Picolit

Aktywne filtry

Eclisse IGT La Roncaia

<p>Fascynuje zapachem i intensywnością perfum, nutami owoców, trwałością i aromatycznym smakiem. Eclisse to umiejętne i eleganckie cuvée, które maksymalnie wyraża białe wina z tego obszaru. Zbiory odbywają się na wzgórzach między Tarcento i Attimis, gdzie plony z hektara są bardzo niskie, aby w pełni wykorzystać najwyższą jakość.</p> <ul> <li><strong>Cechy:</strong> Intensywna słoma żółty kolor. Perfumy to odurzający mariaż eleganckiego aromatu Sauvignon i złożonego bogactwa owoców Picolit; nuty zielone, nuty dzikich kwiatów i owoców o białym miąższu, takich jak brzoskwinia, łączą się w przekonującą aulencję. Smak nadaje świeżości i mineralności, której towarzyszy dobra miękkość, harmonijna konsystencja, duża głębia i trwałość.</li> <li><strong>Zalecane pary:</strong> mięczaki i ryby, zarówno surowe, jak i gotowane na parze .</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> Sauvignon, Picolit.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> 10° /12 °.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> Chłodne miejsce z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> zawiera siarczyny</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Fantinel Wine Group S.p.A</p> <h3>Historia Cantina Fantinel</h3> <p>Człowiek o promiennym uśmiechu, który czcił dobre jedzenie i uczynił z niego powód własnego życia. A w bardzo uroczystej procesji smaku wino zasiadło na królewskim tronie. Paron Mario, restaurator i hotelarz w górnym Friuli, szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest wzbudzanie w ludziach szczególnej miłości do wina i że aby naprawdę to robić, wino musi być produkowane własnymi rękami. Rok 1969 był rokiem, w którym nabył pierwsze winnice w Collio, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. Fascynująca przygoda, w której jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris wkrótce potem stali się bohaterami. Cała trójka skorzystała z nauk ojca, ucząc się dotykać i czuć ziemię, delektować się upływem czasu i porami roku, smakować winogrona i dostrzegać w nich sekret małego, wielkiego cudu. Tak więc w następnych latach ziemie będące w posiadaniu rodziny powiększyły się i wiele marzeń stało się rzeczywistością. To małe gospodarstwo dzisiaj, z trzecim pokoleniem reprezentowanym przez Marco, Stefano i Mariaelenę, przekształciło się w winnicę o międzynarodowym prestiżu, ambasadora friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie są zapomniane, a przede wszystkim płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Był sobie raz człowiek, pierwszy bohater i autor baśni, który napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Książkę zatytułowaną "Fantinel" należy rozkoszować ekstazą. Wino to starożytny sentyment, dzieło, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z kamieni szlachetnych umiejętnie ułożonych obok siebie z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna rodzi się zawsze iw każdym przypadku z pełnego szacunku celebrowania pierwotnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie, które ma swoje bijące serce w Tauriano, w pobliżu starożytnej wioski Spilimbergo, miasta kultury znanego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tutaj stoi elegancka piwnica otoczona zielenią, która dba o zarządzanie ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane obszary DOC Grave, Prosecco, Collio. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary, które cieszą się idealnymi mikroklimatami dla optymalnego dojrzewania owoców i maksymalnej ekspresji każdego winorośli, wśród których wyróżniają się wysoko cenione rodzime winogrona. Z tych autentycznych szkatułek z rzadkimi darami powstała osobliwa koncepcja Fantinela: uprawa winorośli, która jest uprawą winorośli. Ponieważ tylko winorośl rosnąca zgodnie z naturalnym rytmem, oparta na poszanowaniu cyklu wegetatywnego i równowadze rośliny, może dać życie bogatym owocom i oczywiście majestatycznym winom: harmonijnym obrazom, które promieniują światłem słonecznym, uwalniając nieskończone odcienie kolorów ziemi.</p>
Cena 190,99 zł
Venezia IGT "Vespa Bianco"...

<p>Prawdziwy okręt flagowy winnicy Bastianich, „Vespa Bianco”, to wino stworzone, aby podkreślić moc i ewolucję, jaką może osiągnąć tylko jedna wielka friulijska biel. W rzeczywistości jest to butelka zdolna do przekroczenia sumy swoich części, potwierdzająca się jako wino o <strong>złożoności</strong> i <strong>długowieczności</strong> niezwykłej, która z pewnością najlepiej reprezentuje wszystkie dzieło słynnej winnicy <strong>Cividale del Friuli</strong> .</p> <ul> <li><strong>Charakterystyka:</strong> Słomkowożółty, <em>nos</em> natychmiast wyraża duże przywiązanie terytorialne dzięki bukietowi złożonemu z nut polnych kwiatów i owoców cytrusowych, które dobrze komponują się z nutami mineralnymi i lekko miodowymi. W <em>ustach</em> wytrawne, dość miękkie i zdecydowanie zrównoważone dzięki doskonałej kwasowości. Wciągające i przekonujące wino, które zamyka się bardzo czystym posmakiem i zdecydowanie trwałym finiszem.</li> <li><strong>Parowanie:</strong> Świeże i raczej ustrukturyzowane „Vespa Bianco” Bastianicha to wino, do którego pasuje doskonale komponuje się z małymi próbkami wędlin i serów.</li> </ul> <p><strong>ROZMIAR / WAGA:</strong> Butelki 0,75 l.</p> <p><strong>POCHODZENIE:</strong> Friuli-Wenecja Julijska.</p> <p><strong>ODMIANA:</strong> chardonnay 45%, sauvignon 45%, picolit 10%.</p> <p><strong>ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:</strong> 14% obj.</p> <p><strong>TEMPERATURA PODAWANIA:</strong> Temperatura między 8/10°C.</p> <p><strong>SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:</strong> w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.</p> <p><strong>INFORMACJE SPECJALNE:</strong> Zawiera siarczyny.</p> <p><strong>PRODUCENT:</strong> Bastianich Winery - Cividale del Friuli (UD).</p> <h3>Bastianich Winery</h3> <p>Wino, które pijemy, ma bogatą historię, jest częścią tradycji o bardzo głębokiej i często podróżującej po całym świecie dotrzeć do naszego stolika. Firma Bastianich, założona w 1997 roku, obejmuje 27 hektarów winnic. Wszystkie winnice położone są na Colli Orientali del Friuli, na dwóch odrębnych obszarach wchodzących w skład obszaru DOC.Historia tej ziemi jest głęboko zakorzeniona. Uprawa winorośli w tym regionie jest praktykowana od II wieku pne. , wraz z pojawieniem się Rzymian, którzy jako pierwsi zasadzili winorośl. Tysiącletnia tradycja, szczególna gliniasto-marglista gleba zwana „ponca” oraz liczne mikroklimaty stworzone przez wiatry Alp Julijskich i bliskość Morza Adriatyckiego sprawiają, że region Colli Orientali del Friuli jest jednym z najbardziej odpowiednich we Friuli-Wenecji Julijskiej. To właśnie te unikalne cechy sprawiają, że wina z tego Doc są szczególnie eleganckie i mineralne, z mocnym charakterem, który w pełni komunikuje terroir.</p>
Cena 213,00 zł