Polityka bezpieczeństwa
Sposoby i koszty dostawy
Reklamacje i zwroty
Toskański miód bluszczowy jest jednym z najtrudniejszych do wyprodukowania ze względu na dużą szybkość krystalizacji i wysoki procent naturalnie zawartej w nim wody. Dlatego nasz miód został lekko odwodniony, aby zachować jego szczególne właściwości organoleptyczne (przechowywanie w warunkach wysokiej wilgotności przez kilka tygodni spowodowałoby uruchomienie procesów fermentacyjnych, które nieodwracalnie zniszczyłyby jego właściwości). Charakteryzuje się drobną, jednorodną i spójną krystalizacją. Jasny kolor, wydziela lekki zapach zieleni, trawy, przyjemnie potwierdzony również w ustach. Sugeruje się smak miodu bluszczowego bez podgrzewania go w celu zmiękczenia. Bluszcz to wiecznie zielona roślina pnąca, lianiformna, bardzo powszechna w lasach i zacienionych nieuprawnych obszarach Toskanii. Może rosnąć pełzająco lub zwisająco, osiągając przy tym systemie znaczne wysokości (20-25 m). Często można go spotkać przyczepionego do ścian starych, opuszczonych ruin.Kwitnie około połowy września i jest bardzo ceniony przez pszczoły. Owoce, małe czarne jagody, stanowią doskonałą rezerwę pokarmową dla ptaków na zimę.
ROZMIAR / WAGA: 250 g.
POCHODZENIE: Między Florencją a Sieną, na wzgórzach, które łagodnie schodzą od starożytnego romańskiego kościoła parafialnego Santo Stefano in Campoli w kierunku miast Mercatale w Val di Pesa i Montefiridofi (300 m npm).
ZALECANE POŁĄCZENIA: Idealne do klasycznego śniadania na sucharach. Ci, którzy uprawiają sport, spożywają miód. Przed, w trakcie i po zawodach wzmacnia mięśnie, zwiększa odporność i wspomaga regenerację. Jest szczególnie wskazany w diecie dzieci, gdyż w przeciwieństwie do cukru sprzyja wiązaniu soli mineralnych; doskonałe do łączenia z serami.
PRODUCENT: I Greppi di Silli Miciolo gospodarstwo Alfani Giuliano & Anna Soc. Agr. Soc. Semplice Via Vallacchio 19 50026 FI