Champagne Brut Majeur Ayala
<p>Champagne Brut „Majeur” to produkt prestiżowej firmy Ayala Maison. Ten Maison niewątpliwie charakteryzuje się długą i burzliwą historią; dziś jest własnością Bollingera, który sprawił, że po niezliczonych historycznych perypetiach odzyskał swój pierwotny blask; to nie przypadek, że jako jeden z nielicznych Maisons jest w stanie zaspokoić swoje potrzeby wyłącznie z winogron wyprodukowanych we własnych winnicach! Champagne Brut Majeur niewątpliwie zawdzięcza swoją wielkość osobliwemu <strong>zgromadzeniu</strong>, w którym charakter <em>Pinot Noir</em> i szczodrość <em>Chardonnay</em> łączą się z <em>Pinot Meunier</em>, który jest w stanie zharmonizować wszystko, sprawiając, że jest niezwykle przyjemny w piciu.</p>
<ul>
<li><strong>Metoda:</strong> Po zebraniu, fermentacji i wytworzeniu wina musującego szampan dojrzewa przez ponad 30 miesięcy na osadzie. To właśnie ten krok sprawia, że to wino jest eleganckie, delikatne, żywe i rześkie, ze świeżymi i owocowymi nutami, które nigdy nie naruszają delikatnej równowagi. Finisz jest zdecydowany i zaskakująco długi.</li>
<li><strong>Charakterystyka:</strong> Brut Majeur z Maison Ayala to elegancki i wyrafinowany szampan o delikatnym owocowym posmaku. To cuvée z drobnymi bąbelkami i pięknym złocistym kolorem. W nosie odkrywamy nuty żółtych owoców i kwaśny akcent. W ustach Brut Majeur sygnowany Ayala oferuje atak pełen lekkości. Szampan jest precyzyjny, fachowo dozowany, bez kwasowości, ale z lekką mineralnością, która nadaje mu eterycznego charakteru.</li>
<li><strong>Dopasowuje:</strong> Idealny do skorupiaków, rybnych dań głównych, sushi i carpaccio .</li>
</ul>
<p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p>
<p><strong>POCHODZENIE:</strong> Francja.</p>
<p><strong>ODMIANA:</strong> 40% chardonnay, 40% pinot noir, 20% pinot meunier.</p>
<p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 12% obj.</p>
<p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8 a 10°C.</p>
<p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu chronić przed światłem słonecznym.</p>
<p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p>
<p><strong>PRODUCENT:</strong> Champagne Ayala - Aÿ, Francja.</p>
<h3>Maison Ayala</h3>
<p>Historia Maison jest wyjątkowa, a przede wszystkim jest to historia wizjonerskiego ducha, o melodyjnej nazwie, która przyszła z daleka. Nazwa, która wydaje się stworzona celowo, przez czysty przypadek, dla miasta Aÿ, siedziby AYALA od czasu jego powstania. Ciekawy i śmiały Edmond de AYALA zawsze wiedział, jak pielęgnować zamiłowanie do pójścia dalej. Maison AYALA ożywia duch doskonałości i przygody zainspirowany przez jej założyciela. Pionier we wprowadzaniu bardziej wytrawnego stylu, dzięki swojej intuicji, w 1865 roku wprowadził na rynek „wytrawnego szampana” o dawce zaledwie 21 g/l. Odważny wybór na korzyść czystości, w przeciwieństwie do tradycyjnego francuskiego dawkowania z tamtych czasów przekraczającego 150 g/l. Od momentu powstania młody Maison był istotnym punktem odniesienia: jest jednym z członków założycieli Syndicat des Grandes Marques w 1882 r., obecnego Union Des Maisons de Champagne. Po Francji Maison kontynuuje ekspansję w Anglii dzięki Fernandowi, młodszemu bratu Edmonda, co pozwala marce osiągnąć trwały rozgłos, aż do uzyskania królewskiego nakazu w 1908 roku po koronacji króla Edwarda VII. W latach dwudziestych Maison przeżywał złoty wiek z produkcją miliona butelek, co stawia go wśród wielkich Maisons tamtych czasów. Po wojnie Maison był prowadzony przez dwóch wielkich ludzi z Szampanii, René Chayoux i Jean-Michel Ducellier, którzy pracowali w komitecie międzybranżowym i przyczynili się do rozwoju Apelacji. Aby przywrócić Śpiącej Królewnie z Aÿ status, na jaki zasługuje, budowa nowej piwnicy w 2007 roku pozwala Maison mieć do dyspozycji nowoczesne narzędzie do produkcji wina, godne jakościowych ambicji Champagne AYALA. Powrót Maison na międzynarodową scenę rozpoczyna się sukcesem. Od 2006 roku Caroline Lative zaczyna zanurzać się w savoir-faire AYALA wraz z Nicolasem Klymem, którego zastąpiła jako Chef de Cave of the Maison w 2012 roku. W tym samym czasie Hadrien Mouflard zostaje mianowany dyrektorem generalnym, którego misją jest przyspieszenie rozwój AYALA we Francji i za granicą. Styl win potwierdza się z winoroślą Chardonnay jako bohaterem. Tożsamość marki została całkowicie przemyślana, wraz z utworzeniem nowych etykiet inspirowanych historycznymi kodami Maison. Współczesny, graficzny i wyrzeźbiony styl estetyczny, podobnie jak nowy obiekt noclegowy i degustacyjny.</p>
Cena
380,98 zł
