Polityka bezpieczeństwa
Sposoby i koszty dostawy
Reklamacje i zwroty
Zdjęcie tylko poglądowe
Rocciata to typowy wypiek z regionów Umbrii i Marche. Pod tą nazwą jest rozpoznawany głównie w okolicach Asyżu, Spello, Spoleto i Foligno. Jest to cienkie ciasto francuskie z pszenicy, wody i oleju, w które zawinięte jest ciasto, którego głównymi składnikami są orzechy, cukier, oliwa z oliwek i jabłka. Do tych głównych składników można dodać inne, takie jak: alchermes, kakao, sułtanki, suszone figi, orzeszki pinii i cynamon. Rolka jest obracana i przybiera klasyczny kształt spirali.
ROZMIAR / WAGA: 500 gramowy plasterek.
INFORMACJE SPECJALNE: Świeży wyrób cukierniczy z pieca na plasterki. Tradycyjnie spożywane w Dzień Zaduszny i Boże Narodzenie.
POCHODZENIE: Umbria.
SKŁADNIKI: jabłka 35%, mąka pszenna , sułtanki (winogrona, olej bawełniany), świeże jaja, orzechy włoskie, gorzka czekolada (kakao 47% min) (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, wanilina), cukier, figi, orzeszki piniowe, extra virgin oliwa z oliwek, likier mistrà (woda, alkohol, naturalne aromaty), likier alchermes (woda, alkohol, cukier, aromat, barwniki E122, E110, E151), migdały, nasiona anyżu, kakao w proszku, cynamon w proszku, mąka ryżowa. Może zawierać śladowe ilości mleka, innych orzechów (laskowych i pistacji), sezamu.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Sklep w chłodnym, suchym miejscu.
ŚREDNI TERMIN WAŻNOŚCI: około 7 dni.
ZALECANE POŁĄCZENIA: Rocciata doskonale pasuje do Wina Passiti lub słodkie Sagrantino. Dla miłośników mocniejszych alkoholi połączenie jest również doskonałe z Grappą, Amari i Likierami.
PRODUCENT: FORNO SANTA RITA SRL UNIP.
Wartości odżywcze na 100gr: Wartość energetyczna 375 Kcal, Tłuszcze 9,17 w tym tłuszcze nasycone 3,31, Węglowodany 46,3 w tym cukry 16,48, Proteins 2.11.