Polityka bezpieczeństwa
Sposoby i koszty dostawy
Reklamacje i zwroty
Toskański miód eukaliptusowy jest zwarty, o niezbyt jasnym kolorze, który ma zwykle bursztynowe, czasem prawie szarawe odcienie. Przy bliższym przyjrzeniu się, ma bardzo drobny rozmiar cząstek i krystalizuje w ciągu kilku miesięcy. Ma zdecydowany i mocny smak, miód z charakterem, o smaku, który można określić jako prawie balsamiczny. Niektórzy kojarzą go ze smakiem grzybów, drewna i curry, kocanki i lukrecji. Ma ważne właściwości lecznicze, ponieważ jest stosowany w leczeniu: bólu gardła, kaszlu, grypy i przeziębienia.
ROZMIAR / WAGA: 250 gramów.
POCHODZENIE: Między Florencją a Sieną, na wzgórzach, które od starożytnego romańskiego kościoła Santo Stefano Campoli schodzi łagodnie w kierunku miejscowości Mercatale w Val di Pesa i Montefiridofi (300 m npm).
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: W temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła, światła i wilgoci. Data ważności 18 miesięcy po opakowaniu. Miód po otwarciu można przechowywać poza lodówką w temperaturze nieprzekraczającej 20° i z dala od światła. Wysoka zawartość cukru naturalnie występująca w tym produkcie zapobiega w rzeczywistości namnażaniu się bakterii i procesowi psucia się.
ZALECANE POŁĄCZENIA: Idealne w klasycznym śniadaniu na sucharkach. Ci, którzy uprawiają sport, spożywają miód. Przed, w trakcie i po zawodach wzmacnia mięśnie, zwiększa odporność i wspomaga regenerację. Jest szczególnie wskazany w diecie dzieci, gdyż w przeciwieństwie do cukru sprzyja wiązaniu soli mineralnych; doskonałe do łączenia z serami.
PRODUCENT: I Greppi di Silli Miciolo di Alfani gospodarstwo Julian & Anna Soc. Agr. Soc. Semplice Via Vallacchio 19 50026 FI