Polityka bezpieczeństwa
Sposoby i koszty dostawy
Reklamacje i zwroty
Muffato Pourriture Noble z „Decugnano dei Barbi” to wino deserowe produkowane z winogron naturalnie zaatakowanych przez Botrytis Cinerea. Jest to rzadki rodzaj wina we Włoszech, który inspirowany jest słynnymi francuskimi modelami Sauternes. Szczególny mikroklimat posiadłości Decugnano dei Barbi, z obecnością mgieł podczas zbiorów, umożliwia rozwój cennej szlachetnej pleśni, która nadaje winu wyjątkowy profil aromatyczny i niepowtarzalny z aromatami kandyzowanych owoców, skórki cytrusów, miodu oraz charakterystycznymi i delikatnymi nutami stęchlizny.
ROZMIAR / WAGA: butelki 0,5 l.
POCHODZENIE: Umbria.
ODMIANA: Grechetto 55%, Sauvignon 30%, Sémillon 10% i Procanico 5%.
ALKOHOLE ALKOHOL: 14% obj.
TEMPERATURA PODAWANIA: Można pić schłodzony (10°) lub w temperaturze pokojowej (18-20°).
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
INFORMACJE SPECJALNE: Zawiera siarczyny.
PRODUCENT: Tenuta Decugnano dei Barbi Società Agricola Simple - Orvieto (TR) .
Wino produkowane jest w Decugnano od 1212 r. Rodzina Barbi kontynuuje tradycję. Pochodzenie nazwy Decugnano jest niejasne i zaginęło na przestrzeni wieków, ale już w 1212 r. ziemie te produkowały wino dla duchowieństwa Orvieto. Były to ziemie kościoła Santa Maria di Decugnano. W 1973 roku Claudio Barbi znalazł porzucone Decugnano i od razu się w nim zakochał. Pierwsze wina pojawiły się w 1978 roku i sukces był natychmiastowy. Czy wiedziałeś o tym? Decugnano dei Barbi wyprodukował pierwszą klasyczną metodę umbryjską (rocznik 1978) i pierwszą włoską szlachetną zgniliznę (rocznik 1981). Ogromne wstrząsy epok geologicznych, czas i ręka człowieka stworzyły wyjątkowe terroir w Decugnano dei Barbi. Gleby to dna oceanów z epoki pliocenu. Winnice zakorzenione są w piaszczystej i gliniastej ziemi, wśród skamieniałych muszli i ostryg, co nadaje naszym winom mineralny i morski charakter. Wysokość ponad 300 metrów sprzyja właściwej wentylacji i idealnemu zakresowi temperatur do uwydatnienia zapachu. Natomiast optymalna ekspozycja winnic na słońce gwarantuje doskonałe dojrzewanie winogron.