drewna i wanilii.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> pasuje doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną, znakomitą kuchnią śródziemnomorską, mniej lub bardziej dojrzałymi serami, serami pleśniowymi i grillowanymi mięsami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75L.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Montepulciano .</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 12 a 18°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Di Majo Norante - Campomarino CB.</p> <h3>Di Majo Norante</h3> <p>Di Majo Norante produkuje wina z własnych winogron od 1800 roku, o czym świadczy piwnice pod rynkiem oraz w starym rodzinnym pałacu w Campomarino. Zaangażowanie w uprawę winorośli zostało odziedziczone po Alessio di Majo Norante i jest planowane dzisiaj wraz z pasją do badań i eksperymentów. Di Majo Norante produkuje swoje wina wyłącznie ze 123 hektarów starożytnej waśni markizów Norante z Santa Cristina. Filozofia enologiczna firmy Di Majo Norante szanuje tradycyjne podejście do uprawy winorośli i produkcji wina, starając się zachować wszystkie cechy śródziemnomorskich winogron. W Molise tradycja wina sięga Samnitów i Rzymian, którzy wprowadzili uprawę winorośli. Metody produkcji są przekazywane z pokolenia na pokolenie w południowych Apeninach, zawsze związane z wartościami świata chłopskiego. Masseria di Majo Norante znajduje się na północ od Gargano, w dzielnicy Ramitelli, na wsi Campomarino, gdzie gliniasta, częściowo piaszczysta gleba i letnia bryza łączą się, tworząc szczególnie korzystne siedlisko. Alessio di Majo Norante, uparty i przeciwny prądowi winiarz, poświęcił produktywność i standaryzację smaku na rzecz ciągłego dążenia do jakości i typowości, wierząc, że południowe winorośle są bardziej przystosowane do warunków glebowych i klimatycznych obszarów wiejskich Molise.</p>
Cena 246,99 zł
Falanghina del Molise DOC...

<p>Wytwarzane z winifikacji starożytnej winorośli, bardzo cenionej przez Samnitów, którzy uważali ją za jedną z najlepszych w swojej tradycji winiarskiej. Pochodzi z winogron Falanghina winifikowanych w 100%, a obszar produkcji to ten o nazwie <em>Ramitello</em> z maksymalną wysokością 100 metrów nad poziomem morza. Rodzaj gleby jest głównie gliniasty. Winnica jest uprawiana metodą szpalerową, a średni wiek winorośli wynosi 15 lat.</p> <ul> <li><strong>Metoda:</strong> <em>zbiór</em> odbywa się w drugiej połowie września lub najpóźniej w pierwszych dziesięciu dniach października. Winifikacja odbywa się tradycyjną metodą z maceracją moszczu w kontakcie ze skórkami przez około 12 godzin. Nie zachodzi <em>fermentacja</em> malolaktyczna.</li> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Barwa złocisto-słomkowa z zielonkawymi refleksami. Świeży, przyjemny bukiet z nutą miotły. Szeroki smak z przyjemnym gorzkim posmakiem przypominającym owoc granatu.</li> <li><strong>Dopasowania:</strong> białe wino Falanghina del Molise DOC uważane jest za białe wino do całego posiłku, dobrze komponuje się ze skorupiakami, lekkie przystawki, dania z pierwszego dania, aw szczególności potrawy z ryb. Dobrze komponuje się z tradycyjnymi daniami śródziemnomorskimi, bogatymi w ziołowe aromaty i lekkimi kremami.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75L .</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> 100% Falanghina.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 13,5% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Di majo norante - Campomarino CB.</p> <h3>Di Majo Norante</h3> <p>Di Majo Norante od 1800 roku produkuje wina z własnych winogron, o czym świadczą piwnice pod rynkiem i w stary pałac rodzinny w Campomarino. Zaangażowanie w uprawę winorośli zostało odziedziczone po Alessio di Majo Norante i jest planowane dzisiaj wraz z pasją do badań i eksperymentów. Di Majo Norante produkuje swoje wina wyłącznie ze 123 hektarów starożytnej waśni markizów Norante z Santa Cristina. Filozofia enologiczna firmy Di Majo Norante szanuje tradycyjne podejście do uprawy winorośli i produkcji wina, starając się zachować wszystkie cechy śródziemnomorskich winogron. W Molise tradycja wina sięga Samnitów i Rzymian, którzy wprowadzili uprawę winorośli. Metody produkcji są przekazywane z pokolenia na pokolenie w południowych Apeninach, zawsze związane z wartościami świata chłopskiego. Masseria di Majo Norante znajduje się na północ od Gargano, w dzielnicy Ramitelli, na wsi Campomarino, gdzie gliniasta, częściowo piaszczysta gleba i letnia bryza łączą się, tworząc szczególnie korzystne siedlisko. Alessio di Majo Norante, uparty i przeciwny prądowi winiarz, poświęcił produktywność i standaryzację smaku na rzecz ciągłego dążenia do jakości i typowości, wierząc, że południowe winorośle są bardziej przystosowane do warunków glebowych i klimatycznych obszarów wiejskich Molise.</p>
Cena 99,99 zł
Torrone kruchy z 50%...

<p>Zrodzony ze starożytnych receptur, zazdrośnie strzeżony i przekazywany z pokolenia na pokolenie nugat „Satri” na nowo odkrywa <strong>autentyczny smak tradycji</strong> .<br /> Z <strong>50% migdałów</strong> i kilkoma innymi prostymi składnikami zmieszanymi, aby uzyskać wyjątkowe doznania!</p> <p>Kruchy nugat migdałowy to <strong>bożonarodzeniowy deser</strong> par excellence , ale jeśli chcesz możesz podać go w oryginalnej odsłonie, użyj go jako bazy do sernika <strong>nugat</strong> .</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 100 gram .</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p>
Cena 12,99 zł
Torrone miękki z 50%...

<p>Urodzony ze starożytnych przepisów, zazdrośnie trzymany i przekazywany z pokolenia na pokolenie, „Satri” Nougat rediscovers <strong>autentyczny smak tradycji</strong> .<br />z <strong>50% migdałów</strong> i kilkoma innymi prostymi składnikami zmieszanymi dla wyjątkowego doświadczenia! Boże Narodzenie w towarzystwie rodziny lub specjalnych przyjaciół. Łączy się z pełnymi winami, takimi jak Barbera d'sti Superiore, dzięki jej harmonijnej kontrastu ze słodyczami <strong>miodu</strong> .</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> 100 gramów.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p>
Cena 12,99 zł
Moscato del Molise DOC...

<p>Od jasnego, błyszczącego złotożółtego koloru z lekkimi refleksami bursztynu, ma świeży i intensywny aromat z charakterystycznymi nutami kwiatu pomarańczy i miodu z kwiatu pomarańczy. To pełne wino o bogatym smaku muskatu, z wyraźnymi cukrami resztkowymi, ale z wytrawnym posmakiem.</p> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Molise.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Moscato 100%.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10°/ 12°.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>ZALECANE POŁĄCZENIA:</strong> Wino do medytacji, dobrze komponuje się z pasztety, desery i sery dojrzewające.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Di Majo Norante</p>
Cena 171,99 zł